
Amerikan Salatası Nasıl Yapılır?
Sofrana farklı lezzetler katmak istiyor ama ne yapacağını bilmiyorsan doğru yerdesin. Bu yazımızda Amerikan salatası tarifini öğrenerek sofralarına farklı lezzetler ekleyebilirsin!
Sofraların hafif lezzetleri arasında olan Amerikan salatası, özel günlerin olmazsa olmazlarından. Bir nevi meze olan bu lezzet, ferahlığı ile adeta sofraların vazgeçilmezi oluyor. Sadece özel günlerin değil davet sofralarının kalabalık akşam yemeklerinin de tercih edilen lezzetleri arasında. Sevilen birçok lezzetlerin bir araya geldiği bu salata hem doyurucu hem de besleyici. Peki birçok kişi tarafından sevilen bu lezzetin sırrı ne? Amerikan salatası nasıl yapılır? Sen de bu sorunun cevabını arıyorsan doğru yere geldiğini söyleyebiliriz. Amerikan salatasının nasıl yapıldığının cevabı için yazımızı okumaya devam edebilirsin.
Amerikan Salatası Hakkında
Amerikan salatasının yapılışına geçmeden önce oldukça ünlü olan bu salatanın nereden geldiğine bakalım. Amerikan salatası temelde haşlanmış sebze, yoğurt ve mayonezin karıştırılmasıyla yapılan bir meze çeşididir. Peki bu meze çeşidinin geçmiş nereye dayanır? Dünya mutfağı kültürüne giriş 1860’lı yıllar olduğu bilinen Amerikan salatası bu yıllarda Moskova’da bulunan “Hermitage Restaurant”ın baş aşçısı olam Lucien Olivier tarafından bulunmuştur. Belçika asıllı bir Rus olan Lucien Olivier, tarifini ölene kadar büyük bir titizlikle saklamıştır. Rus salatası ya da Olivier salatası olarak da bilinen bu meze çeşidi, Lucien Olivier’in ölümünden sonra tüm dünyaya yayılmıştır. Bugün dünyada en çok bilinen tarifler arasında yer alan Amerikan salatası ortaya çıkmasından bu yana her damak zevkine hitap etmeyi başarmıştır. Öyle ki davet ve kutlamaların bir numaralı eşlikçilerinden biridir.
Tarifin orijinalinde; haşlanmış patates, hvuç, bezelyenin yaında av eti, kapari, zeytin, haşlanmış yumurta ve Lucian Oliver’ın özel bir sosunun yer aldığı bilinmektedir. Fakat bu tarif zaman içinde sadeleştirilerek her ülkenin damak tadına göre uyarlanmıştır. Böylece dünya mutfağındaki yerini almıştır. Ülkemizde Amerikan salatası Rus salatası olarak da bilinmektedir. Fakat 1970 - 1980 yıllarında yaşanan siyasi nedenlerden dolayı bazı restoranların menülerine Amerikan salatası olarak değiştirilmiştir. Dolayısıyla zamanla bu ismi almaya başlamıştır. Bunun başlıca nedenlerinden biri soğuk savaş döneminde Sovyetler Birliği’ne karşı politik mesafelerdir. Dolayısıyla bu dönemde Rus salatası yerine Amerikan salatası denilmiştir. Fakat tek neden de bu değildir. Her iki salatanın da yapılış şekli benzer olsa da küçük farklılıklar bulunur. Amerikan salatası yoğurt ve mayonez karışımıyla yapılır ve daha hafif tada sahiptir. Rus salatası is daha yoğun bir tada sahip olup sadece mayonez ile yapılmaktadır. Bu nedenle bazı kültürlerde yemek eşlikçisi olarak tercih edilmektedir.
Amerikan Salatası Tarifi
Amerikan salatasının kısaca tarihini öğrendikten sonra tarifine geçebiliriz. Amerikan salatası tarifi oldukça basit olup her masaya eşlik edebilir. Bu tarifte önemli olan noktalardan biri sebzelerin doğru şekilde haşlanması ve karışımın kıvamının dengeli olmasıdır. Dolayısıyla sebzelerin ideal haşlama süresinde haşlayabilmen önemlidir. Eğer tarifi daha kısa sürede yapmak istiyorsan sebzeleri tek tek haşlamak yerine garnitür alabilir ya da sebzelerden haşlanmış olanları hazır olarak alabilirsin. Böylece Amerikan salatası hazırlığını kısa sürede halledebilirsin. Peki Amerikan salatası yapımı nasıldır? Haydi gel şimdi de tarifin detaylarını inceleyelim.
Amerikan Salatası Malzemeler
Amerikan salatası malzemeleri bulunması kolay ürünlerden olup kısa sürede temin ederek hazırlayabilirsin. İşte Amerikan salatası yapmak için ihtiyacın olan malzemeler:
3 adet orta boy patates
2 adet orta boy havuç
1 su bardağı bezelye (haşlanmış)
1 su bardağı süzme yoğurt
4 yemek kaşığı mayonez
Tuz
Haşlanmış mısır
Kornişon turşu
Karabiber
Maydonoz (süslemek için)
Amerikan Salatasının Yapılışı
Amerikan salatası içindekiler listesini tamamladıktan sonra Amerikan salatasının yapımına geçebiliriz. Aşağıdaki adımları takip ederek bu Amerikan salatanın yapılışını öğrenebilirsin.
İlk olarak işe sebzeleri hazırlamakla başlayabilirsin. Patates ve havuçları yıkayıp soymalı ardından küçük küpler halinde doğramalısın. Sebzelerin aynı şekilde haşlanabilmesi için eşit büyüklükte doğramaya dikkat et.
Doğradığın havuç ve patatesleri kaynar suya koyarak ortalama 4 - 5 dakika haşlamalısın.
Patates ve havuçlar kaynar suda 4 - 5 dakika haşlandıktan sonra bezelyeleri haşlanmış hazır olarak almadıysan üstüne bezelyeleri eklemeli ve bir 4 - 5 dakika daha haşlamaya devam etmelisin. Bu noktada dilersen patatesleri ayrı bir tencerede haşlayabilir ya da hafifi yumuşadığında sudan alabilir ve soğumaya bırakabilirsin. Bunun nedeni ise patateslerin sebzelerden daha kolay dağıtılabilecek olmasıdır.
Haşlanması gereken tüm malzemeleri haşladıktan sonra her biri soğumaya bırakabilirsin. Malzemeler soğuduktan sonra yoğurt ve mayonezle karıştırmak gerekir. Aksi halde yoğurt kesilebilmektedir.
Malzemeler soğuduktan sonra bir karıştırma kabına alarak üzerine süzme yoğurt, mayonez ve tuzu ekleyerek karıştır. Damak tadına göre kornişon turşu, karabiber ya da farklı baharatlar ekleyebilirsin.
Malzemeleri ezmeden karıştırdıktan sonra servi için üzerini zeytin ya da maydanoz ile süsleyerek masaya servis edebilirsin.
Amerikan salatası garnitürlü de yapılmaktadır. Bunun için marketten hazır garnitür alarak süzme yoğurt ve mayonezle karıştırarak kısa sürede Amerikan salatasını hazırlayabilirsin. Eğer yemek, tatlı ve meze gibi yiyecekler hazırlamayı seviyorsan Cheesecake Nasıl Yapılır? yazımıza da göz atabilirsin.