Sağlık ve lezzet deposu sarımsağı her yemekte kullananlardan mısın? O halde yazımızda bulacağın tarifleri deneme vakti gelmiş demektir.



Hemen hemen her yemeğe lezzet veren ve çok yakışan sarımsak, Türk mutfağının da vazgeçilmezlerinden. Eğer sen de sarımsaklı lezzetlerin bir hayranıysan bu yazımıza tam sana göre. Okumaya devam ederek ekmeklerden makarnalara, tavuklardan pilavlara çeşit çeşit sarımsaklı tarifler hakkındaki detaylara ulaşabilirsin.



Sarımsaklı Ekmek Tarifi




Sarımsaklı tarifler listemizde ilk sırada sarımsaklı ekmek var. Akşam yemeklerine mükemmel bir eşlikçi ve harika bir atıştırmalık olarak sofralarımızda yer alan sarımsaklı ekmek tarifi hazırlamaksa oldukça basit! Öncelikle tercihen baget tipi bir ekmeği uzunlamasına ikiye böl. Küçük bir kasede, 3-4 diş rendelenmiş sarımsakla birlikte 100 gram yumuşamış tereyağını iyice karıştır. Bu karışıma bir tutam tuz ve dilediğin kadar ince doğranmış maydanoz ekle. Hazırladığın sarımsaklı tereyağını ekmeğin üzerine eşit şekilde sür. Fırını önceden 180 derecede ısıt ve ekmekleri fırın tepsisine yerleştirerek devam et. Ekmekleri, yaklaşık 10-15 dakika, üzerleri altın rengini alana kadar pişir. Daha yoğun bir lezzet için üzerine rendelenmiş parmesan peyniri serpebilir ve fırına vermeden önce birkaç dakika peynirin erimesini bekleyebilirsin. Sıcak servis ettiğinde bu nefis sarımsaklı ekmek yumuşak iç dokusu ve çıtır kenarları ile misafirlerini büyüleyecek. Afiyet olsun!



Sarımsaklı Un Çorbası Tarifi




Sırada sarımsaklı çorba tarifi var. Sarımsaklı un çorbası, pratik yapımı ve zengin lezzeti ile sofrana farklı bir tat katacak. Öncelikle bir tencereye 2-3 yemek kaşığı tereyağı veya zeytinyağını al ve 2 yemek kaşığı unu ekleyerek kısık ateşte kavurmaya başla. Un, rengi hafifçe dönüp güzel bir koku çıkardığında 3-4 diş ezilmiş sarımsağı tencereye ekle ve unu bir iki dakika daha kavur. Ardından azar azar 5 su bardağı su veya et suyu ekleyerek çırpıcı ile sürekli karıştır. Bu sayede çorbanın topaklanmasını önlemiş olacaksın. Çorba kaynamaya başlayınca tuz ve karabiber ekleyerek 5-10 dakika daha pişirmelisin. Kıvamı çok koyu olursa biraz daha su ilave etmen mümkün. Sarımsaklı un çorbası, üzerine kırmızı biberli tereyağı gezdirilerek sıcak servis edilebilir. Ayrıca unutma ki bu tarif, yanında kıtır ekmeklerle birlikte sunulduğunda lezzeti daha da artar. Bu pratik ve doyurucu çorba, özellikle soğuk kış günlerinde içini ısıtacak.



Sarımsaklı Pilav Tarifi




Sağlık ve lezzet deposu sarımsaklı tariflere hız kesmeden devam ediyor ve sarımsaklı pilav ile ilerliyoruz. Sarımsaklı pilav, lezzeti ile sofralarınıza zenginlik katacak pratik bir tarif. Öncelikle iki su bardağı pirinci güzelce yıkayıp süz. Bir tencereye üç yemek kaşığı zeytinyağı veya tereyağını ekle ve 2-3 diş ezilmiş sarımsağı da bunlara ilave ederek hafifçe kavur. Sarımsaklar altın rengi olana kadar kavrulunca süzdüğün pirinci ekle ve 2-3 dakika daha kavurmaya devam et. Bu işlem, pirinçlerin daha lezzetli olmasını sağlayacaktır. Ardından dört su bardağı sıcak suyu ekle ve yemeğin tuzunu da ilave et. Pilav kaynamaya başladıktan sonra tencerenin kapağını kapat ve kısık ateşte yaklaşık 15-20 dakika daha pişir. Pilav suyunu çektiğinde ocaktan alıp demlenmeye bırakabilirsin. Servis yaparken pilavın üzerine ince doğranmış maydanoz veya dereotu serpersen yemeğin hem estetik olarak güzel görünecek hem de lezzeti artacaktır. Sarımsaklı pilav, özellikle et yemeklerinin yanında harika bir tamamlayıcıdır.



Sarımsaklı Tavuk Tarifi




Lezzetli bir misafir menüsü arıyorsan sarımsaklı tavuk tarifimizi mutlaka okumalısın. Öncelikle 4 adet tavuk göğsünü temizleyip arzu ettiğin şekilde fileto yap veya parçalara ayır. Bir kapta 4-5 diş ezilmiş sarımsağı, 1/4 su bardağı zeytinyağını, tuz, karabiber ve kekik veya pul biber gibi istenen baharatları karıştırarak bir marinasyon sosu hazırla. Tavuk parçalarını bu sos ile güzelce harmanla ve en az 30 dakika, tercihen bir gece buzdolabında beklet. Bu arada bir tavada 2 yemek kaşığı tereyağını erit ve marinasyonlu tavuk parçalarını tencereye ekle. Orta ateşte tavukların her iki tarafı da kızarana kadar pişir. Tavuklar piştikten sonra ise üzerine taze doğranmış maydanoz veya dereotu serpip sıcak olarak servis yapabilirsin. Sarımsaklı tavuk, pilav veya sebzelerle birlikte sunulduğunda harika bir uyum sağlar. Afiyet olsun!



Sarımsaklı Avokado Sos Tarifi


Sarımsaklı tarifler serimize avokado sos ile son veriyoruz. Özellikle kahvaltılarının vazgeçilmezi olmaya aday bu tarif, son derece pratik. Öncelikle 2 olgun avokadoyu ortadan ikiye kesip çekirdeklerini çıkar ve içlerini bir kaba al. Üzerine 2-3 diş ezilmiş sarımsak, 1/4 su bardağı taze limon suyu, 2 yemek kaşığı zeytinyağı, tuz ve karabiber ekle. İstersen bu karışıma, bir tutam pul biber veya baharat da ilave edebilirsin. Tüm malzemeleri bir çatal veya bir mutfak robotu yardımıyla püre haline getirmelisin. Sosun kıvamını isteğine göre ayarlamak için gerekirse biraz su ekleyebilirsin. Hazırladığın sarımsaklı avokado sosunu hemen tüketebilir veya gerekirse buzdolabında 1-2 gün saklayabilirsin. Bu sos, kahvaltıda ekmek üzerinde olduğu gibi taze sebzelerle ve tortilla cipsleri ile de mükemmel bir uyum sağlar. Afiyet olsun!
Biraz da tatlı tarifi istersen mükemmel pasta tariflerimizi almak için Enfes Pasta Tarifleri başlıklı yazımızı okuyabilirsin.