Farklı bir lezzet olan safranı hiç denedin mi? Alışıldık tatların dışında bir lezzet sunan safran, yemeklere de eşsiz bir tat katıyor. Peki safranlı yemekler nelerdir, safran yemeklerde nasıl kullanılır. Merak edilen soruların yanıtları için doğru yerdesin. Safranlı yemekleri ve tarifleri öğrenmek için okumaya devam edebilirsin.



Mutfakların altın baharatı olarak bilinen fakat ismi diğer baharatlar kadar öne çıkamamış bu eşsiz tat bazı yemeklerin olmazsa olmazları arasında yer alıyor. Antik Çağ’dan günümüze kadar uzanan bir tarihe sahip olan safranlı yemekler, günümüzde pek çok kültürde tıbbi ve gastronomik açıdan büyük bir öneme sahip. Peki safran ile yapılan yemekler nelerdir, mutfaklardaki kullanım alanı nedir? Bu yazımızda senin için safranlı yemekler ve safranın ne olduğuna değindik. Haydi gel safranın ne olduğuna ve lezzet kattığı yemeklere birlikte bakalım.



Safran Nedir?




Safranlı yemeklerin ne olduğuna geçmeden önce bu lezzetli baharatın ne olduğuna yani safran nedir, sorusuna bir bakalım. Safran, crocus sativus isimli bitkiden elde edilen bir baharat olarak karşımıza çıkıyor. Uzun yıllardan beri kullanılan bir baharat olması ve pek çok farklı kültürde kullanılmasından dolayı bilinen bir ürün. Fakat özellikle Türk kültüründe yemekler görmeye alışık olmadığımız safran bize bir noktada yabancı gelebiliyor. Fakat Hindistan ve Orta Doğu’da kullanımı yaygın olan bu baharat yemeklere sevilen bir tat bırakıyor. Osmanlı Döneminde sıkça kullanılması ile Türk mutfağında da bilindik bir baharat olmaya başlayan safranı çoğunlukla geleneksel yemeklerde görebilmek mümkün. Özellikle safranlı pilav, çorba ve tatlılar bu konuda ön planda olup sofraları çeşitlendirmeyi başarıyor.  Haydi gel şimdi de bu yemeklerin inceliklerine ve nasıl yapıldıklarına bakalım.



Safranlı Yemek Tarifleri


Mutfakların sevilen lezzetlerinden olan safran birçok ana yemeğin yapımında kullanılıyor. Bunun yanında safranlı tatlılar da yer alıyor olup pek çok kişinin damak zevkine hitap ediyor. Peki bu safranlı yemekler nasıl yapılır? Haydi gel şimdi de safranlı yemek tariflerine bakalım.



1.Safranlı Pirinç Pilavı




Safran denildiğinde akla ilk gelen yemeklerden biri olan pirinç pilavı geliyor. Sevilen bir baharat olan safran yemek tariflerinin de vazgeçilmez bir ürünü olarak biliniyor. Safranlı pirinç pilavı tarifine bakalım.

Malzemeler




  • 2 su bardağı baldo pirinç

  • 3 su bardağı tavuk suyu (isteğe bağlı)

  • 1 çay kaşığı safran

  • 2 yemek kaşığı tereyağı

  • Tuz



Yapılışı




  • İlk olarak işe pirinci ıslamakla başlayabilirsin. Bir kap içerisinde tuzlu ve sıcak su içerisinde pirinci yarım saat kadar beklet.

  • Bu sırada tavuk suyunu bir tencereye kaynat ve içine de safranı ekle. Eğer tavuk suyu kullanmak istemiyorsan normal su ile de yapabilirsin. 10 dk.’a bekleyerek safranın rengini ve aromasını suya bırakmasını sağla. 10 dk. sonunda safranlı suyu kenara alabilirsin.

  • Bu sırada pilav tenceresine tereyağını koyarak erit. Ardından pirinçleri süzerek tavanın içine ekle ve birkaç dakika tereyağında kavur.

  • Kavrulmuş pirinçlerin üzerine safranlı tavuk suyunu ve tuz ekleyerek karıştır ve tencerenin kapağını kapat.

  • Ocağın altını kısarak kısık ateşte pirinçler suyunu çekene kadar pişir.

