Dijital çizim de ne demek? Bu soruya cevap arıyorsan doğru adrestesin. Okumaya devam ederek dijital çizim nedir, nasıl yapılır ve dahasına dair detaylı bilgi bulacaksın.

Dijital çizim yapmak, pek çokları için yeni bir deneyimken bazıları bu konuda deneyimli ve istekli. Bir dijital araca ve bir fikre sahip olduğunda önündeki tek engelin kendin olduğu varsayımıyla yola çıkarsan, dijital çizim yapmak çok da zor olmasa gerek. Biz de bu yazıda dijital çizim nasıl yapılır, konusu üzerinde duruyoruz. Okumaya devam ederek dijital çizim nedir, nasıl yapılır, dijital çizim yapmak için önerilen tablet modelleri nelerdir ve benzeri sorulara cevap bulabilirsin. Hazırsan başlıyoruz.




Dijital Çizim Nedir?


Geleneksek çizim tekniklerinden, teknolojinin nimetleri vasıtasıyla ayrılan dijital çizim, kağıt yerine tabletin, kalem yerine dijital kalemin kullanıldığı bir çizim tekniği. Grafik tabletler, stylus kalemler veya dijital çizim yazılımları kullanılarak yapılan bu çizimler, dijital ortamda sanatsal veya teknik amaçlarla oluşturulmakta. Daha fazla düzenleme esnekliği, renklendirme, gölgeleme ve detay ekleme imkanı bulabileceğin dijital çizim teknikleri sayesinde resminde istediğin değişikliği ve düzenlemeyi yapman mümkün. Ayrıca, dijital çizimler genellikle bilgisayar tabanlı grafik programlarıyla yapıldığı için dijital medyada kullanım için daha uygun olabilir. Yani çizdiğin resimleri sosyal mecralarda paylaşmak, son derece kolay ve hızlı. Eğer sen de dijital çizimde tecrübesiz ama hevesliysen yeni başlayanlar için dijital çizim uygulamalarına göz atarak ilerleyebilirsin.



Yeni Başlayanlar için Dijital Çizim Uygulamaları



Dijital çizime nasıl başlanır? Bu sorunun cevabını merak ediyorsan doğru yerdesin demektir. Dijital çizime başlamak için elinde bir çizim tableti ve aklında bir fikir olması yeterli. Tabletine indireceğin bir dijital çizim uygulaması ile harikalar yaratmaya hazır ol! Aşağıdaki uygulamalar arasından dilediğini seçerek sen de dijital çizim yapma serüvenine başlayabilirsin.


 

Ibis Paint


IbisPaint, özellikle mobil cihazlar için tasarlanmış bir çizim ve düzenleme uygulamasıdır. Genellikle Android ve iOS platformlarında kullanılabilen bu uygulama, birçok farklı fırça türü, efektler, katmanlar ve düzenleme seçenekleri sunar. Uygulamayı kullanmak ise oldukça kolay. Ibis Paint, genellikle çeşitli özelliklerin kolayca erişilebilir olduğu sezgisel bir kullanıcı arayüzüne sahip. Bu harika uygulama ile farklı fırçalar, efektler ve düzenleme araçları kullanarak dijital çizimler oluşturabilir, resminize katmanlar ekleyebilir, renklendirme yapabilir ve çeşitli efektler uygulayabilirsin. Ayrıca, kendi sanatını oluştururken sosyal medya platformlarında da paylaşabilirsin. Uygulamanın kullanımı genellikle kişisel tercihlere bağlıdır; ancak kullanıcı dostu arayüzü sayesinde Ibis Paint hem amatör hem de profesyonel kullanıcılar için çizim yapmayı kolaylaştırır. Uygulamayı daha etkili bir şekilde kullanmak için kısa videolar veya uygulama içi yardım seçenekleri de mevcut.


 

CorelDRAW


CorelDRAW, vektörel grafikler oluşturmak, düzenlemek ve grafik tasarımlar yapmak için kullanılan bir grafik tasarım yazılımıdır. Profesyonel kullanıcılar tarafından genellikle logo, afiş, broşür, kartvizit, grafik tasarım, illüstrasyon ve diğer tasarım projeleri için tercih edilmekte. CorelDRAW'un başlıca özelliklerini sayacak olursak söyle bir liste çıkacaktır:


  1. Vektörel Çizim Araçları: İleri düzeyde vektörel çizim araçları ile keskin ve net çizimler yapma imkanı sunar.

  2. Renk Düzenleme: Renk düzenleme ve renk geçişleri oluşturma seçenekleri vardır.

  3. Metin Düzenleme: Metin düzenleme ve efektler ekleme imkanı sunar.

  4. Grafik Tasarım Araçları: Grafik tasarımlar oluşturmak için birçok efekt, filtre ve özelleştirme seçeneği mevcut.

  5. Katmanlar ve Objeler: Katmanlar kullanarak projelerde daha fazla kontrol sağlar.


Kullanıcılar genellikle CorelDRAW'u profesyonel grafik tasarım projeleri için kullanır. Yani program, genellikle tasarım becerilerini geliştirmek ve profesyonel derecede grafik tasarımlar oluşturmak isteyen kişiler için ideal.
Procreate
Procreate, iPad için özel olarak geliştirilmiş bir dijital çizim uygulamasıdır. Genellikle çizerler, illüstratörler ve sanatçılar tarafından tercih edilen bu uygulama, yaratıcı dijital çizimler oluşturmak için geniş bir yelpazede araçlar ve özellikler sunar. Temel özellikleri ise şöyle:

  1. Fırça Çeşitliliği: Geniş bir fırça kütüphanesi içerir ve bu fırçaların özelleştirilebilir özelliklerine erişim sağlar.

