Spor ve egzersize yeni başlayan ya da başlamayı düşünen herkesin kafasını kurcalayan konulardan biri, beslenme zamanlamasıdır. Hatta günlük hayatında sporla sık sık haşır neşir olanlar bile bu konuda soru işaretlerine sahip olabilir. Spor açken mi yapılır, tokken mi? Aradaki fark nedir? Hangi durum performansı nasıl etkiler?  
Bazı uzmanlar boş mideyle spor yapmanın yağ kaybetmede hızlı ve etkili olduğunu savunurken bazıları ise bunun zaman ve enerji kaybı olduğuna inanıyor. Birçok konuda olduğu gibi, bu konuda da artılar ve eksiler var. 

Amacın Daha Fazla Yağ Yakmaksa: Egzersizden Önce Yemek Yeme


Yiyeceklerden gelen yakıta sahip olmamak, egzersiz sırasında vücudunu glikojen ve yağ olarak depoladığı yakıta güvenmeye zorlar. Karaciğer ve kaslarında depo edilen şeker miktarı azalır. Yani yediğini değil, depoladığını yakarsın.
Uzmanlara göre özellikle sabah saatlerinde yapacağın egzersizler sadece kan akışını hızlandırarak gün içinde daha enerjik hissetmeni sağlamakla kalmaz, yapılan idmanın türü ve yoğunluğuna göre yüzde 20’ye kadar daha fazla yağ yakmana yardım edebilir.
 

Amacın Kas Kütleni Artırmaksa: Egzersizden Önce Yemek Yemelisin


Kas kütleni arttırmak yani “kas yapmak” istiyorsan, egzersize başlamadan önce vücudun kas yapımında kullanacağı proteini ona veriyor olman gerekir. 
 


Yüksek Tempolu ve Ağır Egzersizler Öncesinde Yemek Yemen Gerek


Açken ağır ve uzun süre egzersiz yapmak mevcut kas kütleni koruyamamana yol açar. Vücut yakıt ararken, amino asitleri depolanmış karbonhidrat ve yağ kadar arzu etmez. Egzersiz esnasında vücudun hızlıca enerji tedarik edebileceği kaynaklar aç karnına kısıtlı olduğundan, çok uzun süreyle ağır bir idman yaparsan eğer, yakıtı biten vücut eninde sonunda mecburen proteinlere yönelir. Bu da kaslarının parçalanmaya başlamasına sebep olur ve kas kütlenden kaybedersin. 

Egzersiz sonrası proteini yüksek ve karbonhidratı dengeli bir yemek yemek, bu boşalan depoları doldurur ve meydana gelen kas hasarını onarmana yardım eder. 
Yeterli miktarda protein aldığından ve kaslarını çalıştırdığından emin olduğun müddetçe, kalori kısıtlamalı bir diyet yapıyor olsan dahi var olan kas kütleni gayet iyi koruyabilirsin. 
 


GI Stresin Varsa Açken Daha İyi Performans 


Gastrointestinal (GI) yani sindirim sistemiyle ilgili sıkıntıların varsa egzersize tok başlamak iyi bir fikir olmayabilir. Böyle bir durumda yediklerini sindirmek için kendine zaman vermelisin. Yemekle egzersiz arasında en az 2 saat süre bırakmak performansına daha olumlu yansır. Başlamadan küçük bir atıştırmalık ise idman sırasında gereken enerjiyi sağlamana yardım eder.

 

 Boş Mideyle Egzersiz İçin Sağlığının Yerinde Olması Şart


Aslında her türlü fiziksel aktivite için öncelikle buna sağlık açısından yeterli olup olmadığına dair bir uzmanın görüşünü alman en doğrusu. Düşük tansiyon veya düşük kan şekeri gibi baş dönmesine neden olabilecek sağlık durumlarını da dikkate alman, yaralanma riskini azaltmana yardımcı olur.

 

Egzersizden Aç Karnına Verim Alabilmenin 3 Basit Kuralı


Kendini ve beden sağlığını güvende tutmak için bunlara dikkat edebilirsin:

- Miden boş çalışırken maksimum 60 dakikayı geçmemeye çalış
- Orta-düşük yoğunluklu bir egzersiz programı seç
- Daima yeterli miktarda su tükettiğinden emin ol

Genel olarak yaşam tarzının, özellikle de beslenme tercihlerinin egzersizi aç ya da tokken, ne kadar süreyle yaptığından bağımsız olarak kilo alman veya kaybetmende büyük bir rol oynadığını unutma.

Vücudunu dinle ve sana kendini en iyi hissettireni yap. Emin olamıyorsan ya da soruların varsa sana rehberlik edebilecek bir diyetisyene, kişisel antrenöre veya doktora her zaman danışabilirsin. Pilatesten kardiyoya, fitness’tan crossfit’e kadar ihtiyaç duyduğun en doğru giyim, ayakkabı ve aksesuarlar Nike’ta çok Paracıklı!