Evde kendi badem sütünü hazırlamaya var mısın? O zaman seni badem sütü tarifimize doğru alalım!

Badem Sütü Nasıl Yapılır? Faydaları Nelerdir?
 
Badem sütü, kremsi hafif aromasıyla inek sütüne sağlıklı bir alternatiftir. Sayısız besleyici faydayla dolu olan badem sütü, süt gerektiren herhangi bir tarifte kullanılabilir ve ülkemizde de yavaş yavaş en popüler süt alternatifleri arasında yer almaya başlamıştır. Badem sütünün senin için doğru seçim olup olmadığını merak ediyorsan, doğru yerdesin. Badem sütü tarifleri başta olmak üzere badem sütü nedir, nasıl yapılır ve faydaları nelerdir, bu yazımızdan öğrenebilir ve bu lezzetli içeceğin ayırt edici yanlarını keşfedebilirsin.

Badem Sütü Nedir?
 
Badem sütü nedir sorusuna değinmeden önce bademin kökenine inmek gerekir. Badem, çoğunlukla Orta Doğu'ya özgü bir gıdadır, ancak artık dünyanın her yerinde sevildiği aşikardır. Bu kuruyemiş, çoğunlukla atıştırmalık olarak yenir, bununla birlikte un haline getirilebilir veya kremsi, süt içermeyen süte de dönüştürülebilir. Badem sütü en popüler badem ürünlerinden biridir çünkü çok önemli bir özelliği vardır: Laktoz içermez. Veganlar ve laktoz intoleransı olan kişiler, sütlü içeceklere sağlıklı bir alternatif olarak badem sütünü kullanır. Bu rahatsızlıklara sahip olmayıp da badem sütü tüketmeyen sevenler ise elbette onun harika lezzetine vurulmuştur. Badem sütünü sade olarak içebileceğin gibi, hayvansal veya diğer bitkisel kaynaklı sütlerin kullanıldığı tariflerde de kullanabilirsin. Badem sütü, tadının ötesinde bazı oldukça etkileyici sağlık yararları sunar. Sen de badem sütü yapabilmek için taze ve leziz bademleri Hopi’nin özel A101 kampanyası eşliğinde satın alarak kolları sıvayabilirsin.

Badem Sütü Nerelerde Kullanılır, Badem Sütü ile Neler Yapılır?
 
1. Badem sütünü olduğu gibi içebilirsin: Badem sütü de sütle aynı şekilde içilebilir. Sade badem sütüyle birlikte piyasada vanilyalı ve çikolatalı badem sütü alternatifleri de bulmak mümkündür. Sade çeşidi tatlandırılmış veya şekersiz olabilir. Üreticiler, dipte bir miktar çökelme olabileceğinden badem sütü kabını içmeden önce çalkalamayı önermektedir. Herhangi bir aromadaki badem sütü, normal süt veya krema gibi kahve veya çaya da eklenebilir.
2. Smoothielerinizde badem sütü kullan: Badem sütü, geleneksel süt ürünleri yerine smoothie'lerde kullanılabilir. Meyveyi (dondurulmuş en iyisi) ve badem sütünü bir karıştırıcıda birleştirerek homojen bir karışım elde edinceye kadar karıştırabilir ve smoothie'nin tadını çıkarabilirsin. Badem sütünün miktarını, smoothie'ni daha yoğun veya daha az kıvamlı hale getirmek için kendin ayarlayabilirsin.
3. Mısır gevreğinde badem sütü kullan: Sabah mısır gevreğinde inek veya soya sütü yerine badem sütü kullanılabilir. Sıcak veya soğuk tahıl fark etmez; badem sütü tahıllara hafif bir tatlılık ve kremsilik verir.
4. Badem sütünü yemeklerinde kullan: Badem sütü, herhangi bir tarifte inek sütü yerine kullanılabilir. Tarifte normal sütle aynı ölçülerde badem sütü kullanabilirsin. Onunla yemek pişirebilir, çorbalara katabilir ya da soslar elde edebilirsin; badem sütü, normal sütün yapabileceği hemen hemen her şeyi yapabilir.
5. Badem sütünü protein tozu ile birleştir: İnek sütü ile karşılaştırıldığında, badem sütü protein bakımından düşüktür. Badem sütü çeşitlerinin çoğu, 1 porsiyon başına yaklaşık 1 g protein içerir. Bununla birlikte, yüzde iki inek sütü, aynı boyutta porsiyon için yaklaşık 8 g protein içerir. Badem sütü, protein tozlarıyla iyi karışır, bu da inek sütü içmeden protein alımını artırmak isteyenler için iyi bir seçimdir.

Badem Sütü Faydaları Nelerdir?
 
Hem inek sütü hem de diğer bitki bazlı süt çeşitleriyle kıyaslandığında sayısız badem sütü faydası olduğunu söylemek mümkündür İşte onlardan bazıları:
 


  • Badem sütü, inek sütü içermez, dolayısıyla laktsozsuzdur: Badem sütü, hayvansal bir ürün olmadığı için laktoz (süt sütünde doğal olarak bulunan bir şeker türü) içermez. Sonuç olarak, laktoz intoleransı olan kişiler için iyi bir süt ikamesidir. Ayrıca vegan (hayvansal ürünleri yemeyen) kişiler için de uygundur.

