Ağız kokusu giderme yöntemleri burada seni beklyor. Ağız kokusu sebeplerinden pratik çözümlere kadar birçok bilgi için hemen tıkla!


Sosyal yaşantımız boyunca dışarıdan nasıl göründüğümüz sadece giyim ve saç stilimizden ibaret değildir. İnsanların başkaları hakkında öngörüde bulunurken kişisel bakıma da oldukça önem verdiği herkesçe bilinen bir gerçek. Özellikle sosyal ilişkilerde ağız kokusu gibi faktörler insanların negatif bir öngörüde bulunmasına neden olabilir. Bunun için dış görünümün yanında ağız kokusu sorununa da dikkat etmende fayda var.



Birçok sebepten dolayı oluşabilen ağız kokusu bazen tükettiğin besinlerin bir sonucu bazense mide gibi iç rahatsızlıkların bir habercisi. Ne olursa olsun bu problemin sosyal yaşantını ve ilişkilerini olumsuz yönde etkileyebileceği konusunda hemfikir olabiliriz. Eğer ağız kokusu problemi yaşıyorsan bunun kaynağını öğrenmeli ve gidermek için bazı yöntemler deneyebilirsin. Bu yazımızda sana evde ağız kokusu nasıl giderilir konusunda bazı önerilerimiz olacak. Bununla birlikte ağız kokusu sebeplerine de cevap olabilecek bilgiler sunacağız. Bu problemin kaynağını öğrenmek ve tertemiz bir nefese sahip olmak için neler yapabileceğini arıyorsan hadi başlayalım!





Ağız Kokusu Neden Olur?




Sosyal ilişkilerin baş düşmanı olan ağız kokusu bazen bir hastalıktan kaynaklanıyor olabilir. Bazense ağız bakımının yeterli bir şekilde yapılmadığının habercisi olabilir. Her iki nedene de baktığımızda bu problemin aslında bir hastalığın veya düzensizliğin habercisi olduğunu söyleyebiliriz. Bunun için aşağıda sıralayacağımız sebepleri detaylı olarak incelemeli ve eğer bu nedenleri taşıyorsan alanında uzman bir hekime danışabilirsin. Şimdi gelelim ağız kokusunun nedenlerine:




  • Ağız içi enfeksiyonlar

  • Dişlerde çürük ve plak

  • Ağız kuruluğu

  • Tütün tüketimi

  • Mide rahatsızlıkları

  • Boğaz ve solunum rahatsızlıkları

  • Yetersiz ağız bakımı

  • Düzensiz beslenme



Yukarıdaki maddeleri genel olarak değerlendirecek olursak ağız kokusunun temelde diş ve mide rahatsızlıklarından kaynaklandığını söylemek mümkün. Bununla birlikte tükettiğimiz gıdalar da ağız kokusuna neden olabilir. Bu problemin oluşmasını önlemek için beslenme rutininde sağlıklı yiyecekler tüketmeli ve kişisel bakım rutinini gözden geçirmen gerekli. Farklı tıbbi rahatsızlıklar içinse kendinizi uzman hekimlere emanet etmende fayda var. Şimdi gelelim ağız kokusu gidermen için evde yapabileceklerine.






Evde Ağız Kokusu Nasıl Giderilir?




Ağız kokusu temelde bir rahatsızlıktan ötürü meydana gelse de bazen tükettiğin yiyeceklerden dolayı da oluşabilir. Özellikle birçok yemeğin lezzetini getiren sarımsak, soğan ve sucuk gıdalar ağız kokusunun temel kaynağı olabilir. Bu durumlarda ağız kokusu nasıl giderilir doğal yollarla sorusunun cevabını arıyorsan evinde çoğu zaman tükettiğin gıdalara bakman yeterli. Tarçın, maydanoz veya su… Gün boyunca severek tükettiğin temel gıdalardan faydalanarak bu probleme son verebilirsin. Aşağıda senin için derlediğiniz ağız kokusu çözümleri evde rahatlıkla yapabileceğin ve rutinine ekleyebileceğin uygulamalar. Senin için en uygun olanı dene ve sonuçlarını kendin deneyimle!






Tarçın ve Karanfil Tam Bir Ağız Kokusu Düşmanı




Kimi zaman içeceklere kimi zaman tatlılara eşlik eden tarçın ve karanfil gibi tatlandırıcı bitkiler ağız kokusunun giderilmesinde destek olabilir. Tarçın ve karanfilin bakterileri giderme etkisi ağız içerisinde koku oluşumuna engel olur. Bakteri oluşum kaynaklı ağız kokusu problemi yaşıyorsan yemeklerden sonra veya günün belirli dönemlerinde bu bitkilerden yararlanabilirsin. Tarçın ve karanfil hem demlenerek hem de çip olarak tüketilebilir. Bu bitkileri ister çiğneyerek ister çaylarını hazırlayarak ağız kokusundan kurtulabilirsin.






