Son yıllarda hayatımıza dâhil olmuş ve popülerliği gitgide artan bir dijital medya türü var: Podcast. Henüz bilmeyenler için podcast, kısaca sesli program anlamına geliyor. Bir radyo yayını gibi düşünebileceğin podcast’leri akıllı cihazlar üzerinden kolaylıkla dinleyebilirsin. Özellikle boş zamanlarını verimli geçirmek istiyorsan, ilgi alanlarına uygun podcast'ler dinlemekten keyif alacağına eminim. Dinlerken sanki senin için hazırlanmış gibi hissedeceğin podcast’leri keşfetmen için pek çok sosyal yayın platformunda rahatlıkla bulabileceğin kanalları senin için bir araya getirdim. Hadi başlayalım!

Genel Kültürünü Geliştir: Nereden Başlasam?


Gazeteci Mirgün Cabas ve yazar Can Kozanoğlu’nun sunduğu “Nereden Başlasam?” her bölümde farklı disiplinlerden uzmanları ağırlıyor. Daha önceki podcast serileri “İlk Sayfası”nda yazarlarla sözlü yazı atölyeleri yapan ikili, Nereden Başlasam’da sohbet ettikleri alanın temel kavramlarını uzmanlarıyla birlikte irdeliyor. Dijital oyun tasarımından Osmanlı Tarihi’ne kadar pek çok farklı konunun konuşulduğu kanal için gerçek bir “sesli içerik havuzu” tanımı yapılabilir. Üstelik ilgini çeken konularda program konuklarının yaptığı kitap önerilerini dikkate alıp daha derin araştırmalar yapabilirsin. Sık sık yeni bölümlerle karşılaşabileceğin Nereden Başlasam’ı Spotify, Storytel, Apple Music ve Podtail gibi platformlardan dinleyebilirsin.
 


Kafanı Dağıt: #Filtresiz


Yemek yaparken ya da odanı toplarken müzik dinlemek yerine biraz farklı şeylere kulak vermek istiyorsan YouTuber Melisa Beleli’nin #Filtresiz podcast’i tam sana göre! İlişkiler, aile, moda ve daha pek çok konuda başkalarının tecrübelerine kulak verebilir, onların hikayelerinde kendinden bir parça bulabilirsin. #Filtresiz, podcast konularıyla daha çok kadınlara hitap etse de gelecek tedirginliği, kendini başkalarıyla karşılaştırmak, okul hikâyeleri gibi gençler arasındaki güncel muhabbetlere yer verdiği için erkeklerin de ilgisini çekiyor. Melisa’nın filtresiz yayınını dinlemek istersen bölümlere Stitcher üzerinden ulaşabilirsin.
 

Bilimin Nabzını Tut: Gayrisafi Fikirler


“Hayatın denklemleriyle bilimin teorisi” sloganıyla yola çıkan Tansel Erdem Yılmaz ve Ömer Faik Anlı,
Gayrisafi Fikirler’de herkesin kafasını kurcalayan bilimsel soruları felsefik bir bakış açısıyla yanıtlamaya
çalışıyor. Üstelik epistemolojiden evrime, geniş bir yelpazedeki konuları hem çok detaylı hem de eğlenceli bir şekilde ele alan ikilinin anlatım tarzını seveceğinden eminim. Gayrisafi Fikirler’in tüm bölümlerine iTunes, SoundCloud ve Spotify’dan kolaylıkla erişebilirsin. Dilersen ilk olarak “Filozofluğa Giriş Sınavı Yapılacak Olsaydı Hangi Konulara Çalışmak Gerekirdi?” ve “Bilim Geleneği, Batarken Titanic’i Terk Etmeyenlerden Ne Öğrenebilir?” gibi çok sevilen bölümleri dinleyebilirsin.
 

İngilizceni Pekiştir: 6 Minutes English


Pratikte İngilizceyi çok iyi biliyor ama iş konuşmaya geldiğinde zorlanıyorsan, BBC’nin 6 Minutes English podcast’i tam sana göre! Üstelik sadece İngilizceni geliştirmek için değil, pek çok kültürel konu  hakkında bilgi edinme amacıyla da bu podcast'i dinleyerek hem keyifli ve hem de faydalı dakikalar geçirebilirsin.
 

İçine Dön: Yoldayız Geliyor musun?


YouTube kanalında çektiği videolar ile tanınan Ece Targıt ile Tulu Erden’in birlikte kurdukları podcast kanalı “Yoldayız Geliyor musun?” Tulu Erden’in Amerika’ya taşınması nedeniyle artık sadece Ece Targıt ve konuklarıyla devam ediyor. Ece’nin önderliğinde; psikoloji, kişisel gelişim, yoga, meditasyon konularında yapılan sohbetlerde hayata ve kendine dair pek çok şey bulabilirsin.