Her mevsim yeşil kalan şans bambusuyla ev dekorasyonunu renklendirmeye ne dersin? Şans bambusu bakımına dair merak ettiğin ne varsa bu yazıda!

Uzak Doğu ülkelerinden çıkıp Avrupa'ya kadar yayılan şans bambusu bakımı son dönemde oldukça popüler. Çin kültürüne göre bu bitki, doğada bulunan ateş, su ve toprak gibi elementlerin enerjisini dengeliyor ve böylece evinize şans getiriyor. Aynı zamanda dayanıklılığın da simgesi olan bu bitki, yaşam alanlarında kolayca yetiştirilebiliyor. Sen de işe, okula veya hayata dair yaşadığın streslerden uzaklaşmak için bu bitkiden yararlanabilirsin. Üstelik bulunduğu ortamdaki negatif enerjiyi temizlediğine inanılan bu bitkiler için toprağa da ihtiyacın yok. Biraz su ile kendi şans bambunu kolayca büyütebilirsin. Şans bambuları yalnızca kötü enerjiyi temizlediği için değil, aynı zamanda kolay yetiştirilebilen bir iç mekan bitkisi olduğu için de tercih ediliyor. Sen de şans bambusu nasıl bakılır öğrenmek istiyorsan işte merak ettiğin tüm detaylar.

 



Şans Bambusu Yetiştirmek İçin İhtiyacınız Olan Malzemeler


Şans bambusu yetiştirmeye başlayacaksan malzemeler konusunda endişelenmene gerek yok. Bu noktada tek dikkat etmen gereken şey dekorasyonuna uyacak doğru vazoyu seçebilmen. Peki, şans bambusu vazosu nasıl olmalı? Bu bitkiler genellikle uzun cam vazolarda büyütülüyor. Görüntüsü nedeniyle kullanılan cam vazoları sen de ister renkli istersen de renksiz tercih edebilirsin. Daha sonra bu vazoyu temiz su ile doldurman yeterli. Su miktarını 10 cm olacak şekilde ayarlayabilirsin. Daha fazla su eklemene gerek yok fakat bambunun suyu azaldıkça üzerinden besleyebilirsin. Bunun yanı sıra 15 günde bir olmak üzere vazonun suyunu tamamen değiştirmen gerekiyor. Bu sırada deterjan kullanmadan vazonun içini de temizleyebilirsin. Hoşuna gidebilecek vazo çeşitlerine göz atmak için Hopi anlaşmalı markalara göz atmayı unutma!



Şans Bambusu Nasıl Köklendirilir?


Şans bambusu hızlı büyüyen bir bitki olduğu için kısa süre içerisinde uç kısmında sürgünler verebiliyor. Bitkinin ucunda oluşan bu yeni köklerle şans bambusu nasıl çoğaltılır diye merak ediyorsan doğru yerdesin. Son derece kolay olan bu işlem öncesinde sürgünün biraz uzamasına izin vermen gerekiyor. Oluşan bu sürgün, kavanozun içerisinde şans bambusu köklendirmeye uygun bir boyuta eriştiğinde çoğaltma işlemini gerçekleştirebilirsin. İlk adım olarak bu yeni kökü dibinden bir makas yardımıyla kesmen gerekiyor. Daha sonra 4-5 cm yüksekliğinde su doldurduğun kavanozun içerisine koyarak şans bambusu çoğaltma sürecini başlatabilirsin. Tıpkı büyük şans bambusunda olduğu gibi bu küçük kökün de su değişimini 15 gün arayla yapman gerekiyor. Fakat çoğaltma işi bu kadarla sınırlı değil. Eğer büyük bambudaki kesilmiş bölümü açık bırakırsan bitki bir süreliğine kök vermeyi bırakabilir. Çünkü bambu, gücünü burayı kapatmak için harcayacağından eğer köklenmenin devam etmesini istiyorsan son bir işlem daha gerçekleştirmen gerekiyor. Bu aşamada, açık bölümün hava ile temasını kesmek için bir muma ihtiyacın olacak. Kenarda yaktığın bu mumun eriyen kısmına küçük bir kaşık daldırdıktan sonra kesik bölümün tümünü kapatacak şekilde sürebilirsin. Büyük bambudan ayırdığın her yeni kök için bu işlemleri tekrarlayarak şans bambularını kolayca çoğaltabilirsin.



Şans Bambusu Toprağa Dikilir Mi?


Şans bambusu suda büyütülen bir bitki olsa da kökleri çok fazla büyüdüğünde artık toprağa ekmek isteyebilirsin. Her bitki gibi bambu da topraktan beslenebildiği için şans bambusu toprağa dikilir mi sorusuna evet yanıtını verebilmek mümkün. Fakat bu bir gereklilik değil. Dilersen şans bambularını yalnızca suda da büyütebilirsin. Eğer toprak kullanmak istiyorsan şans bambusu nasıl dikilir konusuna da değinmemizde fayda var. Bunun için su geçirgenliği yüksek bir toprak hazırlaman gerekiyor. Kullanacağın toprakta torf, bahçe toprağı ve kumu karıştırabilirsin. Ayrıca toprağın hava alabilmesi için ağaç kabuğu veya orkide toprağı olarak satılan ürünleri kullanabilirsin. Toprağın havalandırılabilmesi için içerisinde bolca hava deliği bulunduran lav taşı veya çakıl taşı da iyi birer alternatif. Bitkinin ekim aşamasında ise öncelikle saksıyı yarıya kadar doldurup daha sonra bambuyu toprağın üzerine koyman gerekiyor. Sonrasında kalan toprağı da bambunun yanlarından ekleyebilirsin. Toprağı hafifçe bastırdıktan sonra ise suyunu vermen yeterli. Toprakta yetişen şans bambularının sürekli olarak nemli kalması gerekiyor. Bu sebeple toprağı sık sık kontrol ederek sulama işlemini gerçekleştirebilirsin.



