Ne için egzersiz yapıyorsun? Amacın daha enerjik olmak mı? Yoksa daha fit mi görünmek istiyorsun? Amacın ne olursa olsun yaptığın egzersizin metabolizma hızını artırması gerekiyor. Bunun için de en pratik yöntem koşu ya da yürüme. Koşu ya da yürüme arasında tercih yapmak pek de kolay değil. Bazı uzmanlar daha az sürede daha fazla kalori yakıldığı için koşunun daha üstün bir egzersiz olduğunu savunuyorlar. Bazıları ise koşunun bazı noktalarda daha riskli olması nedeniyle yürümenin daha iyi olduğunu söylüyorlar.

Nasıl Bir Sporcusun?


Öncelikle şunu bi’ kabul edelim: Her sabah saat 06.00’da kalkıp spor yapmayı rutin hâle getirmek çok zor. Büyük bir çoğunluğumuz spora haftada birkaç saatten daha fazla vakit ayıramıyor. Koşu ve yürüme arasında bir tercih yaparken bu gerçeği göz önünde bulundurmak gerekiyor.

 

Daha Yoğun Bir Antreman İçin Koşu


Kısa sürede form tutmak için koşu ideal bir egzersiz. Ancak koşunun tek başına yapabileceğin bir egzersiz olmadığını unutmaman gerek. Eğer düzenli bir şekilde salon antrenmanlarıyla özellikle bacak bölgendeki kasları güçlendirmiyorsan, koşu senin için pek de ideal bir egzersiz değil. Güçsüz bacak kasları ve eklem bağlantıları koşu yaparken biraz riskli olabilir. Her adım attığında vücut ağırlığın nedeniyle özellikle diz bölgesine aldığın darbeler, diz ağrılarına neden olabilir. Diğer bir yandan ayak kemiklerinde ortopedik sorunlar yaşıyorsan, koşu egzersizi yapmamanda fayda var.

Ama spor gündelik yaşamının önemli bir parçasıysa ve kendini sakatlıklardan korumak için tüm önlemleri alıyorsan yaptığın antrenman için harcadığın zamandan maksimum verimi koşu ile alabilirsin. Düzenli bir şekilde koşarak kısa süre içinde metabolizma hızını artırarak yaptığın tüm egzersizlerin anlamlı bir hâle gelmesini sağlayabilirsin.

 

Koşarken Dikkatli Olmalısın


Koşu yaparken sakatlıklardan kendini korumak için dikkatli olmalısın. Öncelikle koşu için üretilmiş bir ayakkabın olmalı. Başka sporlar için tasarlanmış ayakkabılar, koşu sırasında sakatlanmana neden olabilir. Diğer önemli bir konu da koşu hızı. Yüksek hızda koşmak yerine düşük tempoda daha uzun süre koşmak çok daha akıllıca.

 

Daha Az Risk İçin Yürüme


Düzenli bir şekilde spor yapmıyorsan, en azından günde 20 dakika yürüme hayat kalitenin yükselmesini sağlayacaktır. Yürüme, koşu kadar diz ve bileklerde darbeye neden olmayan bir egzersiz olduğundan, bu bölgelerde oluşabilecek sakatlık ihtimalini de minimuma indiriyor. Ancak yürümenin koşmak kadar etkili bir egzersiz olmadığını unutma. Düzenli bir spor yapma alışkanlığın yoksa yürü. Ama koşuya başlamayı kendine hedef olarak koy.

Koşarken fazla hızlı koşmaman gerektiği gibi yürürken de yavaş yürümemelisin. Gerçekten işe yarayan bir egzersizi en azından dakikada 70-80 adım atacağın bir yürüme temposuyla yapabilirsin.
Uzmanların yürüme ve koşma konusunda farklı fikirleri olsa da hemfikir oldukları bir konu var: En iyi egzersiz, gerçekten yapabildiğin egzersizdir. Bu yüzden yürümek ya da koşmak, hangisi sana daha iyi geliyorsa onu yap. Ama mutlaka birini yap!