Cheesecake nasıl yapılır, merak ediyorsan bu yazı tam sana göre! Okumaya hemen başlayarak çeşit çeşit cheesecake tarifinin ayrıntılarını yazımızda bulabilirsin.



Sütlü tatlı sevenlerin favorileri arasında üst sıralarda yer alan cheesecake, Yunan Samos adasından çıkıp tüm dünyaya kendini kanıtlamış bir tarif. Hem son derece lezzetli hem de diğerlerine nazaran daha sağlıklı alternatifleri bulunan bu tatlının tarifi ise yazımızda saklı. Sen de cheesecake nasıl yapılır, merak ediyorsan okumaya devam ederek tarifin detaylarını öğrenebilirsin. İşte, tüm ayrıntıları ile evde cheesecake yapımı!




Cheesecake Malzemeleri


Yukarıda da belirttiğimiz gibi cheesecake, leziz olmasının yanı sıra farklı yapılış şekilleri ile de oldukça sağlıklı ve kolay bir tarif. Aşağıda yer alan cheesecake malzemeleri arasından damak zevkine hitap edenleri seçerek dilediğin çeşitte cheesecake yapabilirsin.
Malzemeler:

  • Labne peyniri

  • Krema

  • Yumurta

  • Şeker (şekersiz tarifler için beyaz çikolata)

  • Dilediğin bir meyve

  • Un (unsuz tariflerde kullanılmayacak.)

  • Bisküvi

  • Tereyağı

  • Fındık

  • Nişasta



Cheesecake Tarifi


Cheesecake’in yapılışında gerekli olabilecek malzemeleri de belirttiğimize göre bu harika tatlının yapım aşamasını anlatmaya geçebiliriz. Öncelikle cheesecake’in, oldukça hassas ve teknik gerektiren bir tarif olduğundan bahsetmemiz gerekiyor. Kremasının karıştırılmasından kelepçeli kek kalıbına yerleştirilmesine kadarki tüm süreçleri özenle yürütmelisin. Yürütmezsen dünyanın sonu değil tabi ki; ama tatlının lezzeti kadar sunumu da hoş olsun istersen tüm adımlara dikkat etmende yarar var. Gelelim tarife!
Fırında cheesecake tarifi için öncelikle kremanın yapımından bahsetmek gerekiyor. Yazımızda ilk sırayı frambuazlı cheesecake yapımı konusuna ayırıyoruz. Aşağıdaki adımlar frambuaz soslu alternatif için cheesecake kreması nasıl yapılır, sorusunun cevabını veriyor.





Frambuazlı Cheesecake için Krema Malzemeleri:





  • 500 gr labne peyniri (süzgeçte bekletilip suyu süzdürülmüş)

  • 1 kutu krema

  • 1 su bardağı toz şeker

  • 5 yemek kaşığı un

  • 3 yumurta

  • 1 paket vanilya (isteğe bağlı)



Taban Malzemeleri:




  • 2 paket bisküvi (genelde yulaflı bisküvi tercih edilir.)

  • 100 gr eritilmiş tereyağı

  • 1 su bardağı fındık



Frambuaz Sos Malzemeleri:




  • 250 gr frambuaz

  • 5 yemek kaşığı şeker

  • 2 yemek kaşığı nişasta

  • 1 çay bardağı su (nişastayı açmak için)

  • 1 su bardağı su



Yapılışı:




  • İlk olarak tatlının tabanını yapıyoruz. Bunun için bisküvileri ve fındığı rondoda un haline getiriyoruz.

  • Daha sonra onların üzerine erimiş haldeki tereyağını da ekleyerek rondoyu çalıştırıyoruz.

  • Bu karışımı kelepçeli kek kalıbının tabanına bastırarak yayıyoruz. Kelepçeli kek kalıbın yoksa bu aşamada borcam da kullanabilirsin; ancak daha sonra kolayca çıkarabilmek adına kabın altına uygun ölçüde bir yağlı kağıt sermende yarar olacak.

  • Tatlının tabanını buzdolabında bekletiyoruz.

  • Bu esnada suyu süzdürülmüş labne peyniri ve sıvı kremayı bir kapta çırpıyoruz.

  • Karışım homojen bir hal aldığında içine toz şekeri ekleyip şeker karışım içinde eriyene dek çırpmaya devam ediyoruz.

  • Ardından yumurtaları da karışıma ekleyip bir kere daha çırpıyoruz.

  • Sıvılar birbirine iyice geçtikten sonra unu ve vanilyayı da karışıma ilave ederek cheesecake kremasının yapımını tamamlıyoruz.

  • Fırında pişen ve ılıyan kek tabını üzerine bu kremayı ekliyoruz ve önceden ısıtılmış 170 santigrat derece fırında 40-50 dakika pişmeye bırakıyoruz.

  • Kek pişerken sos yapımına geçiyoruz. Bunun için frambuazları, 1 su bardağı suyu ve şekeri bir sos kabına alıp üzerine bir çay bardağında açılmış nişastayı da ekleyip kaynatıyoruz. Sos kaynadığında ocaktan alıp dinlenmeye bırakıyoruz.

  • Bu esnada pişen ve ilk sıcağı çıkan cheesecake’imizin üzerine bu sosu gezdiriyoruz.