Şans Bambusu Bakımında Işık Nasıl Olmalı?


Şans bambularının ışık durumunu iyi kavrayabilmek için doğal habitatını bilmek gerekiyor. Bu bambular yağmur ormanlarının gölgelerinde yaşadığı için iç mekanlarda da gölgeleri seviyor. Yani şans bambusu güneşi sever mi sorusunun cevabı sanılanın aksine "hayır" oluyor. Bu sebeple sahip olduğun şans bambusunu direkt olarak güneş alabileceği bir yere koymaman önemli. Fakat şans bambusunun doğal ortamındaki ormanlar nemli ve ılık olduğu için bitkinin güneş sevmemesi sıcaklık sevmediği anlamına da gelmiyor. Ilık ortamlarda yetişmeyi seven şans bambuları, bataklık türü topraklarda yaşadığı için de ılık sulardan hoşlanıyor. Yani bitkini, evinin ılık ama gölge olan bir köşesine yerleştirip soğuk olmayan su ile yetiştirdiğinde son derece olumlu sonuçlar gözlemleyebilirsin.



Şans Bambusu Neden Sararır?


Şans bambusunun yapraklarında başlayan ve bazen de köküne kadar devam eden sararmalar görüyorsan bunun birden fazla anlamı olabilir. Şans bambusu neden sararır sorunun en yaygın cevabı ise fazla güneş ışığı oluyor. Gölgeleri seven şans bambularını, diğer bitkilerin gibi güneşe koyarsan sararmalarına sebep olabilirsin. Ayrıca su seviyesine de dikkat etmende fayda var. Dertsiz bitkilerden biri olarak bilinen şans bambuları, uzun süre dayanıklılık gösterseler de sularının ihmal edilmemesi gerekiyor. Vazonun içerisine az miktarda koyduğun su hem bitki tarafından emiliyor hem de oda sıcaklığında bir miktar buharlaşıyor. Bu sebeple birkaç gün arayla vazodaki suyu kontrol etmende fayda var. Tabii ki 15 gün arayla da tüm suyu yenilemen gerekiyor. Bu aşamaları atladığında bambunun kökleri zarar görebiliyor ve yetersiz su nedeniyle sararmalar başlayabiliyor. Üçüncü bir nedense bulunduğu ortamın sıcaklığı. Nemli ve ılık ortamlarda yetişen bambuların çok fazla hava değişimine maruz kalması veya soğuk ortamda uzun süre geçirmesi de sararmaya neden olabiliyor. Sararmayı önlemek için şans bambunu klimanın direkt vurduğu veya cereyan yapan noktalarda konumlandırmaman gerekiyor. Sen de bu unsurlara dikkat edersen sararma problemini önleyebilirsin.



Bonus: Şans Bambusunda Sayıların Önemi


Şans bambusu bakımı nasıl olur konusuna değindikten sonra bu bitkilerin bakımında sayıların önemini atlamak da olmaz. Şans getirdiği inanılan bu bambuları yetiştirirken her bir sayının farklı bir dileğe işaret ettiği söyleniyor. Çin kültüründe şans bambusu sayılarının bilinen anlamları şu şekilde:




  • 2 adet şans bambusu: Aşk

  • 3 ve 5 adet şans bambusu: Mutluluk

  • 7 adet şans bambusu: Sağlıklı bir yaşam

  • 8 adet şans bambusu: Zenginlik

  • 9 adet şans bambusu: İyi bir gelecek

  • 21 adet şans bambusu: Büyük şans



Eski bir Çin öğretisi olan Feng Şui'de de şans bambularından yararlanılıyor. Feng Şui, doğadaki yaşam enerjisini, yaşadığın mekanlara taşıyabilmeni sağlayan bir yerleşim uygulaması. Bu öğretide, evindeki eşyaların konumu ve sayıları oldukça önemli. Şans bambusunun da ortamdaki olumsuz enerjileri nötrleyebildiğine inanıldığı için bu bitki, Feng Şui uygulamasında kullanılan önemli araçlardan biri. Dilersen sen de bu öğretiye dair yerleşimleri yaşam alanlarında uygulayabilir ya da yukarıda bahsettiğimiz sayıların gücünden faydalanarak güzel dilekler dileyebilirsin. Her mevsim yeşil kalan şans bambularıyla evinin kullanılmayan köşelerini değerlendirebilir ve Hopishop'tan yapacağın dekorasyon alışverişleriyle de bu köşelere renk katabilirsin.