Takviye Almayan Kalmasın: C Vitamini Faydaları
Bağışıklık sistemini kuvvetlendirmede bir numara olan C vitamini, sayısız faydasıyla kış aylarının vazgeçilmez takviyesine dönüşüyor. Sen de C vitamini faydaları nelerdir, öğrenmeye hazır mısın?
Sağlığın için hayati önem taşıyan C vitamini, başta kemik, cilt ve damar sağlığı olmak üzere vücudunun en temel fonksiyonlarında aktif rol üstleniyor. Aynı zamanda antioksidan etkisi de bulunan C vitamini faydaları ise saymakla bilmiyor. Eğer sen de C vitamini faydaları nelerdir, eksikliği durumlarında nasıl takviye edilir ve C vitamini hangi besinlerde bulunur, merak ediyorsan, doğru yerdesin.
Neden C Vitaminine İhtiyaç Duyarız?
Suda çözünen bir özelliğe sahip olduğu için söz konusu C vitamini özellikleri olduğu zaman vücutta depolanamaması en belirgin özellikleri arasında yer alır. Bu nedenle de vücudunda yeterli miktarda C vitamini seviyesine sahip olmak için C vitamini nelerde var bilmen ve bu ürünleri günlük olarak tüketmen gerekir. Vücudun pek çok farklı fonksiyonunu sorunsuz bir şekilde gerçekleştirmek için C vitaminine ihtiyaç duyar. Bunlardan bazılarını sayacak olursak:
- C vitamini L-karnitin ve kolajen üretimindeki en önemli etken maddelerden bir tanesidir.
- Bir antioksidan olarak vücutta istenmeyen tüm oksidatif hücre ve yapıların yok edilmesine yardımcı olur.
- Vücudun demir emilimine yardımcı olur.
- Bağışıklık sistemini güçlendirir.
- Yaraların iyileşmesini hızlandırır.
- Şişkinlik ve su toplama düzeylerini düzenleyerek kanser başta olmak üzere hayati tehlikesi bulunan hastalıkların oluşumunda engelleyici rol oynar.
- Anemi, yorgunluk ve diş eti problemlerinin önüne geçmeye yardımcı olur.
C Vitamini Eksikliği Nasıl Anlaşılır?
Vücudumuz için bu denli önemli olan C vitamininin daha sağlıklı ve zinde bir yaşam için her daim istenen seviyelerde tutulması gerekir. Eğer C vitamini eksikliği ile karşı karşıya kaldığını düşünüyorsan, bu belirtilerden herhangi birinin ya da aynı anda birkaç tanesinin sende olup olmadığına kulak kestirmen gerekebilir:
- Kolajen eksikliğinden meydana gelen deri sertleşmesi
- Saç tellerinde çatallaşma ve kırıklar
- Canlı kırmızı renkte saç kökleri
- Üzerinde hafif kırmızı lekeler ve çizgiler bulunan eğimli tırnaklar
- Kuru ve hasar görmüş bir cilt yapısı
- Yine düşük kolajen üretiminden kaynaklanan kolay morarma ve yaralanma
- Çok yavaş iyileşen yaralar
- Eklemlerde şişkinlik ve ağrı
- Giderek zayıflayan bir kemik yapısı
- Diş etlerinde kanama ve ani diş kayıpları
- Zayıf bir bağışıklık sistemi
- Sürekli demir eksikliğinden kaynaklanan anemi
- Moral bozukluğu, ruh halinde değişimler ve sürekli yorgunluk
- Hormonların bozulmasından ötürü kaynaklanan sebepsiz kilo alımı
- Kronik şişkinlik
- Kronik stres
C Vitamini Faydaları Nelerdir?
C vitamini cilde faydaları, kemik yapısına faydaları ve bağışıklık sistemine faydaları bakımından vücudumuzun en elzem yapı taşları arasında yer alır. Genel olarak C vitamini faydalarını sıralayacak olursak:
- Yaraların hızlı ve daha etkili biçimde iyileşmesine yardımcı olur: C vitamininin bedenimizde gerçekleştirdiği en temel görevlerden bir tanesi kolajen üretiminde başrol oynamaktır. Cilt üzerinde ya da kas dokusunda meydana gelebilecek her türlü yaralanma esnasında kolajen devreye girerek yaraların daha seri bir biçimde iyileşmesine öncülük eder.
- Kalp sağlığı dostudur: Yapılan araştırmalar, C vitamininin antioksidan özelliğinin kılcal damarları genişlettiğini ve kalbe giden damarlardaki plak düzensizliğini azaltarak artrit, hipertansiyon ve benzeri kalp rahatsızlıklarına karşı koruma sağladığını gösteriyor.
- Güçlü bir antioksidandır: Hücrelerin yapısını ve bununla birlikte genel vücut yapısını korumayı amaçlayan C vitamini, içerisindeki güçlü antioksidan değerler sayesinde kanser başta olmak üzere pek çok farklı sağlık sorununun tedavisinde aktif olarak kullanılır.
