Bereketli Anadolu topraklarının çokça bilinen meyvelerinden keçiboynuzu özü uzun yıllardır faydası en çok merak edilen besinlerden biri olarak öne çıkıyor. Pekmez ve un çeşitleri ile de çokça bilinen keçiboynuzu, farklı bir pişirme yöntemi ile elde edilen keçiboynuzu özüyle de çokça tercih ediliyor. Peki keçiboynuzu özü nedir ve faydaları neler? Farklı birçok kaynaktan derlediğimiz içeriğimizde tüm sorularının yanıtını alacaksın!

Keçiboynuzu Nedir?


Özden önce direkt keçiboynuzunun ne olduğuna bir bakalım. Aslında keçiboynuzu bol ve bereketli Anadolu topraklarının göstergelerinden biri. Baklagiller familyasına ait olan bu bitki çeşidi, tatlı ve oldukça sert bir forma sahip. Bununla beraber yetişme koşulları itibarıyla da meyve kategorisinde kabul ediliyor. Akdeniz Bölgesi'nde ve Akdeniz ikliminin hâkim olduğu bölgelerde doğal olarak keçiboynuzu yetişebiliyor. Meyvesi toplanıp kurutularak çiğ şekilde tüketilebilen keçiboynuzu, sert yapısı gereği geleneksel mutfaklarda pekmez olarak da tüketiliyor. Yüksek oranda doğal şeker içermesi de keçiboynuzunun pekmeze dönüşümünü kolaylaştırıyor. Ayrıca kalsiyum, çinko, potasyum, fosfor, K ve E vitaminleri gibi içeriklere de sahip. Unu, kapsülü, çayı, kürü dahi yapılabilen keçiboynuzu, özü ile de imal edilip tüketilebiliyor. Cilt sağlığından üst solunum yolu hastalıklarına kadar sağlığa pek çok faydası olan keçiboynuzu, kilo vermede, kan şekerini dengelemede, soğuk algınlığında, cinsel gücü artırmada da yardımcı besin olarak tüketilebiliyor.

Keçiboynuzu Özü Nedir?


Keçiboynuzu özü de bu meyvenin kimyasal maddeler kullanılmaksızın belirli bir süreçten sonra aldığı konsantre sıvı formuna deniyor. Bu öz, yalnızca keçiboynuzu kullanılarak ve yüksek sıcaklıklara maruz kalmadan, tümüyle steril ortamlarda üretilen sıvı bir formda. Doğal bir gıda katkısı olarak öne çıkan keçiboynuzu özü faydaları ile de en çok merak edilen besinler arasında yer alıyor. Yoğurt, krem peynir, dondurma gibi çeşitli gıda ürünlerine eklenerek de kullanılan bu öz, aynı zamanda glütensizdir. Bazen de yiyeceklerde çikolata aromasını sağlamak için kullanılır.



Dilersen sen de gıda alışverişlerinde Paraacık kazanmak için hemen bu sayfamızdaki fırsatı yakalayabilirsin!


Keçiboynuzu Özü Faydaları


Keçiboynuzu özü ne işe yarar ve faydaları neler diye bakıldığı zaman da bir dizi maddeyi sıralamak mümkün:




  • Keçiboynuzu özü etkili bir balgam sökücü olarak görev yapıyor. Bu nedenle zararlı bir alışkanlık olaran sigara kullanımında keçiboynuzu özü faydası bu şekilde özetlenebilir.

  • Bu özün kansızlığa karşı da çok etkili olduğu biliniyor.

  • Yapısı bakımından antioksidan özelliği de bulunan keçiboynuzu özü, bu sayede vücuttaki radyasyonun dışarı atılmasına da yardım edebilir.

  • Kemik, diş ve diş eti sağlığı için de destekleyici etkisi olabilir.

  • Cinsel gücü artırmaya yönelik faydaları ile de bilinmektedir.

  • Bağışıklık sisteminin güçlendirilmesine yardımcı olur.

  • İçerdiği yoğun lif sayesinde bağırsakların hızlı çalışmasına destek olabilir.

  • İçerdiği yüksek miktardaki potasyum, fosfor ve kalsiyum sayesinde hafızaya güçlendirici etkisi vardır.

  • Keçiboynuzu özü bebeklere faydaları ile de biliniyor. Örneğin, çocukların fiziksel gelişiminde rol oynayabilir.

  • İçerdiği yüksek kalsiyum miktarı sayesinde yine çocukların büyüme çağındaki gelişimine katkı sağlar.

  • Çocuklarda kemik gelişimini de destekler.

  • İçerdiği doğal şeker sayesinde kan şekerini düzenlemeye yardım edebilir.

  • Göğüs ağrılarını azaltabilen keçiboynuzu özü, aynı zamanda göğsü yumuşatma etkisine sahiptir.

  • Bağışıklık sistemine destek olabilen keçiboynuzu özü bu sayede grip ve soğuk algınlığına karşı da kalkan vazifesi görebilir.


