Klima bakımında işini kolaylaştıracak ipuçları ve dikkat etmen gereken noktalar bu yazıda seni bekliyor.

Klima bakımı, bu hassas iklimlendirme cihazlarının verimli bir şekilde çalışması için en önemli süreçlerden birini oluşturuyor. Bakımı düzenli olarak yapılmayan bir klima, ne kadar yüksek bir model olursa olsun verimliliğini kaybedebilir. Bu açıdan evlerden ofislere kadar farklı pek çok yaşam alanında yeri olan klimaların bakımının belirli zaman aralıklarında, doğru bir şekilde yapılması gerekiyor. Peki klima bakımında neler yapılır? Ne kadar sürede bir bakım yapmak yeterli? Klimanın bakımını kendim yapabilir miyim? Tüm sorulara senin için kapsamlı yanıtlar hazırladık!
 



Klima Bakımı Nedir?


Öncelikle bu bakım işlemlerinin nelerden meydana geldiğini, ne olduğunu tam olarak anlamakla başlayalım. Klima bakımı, klimanın hem genel kontrollerini hem de temizliğini içeriyor. Bu nedenle dış temizlik de bu sürecin bir parçası. Ne var ki olay bununla sınırlı değil. Mevcut arızaların da tespit edilmesi ve hatta ileride meydana gelebilecek olası arıza durumlarının da öngörülebilmesi gerekiyor. Tüm bunların uygulanması sayesinde dört dörtlük bir klima bakımı gerçekleştirilebiliyor. Burada önemli bir nokta daha var: Bu süreç, uzman olmayan kişiler için komplike ve kapsamlı olduğundan mutlaka teknik servis desteği şart. Tabii bunun da tek seferlik olmaması, periyodik bakım şeklinde planlanması önem teşkil ediyor.
 



Klima Bakımı Ne Kadar Sürede Bir Yapılmalı?


Periyodik bakımın öneminden bahsettiğimize göre klima bakımı ne kadar sürede yapılmalı sorusunu da yanıtlayalım. Genel olarak belirtmek gerekirse 6 ayda bir klima bakımı yapılması öneriliyor. Yani, bir diğer deyişle klima bakımı kaç yılda bir yapılır diyorsan, yılda 2 defa bakım uygulanabilir. Gelgelelim, bu sektörel açıdan genel bir bilgidir ve çeşitli şartlara göre de değişkenlik gösterebilir. Örneğin, daha çok ev ortamındaki klimaların yılda 2 kez bakımı yapılabiliyorken ofis ortamlarında ortamdaki kirliliğe, kullanım sıklığına bağlı olarak bu miktar yılda 4'e çıkabilir. Genel olarak klima bakımlarının ne kadar sürede bir yapılması gerektiği kullanım kılavuzlarında da yazıyor. Bu nedenle cihazın kullanım kılavuzunu inceleyerek de soruna doğru yanıt alabilirsin.



Klima Bakımında Neler Yapılıyor?


Klima bakımı nasıl yapılır sorusunun da genellikle 5 aşamalı bir yanıtı var. Bunları da sıralayalım:



Klimanın Dış Ünite Bakımı:




  • Önce cihazın dışı temizlenir.

  • İkinci adımda ise cihazın ısı değiştirgeci (serpatin) temizlenir.

  • Soğutucu akışkan kaçak kontrolü yapılır.

  • Cihazın içi temizlenir.

  • Ünitedeki elektriksel bağlantı noktalarının genel kontrolü yapılır. İletişim hattı, elektronik kart bağlantı soketleri gibi.

  • Fanın ve hareketli parçaların mekanik bağlantıları kontrol edilir.



Klimanın İç Ünite Bakımı:




  • Önce cihazın dışı temizlenir.

  • Ardından filtreler temizlenir.

  • Cihazın ısı değiştirgeci (serpantin) temizlenir.

  • Soğutucu akışkanda kaçak kontrolü yapılır.

  • Cihazın içi temizlenir.

  • Gerilim ve besleme akım ölçümleri yapılır.

  • Son olarak fan ve hareketli parçaların mekanik bağlantıları kontrol edilir.



Bakır Boru Hattı Bakımı:



Bakır boru hattını sabitlemek ya da taşımak için kullanılan alet edevatlar kontrol edilir.




  • Ezilme ya da kaçak olup olmadığı kontrol edilir.

  • Hattın izolasyonu kontrol edilir, gerektiği durumlarda onarılır.



Drenaj Hattı Bakımı:




  • Ek yerlerde sızdırmazlık kontrolü sağlanır.

  • Hatta sızdırmazlık ve tıkanma olup olmadığı kontrol edilir.

  • Hattı sabitlemek ya da taşımak için kullanılan alet edevatlar kontrol edilir.



Klima Çalışırken Yapılan Bakımlar:




  • Klimanın çalışma değerleri kaydedilir.

