Sevilen spor dallarından biri olan basketbolun nasıl oynandığı hakkında bir fikrin yoksa doğru yerdesin. Senin için hazırladığımız blog yazımızda basketbolu nasıl oynayacağını öğrenirken daha pek çok bilgiye de ulaşabilirsin. Haydi gel basketbol oynamasını birlikte öğrenelim.


Hem amatör hem de profesyonelde düzeyde oynanabilen basketbol, sevilen spor dalları arasında. Eğlenceli olmasının yanında rekabetçi bir oyun olan basketbol genç, yetişkin veya çocuk fark etmeksizin pek çok yaş grubu tarafından oynanıyor. Heyecanlı ve tempolu bir spor olması ile bilinen basketbol dünya çapında da geniş bir hayran kitlesine sahip. Hızın, stratejinin ve rekabetin dorukta olduğu bu spor dalın rakip potaya atılan toplar ile sayı elde ediliyor. Oynaması kadar izlemesi de keyifli olan spor dallarından olan basketbol pek çok kişi tarafından da oynanıyor. Peki basketbol ne kadar doğru oynanıyor? Senin için yazımıza basketbol nasıl oynanır sorusunu araştırdık. Haydi gel basketbolun ne olduğuna, nasıl oynandığına, kurallarına ve daha fazlasına birlikte bakalım. 




Basketbol Nedir?




Basketbolun nasıl oynandığına geçmeden basketbol nedir, soruna yanıt verelim. Basketbol, sepet topu olarak da bilinen topla oynanan popüler bir spor dalı olarak karşımıza çıkıyor. Takım oyunu olan bu spor dalı, profesyonel oyunlarda beşer kişilik takımlar halinde oynanıyor. Rakip takımın potasına top atarak sayı elde edilmeye çalışılan bu oyun rekabetin dorukta olduğu spor dalları arasında. Sahada belirli kurallar çerçevesinde top takım oyuncuları tarafından paslaşılarak rakip takımın potasına atılıyor. En çok sayıya sahip olan takım kazanıyor. Bu oyun 8 ila 10 dakikalık 4 periyottan oluşuyor. Açık veya kapalı salonlarda amatör ve profesyonel bir şekilde oynanabiliyor.
 
Yalispor.com.tr üzerinden sen de basketbol için ihtiyaçlarını tamamlayabilirsin. Üstelik %4 Paracık puan kazanma fırsatını da yakalayabilmen mümkün.




Basketbol Nasıl Oynanır?




Basketbol, takımlar halinde oynanan sporlar arasında yer alıyor. Her iki takımda da 5’er kişinin olduğu bu oyunda maç esnasında rakip takımın potasından topu geçirerek sayı elde edilmeye çalışılıyor.  Topa el dışında herhangi bir yerin temas etmemesi gereken bir oyun olan basketbol, belirli kurallar çerçevesinde oynanıyor. Savunma, hücum, dribbling gibi çeşitli terimler çerçevesinde yönlendirilen basketbol pek çok terime de sahip. Basketbolda bir oyun kurmak ve oynamak için aşağıdaki adımları takip edebilirsin:


  • Basketbol oynamak için öncelikle bir saha veya top ve topa bulman gerekiyor. Ardından kendinle beraber toplamda 5 kişiye ihtiyacın var. Böylece takımını oluşturabilirsin.

  • 5’er oyunculu iki takıma ayrıldıktan sonra, oyuna başlayabilirsin. 5’er oyunculu takımlarda tam saha oynamak önemli. Eğer takımlar 5 kişiye tamamlanamıyorsa 3’er kişiden oluşan takımlarla yarım saha da oynayabilirsin.

  • Takımlarını tamamladıktan sonra belirlenen kurallar çerçevesinde oyuna başlayabilirsin.

  • Amaç, takım arkadaşlarınla paslaşarak rakip takımın potasından topu geçirmeye çalışmak. Bunun için yalnızca ellerini kullanmalı ve vücudunun başka hiçbir yeri topa değmemeli. Aynı zaman da topu saha içerisinde tutmak da kurallar arasında.

  • Sayı kazanmak için yaptığın atışlar, sahada belirlenen alanlar içerisine göre değişiyor. Pota yakınından yapılan atışlar 2’lik olarak kabul edilirken uzak bir alandan yapılan atışlar 3’lük olarak kabul ediliyor. Böylece 2 ya da 3 puan alarak oyun devam eder.

  • Top elindeyken topu sürmeli, pas atmalı veya potaya doğru atmalısın. Topu parmak uçlarında zıplatarak uygun pozisyona geçmeli ve potaya topu göndermelisin. Atmayacaksan takım arkadaşına paslayarak oyunun devamlılığını sağlamalısın.

  • Basketbol oynarken topu bel hizasında tutmalısın. Böylece topu daha rahat kontrol edebilir, top sürüşünü de kolaylaştırırsın.


