Süt Pompası Nasıl Kullanılır?
Süt pompası nasıl kullanılır, diye merak ediyorsan doğru yerdesin. Yazımızı okuyarak sütünü nasıl daha etkili sağabileceğini kısa yoldan öğrenmen mümkün.
Yaklaşık dokuz ay bekledikten sonra yavrunu kucağına alarak ilk eşsiz annelik duygusunu tattın. Senin bedeninin içinde onca ay kalarak bütün yaşamsal faaliyetlerini senin aracılığınla yerine getiren minik varlık, artık kucağında. Sırada, onu, yine senin aracılığınla beslemek var. Bunun içinse hormonlarının etkisiyle salgıladığın mucizevi anne sütünden başka bir besine ihtiyacın yok. Bebeğini doya doya emzirmeye başlayabilirsin. Ancak bazı durumlarda anneler gerek çalışma hayatı gerekse hormonsal sorunlar sebebiyle bebeklerini emziremiyor. Bu gibi durumlarda da sütlerini sağmaları ve daha sonra bebeklerine vermek üzere saklamaları gerekiyor. Peki, süt sağma pompası nasıl kullanılır? Göğüs pompaları ne zaman tercih edilmeli? Bu cihazların çeşitleri neler? Tüm bu sorular ve daha fazlasıyla süt pompası kullanımı rehberi niteliğindeki bu yazıyla karşındayız. Okumaya devam ederek süt pompası nasıl kullanılır, kolayca öğrenebilirsin.
Süt Pompası Çeşitleri Neler?
Yeni annelerin olmazsa olmaz ihtiyaçlarından biri halini alan süt pompaları, günümüzde iki çeşit olarak piyasaya sunuluyor. Manuel ve elektrikli ya da diğer adıyla otomatik süt sağma pompalarını nasıl kullanacağın ise hemen aşağıda detaylı biçimde açıklanıyor.
Manuel Süt Pompası Nasıl Kullanılır?
Manuel süt pompası, adından da anlaşılacağı üzere herhangi bir elektrik kaynağı aracılığıyla çalışmayan, tamamen analog bir yapıda olan göğüs pompası çeşidi. Bakalım, el süt pompası kullanımı için atılması gereken adımlar nelermiş. Ayrıca hangi markayı tercih edersen et, manuel süt pompası nasıl kullanılır, sorusuna verilecek cevap hemen hemen aynı olacaktır.
- Öncelikle pompanın göğüs yastığını cihaza doğru şekilde yerleştirerek süreci başlatabilirsin.
- Daha sonra pompanın ağzını, kahverengi kısmını içine alacak şekilde göğsüne yerleştir. Bu aşamada, doğru yeri deneye yanıla bulacağını unutma. Panik yok!
- Daha sonra cihazın pistonunu çok hızlı olmayan hareketlerle sıkıp bırak. Göğsündeki sağılma hissi ne kadar fazlaysa işlemi o kadar doğru yapıyorsun demektir. Korkma, ilk birkaç pompalamada süt gelmemesi son derece normal. Henüz, göğsün tam olarak uyarılmamış demektir. Birkaç pompalama sonrası sütün yavaş yavaş damladığını göreceksin.
- İlk göğüsten yeterince süt sağdığında – ki bu genelde 30 cc’den fazla olur – diğer göğsüne geçebilirsin.
- Diğer göğsünde de aynı aşamaları devam ettirerek süt sağma işlemini başarıyla tamamla ve kendinle gurur duy!
Manuel süt pompaları genellikle küçük göğüslü anneler için son derece ideal. Zira bu pompalarla süt sağım sıklığını ve şiddetini istediğin zaman ve şekilde ayarlaman, diğer çeşide göre biraz daha kolay. Gelelim otomatik pompaya…
Elektrikli Süt Pompası Nasıl Kullanılır?
Otomatik süt sağma pompası olarak da adlandırılan elektrikli süt pompası nasıl kullanılır, bilmiyorsan yazımızın devamını okuyarak bu işte usta olabilirsin.
- Manuel süt pompalarının aksine elektrikli modeller süt sağım işlemini makine kendisi gerçekleştiriyor. Sana düşen cihazı göğsüne yerleştirip açmak.
- Pompanın ağzını göğsünün kahverengi kısmını içine alacak şekilde göğsüne yerleştirdikten sonra en düşük ayarda çalıştırmaya başla. Sağım sürecinin ilk aşamasında düşük ayar kullanman, süt kanallarının tetiklenmesi için bir hazırlık süreci yaratacaktır. Markaya göre değişmekle birlikte her otomatik süt pompasının gövdesinde süt sağım şiddetini gösteren düğmeler bulunuyor. Üzerlerindeki işaretlerden yola çıkarak sağım şiddetini kolaylıkla tahmin etmen mümkün. Tabi kullanım kılavuzundan yararlanmak da son derece mantıklı!
- İlk göğsündeki süt tamamen boşalınca aynı süreci diğer göğsün için de tekrarlamalısın. Böylece her iki göğsündeki sütü boşaltarak bebeğini besleme mutluluğuna erişebilirsin.
Tüm bu bilgileri verdiğimize göre sırada bu pompaların temizliği hakkındaki ipuçlarına geçebiliriz.
Süt Pompası Nasıl Temizlenir?