  2. Katman Desteği: Çizimlerini düzenlemeni ve katmanlar arasında geçiş yapmanı kolaylaştırır.

  3. Renk Seçimi: Renk paletleri ve renk düzenleme araçları ile renk seçimi yapma imkanı sunar.

  4. Çeşitli Araçlar: Seçim, metin, kılavuzlar, döndürme, ölçeklendirme gibi birçok araç vardır.

  5. Time-lapse Video: Çizim sürecini kaydederek time-lapse videolar oluşturmana imkan tanır.


Procreate oldukça kullanıcı dostu bir arayüze sahip ve genellikle dijital çizim ve illüstrasyon konusunda profesyonel düzeyde kullanıcılar tarafından tercih edilmekte. Eğer senin de çizim yapabileceğin bir iPad’in varsa Procreate’e bir şans vermeni tavsiye ederiz.


 

Krita


Krita, çeşitli dijital sanat projeleri oluşturmak için kullanılan ücretsiz ve açık kaynaklı bir dijital resim düzenleme ve boyama yazılımı. Özellikle illüstrasyon, çizim, resim ve grafik tasarım alanlarında kullanılan bu uygulama, ücretsiz oluşuyla kullanıcılardan tam puan alıyor.
Krita'nın bazı temel özelliklerine hızlıca göz atalım!

  1. Fırçalar ve Kalem Seçenekleri: Geniş fırça koleksiyonuna ve kalem seçeneklerine sahiptir. Farklı boyutlarda ve stillerde fırçalar sunarak çeşitli efektler oluşturmanı sağlar.

  2. Katmanlar ve Maskeler: Krita ile çalışmalarını katmanlara bölebilir, düzenleyebilir ve maskeler ekleyebilirsin.

  3. Renk Düzenleme: Renk düzenleme araçları ile renk paletlerini oluşturabilir ve çalışmaların üzerinde renk düzenlemeleri yapabilirsin.

  4. Simetri Aracı: Simetrik çizim için özel bir araç sunar, bu da tekrar eden desenler ve simetrik şekiller oluşturmanı kolaylaştırır. Harika, değil mi?

  5. Animasyon Desteği: Krita, animasyon oluşturmana olanak veren araçlar da sunar. Böylece basit animasyonlar oluşturabilir ve düzenleyebilirsin.


Krita, özellikle çizim ve illüstrasyon yapmak isteyenler için oldukça güçlü bir araçtır. Windows, macOS ve Linux gibi çeşitli platformlarda kullanılabilir.
 



Dijital Çizim için Tablet Önerileri



Galaxy Tab S9 Ultra Çizim Tableti


Dijital çizim için tablet önerileri konusuna, Kore devi Samsung ile başlıyoruz. Dynamic AMOLED 2X ile kristal netliğinde ve göz yormayan bir ekra deneyimi sunan Galaxy Tab S9 Ultra, farklı gövde rengi seçenekleriyle göz dolduruyor. Hem tabletin kendisi hem de kalemi IP68 suya dayanıklılık derecesine sahip. Tüm yüzeylerde geliştirilen uç hassasiyeti ise cabası. Bu sayede Galaxy S9 Ultra çizim tabletinde çizim yaparken kağıda çizer gibi hissetmen mümkün. Son olarak cihazdaki microSD desteği de alkışı hak ediyor. Bu özellik sayesinde çizdiğin sanat eserlerini dilediğin süre boyunca saklayabilirsin.
 



Huawei MattePad PaperMatte Edition


Dijital çizim için tablet önerilerinde ikinci sırada Huawei var. Ekonomik çizim tableti arayanlar için ideal olan bu ürün, göz korumalı parlama önleyici ekranı ve incecik gövdesiyle kendisine hayran bırakıyor. 4 nm yüksek performanslı işlemcisi ile onunla ne yaparsan yap, hızlı olacak. Geldik ürünün çizim işlevine. M-Pencil özelliği sunan Huawei Mattead PaperMatte Edition, ilham aldığın tüm fikirleri somutlaştırman için seni cesaretlendireceğe benziyor.
 



Apple iPad Pro


Listemizin son sırasında Apple var. iPad Pro ürünüyle milyonların kalbinde taht kurmuş olan Apple, çizim yapmayı sevenleri de yakalıyor. iPad Pro, M2 çipiyle son sürat ilerliyor. 8 çekirdekli CPU’su ile son derece hızlı bir grafik performansı sunan bu tablet, aynı zamanda pil ömrüyle de tatmin edici. Apple’ın teknoloji harikası Liquid Retina ekranı, bu üründe de mevcut. Son derece hassas kontrast oranıyla ekranda görünen tüm renkler, gerçeğe en yakın tonunda. Apple Pencil ile birleştiğinde iPad Pro, çizim yapman için etkileyici bir tuvalden çok daha fazlası demek. Sen de dene!
Kısacası tüm bu tablet önerilerini göz önünde bulundurarak bütçene ve ihtiyacına uygun bir tablet satın al ve çizime hemen başla! Asla bırakamayacaksın. Ayrıca çizim yaparken şarjın bitmesin istiyorsan Akıllı Telefon ve Tabletler için Powerbank Modelleri başlıklı yazımızı da mutlaka okumalısın.