Keçiboynuzu Özü Besin Değerleri ve İçerikleri


Keçiboynuzu özünün içeriği ve besin değerleri de oldukça merak ediliyor. Piyasada satışa sunulan ürünlerin besin değerleri miktarı birbirine benzer olsa da farklılık gösterebiliyor. Genellikle besin değerleri 100 gram üzerinden hesaplandığı için biz de 100 gram üzerinden hesaplama yapalım ve ürünlere göre sunulan farklı değerleri bir araya toplayalım:




  • Kalori: 302 kcal, 294 kcal, 341 kcal, 280 kcal, 313 kcal

  • Yağ: Genellikle tüm ürünlerde 0,00 gram olarak belirtiliyor.

  • Kalsiyum, çinko, potasyum, fosfor, K ve E vitaminleri gibi içeriklere sahiptir.


Keçiboynuzu Özü Günde Ne Kadar Tüketilebilir?


Herhangi bir rahatsızlığı ya da alerjik bünyesi olmayan yetişkinler, keçiboynuzu özünü günde iki defa tüketebilir. Sabah kahvaltı öncesi ve akşam yemeği öncesi aç karnına tüketilebilir. Günde 2 ya da 3 yemek kaşığı tüketmek yeterli olacaktır. Çocuklar ise keçiboynuzu özünü yine sabah aç karna ve akşam yemeğinden önce olmak üzere günde 2 yemek kaşığı miktarında tüketebilir. Şekerli bir besin olduğu için insan vücuduna enerji sağlayan keçiboynuzu özünü, bu nedenle sabah aç karna tüketmek güne enerjik başlamaya da yardım edebilir. Akşam yemeği öncesi tüketilen keçiboynuzu özü de sindirimi hızlandırmaya destek olabilir. Tüketilen porsiyona ise mutlaka dikkat edilmesi gerekiyor.

Keçiboynuzu Özü İle Keçiboynuzu Pekmezi Farkı Nedir?


Keçiboynuzu özü, pekmeze kıyasla daha yoğun bir kıvama sahip. Ek olarak keçiboynuzu özü üretiminde meyvenin çekirdekleri ayıklanmıyor. Pekmezde ise durum tam tersi şekilde işliyor. Pekmez yapılırken keçiboynuzundaki çekirdekler ayıklanıyor ve sıkılıyor. Ayrıca keçiboynuzu özü besin değerinin, keçiboynuzu pekmezinden daha yüksek olduğu biliniyor.



Dilersen alışverişlerinde indirim kazanmak için hemen bu sayfamızdaki kampanyadan yararlanabilirsin.


Keçiboynuzu Özü Kilo Kontrolü İçin Tüketilir mi?


Keçiboynuzu özünün kilo verme ya da kilo almada etkili olup olmadığı da çokça merak ediliyor. Bu ürün yapısı bakımından lif zenginidir ve antioksidan özelliğe de sahiptir. Toklu hissi yaratabilir. Bu da kilo vermeye yardımcı olabilir. Gelgelelim içerisinde şeker olduğunu da unutmamak gerek. Önerilen miktarın üzerinde bir tüketim kilo almaya neden olabilir. Bu sebeple günlük belirtilen porsiyonları aşmamak önem teşkil ediyor. Peki keçiboynuzu özü kilo aldırıyor mu? İçerdiği şeker ve kalori miktarı nedeniyle evet, kilo alımına yol açabilir. Ama tabii ki tek başına keçiboynuzu özü tüketerek kilo almak pek olası değil. Bunun yanında tüketilen diğer besinlerin de önemi var. İştah açıcı yapısı gereği keçiboynuzu özünün kilo alımına yardımcı olduğu söylenebilir.

Keçiboynuzu Özünün Zararları Var mı?


Keçiboynuzu özü faydaları ve zararları ile beraber çok merak ediliyor. Faydalarını bir dizi maddede sıralamıştık. Peki bu gıdanın olası zararları / yan etkileri neler olabilir?




  • Hemen her besinde, gıdada, tüketimde olduğu gibi burada da günlük önerilen miktarı aşmak, fazla porsiyon tüketmek çeşitli zararlar doğurabiliyor.

  • Fazla miktarda tüketilen keçiboynuzu özü midede rahatsızlık hissine neden olabilir ve mide bulantısına yol açabilir.

  • Hiçbir besin tek başına bir hastalığı önleyici ya da tedavi edici değildir.

  • Lif yönünden zengin olduğu için aşırı tüketiminde ishale de neden olabilir.

  • Yüksek orandaki şekerli yapısı nedeniyle de fazla tüketiminde kandaki şeker seviyesinin artmasına neden olabilir.

  • Keçiboynuzu özünü tedaviyi destekleyici veya yaşam kalitesini artırıcı bir takviye olarak değerlendirmekte yarar var.

  • Tüketmeden önce ilgili bir hekime başvurmak ve sağlıklı bilgiye ulaşarak direktiflere uymak en doğrusu olacaktır.



Önemli not: Yazı, bilgilendirme amaçlıdır. Herhangi bir tanı veya tedavi içermez. Piyasada bulunan ürünler ilaç olmayıp gıda takviyesidir. Tüketmeden önce doktora başvurulabilir.