Her anne bebek ürününde olduğu gibi süt pompaları da hijyenik olması gerekenlerden. Süt pompanı, her kullanımdan sonra aşağıda belirtilen adımları izleyerek temizlemen bebeğinin sağlığı için elzem. Bakalım, süt pompası nasıl temizlenir, hep birlikte görelim.
- Süt sağma pompası ve süt sağmak için gerekli tüm ürünleri kullandıktan sonra temizlemek son derece önemli. Göğüs yastığı, süt kabı ve pompa kolu gibi yıkanabilir kısımları ister elde istersen de bulaşık makinesinin üst rafında organik deterjanlarla yıkayabilirsin. Eğer makinenin iyi durulama yaptığından şüpheliysen ürünleri makineden sonra bir kere de elinde durulamanda fayda var.
- Eğer tüm çıkarılabilir kısımları elde yıkayacaksan dikkat etmen gereken birkaç konu var. Bunlardan ilki bir kaba kaynamış su koymak ve cihazın çıkabilir kısımlarını bu suda beş dakika kadar bekletmek. Daha sonra yine organik bebek deterjanlarını tercih ederek süt pompanı temizleyebilirsin. Son aşama ise temiz kağıt havlu serdiğin mutfak tezgahında kurumalarını sağlamak.
- Bunun yanı sıra pompaların borusu ve gövdesinin yıkanmaması gerekiyor. Dolayısıyla bu kısımların suyla temasından kaçınmayı ihmal etme.
4 Basit Adımda Doğru ve Etkili Süt Sağımı
Eğer sen de doğru ve etili bir süt sağım süreci deneyimlemek istiyorsan aşağıda senin için sıraladığımız tüyoları dikkate alarak ilerleyebilirsin.
- Hekimine danışarak süt sağma işlemine ne kadar erken başlarsan o kadar iyi. Anne sütü, süt kanallarının uyarılması ve tetiklenmesiyle başlayan bir süreç olduğu için kanalları erken açmak faydalı olabilir. Dolayısıyla doğum yaptığın andan itibaren süt pompasını her fırsatta kullanarak göğüslerini uyarabilirsin. Böylece hem bebeğin hem de pompa yardımıyla sütün hızla çoğalabilir. Bizden söylemesi.
- Süt sağma süreci esnasında annelerin yaşadığı en sinir bozucu aksilik, binbir emekle doldurduğun biberonun devrilmesi oluyor. Eğer böyle bir talihsizliği yaşamak istemiyorsan altlıklı süt pompalarını tercih edebilirsin. Böylece sütle doldurduğun biberonlar sağ salim amacına doğru yola çıkabilir.
- Elektrikli süt pompası kullanmayı tercih edenlerdensen süt sağma basıncını kolaylıkla ayarlayabileceğin modellere yönel. Böylece kimi durumda yavaş kimi durumda hızlı sağarak anne sütünü göğsünden boşaltman kolaylaşacaktır.
- Ayrıca nasıl bir süt pompası kullanman gerektiğine de doğru karar vermen gerekiyor. Bunun için sana tavsiyemiz öncelikle hastanedeki modelleri denemen. Eğer bunlardan verim alabiliyorsan otomatik pompaları da rahatlıkla kullanabilirsin demek. Ancak göğüslerin küçükse manuel pompalara da şans vermeyi dene.
Süt Pompası ile İlgili Sıkça Sorulan Sorular
Süt pompası neden çekmez?
Süt pompası neden çekmez, sorusunun cevabı pek çok farklı şekilde verilse bu konuda yapılan en yaygın hatalardan biri cihazın ağzının memeye tam olarak yerleştirilememesi oluyor. Eğer pompanın ağzını göğsüne olması gerektiği gibi koyuyorsan pompanın diğer kısımlarının düzgünce takıldığını kontrol ederek süreci tekrar başlatabilirsin.
Hangi süt pompası daha iyi?
Hangi süt pompasının daha iyi olduğu tamamen annenin tercihine bağlı. Lansinoh, Mochi, Kiwi, Wee, Avent, Mamajoo gibi markaların farklı modellerini deneyerek kendi seçimini yapabilirsin.
Kaç dakika süt sağılmalı?
Her iki göğsündeki süt bitene dek sağma işlemine devam etmen gerekiyor. Dolayısıyla kaç dakika süt sağılmalı, sorusunun cevabı her anneye göre değişmekte. Ancak bir ortalama vermek gerekirse bu süre, tek göğüs için 15 dakikayı geçmemeli.
Süt pompası ne zaman kullanılır?
Süt pompası ne zaman kullanılır, sorusu en çok merak edilenlerden. Göğüs pompaları, genellikle bebeğini zamanında besleyemeyen annelerin kullanması gereken bir alet. Özellikle çalışan annelerin her daim elinin altında olması gereken süt pompaları aynı zamanda mastit sorunu yaşanan zamanlarda, göğüs kanalında biriken fazla sütün atılması gereken durumlarda ve yarık dudak sorunu sebebiyle ememeyen bebeklerde süt pompası kullanılabiliyor.
Unutma, her anne, bebeğine yetecek kadar sütle donatılıyor! Süt pompası sadece sendeki süt kanallarının daha hızlı uyarılması için bir yardımcı niteliğinde. Dolayısıyla bu yardımcıdan mümkün olduğunda destek alarak emzirme sürecini en huzurlu ve etkili şekilde devam ettirebilirsin.
Ayrıca bebek masajı hakkında merak ettiklerini Bebek Masajı Nasıl Yapılır? Başlıklı yazımızdan öğrenebilirsin.