Adım Adım Kalorifer Peteği Temizliği
Petek temizliği hakkında ne yapmanız gerektiğini biliyor musunuz? Cevabınız hayırsa, doğru yerdesiniz. Adım adım petek temizliğini nasıl yapacağınızı öğrenmek için yazımızın devamına göz atabilirsiniz.
Kışın gelip çatmasıyla birlikte evlerimizi ısıtan kalorifer sistemleri kullanılmaya başlandı. Ancak zamanla içinde biriken kir, toz ve hava kabarcıkları evin sağlıklı bir şekilde ısınmasının önüne geçebilir. Bununla birlikte petek kirliliği ısı transferini engelleyebilen etkenler arasında yer alır. Dolayısıyla belirli aralıklarla petek temizliği yapman hem kullanım sağlığı hem de evin ideal sıcaklığa ulaşması açısından önemli. Peki kalorifer peteği temizleme nasıl yapılır? Evde kolayca uygulanabilen petek temizliği özellikle her sene kış öncesinde yapılması tavsiye ediliyor. Böylece hem evin verimli bir şekilde ısınmasını sağlayabilirsin. Senin için adım adım kalorifer petek temizliğini araştırdık. Bu adımları takip ederek temiz petekler ile ısınmanın keyfini sürebilirsin.
1. Kombiyi Kapat
Petek temizliğine başlamadan önce gerekli güvenlik önlemlerini almalısın. Bunun için işe ilk olarak kombiyi kapatarak başlayabilirsin. Eğer petekler sıcak ise temizlemeye geçmeden önce peteklerin soğumasını beklemelisin. Peteklerin soğumasıyla birlikte bir sonraki adıma geçebilirsin.
2. Temizlik İçin Gerekli Olan Malzemeleri Hazırla
Peteklerin soğumasını beklerken dilersen temizlik için gerekli malzemeleri hazırlayabilirsin. Kalorifer peteği temizliği için ihtiyacın olan malzemeler ise şu şekilde sıralanabilir:
● Temizlik kovası
● Temiz su ve temizlik malzemesi
● Temizlik fırçası
● Elektrik süpürgesi
Temel olan temizlik malzemeleri verildiği gibi yer alsa da isteğine bağlı olarak malzemelerde değişiklik yapabilirsin.
3. Peteklerin Vanalarını Kapat ve Suyu Boşalt
Petek temizliğinde peteklerin içinin de temizlenmesi önemli. Bunun için vanaları kapatılmalı ve peteklerin içindeki suları boşaltmalısın. Böylece petek içindeki su hem yenilenecek hem de petek temizleme sırasında oluşabilecek su sızıntılarının da önüne geçebilirsin.
4. Kombi Vanaları Unutma
Hazır vanadan bahsetmişken kombi giriş vanalarını da unutmamak gerekiyor. Kombi giriş vanalarını bularak bir anahtara yardımıyla açabilir ve içerisinde yer alan suyu boşaltabilirsin. Böylece bu vana sayesinde kombi içinde bulunan paslı su filtrelerden geçerek içerisinden atılır. Bu nedenle her kombi ve petek temizliğinde bu vanaların temizlenmesi önemlidir. Aynı zamanda vananın düzgün çalışıp çalışmadığından da böylelikle emin olabilirsin.
5. Petekleri Temizlemeye Başlayabilirsin
Sıra geldi petekleri detaylı bir şekilde temizlemeye. İçerisindeki su boşalttıktan ve vanalar temizlendikten sonra radyatörlerin altına bir örtü sermelisin. Bu tozların tek bir yere toplanmasına yardımcı olacaktır. Bu aşamada dilersen petekleri söküp temizleyebilir dilersen de sökmeden temizleyebilirsin. Eğer petekleri sökerek temizlemeye karar verdiysen söktükten sonra dikkatli bir şekilde banyoya götürmeli ve tazyikli su ile kirlerinden arındırabilirsin.
6. Elektrikli Süpürge İle Temizleme
Petekleri sökmeden temizlemeye karar verdiysen petek aralarını elektrikli süpürge kullanarak temizleyebilirsin. Böylece içeride yer alan tozları zorlanmadan çekebilirsin. Peteklerin ön ve arkasını süpürdükten sonra sıra geldi silmeye. Bunun için bir sopaya ihtiyacın var. Temizlik bezini önceden hazırladığın temizlik kovasında ıslattıktan sonra sopanın ucuna geçirerek sil. Ardından kuru bir bezle kurula. Peteğin ön yüzü için de aynı uygulamayı yapabilirsin. Nemli bezle sildikten sonra kurulamayı unutmaman bu nokta oldukça önemli aksi takdirde peteklerinin paslanmasına neden olabilirsin.