  • İyi bir magnezyum kaynağıdır: Badem sütü, birçok beslenme rejiminin yetersiz kaldığı bir mineral olan magnezyum açısından zengindir. Magnezyum kas fonksiyonu, kan şekeri kontrolü, kan basıncı ve kemik, protein ve DNA yapımı için önemlidir.

  • Antioksidan E vitamini açısından zengindir: Badem sütü, bağışıklık sistemin ve kan damarların için önemli olan iyi bir E vitamini kaynağıdır. Bazı çalışmalar, yüksek E vitamini alımı ile Alzheimer hastalığı gibi daha düşük bilişsel hastalık riski arasında bir bağlantı olduğunu göstermiştir. E vitamini, hücrelerini serbest radikaller adı verilen tehlikeli moleküllerin etkilerinden koruyan bir antioksidandır.

  • Kemik yapıcı kalsiyum içerir: Birçok ticari badem sütü markası kalsiyum ile takviye edilmiştir. Kemik sağlığı kalsiyuma bağlıdır çünkü bu mineral, kemiklerdeki en sert yapıları oluşturur. Yeterli kalsiyum almak kemiklerini güçlü tutar ve vücudunun osteoporozla savaşmasına yardımcı olabilir.

  • Düşük kalorili ve düşük karbonhidratlıdır: Hayvan sütü ile karşılaştırıldığında, şekersiz badem sütü - tatlandırılmış değil - şeker ve karbonhidrat bakımından düşüktür. İnek sütünden %50 ila %80 daha az kaloriye sahiptir. Düşük glisemik indeksli bir gıda olarak kabul edilir. Bu da, kan şekeri yükselmelerine neden olma olasılığının daha düşük olduğu anlamına gelir.


 

Badem Sütü Besin Değerleri
 
Fincan başına sadece 39 kalori (240 ml) ile badem sütü, inek sütü ve diğer bitki bazlı içeceklerle karşılaştırıldığında kalori açısından çok düşüktür. Aynı zamanda bünyesinde çeşitli besleyici etmenler içerir. Bir bardak (240 ml) badem sütü, bünyene aşağı yukarı şunları sağlar:
 


  • Kalori: 39

  • Yağ: 3 gram

  • Protein: 1 gram

  • Karbonhidrat: 3,5 gram

  • Kalsiyum: Günlük Değerin %24'ü

  • Potasyum: Günlük Değerin %4'ü

  • D Vitamini: Günlük Değerin %18'i

  • E Vitamini: Günlük Değerin %110'u


Badem Sütü Nasıl Yapılır?
 
Badem sütünün evde yapılması çok basittir. Bu badem sütü yapımını uygulayarak ne kadar kolay olduğunu görünce artık sen de evinde badem sütü yapacak ve tüm tariflerinde güvenle kullanacaksın. Aradığın ekipmanların en kalitelisinin Hopi’nin sana özel Emsan fırsatlarından yararlanarak temin edebilirsin.
 
Gerekli Malzemeler:


  • 1 su bardağı çiğ badem (geceden ıslatılmış)

  • 4 su bardağı su

  • 1 tutam deniz tuzu

  • 1 çay kaşığı vanilya özü (isteğe bağlı)

  • 2-6 çekirdeksiz hurma (isteğe bağlı)

  • Hurma kullanmayacaksan 1 yemek kaşığı bal


 
Gerekli Ekipmanlar:


 
Badem Sütü Tarifi
 
1. İlk olarak, bir bardak çiğ badem al ve en az altı saat veya gece boyunca suda beklet: Islattıktan sonra bademleri durula ve ıslatma suyunu boşalt. Burada istersen derileri kaldırabilirsin. Bununla birlikte, daha sonra pişirme tarifleri için derisiz bir posa tercih etmediğin sürece bu adım, zaruri değildir.
2. Islattığın bademleri blenderdan geçir: Blenderin hepsini aynı anda işleyemiyorsa, bunu daha küçük gruplar halinde yapabilirsin. Gerekirse 1/4 bardak bademe 1/2 bardak su ekleyerek başla. 1-2 dakika veya süt pürüzsüz ve kremsi hale gelene kadar yüksek hızda karıştır. Badem sütüne hurma eklemek istersen, sütle pürüzsüz bir şekilde karışmasını sağlamak için bademlerle birlikte bu adımda ekleyebilirsin.
3. Tülbenti al ve gelecek sütü toplamak için büyük kasenin üzerine yerleştir: Sütü tülbentin üzerine dök.
4. Süzülen sütünü sürahiye ya da şişeye aktar: Burada kendi damak zevkine göre tuzu, vanilyayı, hurma koymadıysan bal gibi dilediğin tatlandırıcıyı ve tarçın gibi diğer katkı maddelerini ekleyebilirsin. Malzemelerin eriyene kadar çalkala ve karıştır.
5. Badem sütünü en sevdiğin yemeklerde veya tek başına lezzetli bir ikram olarak artık tüketmeye hazırsın: Badem sütün buzdolabında 5 güne kadar dayanır. Zamanla biraz ayrıştığını fark edersen üzülme; bu tamamen normaldir. Sütün içinde bulunduğu şişeyi veya kavanozu sallayarak onu yeni gibi yapabilirsin.
6. Badem posasını atma: Badem sütü yapılışı akabinde oluşan posayı kraker, kurabiye, kek ve benzeri hamur işlerinde fırınlama için kullanabilirsin.