Öksürüğe İyi Gelen Bitkiler
Öksürüğe iyi gelen bitkiler neler mi? Cevabını ve öksürükle ilgili pek çok başlığı burada öğrenmeye ne dersin?
Öksürük atakları, hemen hemen her yaştan kişinin hayatının belli dönemlerinde yaşadığı bir olgu. Halk arasında hastalık gözüyle bakılsa da öksürük, aslında vücudumuzun kendini savunma şekillerinden sadece biri. Tıpkı hapşırmak, terlemek ya da göz kırpmak gibi bir refleks olan öksürmek de vücudun, içeri giren yabancı maddeleri dışarı atmak için uğraş vermesinin önemli bir işareti. Peki, öksürüğü ne kadar iyi tanıyoruz? Öksürüğe iyi gelen bitkiler nelerdir? Akut öksürük ya da alerjik öksürük nasıl anlaşılır? Tüm bunlar ve daha fazlası bu yazıda cevap buluyor. Hazırsan öksürüğün ne ve neden olduğunu açıklayarak başlayalım.
Öksürük Nedir? Neden Olur?
Öksürük, yukarıda da bahsedildiği gibi insan vücudunun, yabancı maddelere verdiği ani bir tepki. Boğaza tutunan yabancı maddeler, öksürüğün tazyikiyle dışarı atılmaya çalışılır. Zira boğazımız, hava yolumuzu ve nefes borumuzu tahriş etmeye odaklanmış maddeleri algılayan sinirlerle doludur. Bu sinirler, düşman tarafından uyarıldıktan sonra beyne, duruma müdahale etmesi için sinyaller gönderir. Uyarılan beyin, yabancı maddeleri vücuttan uzaklaştırmak için son derece hızlı ve etkili olmalıdır. Bu sebeple karın ve göğüs kaslarına kocaman nefesler alması için emir verir. Her organımız gibi karın ve göğüslerimizdeki kaslar da beyinden gelen emre uyar ve derin nefesler almak için öksürüğü başlatır. Öksürük hem derin nefes almamızı sağlar hem de tazyikli hava çıkışı sayesinde yabancı maddeleri vücuttan defetmek için etkilidir.
Öksürük Ne Kadar Sürer?
Öksürük her ne kadar birkaç gün ya da hafta içinde kendiliğinden azalsa da bazı durumlarda, acil müdahaleyi gerektirecek kadar uzun sürebilir. Eğer öksürüğün normalden uzun sürerse büyük olasılıkla şu aşağıdaki olumsuzlukları deneyimleyebilirsin.
- Normal yeme ve içme faaliyetlerinde zorluk yaşama
- Sosyal ortamlardan kısıtlanmışlık hissi
- Sık sık yorulma
- Geceleri uykusuzluk, düzgün uyuyamama
- Boğaz ağrısı
- Ses kısıklığı
- Baş ağrısı
- Mide bulantısı
- Göğüs ağrısı
- Daha ilerili vakalarda idrar kaçırma olasılığı
Öksürüğe iyi gelen bitkiler konusuna geçmeden önce öksürük çeşitlerinin nedenlerini kısaca açıklamakta yarar var.
Akut Öksürük Nedenleri
Akut öksürüğün, çoğunlukla üç haftaya kadar süren ve kısa süreli sorunlara bağlı olarak meydana gelen en yaygın öksürük türü olduğu söylenebilir. Akut öksürüğün nedenleri arasında ise akciğer pıhtısı, akciğer sönmesi, akut KOAH alevlenmesi, alt solunum yolu enfeksiyonları, gastroözofageal reflü, kalp yetmezliği ya da pulmoner ödem, potnazal akıntı veya üst hava yolu öksürük sendromu gibi durumlar sayılabilir.
Kronik Öksürük Nedenleri
Geçmeyen öksürük olarak da bilinen bu öksürük türü, adından da anlaşılacağı üzere sürekli devam eden öksürüğü anlatmak için kullanılır. Kronik öksürüğün nedenleri çok çeşitli olabilmekle birlikte KOAH, astım, alerjiler, asit reflü hastalığı gibi kronik akciğer hastalıkları, akciğer kanseri, tüberküloz ve sigara kullanımı kronik öksürüğü tetikleyen durumlar arasında yer alır.
Kuru Öksürük Nedenleri
Adından da kolayca anlayabileceğin üzere kuru öksürük, balgamsız öksürüktür. Boğazdaki salgı olmaksızın öksürük olduğunda kuru öksürük meydana gelmiş demektir. Bu durumun ana sebepleri arasında üst solunum yolu enfeksiyonları geliyor. Bunun yanı sıra larenjit, reflü, boğaz enfeksiyonu ve sinüzit de kuru öksürüğe neden olabilir. Eğer reflü sebebiyle kuru öksürük şikayetin varsa uyuduğun yastığının pozisyonunu biraz daha yükseltmende yarar var. Böylece geniz akıntısını azaltarak boğaz tahrişini dindirebilirsin. Ayrıca bulunduğun ve yattığın ortamın hafif nemli olması da sana iyi gelecektir. Dolayısıyla özellikle kışın kalorifer peteklerinin üzerine yerleştireceğin bir kase sıcak su ile havadaki nemi artırabilirsin. Eğer bitki çayı demleyeceksen de içine bir miktar zencefil eklemeyi unutma!
