FaceApp'te yüzünü yaşlandırmak ya da ergenlik hâline ışınlanmak oldukça zevkli olsa gerek. Fakat FaceApp'in yıllar sonra bir anda tekrar popüler oluşuyla birlikte benzer uygulamalar da uygulama mağazalarında yerini aldı ve bunların bir kısmı o kadar da masum değildi. 

Deepfake olarak adlandırılan bu teknoloji nedir? Gerçekle sahtenin böyle kolay yer değiştirmesi nelere sebep olabilir?

Deepfake Nedir?


Deepfake, görüntülerden elde ettiği verileri yapay zeka ve makine öğrenimi ile işleyip dudak hareketleri ve mimiklerde değişiklik yapan, tamamen görüntüdeki kişiye özel bir algoritma oluşturabilen bir teknoloji. Deepfake videolarındaki görüntüler gerçek kişiymiş gibi işleniyor, ortaya kusursuz denebilecek yepyeni bir yüz ve ona ait özel ifadeler çıkıyor. Bu teknikle aralarında Obama'nın da bulunduğu pek çok popüler ismin sahte videosu oluşturuldu. Bu korkutucu teknoloji ile kaynak görüntüdeki ses ve jestleri taklit ederek herhangi bir insanın asla söylemediği sözlerden oluşan sahte bir konuşmasını yaratmak mümkün.

 

Dolandırıcılar İçin Yeni Bir Kapı


Yapay zekanın yardımıyla fotoğraf ve videolarla oynayıp kendinden ya da sevdiklerinden yepyeni birer insan yaratmak başta çok eğlenceli duruyor ancak biraz derinini düşününce bu tip uygulamaların her nevi sahtecilik için kullanılmasının işten bile olmadığını fark edebilirsin. İzlediğin montajlı videoları düşün. Senin yapay zekaya olan aşinalığın nedeniyle sahteliğini hızlıca fark ettiğin bir video, birçok kişinin kafasını karıştırabiliyor. Bazen bir medya çalışanı bile hangi içeriğin gerçek hangisinin sahte olduğunu anlayamayıp üzerinde oynanmış bir görüntü ya da videoyu milyonlarca insana doğru olmayan bilgilerle ulaştırabiliyor.

Zao ile Artan Kaygılar


Eylül ayının başında Çinli bir geliştirici bir gecede herkesin dikkatini üzerine toplayan bir deepfake uygulamasını yayına aldı: Zao. Uygulama, kullanıcıların yüzlerini film ya da TV karakterleriyle değiştirmelerini sağlıyor. Ütopik bir dünyaya ilk adım niteliğinde olan uygulama, kullanıcının gözünü kırptığı, ağzını hareket ettirdiği ve başka farklı yüz ifadeleri yaptığı bir dizi selfie'yi kullanarak seçilen dizi ya da filmin belirli bir sahnesine entegre ediyor. Böylece kullanıcı seçtiği yapımın başrolü oluyor. 

Zao, yayınlandığı günden beri kişisel bilgilerin korunması, mahremiyetin gizliliği gibi konulardaki çekinceler yüzünden farklı çevrelerden tepki alıyor. Kimileri de Zao'nun tek amacı eğlendirmek olan masum bir uygulama olduğunu, deepfake'in kötücül uygulamalarıyla henüz karşılaşmadığımızı düşünüyor. Belki de haklılar. Yine de yüzünü kullanmasına izin verdiğin bu tip bir uygulamanın güvenlik açıklarının olabileceğini de her zaman hesaba katmalısın. Bir sabah uyandığında yapmadığın bir konuşmayla karşılaşmayacağının garantisini kimse vermiyor. Bu arada uygulama Türkiye'den indirilemiyor.

 

Deepfake'in Geleceği


Deepfake teknolojisi ile yüzünü her gün izlediğin dizideki favori karaktere yerleştireceğin günler de gelecek mi? Ya da bu tip uygulamalar Netflix ve benzeri platformlarda olağan şekilde kullanılacak mı? Veya yakın gelecekte sana senin yüzünle reklam yapmak isteyen markalar olacak mı? Tüm bu hayaller birer Black Mirror bölümü gibi durmuyor mu?

Aşina Olunan Sanal Gerçeklik



“Ben henüz deepfake'e hazır değilim, bildiğim hâliyle sanal gerçeklik benim için yeterli” diyorsan sana en yeni VR oyunlarını keyifle oynamanı sağlayacak iki VR gözlük önerebilirim:




  • Everest VR 3D: Oyun ve videolarını Everest VR 3D gözlüğün 360 derece panoramik özelliği ile gerçeğe yakın bir biçimde deneyebilirsin. Everest, ayarlanabilir odak mesafesi ile gözleri de yormuyor.

  • Sony Playstation VR: Piyasanın en iyilerinden Sony, 5,7 inç OLED ekranlı VR gözlüğüyle hiper gerçeklikte bir 3D ortamı ve kesintisiz görüş alanı sunuyor.