  • Suyunu çeken pilavın altını kapar ve demlenmesi için 5-10 dk. bekle. Ardından safranlı pilavını servis edebilirsin. Afiyet olsun!





2.Zerde Tatlısı




Safran yemekleri arasında en öne çıkan lezzetlerden bir diğeri de safran ile yapılan zerde tatlısı oluyor. Ana malzemenin safran olduğu bu tatlı birçok kişinin de damak zevkine uyan lezzetlerden biri. Peki nasıl yapılıyor haydi gel tarifine bakalım.

Malzemeler




  • 1 su bardağı pirinç

  • 8 su bardağı su

  • 1,5 su bardağı toz şeker

  • 1 çay kaşığı safran

  • 1 yemek kaşığı gül suyu

  • 2 yemek kaşığı nişasta

  • Tarçın

  • Çam fıstığı

  • Kuş üzümü



Yapılışı




  • Pirinci yıkayarak bir tencere içerisine al ve pişir.

  • Pirinçler yumuşamaya başladığında şeker ve safranı da ekleyerek pişirmeye devam et.

  • Ardından gül suyu, nişastayı da ekleyerek koyulaşana kadar pişirmeye devam et ve karıştır. Nişastayı eklemeden önce su ile açarak ekle.

  • Koyulaştıktan sonra servis kaselerine tatlıyı bölüştür. Ardından tarçın, çam fıstığı ve kuş üzümü ile tatlının üstünü süsle.

  • Tatlıyı hazırladıktan sonra soğuması için kenara koy ve soğuduktan sonra ikram edebilirsin.





3.Safranlı Balık Çorbası




Safranın kullanıldığı yemeklerden bir diğeri de safranlı balık çorbası oluyor. Balık çorbalarına oldukça yakışan bir lezzet olan safran, Osmanlı mutfağından günümüze kadar gelen bu balık çorbası tarifi ile de damaklarda eşsiz bir tat bırakıyor. Özellikle özel davetlerin sevilen tatları arasında yer alıyor. İşte safranlı balık çorbasının tarifi!

Malzemeler




  • 500 gram levrek ya da mezgit

  • 2 yemek kaşığı zeytinyağı

  • 1 ince doğranmış soğan

  • 2 diş ezilmiş sarımsak

  • 1 ince doğranmış havuç

  • 1 ince doğranmış kereviz sapı

  • 1 çay kaşığı safran

  • 1 çay bardağı krema

  • 5 bardak balık suyu

  • 1 tatlı kaşığı limon kabuğu rendesi

  • 1 adet domates rendesi

  • 1 adet küp şeklinde doğranmış patates

  • 2 yemek kaşığı tereyağı

  • 2 kaşık un

  • Tuz

  • Karabiber



Balık Suyu İçin Gerekli Olanlar




  • Balığın kılçığı ve kafası

  • 1 adet havuç

  • 1 adet soğan

  • 2 diş sarımsak

  • 1 adet defne yaprağı

  • 2 adet kereviz sapı ve yaprakları

  • 2 dilim limon

  • 6 bardak soğuk su

  • 6 adet karabiber tanesi



Yapılışı




  • İlk olarak balık suyunu hazırlamakla başlayabilirsin. Bunun için bir tencere içine gerekli malzemeleri alarak kaynaya ve üstünde köpükler çıkana kadar kaynat. Bu işlem yaklaşık 1 saat kadar sürebilir. Piştikten sonra ilk sıcağı çıkınca süz.

  • Ayrı bir çorba tenceresine ise tereyağı ve zeytinyağını ekle. Hafif kızınca önce soğanları ardından havuç ve kerevizi ekle.

  • Sebzeler biraz öldükten sonra unu ekleyerek topaklanmaması için karıştırmaya devam et. Ardından domatesleri ekle ve karıştırmaya devam et.

  • Tüm bunların yanına balık suyu ve patatesleri de ekleyerek tüm sebzeler yumuşayana kadar kısık ateşte pişir.

  • Son olarak krema, safran ve balık parçalarına da ekleyerek 10 dk. daha kısık ateşte pişirdikten sonra servis edebilirsin. Afiyet olsun!