Yağ yakımı ve egzersizde üst düzey performans... L-karnitin hakkında tüm merak ettiklerin burada!

L-karnitin özellikle spor salonlarında egzersiz, antrenman yapıyorsan yüksek ihtimalle duyduğun bir madde. Spor hocalarının pek çok öğrencisine önerebildiği L-karnitin doğal bir amino asit türevi olarak biliniyor. Farklı pek çok özelliğe sahip olan bu amino asitler aslında vücut tarafından da kendi kendine üretilebiliyor. Peki öyleyse L-karnitini ek takviye olarak öne çıkaran unsurlar neler? L-karnitin nedir ve ne işe yarar? Varsa yan etkileri nelerdir? Kafandaki tüm soru işaretlerine yanıt vermek için hazırladığımız içerik ile sen de L-karnitini baştan sona öğrenebilir, bu takviyelerden yararlanıp yararlanamayacağını rahatlıkla tespit edebilirsin.



L-Karnitin Nedir?


L-karnitin nedir diye bakıldığı zaman, vücut tarafından sentezlenen bir amino asit olduğunu söyleyebiliriz. Bilindiği gibi, alınan proteinler vücut tarafından sindirilir ve amino asitlere bölünür. Daha sonra bu amino asitler belirli görevler için birleşerek özelliklerine göre kendi görevlerini yerine getirir. L-karnitin amino asiti de bu açıdan oldukça önemli bir dizi görevi üstleniyor. En çok insan vücudundaki hücrelerde enerji üretmesi ile bilinen, spor ve egzersiz yapanların da bu amaç doğrultusunda kullandığı L-karnitinin farklı pek çok etkisi ve özelliği de bulunuyor. Aslında öncü iki esansiyel amino asit olan lizin-metionin ve kofaktörler (C, B3, B6 ve Demir) vücutta yeterli miktarda bulunduğu zaman L-karnitin de vücut tarafından sentezlenebiliyor. Adı geçen öncü amino asitler yeterli miktarda bulunmadığı zaman ise takviye formundaki L-karnitin ürünleri tercih edilebiliyor. Vücutta kaslarda, kalpte, beyinde bulunabilen L-karnitin, özellikle 1980'li yıllardan itibaren pazarda enerji veren ve yağ yakmaya yardımcı olan bir takviye olarak da sunulmuştur. L-karnitin ne işe yarar diye bakıldığı zaman da en temelinde bu takviyeler yağ yakımı ve vücudun gerekli enerjiye ulaşmasını sağlıyor. Vücudun belli noktalarında muhafaza edilen L-karnitin, enerji harcanması gereken aktivitelerde vücut tarafından kullanılıyor. L-karnitin, en çok et ve hayvansal gıdalardan (beyaz peynir, süt ve süt ürünleri vs.) kolayca alındığı bilinen bir amino asit türevi. Bununla beraber tabii ki vitamin desteği olarak da piyasada pek çok seçeneği sunuluyor. Bununla beraber faydaları kadar yan etkilerini de bilmek ve kullanım şekillerini öğrenmek oldukça önemli.



L-Karnitin Faydaları Neler?


L-karnitin faydaları arasında öne çıkan maddelerden biri yağ yakımı alanında kendini gösteriyor. L-karnitin takviyelerinin bir yağ yakıcı olarak gösterdiği performans konunun en çok ilgi çeken yanlarından biri desek yeri. L-karnitin nedir alanında bahsettiğimiz gibi eğer vücudunda yeteri kadar L-karnitin bulunmuyorsa yeterli miktarda yağ yakımı da o oranda zorlaşabilir. Bu gibi durumlarda kilo vermeye destek olması ve enerji düzeyini artırmasını bakımından L-karnitin aktif rol oynuyor. Besinlere karşı duyulan açlık hissini azaltması da yine L-karnitinin yağ yakımı ve kilo verme noktasında sağladığı faydalar arasında yer alıyor. Vücudun yağ yakması için gerekli şartları sağlayan L-karnitin, metabolizmaya olan etkisi sayesinde antrenmanlarda, sportif faaliyetlerde de performansı artırabiliyor. Özetlemek gerekirse L-karnitinin en önemli rolü ve öne çıkan özelliği yağların vücut tarafından enerji olarak kullanılması, böylece kilo vermeyi kolaylaştırırken antrenman ve egzersizlerde de performans artışını sağlamasıdır. Karbonhidratlar ile beraber tüketilmesi tavsiye edilen L-karnitin, böylece kan şekerini de dengelemeye yardımcı oluyor. Kas hücrelerinin daha hızlı üretilmesini sağlaması da yine L-karnitin faydaları arasında. Bu sayede koruman gereken kas sağlığını da layıkıyla muhafaza edebilirsin. Enerji açığa çıkarabildiği için kendini yorgun hissetmeden egzersizlerine devam edebilmeni de sağlıyor. Tüm bunlara ek olarak L-karnitin doğrudan zayıflatan bir takviye değil. Bilmen gerekir ki: Bu takviyeler ancak sağlıklı ve düzenli bir beslenme alışkanlığı olduğunda ve etkili şekilde spor yapıldığında zayıflama sürecini hızlandırabilir.



L-Karnitinin Yan Etkileri Var mı?


