Mersin Silifke’ye yolun düştü ama nereleri gezeceğini bilmiyor musun? O zaman doğru yerdesin. Senin için Silifke’de görmen ve gezmen gereken yerleri araştırdık ve bu yazıda yer verdik. İşte Silifke’de görmen gereken o harika yerler!



Mersin’e bağlı olan Silifke, Mersin’i İç Anadolu Bölge’sine bağlayan yollardan biri olarak yer alıyor. Göksu Nehri’nin bereketli sularıyla beslenen bu yer Akdeniz’in zengin tarihi ve doğal güzellikleriyle tanınan eşsiz yerlerden bir tanesi. Toros eteklerine konumlanmış bir şekilde bulunan Silifke antik kalıntıları, muhteşem plajları, eşsiz mağaraları, kuş cenneti ve harika doğasıyla gerek tarihi gerek doğal güzellikleriyle görenlere kendini hayran bırakıyor. Peki Silifke gezilecek yerler nereler? İşte Silifke’nin büyüleyici atmosferinde kaybolmaya ve bu gizemli yerleri keşfetmeye haydi gel birlikte çıkalım!




1. Silifke Kalesi




Silifke’de gezilecek yerler denildiğinde ilk sırada Silifke Kalesi geliyor.  Şehrin önemli tarihi yapıları arasında yer alan yerler arasında olan bu kaleyi mutlaka görmelisin. Göksu Delta’sının başlangıç noktasına inşa edilmiş olan kale ilçe merkezine 2 km uzaklıkta yer alıyor. Büyük İskender’in vefatından sonra inşa edilen bu kale geçmişte günümüze kadar gelmeyi başarmış yapılar arasında. Tarih boyunca birden fazla medeniyete ev sahipliği yapması ile de bilinen Silifke Kalesi’nde gezerken farklı medeniyetlerin doku ve eserlerine rastlayabilmen mümkün. Kale şehrin en yüksek tepesinde konumlanması açısından şehre hakimiyet kurabiliyor. Dolayısıyla kaleye çıktığında tüm Silifke manzarasını görebilmen mümkün. Tarihi dokusu ile dikkatleri üzerine çeken Silifke Kalesi güzel bir manzara da sunuyor olup fotoğraf makineni kaptığın gibi buradaki manzaraları fotoğraflayabilirsin.




2. Cennet ve Cehennem Obrukları




Merak edilen doğal oluşum sonucu oluşmuş Mersin Silifke gezilecek yerler arasında Cennet – Cehennem Obrukları yer alıyor. Silifke’nin en ünlü doğal güzellikleri arasında yer alan bu obruklar, yer altı sularının kalker adı verilen tabakasını eritmesi ile oluşmuş derin çukurlar olarak biliniyor. Bu obruklarla ilgili efsaneler de yer alıyor. Öyle ki efsaneye göre bu çukurların tanrıları mücadelesi ve doğa güçleri sonucu ortaya çıktığı söyleniyor. Mistik bir havaya da sahip olan bu obruklar mitolojik bir yere de dayanıyor. Cennet obruğu daha geni ve etrafı yeşilliklerle kaplı bir alan olarak yer alırken Cehennem Obruğu daha dar ve dik bir yapıya sahip olarak dikkatleri üzerine çeker Girişi 70 metre olan Cennet Mağarasının içine tam olarak girmek için 450 merdiven inmek gerekiyor. Cehennem Obruğu’nun içine inmek dik yamaçlarından dolayı pek mümkün değildir. Derin vadiler ve kırmızı renkli yüksek kayalıklar yer alır. Adeta cehennemi tasvir etmektedir. Bu iki doğa harikası obrukları Silifke’de mutlak ziyaret etmeli ve bu görsel şöleni deneyimlemelisin. Giderken rahat bir spor ayakkabı giymeye de özen göster ki bu harika yerde bir doğa yürüyüşü de yapmak isteyebilirsin.




3. Astım Mağarası




Silifke’de gezilecek görülecek yerler arasında Astım Mağarası yer alıyor. Doğal oluşumların geniş bir yer kapladığı Silifke’de görülmesi gereken bir diğer doğal oluşum ise bu mağara oluyor. Cennet ve Cehennem obruklarının yalnızca 600 metre ilerisinde yer alan bu yere obrukları görmeye geldiğinde mutlaka uğramalısın. Astım hastalarına şifa kaynağı olduğuna inanılmasından dolayı Astım Mağarası ismini almış olan bu mağara içerisinde yer alan sarkıt ve doğal oluşumlar ile adeta büyülüyor. Havasının solunum sorunlarına çare olduğu inancı ile birçok hasta veya hasta olmayan kişi tarafından ziyaret ediliyor.  Mağaranın oluşumuna baktığımız da ise üçüncü jeolojik döneme dayandığı görülüyor. Bölge halkı mağaranın mucizevi faydasına inanıyor. Mağaranın içine inmek isteyenler için ise bir demi merdiven konulmuş durumda. Sen de bu merdiveni kullanarak mağaraya kolay bir şekilde inip çıkabilirsin.




4. Aya Tekla Kilisesi




Hristiyanlık döneminin en önemli figürleri arasında yer alan Aya Tekla için yapılan bu kilise geçmişten günümüze kadar gelmeyi başarmış yerler arasında yer alıyor. Şehir merkezine 4 km uzaklıkta olan bu yere araç ile kolaylıkla gelebilirsin. Kilisenin tarihine baktığımızda 17 yaşındaki Aya Tekla’nın kendini Hristiyanlık dinine adaması ile günümüzde Meryemlik olarak da bilinen bu mağara kilisesinde yaşamını sürdürmeye başlaması karşımıza çıkıyor. Kilise tarihi ve dini açıdan önemli olması ile dikkatleri yerli ve yabancı turistler tarafından çekmektedir. Sessiz ve huzurlu bir ortama sahip olan Aya Tekla Kilisesi bir mağara kilisesi olması ile de merak edilen yerler arasında. Sen de sessizliğin içinde huzuru hissetmek istiyorsan bu kiliseyi mutlaka ziyaret etmelisin.




5. Silifke Atatürk Evi




Silifke merkezde gezilecek yerler nerelerdir, diye soranlara verilecek cevaplardan biri Atatürk Evi oluyor. Şehir merkezinde yer alan bu ev Mustafa Kemal Atatürk’ün bağımsızlık mücadelesi sırasında Silifke’ye gelerek konakladığı ev olması ile büyük bir öneme sahip. Tarihi bir konak olan bu yapı geleneksel Türk mimarisinin detayları ile donatılmış durumda. Ahşap işçiliği ile dikkatleri üzerine çeken bu ev, özenle dekore edilerek Atatürk’ün konakladığı oda, dönemin eşyaları, Atatürk’ün Silifke ziyaretine ait belgeler, içerisinde bir müze olarak sergileniyor. Bu müze Atatürk’ün Silifke’yi ziyaret ettiği döneme ait önemli bilgiler sunarken aynı zamanda Cumhuriyet’in zor şartlarda nasıl kazanıldığına ve kurulduğuna dair de önemli bilgiler sunmaktadır.
 
Dilersen Mersin Gezilecek Yerler blog yazımıza da göz atabilir, daha farklı nerelere gidebileceğini keşfedebilirsin.