KENDİNE BAK
Yaz Mevsiminde Hamilelikte Beslenme
Yaz aylarına denk gereken hamilelik döneminde her gün biraz daha büyüyen karnına sıcak havanın bunaltıcı etkisi ve aşerme sorunu da eklenince zorlanman çok normal. Yaz aylarında hamilelik sıcaklar nedeniyle zorlayıcı. Ancak sağlıklı, organik besinlerin bolluğu açısından beslenmeni daha rahat düzenleyeceğin bir dönem. Peki yaz mevsiminde hamilelikte beslenme konusunda nelere dikkat etmeli, bu dönemi nasıl rahat atlatmalısın? İşte yaz aylarında rahat bir hamilelik için sana öneriler…
Hamilelik ve Hafif Beslenme
Hamilelik sırasında sıcak yaz günlerinde midene ağır gelebilecek kızartmalardan, hamur işlerinden ve tatlılardan uzak dur. Salam, sucuk ve benzeri işlenmiş şarküteri ürünleri kesinlikle yenmemeli. Ana menüde ise tercihin ızgara çeşitleri, sebze veya baklagiller olmalı. Enginar, baklagiller, taze fasulye, bezelye gibi yeşil ve protein ağırlıklı sebzeler hamilelik için gayet uygun.
Ara Öğünleri Atlama
Her gün ara öğünlerde folik asit takviyesi için atıştıracağın bir avuç badem, ceviz veya fındık hamilelik sırasında bebeğinin zihinsel ve bedensel gelişimine katkı sağlar. Hamilelikte beslenme söz konusu olduğunda ara öğünlerde tuzlu, yağlı, şekerli, kalorisi yüksek atıştırmalıklardan uzak durulmalı. Kabızlık sorununa da çözüm olacak şeftali, kayısı, kavun gibi lifli meyveler tercih edilmeli. Akşam yemeğinden sonra bir küçük kap probiyotik yoğurt veya kefir de sindirim sistemini rahatlatacak mucizevi gıdalar arasında.
Hamilelik ve Sıvı Tüketimi
Su, hamilelik sırasında hem bebeğin gelişimi hem de bedenin için çok gerekli. Bebek ihtiyacı olan gıda ve vitaminleri su sayesinde alır. Dolayısıyla hamilelik döneminde annenin günlük su tüketim miktarı da artar. Sıcak yaz aylarında günde en az 2-2.5 litre doğal şişelenmiş kaynak suyu içmelisin. Su kaybı yaşamaktan kaçınmalısın. Su hamilelik döneminde annenin ödem, yorgunluk, baş ağrısı, sindirim ve vücut ısısını düzenler. Erken doğum riskini önler. Hamilelikte beslenme rutinine dikkat eder, bol bol su içersen idrar yolları enfeksiyonu, hemoroid ve kabızlık sorunları da yaşamazsın. Abartıya kaçmadıkça süt, ayran, meyve suları, kafeinsiz çaylar da hamilelikte beslenme konusunda sana yardımcı olacaktır.
Kafeine Dikkat!
Çay, kahve, kola, gazoz, çikolata, kakao, meyveli soda, enerji içecekleri ve yapay tatlandırıcılarda bulunan kafein günde maksimum 200 mg tüketilebilir. Bu miktarın üzerinde kafein tüketimi düşük olasılığını artırıyor. Dolayısıyla risk almamak için kafeinli gıdalardan uzak durmalısın.
Yağlı ve Tuzlu Yiyeceklerle Vedalaşma Zamanı
Ödem ve tansiyonu tetikleyen tuzlu yiyeceklerle hazmı zor, yağlı yemekleri hamilelik sırasında mümkün olduğunca hayatından çıkar. Günlük tuz tüketimin maksimum 5 gr. kaya tuzu, deniz tuzu veya Himalaya tuzu ile sınırlı olmalı. Salamura gıdalar fazla tuz ihtiva ettiği için kesinlikle yenmemeli. Yemeklerinin lezzetini tuz yerine acı olmayan baharatlarla artırabilirsin. Sofranı vitamin ve mineral yönünden zengin sebze ve meyvelerle donat. Öğün aralarında yüksek yağ ve şeker içeriğine sahip atıştırmalıklar yerine kuru kayısı, kuru erik, elma, ceviz, fındık, fıstık gibi sağlıklı atıştırmalıklar tüketebilirsin.
Şekeri Hızlı Yükseltecek Gıdalar
Bol şekerle yapılan ve içinde un da bulunan pasta, kek, kurabiye, çikolata, unlu tatlılar ve dondurma gibi kan şekerini hızla yükselten tatlılardan uzak durmalısın. Canın çok tatlı çekerse meyve salatası ya da su muhallebisi, sütlaç, güllaç gibi sindirimi kolay sütlü tatlıları tercih et. Çayını şeker yerine organik balla, tatlılarını da yine bal ve pekmezle hazırla. Şekerli ve asitli içecekler yerine antioksidan açısından zengin, kan şekerini yavaş yükselten kiraz, çilek, siyah üzüm, şeftali, yaban mersini gibi meyvelerle soğuk içecekler hazırla kendine. Aşırı şeker tüketimi kan şekerinde ani değişikliklere neden olabilir. Aman dikkat!
Dondurulmuş Gıda Tüketme
Elektrik kesintileri dondurulmuş hazır gıdaların çözülüp yeniden donmalarına sebep oluyor. Bu süreçte mikro organizmalar ürüyor ve gıda zehirlenmelerine neden oluyor. Hamilelikte beslenme dikkat edilmesi gereken bir konu, bu sebeple dondurulmuş gıdalar yerine her zaman taze ve besin değeri yüksek gıdalara yönelmelisin.