e-Kitap okuyucuları, elektronik kitap okuma alışkanlığını kazananlar için oldukça eğlenceli ve yenilikçi ürünler. Hiç e-Kitap okuyucusu kullanmamış olanlar ise çevrelerinde sayısı hızla artan e-Kitap okurlarından ve e-Kitap okuyucularının avantajlarından etkilenerek bu güzelliği denemek istiyor. Hangi kategoride olursan ol sen de bu yazı ile yeni e-Kitap okuyucunu kolayca seçebilirsin.

Dünyada ve Türkiye'de e-Kitap Okuyucu Kullanımı


En çok e-Kitap okuyucu kullanıcısı Kuzey Amerika'da bulunurken onu hemen peşinden Avrupa ve Asya Pasifik takip ediyor. Bugün Amerika'daki toplam kitap satışının dörtte birinin, Avrupa'daki toplam kitap satışının ise beşte birinin e-Kitap olduğu tahmin ediliyor. Türkiye, pazarın sıkı oyuncularından değil. Ancak yerli etiketli ürünlerin piyasaya girişi ve popüler e-Kitap okuyucularının uygun fiyatları nedeniyle e-Kitabın ve e-Kitap okuyucularının ülkemizde de daha popüler hâle gelmesi bekleniyor.

e-Kitap okuyucularının genel özellikleri ve birbirlerinden temel farkları


  • e-Kitap okuyucuları genellikle güçlü bir aydınlatması bulunmayan, yansımayan ve siyah-beyaz ekranlara sahip, standart bir kitap boyutunda aygıtlar.

  • Herhangi bir büyük ekranlı mobil telefon ya da tabletle kıyaslandığında e-Kitap okuyucularının hafif ve daha uzun ömürlü olduğunu söyleyebilirim.

  • e-Kitap okuyucuları birbirinden şarj süresi, ekran ışığı, çözünürlük, desteklenen dosya formatları, kullanılan yazılım, Micro SD desteği vb. faktörlerle ayrılıyor. Bu farkların haricindeki özellikler birçok okuyucuda aynı.

  • Kimi e-Kitap okuyucuları standart ePub formatını kullanırken, kimisi düz text dosyalarını, kimisi PDF'leri ve Word dokümanlarını da açabiliyor.

  • Bazı okuyucular, aygıt üzerinde not almana da olanak sunuyor.


İşte senin için seçtiğim 3 e-Kitap okuyucu:

1. Calibro Touch Lux
Yerli bir ürün olan Calibro Touch Lux, açık kaynaklı bir yazılıma sahip. Dijital mürekkep teknolojisi e-ink sayesinde gözleri asla yormayan bir teknolojiye sahip olan Calibro, mağazasındaki zengin Türkçe içerikle öne çıkıyor. Wi-fi bağlantısı olan, farklı okuma alışkanlıkları için farklı font ve punto seçenekleri sunan ve ışığı ayarlanabilen cihazla dilersen karanlıkta bile kitap okuyabilirsin. Calibro'nun sayfa çevirirken deneyimleyebileceğin ekran reaksiyonu fena değil. Ortalama bir hıza sahip olduğunu söyleyebiliriz. Calibro Touch Lux'ü %100 şarj ettikten sonra ışığı açık şekilde bir aya yakın süre boyunca kullanabilirsin.

2. Kobo Clara
Özellikle Amerika Avrupa'da Kindle'ın sıkı bir rakibi olan Kobo, yazılım kalitesi açısından da Kindle'dan sonra geliyor. Hem iOS hem de Android platformlarında yer edindiği için farklı cihazlarla senkronize şekilde okuma yapmaya elverişli. Calibro gibi açık yazılıma sahip Kobo ile tüm e-Kitap formatları rahatça okunabiliyor. Çözünürlük açısından rakiplerine göre daha üstün olan Kobo, gözü yormayan, gün geceye dönerken yavaş yavaş yumuşayan bir ışığa sahip. Kobo'nun bir özelliği de mavi ışığa maruz kalma ihtimalini azaltmak için renk sıcaklığını otomatik olarak değiştirmesi. Oldukça hafif olan Kobo Clara, 8 GB'lık bir hafızaya sahip. Kobo Clara'nın tek dezavantajı, Türkçe e-kitap içeriğinin zayıf olması.

3. Kobo Forma
Listenin sonuncu ürünü, yine bir Kobo modeli olan Forma. Clara'dan farklı olarak kitabı yatay ve dikey modda okumaya izin veren ve kumsal, havuz, küvet gibi alanlarda güvenle kullanılabilmesi için su geçirmezlik özelliği olan Forma, elleri kullanmadan okumaya da izin veriyor.