Balgamlı Öksürük Nedenleri
Balgam, akciğerlerimizde yer alan trake borusunda salgılanır. Mukus şeklindeki balgam, trake borusuna ulaşan zararlı partiküllerin kendisine yapışarak dışarı atılmasına yarar. Dolayısıyla eğer balgam şikayetin varsa korkma, vücudun seni korumak için savaşıyor demektir. Ancak bazı durumlarda vücut balgamı atmakta zorluk çekebilir ve daha tazyikli bir yol olan öksürüğe başvurur. Balgamlı öksürük ise böyle başlar. Balgamlı öksürüğün nedenleri arasında akciğerdeki herhangi bir hasar, soğuk algınlığı, sigara kullanımı, göğüs rahatsızlıkları, zatürre, bronşit, verem, alerjiler ve sinüzit gibi pek çok farklı hastalık sayılabilir.
Tüm bu bilgileri sıraladıktan sonra akut ve alerjik öksürüğe iyi gelen bitkilerden bahsetmenin zamanı geldi. Hekimine de başvurarak aşağıda sıraladığımız bitkilerden hazırlayacağın çayları düzenli olarak tüketerek öksürüğünü azaltman mümkün. Bakalım, kuru ve balgamlı öksürüğe iyi gelen bitkiler nelermiş.
Kekik
Çoğumuzun bildiği üzere kekik, yemeklerimizde de sıklıkla kullandığımız gerek tadı gerek şifasıyla çok tercih edilen bir baharat. Ancak kekiğin öksürüğe de iyi gelen bir yanı var. Çoğu öksürük şurubunun formülünde de kendine yer bulan kekikten, kendine ya da öksürükten muzdarip sevdiklerine mis gibi bir kekik çayı hazırlayabilirsin. Bunun içinse bir tatlı kaşığı kekik yaprağını sıcak suda 10 dakika demlemen yeterli. Ilıyınca afiyetle içebilirsin. Şifa olsun!
Ekinezya
Papatya familyasından bir bitki olan ekinezya da kuru öksürüğe iyi gelen bitkilerden. Aslında çok eskilerden beri bağışıklığı güçlendirmek ve soğuk algınlığı etkilerini azaltmak için kullanılan ekinezya, antimikrobiyal ve antiviral içeriğe sahip. Tam da bu sebeple ekinezya çayının, belirtiler hissedildiği an tüketildiğinde soğuk algınlığını geçirebileceği söylenir. Dene, gör!
Hatmi
Öksürüğe iyi gelen bitki çaylarından bir diğeri de hatmi. Mor ve yeşil karışımlı minik çiçekleri bulunan hatmiyi de tıpkı kekik gibi bir bardak sıcak suda 5-10 dakika demlendirerek tüketirsen, bitki, öksürük belirtilerini azaltmada sana yardımcı olacaktır.
Papatya
Papatya öksürüğe iyi gelir mi, sorusunu çok duymuşsundur. Cevabını şimdi öğrenmek ister misin? Evet, papatya da tıpkı ekinezya gibi öksürük şiddetini azaltmaya destek olan bitkiler arasında yer alır. Özellikle boğaz ağrısına ve boğazdaki şişkinliğe de derman olabilen bu şifalı bitkiyi evinde mutlaka bulundur.
Rezene
Güçlü bir bağışıklık sistemi dostu olan rezene bitkisi, öksürük ve boğaz ağrısı şikayetlerinde başvurulan alternatif yöntemlerden. Farklı şekillerde demleyerek tüketebileceğin rezene çayıyla öksürüğe son diyebilirsin.
Zencefil, Tarçın, Zerdeçal, Tarçın, Bal
Bu beşli tam bir şifa kaynağı. Üstelik sadece öksürüğü geçirmede değil, vücudun bağışıklık sisteminin kuvvetlenmesinde de etkili olan bu bileşimi kış aylarında kendin ve sevdiklerin için hazırlayabilirsin. Her gün taze olarak hazırlanıp tüketilmesi önerilen ballı zencefilli bu karışım için bir yemek kaşığı balın içine göz kararı ekleyeceğin diğer malzemeleri kullanman yeterli. Hatta bir tutam da karabiber eklediğinde etkisini daha da artırman mümkün.
Ihlamur
Çocukluğumuzun kokusunu barındıran ıhlamur, şifasına en sık başvurulan bitkilerden. Yaprak, çiçek ve sap kısımlarının tümünün kullanıldığı ıhlamur çayında antioksidan bakımından zengin içerikler bulunuyor. Bu sebeple bile etkili olabilen ıhlamur bitkisini öksürük durumlarında tüketerek şikayetini azaltabilirsin.
Tıbbi Nane
Nane limon çayını herhalde hepimiz belli zamanlarda içmişizdir. Dolayısıyla nanenin vücudumuza sunduğu olumlu katkılar, hepimizin malumu. Ancak tıbbi nane sadece öksürükte değil birçok hastalıkta geleneksel olarak başvurulan bitkilerden. Özellikle mide ekşimesi ve mide hassasiyeti olanların sıklıkla tükettiği tıbbi nane çayı, öksürüğe de oldukça iyi geliyor. Nanenin içindeki mentol sayesinde boğazdaki tahrişin azalması sağlanarak öksürük şikayetleri de hafifletilebiliyor. Sürekli öksürmeyi tetikleyen unsurlar ortadan kalktığında ise öksürük de yavaş yavaş bitecektir.
Ayrıca farklı farklı pek çok bitki çayı türünü ve şifalarını da öğrenmek istersen Sevilen Çay Türleri ve Sağlığa Faydaları başlıklı yazımıza göz atmayı unutma!