"Önemli olan dozdur" mottosundan hareketle L-karnitin takviyelerinin de tabii ki düzensiz ya da ölçüyü kaçırarak kullanılması zararlı sonuçlar doğurabilir. Peki L-karnitin yan etkileri neler diyorsan: Fazla dozda L-karnitin tüketimi mide ağrısı ya da bulantısına sebep olabiliyor. Takviyenin yan etkileri ile uğraşmamak için dozu kaçırmaman ve yeterli dozda tüketmen son derece önemli. Kronik ilaç kullanan bünyeler ise L-karnitin kullanmadan önce mutlaka hekimlerine danışmalı. İlaçlarla etkileşime girme ihtimali yüksek olan bu takviyeler de bu nedenle olumsuz sonuçlar doğurabilir. Hamilelik sürecinde L-karnitin tüketmek isteyen kadınlar da mutlaka doğumu takip eden hekimden onay almalı. Her bünyenin takviyeye göstereceği reaksiyon farklı olacağından yan etkiler kişiden kişiye göre de değişebiliyor. Dozun yanı sıra sürecin haddinden fazla uzamaması da son derece önemli. Bu açıdan L-karnitin kullanımının 6 aydan fazla sürmesi damar sertliği gibi problemlere neden olabiliyor. L-karnitin zararları ya da yan etkilerini bu şekilde sıralamak mümkün.



L-Karnitin Nasıl Kullanılır?


Gelelim L-karnitin kullanımına... Aslında L-karnitin nasıl kullanılır sorusuna verilecek tek bir yanıt yok. Bunun sebebi ise bu takviyelerin farklı sonuçlar elde etmek için kullanılabilmesi. Bunlar: Egzersiz ve antrenmanlarda performans artışı ve hız, kilo verme gibi sonuçlar olabiliyor. Bunlar da L-karnitin kullanımının farklı şekillerde olmasına yol açabiliyor. O yüzden öncelikle kendi kişisel hedefini belirlemende yarar var. Genel olarak L-karnitinin kullanım miktarı günde 500 ila 2,000 mg arasında değişiyor. Fakat farklı formlarda satışa sunulan L-karnitin ürünlerinin de doz belirlemede etkileyici bir gücü var. Örneğin, Asetil L-karnitin için bu miktar günde 600 - 2,500 mg olabiliyorken Propionil L-karnitin günde 400 - 1000 mg arasında bir dozda kullanılabiliyor. Spor yapanlar egzersizden yaklaşık 40 dakika kadar önce L-karnitin tüketerek performanslarını artırabiliyor. Bu tüketim metodu, takviyeyi sürat ve hıza sahip olmak için kullananları kapsıyor. Özellikle meyve suyu ile L-karnitin almak da yüksek yoğunluktaki sportif faaliyetler için ideal olabilir. Mesela kilo verme gibi bir hedefin varsa da yemeğin yanında L-karnitin kullanımını tercih edebilirsin. Benzer şekilde, günde iki defa karbonhidratlar eşliğinde de L-karnitin takviyesini tüketerek vücudunun yağ yakma sürecini destekleyebilirsin. L-karnitinin etkisinin ne kadar sürdüğüne yönelik ise net bir veri bulunmuyor. Fakat bunların günlük takviyeler olduğunu bilmek önemli. Dolayısıyla, beklenen etkiyi gerçekleştirmesi için L-karnitini günlük olarak tüketmek tavsiye ediliyor. Hiç spor yapmadan L-karnitin kullanılır mı diyorsan da unutma ki bunlar daha çok yağ hücrelerini enerjiye dönüştürmeyi amaçlıyor. Bu nedenle L-karnitinin etkisini egzersiz yaparak artırabilirsin.



L-Karnitin Hangi Besinlerde Var?


L-karnitin nedir, ne işe yarar ve nasıl kullanılır sorularına yanıt aldıysan belki bir başka konuyu daha merak ediyor olabilirsin. O da bu amino asit türevinin hangi besinlerden alınabileceği. Özellikle takviye formundaki ürünler yerine direkt gıdalar üzerinden L-karnitin almak isteyenler bu konuyu oldukça merak ediyor. Aslında demin de dediğimiz gibi bu madde vücutta doğal olarak bulunuyor fakat yeterli miktarda üretilmiyorsa devreye takviye gıdalar girebiliyor. Vücutta yeterli miktarda bulunmamasının sebebi de genellikle L-karnitin içeren besinlerin yeterince tüketilmemesinden ileri geliyor. L-karnitin içeren besinleri şöyle sıralayabiliriz: Biftek (120 gram pişmiş biftekte ortalama 56 – 162 mg arası L-karnitin bulunuyor), süt (1 bardak süt yaklaşık 8 mg L-karnitin içeriyor), tavuk göğsü (120 gram pişmiş tavuk göğsü 3 ila 5 mg arası L-karnitin içeriyor), Morina balığı (113 gram pişmiş Morina balığı 4 – 7 mg L-karnitin içeriyor).

Sen de Hepsiburada'dan yapacağın L-karnitin alışverişleri ile ekstra Paracık kazanabilir, sahip olduğun Paracıkları başka alışverişlerinde hemen kullanabilirsin!