7. Peteklerin Havasını Al
Petekleri sökerek temizleme işlemi yaptıysan öncelikle onları yerine takmalısın. Düzgün taktığından emin olduktan sonra peteklerin havasını alma işlemine geçebilirsin. Bunun için öncelikle vanaları açarak kaloriferi çalışır duruma getirmelisin. Böylece peteklerine su dolmaya başlayacaktır. Bu aşamada petek içerisinde hava kalabilir. Peteğin doğru bir şekilde çalışmasını sağlamak için içerideki havayı alman gerekir. Bunun için vanayı tekrardan kapatarak içindeki havayı almalısın. Anahtar yardımıyla petek purjörünü çevirerek havayı alabilirsin. Purjörden su gelmeye başlayınca işlemi sonlandırabilir ve purjörü eski haline döndürebilirsin. Peteğin içindeki havayı almak iyi ısı transferi yapılmasını sağlamaktadır.
8. Petek Sistemini Kontrol Edin
Peteğin havasını alman tamamlandıktan sonra sıra geldi son aşamaya kontrole. Kalorifer sistemini tekrardan açarak peteklerin ısınıp ısınmadığını kontrol etmelisin. Tüm petekler eşit şekilde yanıyorsa temizleme işlemini başarılı bir şekilde yapmışsın demektir. Eğer tüm petekler eşit olarak ısınmıyorsa bu noktada profesyonel destek almanda yarar var.
9. Düzenli Bakım Yapmalısın
Peteklerinin verimli bir şekilde çalışabilmesi için kalorifer peteği temizliğini düzenli bir şekilde yapmalısın. Bunu senede bir defa yapman peteklerini verimli kullanabilmek açısından sana fayda sağlayacaktır. Düzenli olarak bakım yapmak enerji verimliliğinizi arttırmana ve ısınma maliyetlerini düşürmene de yardımcı olur.
Verilenlere ek olarak dilersen petek temizle işlemi sırasında kombi filtrelerini de temizleyebilirsin. Bunun için kombi vanasından içerisindeki suyu boşaldıktan sonra vanada bulunan filtreleri de temizleyebilirsin. Filtreleri temizlik ürünü olan bir kabın içerisine koyarak bir süre bekletebilir, ardından bol suyla yıkayarak geri takabilirsin. Böylece filtrelerin de düzgün bir şekilde işlevini yerine getirdiğinden emin olabilirsin.
Paslı Kalorifer Peteği Nasıl Temizlenir?
Petek temizliği hakkında merak edilenlerden bir diğeri ise paslı petek nasıl temizlenir, sorusu oluyor. Petekler su ve neme maruz kaldıklarında zaman içinde boyası kabararak paslanır. Bu pası temizlemek imkânsız gibi görünse de çözümü bulunuyor. Paslı suyun tahliyesi ile temizlenen petekler aslında basit bir şekilde temizlenebiliyor. Bunun için şu adımları takip edebilirsin:
- İlk olarak normal petek temizliğinde olduğu gibi kombini kapatıp, temizlik için gerekli malzemeleri hazırlayarak başlayabilirsin.
- Ardından kombi içerisindeki havayı ve suyu boşaltmalısın. Bu noktada kombi basıncı ve su değeri sıfıra düşmeli.
- Ardından kombi filtrelerini çıkarak sabunlu su ile yıkamalısın. Yıkayıp duruladığın ve kuruladığın filtreleri yerine geri takabilirsin.
- Ardından kombi basıncını düzeltmek için vanayı açabilir ve basıncı 2 olacak şekilde düzenleyebilirsin.
- Kombiyi hallettikten sonra sıra peteklere geldi. Petek vanalarını kapatmalısın. Ardından petek içinde oluşan paslı suyu tahliye etmelisin. Bunun için öncelikle peteğin altına bir bez sermeyi unutmayın. Ardından suyu tahliye edeceğiniz alan üzerinden bir leğene petek içindeki paslı su boşalana kadar devam etmelisin. Paslı su gelmeyinceye kadar suyu boşaltmaya devam etmelisin.
- Sıra geldi görünürde oluşan paslara. Bunun için de petekler kapalı ve soğukken bir spatula yardımıyla kabaran boyaları ve pasları kazı ve ardından zımpara ile kazıdığın yerlerin üzerinden geç. Bu işlemleri tamamladıktan sonra petekleri sil ve bir kat astar boya sürerek peteklerini ilk günkü haline getirebilirsin.
Verilen bu adımları takip ederek sen de peteklerinin verimli bir şekilde çalışmasını desteklerken aynı zamanda görünüşlerini de düzenleyebilirsin. Petek temizliği sırasında ne kadar dikkat etmiş olsan da etraf kirlenebiliyor. Dilersen Detaylı Ev Temizliği Nasıl Yapılır? blog yazımıza göz atarak peteklerinin yanında evini de tertemiz yapabilirsin.