- Kan basıncını düşürür: Özellikle yüksek tansiyon şikayeti olanlar, ekstra C vitamini takviyesine ihtiyaç duyabilir. Kan damarı duvarlarını gevşeterek kan basıncı seviyelerinin normale dönmesine yardımcı olan C vitamini, aynı zamanda böbreklerin vücuttan daha fazla su ve sodyum atmasına da destek olarak idrar söktürücü görevi görür.
- Bağışıklık sistemini kuvvetlendirir: Özellikle mikrop ve virüslerin çoğalmaya ve salgın haline dönüşmeye meyilli olduğu kış aylarında C vitamini takviyesi almak oldukça önemlidir. Daha kuvvetli bir bağışıklık sistemi için C vitamini olan meyvelerden oluşan bir diyete geçilebilir, yetersiz kalınan durumlarda ise suda çözünen tablet takviyelerine başvurulabilir.
- Sağlıklı bir cilt ve güçlü saçların bir numaralı adresidir: C vitamini serumu faydalarına baktığımızda harici olarak uygulanan bu vitaminin daha güçlü bir saç yapısına ve daha sağlıklı bir cilt dokusuna destek olduğu bilinmektedir. Özellikle cilt kuruluğu ve çatlaması gibi problemler söz konusu olduğunda harici C vitamini takviyesi değerlendirilebilir.
- Demir emilimini arttırır: Sürekli üşüyorsan, ara ara sebepsiz burun kanamaları yaşıyorsan ve açık bir yarayla karşılaştığında kan akışını çok zor durdurabiliyorsan, demir eksikliğinden kaynaklı kansızlıkla baş ediyor olabilirsin. Bu gibi durumlarda demir emilimini arttırmak için demir ile birlikte C vitamini takviyesi de alman tavsiye edilir.
En Doğal ve Etkili C Vitamini Kaynakları Nelerdir?
C vitamini faydaları gördüğün gibi saymakla bitmez, peki nereden bulacaksın bu mucizevi C vitaminini? Tabii ki C vitamini bakımından zengin meyve, sebze ve gıdalardan! C vitamini kaynakları dendiğinde akla elbette turunçgiller geliyor. Portakal, mandalina, limon ve greyfurt, başlıca C vitamini kaynakları arasında yer alır. Tatlı patates, brokoli, kırmızı ve yeşil biber, çilek, kavun, kırmızı lahana, kivi, ıspanak, kuşkonmaz ve böğürtlen de C vitamini takviyesi için ideal gıdalar arasında. Elbette doğal takviyelerin yetersiz kaldığı durumlarda doktoruna danışarak nasıl bir ek takviye tedavisine başlaman gerektiğini konuşabilirsin.
Günlük Olarak Ne Kadar C Vitaminine İhtiyaç Duyarım?
Elbette bunun için net bir rakam vermek mümkün değildir, zira kişinin günlük C vitamini ihtiyacını belirleme konusunda en etkili faktörlerin başında yaşam tarzı gelir. Sigara gibi oksidatif maddelere düzenli olarak maruz kalanlar, sigara içmeyenlere oranla çok daha yüksek dozda C vitaminine ihtiyaç duyabilir. Bununla birlikte sağlıklı bir yetişkinin günlük olarak ihtiyaç duyduğu C vitamini dozu tıp dünyası tarafından ortalama 80 mg olarak belirlenmiştir. Elbette C vitamini eksikliği ya da C vitamini fazlalığı gibi konularda en iyi ve en doğru muhakemeyi her zaman doktorun yapabilir.
Fazla C Vitamini Almam Mümkün mü?
Elbette mümkün! C vitamini eksikliği gibi C vitamini fazlalığı da istenmeyen bir durumdur ve bazı durumlarda müdahale gerektirebilir. Göğsünde ağrılı yanma hissi hissediyorsan, şiddetli mide bulantın ve kusman varsa, mide krampları yaşıyorsan ve baş ağrısı ile boğuşuyorsan, belki C vitamini takviyeni bir miktar abartmış olabilirsin. Bu durumda da ilk olarak hekimine başvurmalı ve onun yönergeleri doğrultusunda bu fazlalığı gidermeye odaklanmalısın. Unutma ki C vitamini, sadece bu saydığımız gıdalarda değil, pek çok bitkisel ve hayvansal besinde de az ya da çok miktarda bulunabilir. Bu nedenle de dengeli ve sağlıklı beslendiğin sürece aslında ihtiyacın olan C vitamini seviyelerine erişiyor olman gerekir. Vitamin takviyelerini bu tarz doğal besinlerle natürel yoldan yapmak, gıda takviyesine başvurmaktan daha çok tavsiye edilen bir yöntemdir. En çok tercih edilen mineral ve vitamin takviyelerini n11 üzerinden inceleyebilir ve alışverişlerinde ek Paracık kazanma fırsatı yakalayabilirsin!
Ayrıca C vitamini temin etmek için yerinden ayrılmadan sipariş vermek istersen Hopishop’u ziyaret edebilir, kampanya dolu fırsatlarımızı hemen yakalayabilirsin!