Anneanne Usulü Baklagil Tarifleri
Protein ve lif deposu baklagiller, mutfakların değişmez malzemelerinden. Anneanne eli değmiş, geleneksel yemekleri özlediysen besleyici ve lezzetli baklagil tarifleriyle bu hasreti giderebilirsin.
Erişteli Yeşil Mercimek Çorbası
Anneannenin evine gittiğin anda kapıdan girdiğin anda seni mis gibi kokusuyla karşılayan, her kaşıkta içini ısıtan erişteli mercimek çorbasını hazırlamak aslında sandığından daha kolay. Bu besleyici ve leziz tarifle, çocukluğuna ışınlanabilirsin.
Malzemeler:
- 1 su bardağı yeşil mercimek
- 1 su bardağı erişte
- 1 kuru soğan
- 1 yemek kaşığı salça
- Yarım çay bardağı zeytinyağı
- 8 su bardağı su (varsa et suyu)
- Tuz, karabiber, pul biber, nane
Hazırlanışı:
- Yeşil mercimekleri yıka. Ardından 20 dakika haşla ve süz.
- Tencereye zeytinyağını koy, yağ ısındıktan sonra yemeklik doğradığın soğanları ekle ve pembeleşinceye kadar kavur.
- Salçanı ekle ve biraz daha kavur.
- Suyu ekle ve kaynamasını bekle.
- Kaynayan suya önce yeşil mercimekleri, sonra erişteleri kat.
- Damak tadına göre baharatları ekle ve erişteler yumuşayıncaya kadar pişir.
Tahinli Piyaz
Canın feci şekilde tahinli piyaz çekiyorsa ama “Anneannemin yaptığı gibi olmaz.” düşüncesiyle denemeye cesaret edemiyorsan bir de bu tarifle mutfağa gir! Evet, belki gerçekten onun yaptığı gibi olmaz, ama en azından ondan izler taşıyan bir lezzeti menüne taşıyıp az da olsa hasret gidermiş olursun.
Malzemeler:
- 2 su bardağı haşlanmış kuru fasulye
- 1 adet kuru soğan
- 1 adet domates
- 1 tutam maydanoz
- 2 haşlanmış yumurta
Sosu için:
- 3 yemek kaşığı haşlanmış kuru fasulye
- 1 çay bardağı tahin
- 2 diş sarımsak
- Yarım çay bardağı zeytinyağı
- Yarım çay bardağı elma sirkesi
- Yarım limonun suyu
- Tuz
- Kimyon
Hazırlanışı:
- Öncelikle piyazın sosunu hazırla. Bunun için üç yemek kaşığı haşlanmış kuru fasulyeyi bir çatalla ez. Sarımsağı rendele. Kuru fasulye ve sarımsağın üzerine tahin, zeytinyağı, sirke, limon suyu, tuz, kimyon ekle ve mutfak robotundan geçirerek sos kıvamına getir.
- Geniş bir kaba aldığın haşlanmış kuru fasulyeleri sosla iyice karıştır.
- Kuru soğanı piyazlık, domatesi küp küp doğra ve kaseye ekle.
- Tüm malzemeleri karıştırdıktan sonra salatanı servis kasesine al. Üzerini kıyılmış maydanoz ve doğranmış katı yumurtayla süsleyerek servis et.
Kuru Bakla Dolması
Anneannenin pamuk elleriyle sardığı bakla dolmalarını mı özledin? Yaprak sarması sarmak, marifet ister. Çocukken anneannene yardım etme şansına eriştiysen sen de bakla dolması konusunda hiç farkında olmadığın, doğal bir yeteneğe sahip olabilirsin. Bunu test etmenin tam zamanı…
Malzemeler:
- 3 su bardağı kuru iç bakla
- 1 su bardağı ince bulgur (varsa kırık yarma)
- 2 kuru soğan
- 2 yemek kaşığı salça
- 1/2 demet maydanoz
- 1/2 demet dereotu
- Tuz
- Karabiber
- Reyhan
Üzeri İçin:
- 3 kuru soğan
- 2 yemek kaşığı salça
- 5 yemek kaşığı tereyağı
Hazırlanışı:
- Bir gece önceden ıslattığın kuru baklanın kabuklarını soy. Baklaları 2-3 parçaya bölecek şekilde doğra.
- Geniş bir kaseye tüm malzemeleri çiğ olarak koy, baklalarla karıştırarak iç harcı hazırla.
- Hazırladığın iç harçla salamura yaprakları sar.
- Tencerenin altına bir kat salamura yaprak ser. Üstüne dolmaları diz. Dilersen bu aşamada tencerenin altına kemikli et de dizebilirsin.
- Dolmaların üzerini geçmeyecek şekilde su ekle ve orta ateşte pişirmeye bırak.
- Ayrı bir tavada ince doğranmış kuru soğanı pembeleşinceye kadar kavur, üzerine salçayı da ekleyerek biraz daha kavur.
- Dolmaların pişmesine yakın hazırladığın salçalı sosu tencerenin üzerine yay ve pişirmeye devam et.
- Yapraklar yumuşayıp iç malzeme pişince bakla dolması servise hazır hale gelmiş demektir. Afiyet olsun.
Anneanne usülü bu enfes yemekleri yapmak için yeterli malzemen yoksa istegelsin’den sipariş verebilirsin. 250 TL ve üzeri alışverişlerinde ise HOPİ’lilere özel 25 TL indirimden faydalanabilirsin!