1. Sınıf Okul Çantası Nasıl Olmalı?
Yoksa evde 1. sınıfa başlayacak bir cengâver mi var? O zaman 1. sınıf okul çantası nasıl olmalı, öğrenme vakti geldi!
1. sınıf okul çantası seçmek ve hazırlamak, ebeveynler için oldukça telaşlandırıcı ve heyecan verici bir süreç olabilir. Hayatında yeni bir sayfa açan ve ilk defa okula gitmeye hazırlanan miniği için elinden geleni yapmak isteyen anne ve babalar, 1. sınıf okul çantası nasıl olmalı diye merak ederek çocuğunun eksiksiz bir çanta ile okuldaki ilk gününe göğüs germesini umut ediyor. Peki 1. sınıf okul çantası nasıl hazırlanmalı? 1. sınıfa başlayacak bir çocuk için ne tarzda bir okul çantası seçilmeli? 1. sınıf okul çantası içerisinde neler yer almalı? Hepsi ve daha fazlası, 1. sınıf okul çantası hazırlama ve seçme konularını derlediğimiz bu yazımızda.
1. Sınıf Okul Çantası Nasıl Seçilir?
Bir 1. sınıf okul çantası satın almadan önce okulun gerekliliklerini ve kurallarını öğrenmek gerekir. Bazı okullarda öğrencilerin ne tarzda çantalar ile okula gelebileceği konusunda katı kurallar varken bazılarında daha esnek bir politika izlenebiliyor. Dolayısıyla çocuğun için o çok havalı bulduğun çantayı satın almadan önce okul yönetmeliğine uygun olduğundan emin olmanda fayda var. Standart bir sırt çantası ya da bazı durumlarda bir postacı çantası, genellikle iş görür nitelikte olur. Çekçekli ve tekerlekli okul çantaları da son dönemlerde oldukça revaçta; ancak bazı okullar, koridorlarda öğrencilerin çanta tekerleklerine takılabilme tehlikesini öngördüğü için bu tarz çantalara izin vermeyebiliyor.
Okul çantası 1. sınıfa başlayacak bir çocuk için seçilirken her şeyden önce konfor ve rahatlık ön planda tutulmalı. Eğer çocuğun servisle okula gidip gelmeyi planlıyorsa, sırtından rahatlıkla çıkarabileceği ve geri takabileceği ergonomide bir çanta olması oldukça önemli. Motor becerileri yeni yeni oturmuş ve beden gelişimi hala aktif olarak devam eden 1. sınıf öğrencileri için baş kısmından geçirilen çapraz modelli postacı çantalar biraz fazla iddialı olabilir; ancak çocuğun standart sırt çantalarına adapte olmakta bu kadar zorluk çekmeyecektir.
Söz konusu 1. sınıf okul çantası tavsiyeleri arasından materyal seçimi olduğu zaman piyasada pek çok farklı kumaş ve malzemeden üretilen okul çantaları ile karşılaşmak mümkün. Naylon veya polyester gibi sentetik materyallerden elde edilen okul sırt çantaları, suya oldukça dayanıklı oldukları ve kolay temizlenebildikleri için ebeveynlerin birincil tercihleri arasında yer alıyor. Eğer daha natürel bir materyal tercih etmek istiyorsan kendirden elde edilen halat tarzı kumaşlara da yönelebilirsin. Seçtiğin sırt çantasının aynı zamanda iç kısmında da köpüğü andıran, koruyucu bir iç astarı olmalı.
1. sınıf okul çantası seçiminde dikkat edilmesi gereken bir diğer nokta da çantanın fermuarları. Ürünü satın almadan önce üzerindeki her bir fermuarı birkaç kez art arda test etmeli ve herhangi bir takılma, sıkışma ya da yırtılma meydana gelmediğinden emin olmalısın. Fermuarların kalitesi de çocuğun onları sürekli olarak kullanacağı için oldukça önemli; uzun ömürlü ve dayanıklı bir fermuar tipinin olmasını sağlamak gerekiyor. Eğer sırt çantasının üzerinde reflektör varsa, çocuğunun karanlıkta yaya geçidinden geçerken ya da herhangi bir yere yürürken daha belirleyici bir biçimde görünmesine yardımcı olurlar, bu nedenle de 1. sınıf okul çantası seçiminde reflektörlü modelleri de değerlendirmek lazım.
Okul için sırt çantası boyutları da en az diğer etmenler kadar önem taşıyor. 1. sınıf okul çantası, çocuğunun sırtında yerini aldığı zaman ne çok küçük ne de çok büyük görünmeli. Sırt çantasının omuzlara ya da boyna erişmemesi, bel kemiğini de aşmaması gerekiyor. Ebat bakımından seçim yaparken aynı zamanda çocuğunun sınıfında yer alan kilitli dolaba da sığabilecek boyutta olmasına özen göstermek gerek. Ürünü satın almadan önce mutlaka askılarını kontrol etmeli, göğüs ve bel kilitlerinin olmasını sağlamalı, kolay ayarlanabilir olduğundan emin olmalısın. Çantanın iç bölmeleri de en az dışı kadar mühim; kitaplarını, defterlerini, kalemlerini ve ayrı koymayı planlamıyorsan beslenme ögelerini de ayrı ayrı barındırabilecek pek çok bölmenin olmasına dikkat etmelisin. Eğer sırt çantasına özellikle sığdırmayı planladığın eşyalar varsa alışveriş esnasında onları da yanında götürerek deneme yapabilirsin. 1. sınıfa başlayan çocuğunun aşağı yukarı ne kadar çok eşyayı yanında taşıması gerektiğini kestirerek çantanın içerisindeki bölmelerin, kompartımanların ve genel olarak iç hacminin yeterli olup olmadığını anlayabilirsin. Unutmamak gerekir ki bazı 1. sınıf okul çantaları sana ilk bakışta gereğinden pahalı gelebilir; ancak kaliteli ve dayanıklı bir 1. sınıf okul çantasına yatırım yaparsan çocuğunun onu yıllarca güvenle ve hasarsız bir biçimde kullanabilmesini, dolayısıyla da her sene yeni çanta alma derdinden kurtulmayı sağlayabilirsin.
