Bu yazımızda, göz sağlığı için ne yapmalıyız sorusunu tüm detaylarıyla yanıtlayıp aynı zamanda göz sağlığını korumanın yollarını beraber ele alacağız.



Göz sağlığı, yaşam kalitesini doğrudan etkileyen önemli konulardan biri. Günlük hayatta farkında olmadan gözlerimize pek iyi davranmıyoruz. Ekran karşısında geçirilen uzun süreler, yanlış beslenme alışkanlıkları, yanlış ışık kullanımları ve hava kirliliği gibi etkenler göz sağlığımıza zarar verebilir. Bu sebeple gözlerimize iyi bakmak, düzenli aralıklarla muayene yaptırmak kritik bir öneme sahiptir.



Madde Madde Göz Sağlığı İçin Yapılması Gerekenler


Gözün sağlığı için yapılması gerekenler, yaşam kalitesinin korumanın önceliklerinden biri. İşte göz sağlığını korumak için yapılması gereken bazı adımlar:


Düzenli Göz Muayenesi


Göz sağlığımızı korumak için neler yapmalıyız sorusunun ilk yanıtı düzenli şekilde göz muayenesi olmaktır. Çoğu kişi gözlerinde kuruluk, kaşıntı gibi belirtiler yoksa göz muayenesi olmaktan kaçınır. Bu davranış doğru değildir aksine tehlikeli bile olabilir. Kapsamlı bir göz muayenesinin sonrasında yalnızca göz hastalıkları değil aynı zamanda diyabet, tansiyon, bağışıklık sistemi rahatsızlıkları ve kanser hastalıkları olmak üzere birçok sağlık problemi tespit edilebilir. Uzmanların önerisine göre 18 ile 64 yaş arasındaki her birey yılda en az bir defa göz muayenesi olmalıdır. Çocuklarda bu durum bebeklik döneminde 6 ila 12 aylıkken yapılmalıdır. Daha sonra ise okula başlamadan önce 3 ile 5 yaş arasında muayene önerilir. Göz muayenesi olmak hem göz hem de genel vücut sağlığı açısından önemlidir. Özellikle hastalıkların erken teşhis edilmesi için kritiktir.


Sağlıklı Beslenme


Göz sağlığı için ne yemeli sorusu, göz sağlığıyla ilgili sıklıkla araştırılan konulardan biridir. Ancak göz sağlığı için tüketilmemesi gereken besinler de bulunur. Sağlıklı yiyeceklerin göz sağlığı üzerinde olumlu etkisi olduğu kadar göz sağlığına karşı zararlı besinlerin de hastalıklara yol açabileceği unutulmamalıdır. Göz sağlığı için lutein, zeaksantin ve omega-3 yağı zengin besinler olarak tanımlanır. Bu besinler kişinin yaşına bağlı olarak makula dejenerasyonu ve katarakt gibi göz hastalıklarından korunmak için faydalı bir yöntem olabilir. Göz sağlığı için besinleri özenle seçmek ve düzenli olarak tüketmek yararlı olur. Ispanak, brokoli, balık, fındık, yumurta, mısır, somon, ceviz ve turunçgiller gibi yiyecekler içerisindeki A, C ve E vitaminleri sayesinde göz sağlığı açısından faydalıdır.

 



Yaş ilerledikçe ekmek ve makarna tüketiminin fazla olduğu durumlarda maküler dejenerasyon hastalığı görülebilir. Trans yağlarda pişirilen yiyecekler kolesterol seviyesinin artmasına sebep olur, bunun sonucunda da diyabet hastalığı ortaya çıkabilir. Diyabetik retinopati ile AMD gibi göz hastalıkları diyabet ile bağlantılıdır. İşlenmiş gıdaların da sağlık açısından zararlı olduğu bilinir. Bu tarz ürünlerin içerisindeki tuz, şeker ve doymuş yağ göz hastalıklarına yol açabilir. Aynı zamanda kola, soda ve enerji içecekleri kan basınç seviyesinin artmasına neden olabilir. Bu durum beraberinde diyabetik retinopati ile AMD göz hastalığını getirebilir ve hatta görme kaybına yol açabilir. Yine sosis, salam ve sucuk gibi işlenmiş gıdalar tüketmek de AMD ile katarakt gibi hastalıklara yakalanma riskini yüksek oranda artırır.
 


Teknolojik Aletler ve Göz Sağlığı


Teknolojinin neredeyse hayatımızın her alanına girmesiyle beraber dijital ekranların göz sağlığı için büyük bir tehdit olduğunu söylemek mümkün. Ekranlara uzun süre bakmak göz yorgunluğu ile kuruluğuna sebep olabiliyor. Peki, günlük hayatta bilgisayar ve telefon kullanırken göz sağlığı için nelere dikkat etmeliyiz?
Bu sorunun yanıtında çok basit bir formül yatıyor. 20-20-20 kuralı, ekrana 20 dakika baktıktan sonra 20 saniye 20 metre uzaklıktaki bir noktaya odaklanmayı ifade eder. Bu yöntemin göz yorgunluğuna iyi geldiğini ve göz sağlığı için faydalı olduğunu söylemek doğru olur. Göz sağlığı için ekran filtresi kullanmak da faydalı bir yöntemdir. Ekran filtreleri, gözlere zarar veren mavi ışığı engelleyerek oluşabilecek sağlık sorunlarını azaltabilir. Aynı zamanda mavi ışık engelleyici gözlükler de tavsiye edilir. Bilgisayar başında çalışma sırasında sık sık göz kırpmak da doğru bir yöntemdir. Böylelikle gözlerin kuruması engellenir oluşabilecek göz problemleri engellenir. Ek olarak dijital ekranlara bakarken aradaki mesafeyi doğru ayarlamak gerekir. Olması gereken uzaklık ortalama olarak 50-70 santimetre olmalıdır.



Göz Sağlığı İçin Hangi Renk Işık Uygundur?


Göz sağlığı ile ilgili olarak tek bir ideal renk ışıktan bahsetmek doğru olmaz. Doğru aydınlatma için yeterli ve dengeli bir sistem kullanılmalıdır. Çok parlak veya yetersiz ışıklar gözleri zorlayabilir. Bu da gözlerde yorulmalara, kurumalara ve dolaylı olarak baş ağrısına neden olabilir. Çalışma ortamı için beyaz veya soğuk ışıkların tercih edilmesi önerilir. Bu renk tonlarındaki ışıklar uyanıklığı ve dikkat seviyesini artırabilir. Dinlenme ortamlarında ise genellikle sıcak ışıkların seçilmesi gerekir. Rahatlama ve uykuya dalma hissini hatırlattığı için yatak odaları ile dinlenme odalarında kullanılabilir.
 



Güneş Gözlüğü Kullanımı


Göz sağlığında güneş gözlüğü kullanmak UV ışınlarından korunmak için faydalıdır. %100 UV koruması sağlayan gözlükleri tercih etmen doğru olacaktır. Güneşe fazla maruz kalındığında katarakt ve maküler dejenerasyon gibi göz hastalıkları oluşabilir. Bu sebeple her mevsimde güneş ışınlarından korunmaya dikkat etmek gerekir. Ek olarak orijinal olmayan güneş gözlükleri sıcaklığı üzerine çekeceği için gözleriniz için tehlikeli bir seçenektir.
 
Göz sağlığı için kritik bir öneme sahip olan bağışıklık sistemini güçlendiren besinleri biliyor musun?