Kapsamlı Bir Ağız Temizliği İçin Diş İpi




Gün boyunca tükettiğimiz yiyecekler bazen dişlerin arasında kalabiliyor. Yiyeceklerin uzun süre dişlerde kalması bakteri ve plak oluşumuna neden olabiliyor. “Ağız Kokusu Neden Olur?” başlığında da bahsettiğimiz gibi bakteri ve plak, ağız kokusuna sebep olabilecek ilk sebeplerden biri. Bunun için ağız bakımı rutininde diş ipini de eksik etmemende fayda var. Diş ipiyle yapılan temizlik diş aralarındaki yiyecek ve plağı temizlemen için ideal.  Bakteri oluşumunun sıklıkla görüldüğü dişlerin bu bölgelerini steril tutarak ağız kokusunu da önleyebilirsin.






Probiyotik Deposu Yoğurda Güven!




Ağız kokusunun nedenlerinden birisi olarak mide ve bağırsak rahatsızlıklarından önceki başlıklarımızda bahsetmiştik. Özellikle hazımsızlık ve gastrit gibi problemler dolaylı olarak ağız kokusuna sebep olabiliyor. Eğer bu tür rahatsızlıklara sahipseniz yoğurt hem midenizi rahatlatmaya hem de ağız kokunuzun giderilmesine destek olur. Yoğurtta bulunan probiyotikler mide sağlığının düzenlenmesinde rol oynar. Böylece mide ve bağırsaktan gelen kötü koku oluşumunu engeller. Ağız kokusunun sebebinin mide ve bağırsak rahatsızlığından kaynaklandığını düşünüyorsan sen de yoğurdu beslenme rutinine dahil edebilirsin. Yoğurdu bu konuda etkili kılan unsur probiyotik ve yararlı bakteri içermesi. Bu bilgiden yola çıkarak probiyotik içeren diğer besinleri de düzenli olarak tüketebilirsin.






Basit Şeker Tüketiminden Kaçın




Genellikle paketli hazır atıştırmalıklarda sıklıkla görülen basit şekerler ağız sağlığını olumsuz yönde etkileyen bakterilerin çoğalmasına neden olur. Bunun için özellikle früktoz ve glikoz şurubu içeren gıdaları tüketmekten kaçınmanda yarar var. Aksi takdirde ağız içinde aşırı bakteri oluşumundan dolayı koku problemleri yaşayabilirsin. Sebze ve meyvelerin ağırlıkta olduğu bir beslenme rutini birçok sağlık probleminin önüne geçmesine destek olur. Mide ve bağırsak sağlığı için de önemli görülen yeşillik ağırlıklı beslenme düzeni seni ağız kokusu sorunundan da kurtarabilir. Hem vücut sağlığın hem de ağız sağlığın için beslenme düzenini baştan aşağı gözden geçirmeni öneririz. 






Su İçmeyi İhmal Etme!




Özellikle sıkça tütün ve şekerli gıda tüketiyorsan su tüketimini ihmal etmemende fayda var. Çünkü tütün ve şekerli gıda tüketimi ağız kuruluğuna sebep olabilir. Ağız kuruluğu sonucunda ise bakteri oluşumuyla karşı karşıya kalabilirsin. Bu tür durumlarla karşılaşmamak için vücut sağlığı için de sıklıkla tavsiye edilen su tüketimini gün boyunca aklının bir kenarına not etmelisin. Düzenli olarak su tüketimi hem ağız kuruluğu hem de vücut kuruluğunu önler. Bunun için gün boyunca düzenli olarak su tüketmeye özen göstermende fayda var. Unutma ki sağlıklı bir vücudun temelini oluşturan rutin su içmektir.






Düzenli Olarak Diş Hekimine Muayene Olman Kesin Çözüm




Eğer ağız kokusu kesin çözüm arayışındaysan sana önerimiz tabii ki de bu alandaki uzman hekime danışman olur. Çünkü diş çürükleri, diş eti iltihapları ve eskimiş diş protezleri ağız kokusuna neden olabilecek sebeplerin başında gelir. Eğer ağız sağlığında bu tür problemlere sahipsen bu alanda uzman bir hekime danışabilirsin. Bunlara ek olarak diş bakımını da düzenli olarak sürdürmen ağız kokusuyla mücadelede seni güçlü kılacaktır. Antibakteriyel diş macunu, ağız spreyi ve gargara gibi bakım ürünlerini günlük rutinine ekleyerek ferah bir nefese sahip olabilirsin. 


 

Yukarıda sunduğumuz önerileri düzenli olarak sürdürdüğün takdirde faydalarını görmen mümkün. Eğer yukarıdaki rutinleri uygulamana rağmen ağız kokusu probleminde bir değişim yoksa mutlaka alanında uzman bir hekim danışmalısın. Sosyal yaşamda sağlıklı bir görünüm kazanmak için cildine de dikkat etmende fayda var. Kusursuz bir bakım için bilmen gerekenleri incelemek istersen “Sağlıklı ve Kusursuz Bir Cilt İçin Yüz Bakımı Nasıl Yapılır?” adlı içeriğimizi incelemeden geçme!