Oturduğun evde yeterli ses yalıtımı olmadığını mı düşünüyorsun? O zaman doğru yerdesin. Evde kendi çabanla ses yalıtımı yapabilir ve nasıl yapacağını bu yazımızda öğrenebilirsin. Detaylar için hemen okumaya başla!

Şehir hayatının getirmiş olduğu gürültü kirliliği günümüzün sorunları arasında yer alıyor. Özellikle bu gürültü apartman dairesinde oturan kişiler için önemli bir sorun haline gelmiş durumda. Trafik seslerinin yanı sıra inşaat gürültüleri, komşulardan gelen gürültüler, daire içerisinde olan yankılar gibi çeşitli uğultu ve ses bir süre sonra katlanılmaz bir hal alabiliyor. Yaşanan bu durumlar ev içindeki konforu düşürebileceği gibi odaklanılması gereken işlerde de dikkatin dağılabilmesine ortam hazırlıyor. Tüm bu sorunları ortadan kaldırabilecek bir yöntem bulunuyor. O da ses yalıtımı. Yaşam kalitesini artırmak ve daha konforlu bir yaşam alanı oluşturmak için tercih edilen ses yalıtımı şikayetçi olduğun sesleri minimuma indirebiliyor. Peki evde ses yalıtımı nasıl yapılır? Bu yazımızda senin için evde ses yalıtımı nasıl yapabileceğine değiniyoruz. Uygulayabileceğin pratik ve etkili yöntemlere haydi gel birlikte bakalım.


 

Ses Yalıtımı Nedir?



 


Konunun detaylarına değinmeden önce ses yalıtımı nedir, sorusuna değinelim. Ses yalıtımı genel anlamda dışarıdan gelen seslerin içeriye girmesini engellerken içerideki seslerin de dışarı çıkmasını engelleme amacıyla yapılan uygulamalar olarak bilinmektedir. Ses yalıtımı genellikle akustik düzenleme ve ses emici malzemelerin kullanımıyla yapılmaktadır. Bu uygulamalar sayesinde gürültü seviyesinde azalma yaşanarak daha konforlu bir yaşam alanına kavuşulmaktadır. Ses yalıtımı evin tüm odalarına yapılabilen bir sistem olup sağlıklı bir ortam oluşturmak için tercih edilen yöntemler arasında yer alır. Özellikle komşu duvar ses yalıtımı gibi spesifik amaçlarla yapılan bu ses yalıtımları gürültü şikayetlerini de en aza indirmeyi hedeflemektedir. Özellikle evden çalışanlar kişiler için önemli bir sistem olan ses yalıtımı konsantrasyonu artırmaya ve daha verimli çalışma gerçekleştirilmesine yardımcı olmaktadır. Sen de ev içinde gürültü kirliliğinden şikayet ediyorsan ses yalıtımı ile bu sorunu minimuma indirebilirsin.


 

Ev İçin Ses Yalıtımı Nasıl Yapılır?



Ses yalıtımı önemi ve ne olduğundan bahsettiğimize göre şimdi de ev için ses yalıtımı nasıl yapılır, sorusuna değinebiliriz. Ses yalıtımı yapabilmek için şu yöntemleri deneyebilirsin!


 

1. Kapı ve Pencere İzolasyonu



Evde ses izolasyonu nasıl yapılır, diye merak edenlerin ilk tercih edecekleri yöntem kapı ve pencere izolasyonu oluyor. Kapı ve pencereler dışarıdan gelen seslerin ana kaynaklarından biridir. Bu yüzden kapı ve pencerelere özel bir yalıtım yapmak gürültünün azalmasını sağlar. Bunun için pencereleri çift cam olarak tercih edebilirsin. Tek camlı pencereler sokaktaki gürültünün ev içinden de daha kolay bir şekilde duyulmasına neden olmaktadır. Dolayısıyla çift cam veya lamine cam tercih etmek gürültünün engellenmesini sağlar. Ses yalıtımı cam kullanımının doğru yapılması ile sağlanabilir. Bunun yanında kalın ve ağır perde kullanımı da dışarıdan seslerin gelmesini büyük ölçüde azaltmaktadır. Ses yalıtımı kapı altı boşlukların kapatılmasıyla da izole edilebilmektedir. Hatta iç boş kapılar yerine masif ve ahşap kalıplar da tercih ederek gürültü kirliliğinin önüne geçebilirsin.




2. Duvar Ses Yalıtımı 


Ses yalıtımı denilince akla ilk gelenlerden biri duvar ses yalıtımı oluyor. Dışarıdan ve diğer dairelerden gelen sesleri minimuma indirmek ve kendi evin içindeki seslerin dışarıya çıkmamasını sağlamak için yapılan duvar yalıtımları oldukça önemlidir. Duvar için yalıtım yaparken ses yalıtımı malzemeleri kullanılmaktadır. Bunun için duvara monte edilebilen ses yalıtımı süngeri ya da akustik paneller alarak duvarlara monte edebilirsin. Böylece ses ve yankı gibi sorunları ortadan kaldırır. Alçıpan veya ses yalıtım levhaları da duvarlar için uygulayabileceğin ses yalıtımları arasında yer alıyor. Tüm bunların yanında müzik stüdyolarında sıklıkla kullanılan ses yalıtım köpüğü de ev ses yalıtımı uygulanabilecek yöntemler arasında yer almaktadır.


 

3. Zemin ve Tavan Ses Yalıtımı



Ses yalıtımlı ev denildiğinde yalıtım yapılacak yerler arasında zemin ve tavan ses yalıtımı da bulunuyor. Alt ve üst katlardan gelen sesleri engelleyen zemin ve tavan yalıtımları gürültü kirliliğinin de önüne geçiyor. Bu yalıtımı yapabilmek için asma tavan yaptırarak araya ses yalıtım malzemeleri yerleştirebilirsin. Zemin için parke altına koyacağın ses yalıtım süngeri de sesi absorbe edebilmen için  yardımcı olacaktır. Bunların yanında zeminde kalın halı veya kilimler kullanmak da ses yalıtımı konusunda yardımcı olan bir diğer uygulamadır.


 

4. Profesyonel Ses Yalıtımı 



Aslında saymış olduğumuz ev için ses yalıtımı içinde profesyonel ses yalıtım uygulamaları da bulunuyor. Fakat bunları kendi kendine yapmak istemiyorsan profesyonel bir yardım alabilirsin. Yaşadığın yer içinde gürültü seviyesi oldukça yüksekse bu noktada profesyonel ekiplerden destek almanda fayda bulunuyor. Uzmanlar özel malzeme ve tekniklerle etkili bir ses yalıtımı yaparak uzun vadede ev içindeki gürültü sorununa çözüm bulabilmektedir. Dolayısıyla zorlandığın noktada daha iyi bir ses yalıtımı oluşturabilmek için profesyonel destek alabilirsin.


 

Dilersen Evini Yeniden Düzenlemek İçin Öneriler yazımıza da göz atabilirsin.