  • Dış ünite ve iç üniteninhava emiş ve üfleme sıcaklık değerleri alınır.

  • Dış ve iç havanın sıcaklık değerleri alınır.

  • Yüksek ve alçak basınç değerleri kaydedilir.

  • Son olarak sistemin elektriksel verileri kaydedilir.



Klima Bakımını Ben Yapabilir miyim?


Teknik servis desteği almadan evde klima bakımı nasıl yapılır sorusu da yaygın bir soru. Yapılabilir gibi gözüken kısımları olsa da klima bakımının mutlaka usta ellerce yapılması şart. Bunun nedeni de açık: Klima bakımı, ustalık isteyen bir iş. Mutlaka uzman desteği / teknik servis desteği almak gerekiyor. Bununla beraber bakımın birkaç işlemini tabii ki kendi kendinize yapmanız mümkün. Klima filtre temizliğini ve dış temizliğini kullanıcılar kendileri yapabiliyor.



Teknik Servis Desteği Olmadan Ne Yapabilirim?


Yukarıda klima bakımını mutlaka profesyonel ellere bırakmak gerektiğini belirttik. Bununla beraber cihazın dış yüzey temizliğinin veya filtre temizliğinin teknik servis olmadan yapılabilmesi de mümkün gibi görünüyor. Filtre temizliğinde öncelikle filtreyi cihazdaki yerinden çıkarman gerekiyor. Genellikle hava filtreleri klimaların ön panellerinde yer alıyor. Kolay tak - çıkar özelliği ile klimalarda konumlandırılan filtreler, genellikle rahatça çıkarılabiliyor. Bunların pek çoğu da yıkanabilir özellikte imal ediliyor. Sünger yapısındaki filtreleri temizledikten sonra aynı şekilde filtreyi yerine takabilirsin. Klimanın hava filtresini yaklaşık 15 günde 1 kez bu şekilde temizlemen mümkün. Diğer destekleyici filtreleri ise elektrikli süpürge yardımıyla temizleyebilirsin. Destekleyici filtrelerde yer alan tozları elektrikli süpürge ile aldıktan sonra filtreyi su ile yıkayabilirsin. Kuruduktan sonra ise aynı şekilde yerine takabilirsin. Klima bakımında kullanabileceğin ürün çeşilerini Hopi anlaşmalı N11 internet sitesinden gerçekleştirerek avantajlı indirimler kazanabilir veya Paracık kazanma imkanını yakalayabilirsin. Farklı kategorilerden, konforlu şarjlı süpürgelerine göz atabilir veya temizlik işlemini kolaylaştıracak mikrofiber bez çeşitlerini inceleyebilirsin. Klimalar sunduğu iklimlendirmenin yanı sıra hava sirkülasyonu da sağladığı için filtrelerde yapılan toz, kir temizliği sağlık açısından son derece önemli. Filtrelerden biriken toz ve kirler, aynı zamanda cihazın performansına da kötü etki ettiği için birden fazla olumsuz sonuca neden olabiliyor.



Klima Bakımı ile Klima Filtre Temizliğinin Farkı Nedir?


Aslında klima filtre temizliğinin 15 günde 1 kez yapılabileceğini söylediğimizde ipucunu da vermiştik. Klima bakımının genel olarak yılda 2 defa yapıldığı bir hesapta, filtre temizliği nasıl 15 günde bir yapılır? Demek ki bu iki uygulama birbirinden farklı. Klima bakımının yukarıda saydığımız 5 aşaması son derece kapsamlı olup adeta tüm tesisatın ve sistemin bakımını içeriyor. Filtre temizliği ise cihazın içinde bulunan filtrelerin tozlara, kirlere karşı temizliğini sağlıyor.



Klima Bakımı Yapılmazsa Ne Olur?


Klima bakımı yapılmazsa ne olur sorusunun birçok olumsuz yanıtı var. Önce işin sağlık boyutundan bahsedelim. Bakımı düzenli olarak yapılmayan bir klimadan hastalık yayılması kuvvetle muhtemel. Kirli toz filtreleri olan, eskimiş parçaları değiştirilmeyen klimalar çevreye kötü koku ile bakteri yayabiliyor ve performans kaybı yaşayabiliyor. Hava filtresi düzenli olarak temizlenmez ise serpantin ile drenaj tavasında kirlenme nedeni ile bakteri de oluşabilir. Kötü kokuların sebebi ise tam da bu bakterilerdir. Temizlenmeyen klimalarda üreyen küf mantarları, her çalıştırıldığında ortama yayılıp solunum yoluyla vücuda girebiliyor. Bu da yetişkinlerde ve çocuklarda farklı pek çok sağlık sorununa yol açabilir. Bakımı yapılmayan klimalar ayrıca verimlilik ve performans noktasında da ciddi sorunlar yaşayabiliyor. Tüm bunlardan dolayı yılda en az 2 kez klima bakımı çok önem teşkil ediyor.