Gül Yağı Nasıl Yapılır, Nasıl Kullanılır?
Yüzyıllardır şifaları bilinen gül yağının bazı faydaları, bilim insanları tarafından yapılan araştırmalarla da kanıtlanmıştır. Sen de gül yağı mucizelerinden faydalanmak ve gül yağını nasıl kullanacağını öğrenmek istersen okumaya hemen başla!
Yüzyıllardan beri bilinen ve çeşitli amaçlarla geçmişten günümüze kullanılan gül yağının sayısız faydası bulunuyor. Hem fiziksel hem de ruhsal iyileştirme etkileri ile bilinen gül yağı gül çiçeklerinden elde edilen tamamen doğal bir yağdır. Üstelik bu yağı gül yapraklarını kullanarak evde de kolayca hazırlamak mümkün. Gül yağı nasıl yapılır, elde edilen bu yağ nasıl kullanılır detaylı inceleyelim!
Gül Yağı Nedir?
Gül yağı, gülün çiçeklerinin buhar damıtma ya da sıvı-sıvı ekstraksiyonu işlemlerinden geçmesi ile elde edilen bir uçucu yağ türüdür. Gül yağı yapım aşamasında yağın hoş kokusu ve terapötik özellikleri ortaya çıkarılır. İnsan yaşamında yüzyıllardır var olan gül yağı aynı zamanda kozmetik ürünlerde, sabunlarda, losyonlarda, şampuanlarda ve diğer kişisel bakım ürünlerinde de sıkça bulunur. Antiseptik ve antibakteriyel özelliklere sahip bu yağ, farklı cilt problemleri ve ihtiyaçları için de sıklıkla kullanılır.
Gül Yağı Nasıl Yapılır?
Gül yağının evde de az miktarlarda yapımı mümkündür. Çünkü litrelerce gül yağı elde edebilmek için tonlarca gül yapraklarına ihtiyaç vardır. Ancak dilersen evde 20-30 adet çiçekle yaklaşık 100 ml gül yağı elde edebilirsin.
İşte gül yağı yapım aşamaları:
- İlk olarak 20-30 adet gül yaprağına ihtiyaç var. Eğer mümkünse güçlü kokusu olan ve çiçeklenmenin erken dönemindeki gülleri tercih edersen çok daha kalıcı bir koku elde edebilirsin.
- Öncelikle gül yapraklarını soğuk suda yıkamalısın. Bu aşamada elle müdahale ya da yaprakları ovuşturmak yağın suya bırakılmasına neden olabilir. Bu yüzden çiçekleri sadece soğuk suyun içine koyup tozundan, böceğinden arınmasını sağlamak yeterli olacaktır.
- Ardından yaprakları kuruması için kağıt havlu üzerine bırakabilirsin.
- Kuruyan gül yapraklarını plastik bir torbaya al ve torbanın ağzını sıkıca kapat.
- Sıradaki aşamada, tahta bir kaşıkla poşetin içindeki güllere vurarak, yapraklardaki hücrelere zarar vermeli, yağın ve kokunun dışarı çıkmasına yardımcı olmalısın.
- Ardından bir şişeye önce doğal zeytinyağını daha sonra da ezilmiş gül yapraklarını al ve şişeyi iyice kapat.
- Şişeyi 1-2 dakika kuvvetlice aşağı-yukarı salla ve beklemeye bırak.
- 24 saatin ardından yapraklardan yağın büyük kısmı çıkmış olacaktır.
- 1 günün ardından yaprakları süz, elde ettiğin yağı -ışık görmemesi için- koyu renkli bir şişeye al. Ve işte gül yağın hazır!
*Bu yağın raf ömrü yaklaşık 1 yıldır ancak yağdan kötü bir koku almaya başlarsan atmalısın.
Gül Yağı Nasıl Kullanılır?
Gül yağının farklı kullanım amaçları bulunur. Gül yağının cilde faydaları bilindiği için en yaygın kullanım alanlarından biri de cilt. Bunun yanı sıra gül yağı faydaları oldukça fazladır. Gül yağını farklı şekillerde kullanarak bu faydalarla şifalanmak mümkün.
İşte gül yağı kullanım alanları:
- Gül yağı, aromaterapi uygulamalarında yaygın olarak kullanılır. Gül yağının rahatlatıcı ve sakinleştirici etkilerinden yararlanmak için aroma difüzörüne birkaç damla gül yağı damlatabilirsin.
- Gül yağı masaj yağı olarak da kullanılabilir. Ancak masaj için saf gül yağı değil taşıyıcı yağlarla (örneğin badem yağı, Hindistancevizi yağı gibi) seyreltilmiş gül yağı kullanılması önerilir. Çünkü fazla miktardaki yağ uygulaması hassas ciltleri tahriş edebilir. Gül yağı ile masaj yağı hazırlamak için 10 ml taşıyıcı yağa 1-2 damla gül yağı damlatabilirsin.
- Gül yağı cilt bakımında da tercih edilir. Eline 1-2 damla gül yağı alarak temiz ve kuru cildine uygulayabilirsin. Eğer gül yağını sprey şişesine alırsan cildine ve saçına sıkarak da uygulayabilmen mümkün. Cilde gül yağı faydası denilince akla ilk gelenler; cilde canlı ve genç bir görünüm kazandırması, cilt kızarıklıklarını gidermesi, cildin nem dengesini eşitlemesi, güneş lekelerinin görünümünü azaltması, ciltteki çatlak görünümünü azaltması, ciltte oluşan kesik, yara ve tahrişlerin daha hızlı iyileşmesini sağlamasıdır.
- Gül yağının saça faydaları da bilindiğinden saç derisine damlatılıp, masaj yapılarak uygulanabilir. Böylece gül yağı ile saç derini nemlendirebilir, saç derisindeki tahrişi giderebilir ve saçtaki yağ üretimini dengeleyebilirsin. Gül yağının ayrıca kepek ve saç kuruluğuna iyi geldiği de bilinir.
- Gül yağının frekans yükseltici bir etkisi olduğu için duygusal ve ruhsal anlamda da faydaları vardır. Bilim insanları tarafından yapılan birtakım çalışmalar, gül yağının stresle başa çıkma ve rahatlama üzerinde olumlu etkileri olduğunu ortaya koymuştur. Bu yüzden rahatlamak ve gevşemek istediğinde avcuna birkaç damla gül yağı damlatıp koklayabilirsin ya da aroma difüzörüne gül yağı ekleyebilirsin.
- El bileklerine gül yağı ile yumuşak bir masaj yapmak da rahatlamana yardımcı olacaktır.
- Göbek deliğine gül yağı sürmek de yaygın kullanımlardan biridir. Bunun nedeni gül yağının sindirim sistemindeki olumlu etkisidir. Karın bölgesine gül yağı ile hafif bir masaj uygulaması yaparak bağırsaklarını rahatlatabilirsin.
Her üründe olduğu gibi gül yağında da aşırı kullanımdan kaçınmak gerekir. Kullanım dozu olarak günlük sabah ve akşam 1-2 damla gül yağı kullanımı gayet yeterlidir. Gül yağının yanı sıra gül suyunu da günlük bakım rutinine ekleyebilirsin. Gül suyu mucizelerini öğrenmek için Gül Suyunun Faydaları başlıklı yazımızı okuyabilirsin.