Birini tanımak adına yöneltilen en klasik sorulardan biridir “Boş zamanlarında ne yaparsın”. Sen de bu sorunun karşılığında kocaman bir sessizliğe bürünüp, içinden “Gerçekten ben boş zamanlarımda ne yapıyorum” diye mi düşünüyorsun?

1981’de Fransa’da “Boş Zamanları Değerlendirme Bakanlığı” kurulduğunu biliyor muydun? Bakanlığın görev kapsamında spor ve turizm olsa da kamuoyunun dikkatini çekmek için bilinçli olarak bakanlığa bu ad verildi. 2005 yılında ise Kanada’da benzer bir bakanlık devreye girdi “Boş Zamanları Değerlendirme, Eğitim ve Spor Bakanlığı”. Peki çoğu zaman sana hiç boş vaktin yokmuş gibi gelirken, nedir bu boş vakitlerde ne yaptığını bu kadar değerli kılan?

Hayatı pek çok insan gibi iş-ev arasında, a noktasından b noktasına geçiriyorsan bundan pek de memnun değilsindir. Artık insanlar boş zamanlarını; sosyal medyada dolaşarak ya da bir bölüm dizi izleyerek (gerçi sen hep belgesel izliyorsun, biliyorum.) tamamen ekrana bakmaya odaklı eylemlerle geçiriyor. Fakat gerçek anlamda tutkuyla gerçekleştirilen, zamanın nasıl geçtiğini anlamadığın ve bir daha ki seferi iple çekeceğin bir hobi, ev-iş-ekran üçgeninin çok dışında bir kavram. Şimdiden heyecanlanmaya başladığını hissediyorum!

En verimli hobi “Gönüllü İşler”


Belki dünyayı tek başına değiştiremeyebilirsin ama en azından onu daha güzel bir yer yapmak adına çalışabilirsin. Canını sıkan konuları düşün. Çevre mi, yoksa sokak hayvanları mı belki de sokaktaki binlerce yardıma muhtaç insan mesela? Harekete geçmek için tam zamanı, eminim yardım elini uzattıkça sen de kendini daha iyi hissedeceksin!

 

Gerçek hayatta hazine avı


GPS özellikli bir telefonun var mı? Yaşadığın şehri keşfetmekten, ipuçlarından ve macera oyunlarından keyif alır mısın? Sorulara cevabın “evet” ise “Geocaching” tam sana göre. Artık neredeyse dünyanın her ülkesinde varolan Geocaching özetle; GPS koordinatları belli noktalara özel mobil uygulamalarının seni yönlendirmesiyle gerçek hayatta yapacağın bir hazine avı. İlgini çektiyse başlangıç ve daha detaylı bilgilendirme için aktivitenin Türkiye organizasyonunun web sitesini incelemeni tavsiye ederim. 

 

Yeni tatlar arayanlara


İstediğin her şeyin turşusunu kurabileceğini biliyor muydun? Ananastan limona, yumurtadan elmaya… Tamam tamam belki bu kadar karıştırmazsın ama turşuculuk tam olarak “Ben yaptım oldu” diyebileceğin bir deneyim. Evinin mutfağında her zaman olan aletler ve marketten kolayca bulabileceğin içeriklerle yeni tatlar keşfetmeye hazır mısın?
 


Bir dil bir insan, iki dil iki insan


Günümüzde yeni bir dil öğrenmek artık çok kolay. Online kurslar, oyunlar, telefon uygulamalarıyla kendi programını kendin yapıp; bir kuruma bağlı kalmadan zorluğuna göre 6 ay ila 1 yıl arasında yeni bir dil konuşmaya başlayabilirsin.
 


Can boğazdan gelir


Sen de yemek yapmayı seviyorsan ve seven bir arkadaş çevresine sahipsen, bir “Yemek tarifi kulübü” kurmana hiçbir engel yok demektir. Önce bir WhatsApp grubu ile başlayıp tarifleri birbirinizle paylaşın. Ardından bunu aylık toplantılara dönüştürüp herkesin katılımda bulunacağı bir sofra kurun. Bu toplantıları fotoğraflayarak ölümsüz kılabilir ve kulübün için mini bir “foto günlük” bile yapabilirsin.

 

Bir Hollywood klasiği "Book Club"


İnsanların kimi zaman evlerinde, kimi zaman bir kitabevin arkasında bir akşam üstü “book club” için toplandıkları sayısız film izledik. Artık senin de kendi kulübünü kurmanın vakti gelmedi mi? İstersen mahallende aynı kafada olduğun insanlarla bir etkinlik oluşturabilir, ya da yakın arkadaşlarınla her hafta düzenli buluşmak için bahane olarak kullanabilirsin. Bu hafta için bir kitap seç ve kendi grubunu oluşturmak için kolları sıva!

Bir hobiye sahip olmanın tartışmasız en iyi yolu yeni şeyler deneyimlemekten geçiyor. Belki de bugüne kadar aradığın hobiyi, biletix.com’da her şehre yayılan sayısız alanda workshop, eğitim ve etkinlik önerilerinde bulabilirsin. Denemeye devam!