Basketbol pek çok tekniğe sahip olan bir spor dalı olarak oynaması keyifli ve bir o kadar da dikkatli oynanması gerekiyor.  Tabi en önemlisi de uygun kıyafetler ile oynamak. Underarmour.com.tr üzerinden spor giyim alışverişlerine %4 Paracık Puan kazanma şansını elde ederken HOPI10 kodu ile de %10 indirim kazanabilirsin.




Basketbol Kuralları




Basketbol, belirli kurallar etrafına kurulmuş bir oyun olup oyun esnasında tüm bu kurallara dikkat edilmesi gerekiyor. Basketbol kuralları standart bir çerçeveye oturtulmuş olup Avrupa ve Türkiye’de kabul edilmiş olan genel kurallar şu şekilde sıralanabilir.


  • Her iki takımda sahada yalnızca 5 oyuncuya yer veriliyor. Aynı zamanda her takım 7 adet yedek oyuncu bulundurabiliyor.

  • Takımlar, maç esnasında birden sınırsız oyuncu değiştirebilir.

  • Maç sırasında 3 hakem bulunur. 2 hakem saha içerisinde 1 hakem masada durur.

  • Basketbol oyun süresi 10 dk. olup 4 çeyrek setten oluşur. Yani toplan oyunun süresi 40 dk.’dır. Bu süreye ek uzatmalar da eklenebilir.

  • Takımların ilk üç periyotta bir defa, dördüncü periyotta ise iki defa mola hakkı bulunur. Uzatma periyodu verildiğinde ise yine bir defa mola hakkı elde ederler. Tüm bunların yanında ikinci ve üçüncü periyot arasında 15 dk.’lık devre arası verilir.

  • Oyun içerisinde top sadece drippling yani top sektirerek hareket ettilir.

  • Takımların oyun sırasında hücum süresi 24 saniye ile sınırlıdır. Bu süre zarfında top elden çıkmaz ve hala aynı takım içerisindeyse süre biter ve top karşı takıma geçer.

  • Her takım maç boyunca yalnızca 4 faul yapabilir. 4 faul sonunda rakip takım için iki serbest atış kullanma hakkı doğar.

  • Tek başına 4 faul yapan oyuncu ise oyundan çıkarılır ve yerine başka bir oyuncu geçer.

  • Atılan basket ataşı başarılı olduğu zaman atıştan sonra top rakip takıma devredilir.

  • Oyun sırasında elinde top olan ve süren oyuncu saha çizgileri içerisinde kalması gerekir.

  • Atışlar ikilik ve üçlük olmak üzere farklılaşır. Çizgi dışından yapılan atışlar üçlük, çizgi içinden yapılanlar ikilik olarak puan tablosuna yansır. Yapılan serbest atışlar ise bir sayı olarak skora işlenir.

  • Basketbol da 3 saniye kuralı bulunulur. Bu kural, saha içerisinde belirtilen boyalı, çizgili ve kısıtlı olarak belirtilen dikdörtgen şekli içerisinde ve etrafında oyuncunun üç saniyede elindeki topu çıkarması gerektiğini ifade eder.


Sen de basketbol oynamak işitiyorsan verilen bu kurallara dikkat etmeli oyun seyrine kurallara uygun bir şekilde oynamalısın. Oyunun kurallarına uygun oynarken rahat bir ayakkabı da tercih etmeyi unutmamalısın. Superstep.com.tr üzerinden yapacağın alışverişlerinde %3 Paracık puan kazanabilir, avantajlı alışveriş yaparken rahatlığın da keyfini sürebilirsin.




Basketbol Saha Ölçüleri




Basketbol saha ölçüleri, standart ölçülere sahip olması ile öne çıkıyor. Basketbol sahası, dikdörtgen şeklinde tasarlanıyor. Sahaya belirli çizgiler ile sınırlar çekilerek oyunun kuralları ve alanı belirleniyor. Potanın bulunduğu kenarlar kısa, diğer kenarlar dikdörtgenin uzun kenarlar olarak biliniyor.  Saha ölçüleri şu şekilde belirtilebilir:


  • Basketbol sahasının ideal ölçüsü 28 m x 15 m olarak belirleniyor. Bu ölçüler dikdörtgenin boyutlarını veriyor.

  • Pota, kenar çizgisinden 1, 2 m içeri kısımda yer alır.

  • Oyununun oynanacağı alan ortadan ikiye çizgi ile eşit parçaya bölünür.

  • Pota yüksekliği 3,05 m olup pota ölçüleri ise 1,8 m x 1,2 m olacak şekilde ayarlanır.

  • Çember çapı ise 45 cm’dir.

  • Saha ve tribün arasında ise en az 2 m olmak üzere mesafe bulunur.


Farklı spor dallarıyla ilgilenmeyi seviyorsan Judo Nedir? Karate İle Farkları Nelerdir? blog yazımızı da inceleyebilir, spor dallarıyla ilgili çeşitli bilgiler edinebilirsin.