  • Tatlımızı, mümkünse bir gece veya en az 2-3 saat kadar dolapta bekletiyoruz.

  • Sonrasında frambuazlı cheesecake’imiz servise hazır. Afiyet olsun!






Limonlu Cheesecake için Krema Malzemeleri:



 


  • 500 gr labne peyniri (süzgeçte bekletilip suyu süzdürülmüş)

  • 1 kutu krema

  • 1 su bardağı toz şeker

  • 5 yemek kaşığı un

  • 3 yumurta

  • 1 paket vanilya (isteğe bağlı)



Taban Malzemeleri:




  • 2 paket bisküvi (genelde yulaflı bisküvi tercih edilir.)

  • 100 gr eritilmiş tereyağı

  • 1 su bardağı fındık



Frambuaz Sos Malzemeleri:




  • 1 adet limonun suyu ve limon kabuğu rendesi

  • 5 yemek kaşığı şeker

  • 1 yemek kaşığı nişasta

  • 1 su bardağı su

  • 1 çimdik zerdeçal (renk vermesi için)



Yapılışı:


Limonlu cheesecake nasıl yapılır, sorusunun yanıtını merak edenler için işte cevap!
Tatlının tabanı ve kreması, bir önceki tarifteki ile aynı olmakla birlikte limonlu cheesecake tarifinin sosu, doğal olarak ondan farklılık gösteriyor. Aşağıda bu tarifin sosunun nasıl yapıldığını görmek mümkün.

Limonlu Cheesecake Sosu Tarifi:




  • Sos için bir sos kabına su, şeker, nişasta ve limon suyunu ekleyerek karıştırıyoruz.

  • Ardından bir çay kaşığının ucu ile ya da bir çimdik olacak şekilde zerdeçalı da karışıma ekliyoruz.

  • Sıvılar karıştıktan sonra limon kabuğu rendesini de ilave ederek sosu kaynamaya bırakıyoruz.

  • Karışım kıvam almaya başladığında hazır demektir. Ocağın altını kapatıp sosu soğumaya bırakıyoruz.


Kek fırından çıkıp ilk sıcağı gittiğinde sosu üzerinde gezdirerek mümkün bir gece buzdolabında bekletiyoruz. Yeterinde bekleyen limonlu cheesecake’imiz servise hazır. Afiyet olsun!




Sağlıklı Alternatif Arayanlara Özel Unsuz Şekersiz Cheesecake Tarifi


Özel beslenme programı takip edip unsuz ve şekersiz cheesecake tarifi arayanlar için özenle derlediğimiz bu tarife bayılacaksın. Ancak önceden söyleyelim, bu tarifte taban yok! Aşağıdaki adımları takip ederek sen de gerek kendin gerekse sevdiklerin ve konukların için bu tarifi kolayca yapabilirsin.
Unsuz ve Şekersiz Cheesecake Kreması Malzemeleri:


 


  • 240 gr beyaz çikolata

  • 240 gr labne peyniri

  • 6 adet yumurta (sarısı ve beyazı ayrılmış)



Unsuz ve Şekersiz Cheesecake Sosu Malzemeleri:




  • Çilek (ya da sevdiğin bir meyve)

  • Yarım su bardağı su



Yapılışı:




  • Tatlımızın kreması için labne peyniri ve benmari usulü eritilmiş beyaz çikolatayı karıştırıyoruz.

  • Karışım homojen bir hal aldığında ve ılındığında üzerine yumurta sarılarını da ekleyip karıştırmaya devam ediyoruz.

  • Ardından yumurta beyazlarını, kremşanti kıvamına gelene dek, ayrı bir kapta çırpıyoruz.

  • İki malzeme de istenilen kıvama geldiğinde yumurta beyazlarını, labneli karşıma, kısım kısım ilave ediyoruz. Bu aşamada karıştırma tekniği oldukça önemli. Çırpıcı kullanmak yerine çırpma teli kullanırsan yumurta beyazları sönmeyecek ve tatlının kreması tam da olması gerektiği gibi olacaktır. Dolayısıyla bu adımda çırpma teli kullanmanız tavsiye ederiz. Yorulduğuna değecek!

  • Krema hazır olduğunda altını ve kenarlarını yağlı kağıtla kapladığın kelepçeli kek kalıbına, karışımı dökebilirsin.

  • Cheesecake harcımızı fırına uğurlama zamanı! Keki, önceden ısıtılmış 170 derece fırında, yaklaşık 45 dakika boyunca pişiriyoruz. Bu esnada keki yerleştirdiğin fırın kabına biraz su eklemeyi de unutma!

  • Sürenin sonunda keki fırından çıkarıp ılımaya bırakıyoruz.

  • Bu esnada kekin sosunu hazırlamak için bir sos kabına meyveleri ve suyu ekleyip kaynatıyoruz.

  • Kaynayan sosu rondodan geçiriyor ve ılımaya bırakıyoruz.

  • Kekimizin üzerine sosu gezdirdikten sonra ise unsuz ve şekersiz cheesecake’imiz hazır. Afiyet olsun!


Evde cheesecake nasıl yapılır, konusu ile alakalı tüm bu faydalı bilgilerin yanı sıra şekersiz ve sağlıklı daha çok tarif istersen Hurmalı Tatlı Tarifleri başlıklı yazımızı da okuyabilirsin.