1. Sınıf Okul Çantasında Neler Olmalı?
Şimdi gelelim, 1. sınıf okul çantasında olması gerekenlere! Öncelikle belirtmekte fayda vardır ki çoğu okul yönetimi, 1. sınıfa başlayacak çocuklar için sahip olmaları gereken kırtasiye malzemelerini ebeveynler ile önden paylaşıyor. Bunu bir yol gösterici liste olarak kabul ederek buna uygun bir alışveriş yapabilir ve çocuğunun 1. sınıf çantasının eksiksiz olmasını sağlayabilirsin. Elbette eksiksiz bir çanta hazırlarken çocuğunun kafasını karıştıracak ve sırtında ağırlık yapacak gereksiz eşyaları da koymamaya dikkat etmelisin. 1. sınıfa başlayan bir çocuğun sırt çantasında olması gereken eşyalar listesini aşağıdak gibi özetleyebiliriz. Sen de çocuğun için tüm kırtasiye gereçlerini D&R'ın Hopi'ye özel avantajlarından yararlanarak temin edebilirsin.
- Kurşun kalem
- Renkli keçeli kalem
- Tükenmez kalem
- Fosforlu kalem
- Kalem kutusu
- Pastel boya
- Sulu boya
- Kalemtıraş
- Silgi
- Yapıştırıcı
- Matematik seti (Cetvel, pergel gönye)
- Poşet dosya
- Telli dosya
- Defter
- Etiket
- Yapışkanlı post-it
- Hesap makinesi
- Beslenme çantası
- Matara, suluk
1. Sınıf Okul Çantası Hazırlarken Nelere Dikkat Etmeli?
- 1. sınıf okul çantası ölçüleri, çocuğunun boy ve kilosuna uygun olmalı. Çantanın sırta değen kısımlarında mutlaka ekstra dolgu malzemesi olmalı; böylelikle çantanın omuzlara, bel oyuğuna ya da popoya baskı yapmasına engel olunmalı. Aynı şekilde ebat bakımından en az bir A4 defterin sığabileceği büyüklükte olmasını beklerken aynı zamanda çocuğunun sırtına aşırı yük bindirmeyecek ve onu kambur durmaya zorlamayacak da bir formu bulunmalı.
- Eğer çocuğunun sırt çantasına beslenme çantası da koyuyorsan, içerisindeki yiyeceklerin kesinlikle çanta içerisinde akıntı, sızıntı ve koku yapmayacak şekilde konumlandırıldığından emin olman gerekiyor. Bu nedenle aşırı sulu ya da bekledikçe suyunu bırakabilecek yiyecekler koymaktan kaçınmalı, bu tarz yiyeceklerin defterlere ve kitaplara zarar verebileceğini aklından çıkarmamalısın.
- Beslenme çantasından gelebilecek sızıntılara karşı önlem almak için beslenme çantasını mutlaka sırt çantasının ayrı bir bölgesine koymalı ve çanta içerisinde yer alan tüm kırtasiye malzemelerinden uzak bir bölmede konumlandırmalısın. Akıntı ve sızma gibi problemlerin önüne geçebilmek için vakumlu ya da yandan kilitli beslenme çantalarına yönelebilirsin.
- Okul gezilerinin ya da turlarının düzenleneceği günleri göz önünde bulundurarak çocuğuna geleneksel sırt çantasının yanı sıra daha küçük ebatlı bir mini gezi çantası da alabilirsin. Defter ve kitap koymaya ihtiyaç duymayacağını tahmin ettiğimiz bu çanta sadece beslenme, atıştırmalık ve matarayı kapsayacak yeterli büyüklükte olabilir.
- Çocuğunu okulun ilk gününde okula gitmek için teşvik etmek ve bu süreci onunla birlikte daha keyifli bir biçimde ele almak için ilk gün öncesinde 1. sınıf okul çantasını birlikte hazırlamayı teklif edebilir, her bir malzemeyi çantaya yerleştirirken bu malzemenin ne için kullanılacağını eğlenceli ve heveslendirici bir şekilde anlatabilirsin. Böylece çocuğunun okulun ilk günü heyecanını bir nebze olsun atmasını ve yeni güne daha hazırlıklı uyanmasını sağlayabilirsin.
- Sınıf okul çantası hazırlarken süreci kendin için hızlandırmak ve daha pratik hale getirmek için tüm malzemeleri kendi arasında kategorize edip gruplamalı ve ona göre bir yerleştirme düzeni oluşturmalısın. Kalem, silgi, kalemtıraş ve benzeri küçük malzemeleri doğrudan kalem kutusuna yerleştirerek gruplayabilir ve ihtiyaç halinde kolayca bulunabilmesini sağlayabilirsin. Makas ya da sivri uçlu pergel gibi ürünleri paketlerken daha itinalı olmalı ve keskin uçlarının çantanın tabanına bakıyor olmasına özen göstermelisin.
- Çocuğunun düzenli olarak kullandığı bir ilaç ya da medikal ekipman varsa hem kendisini hem de yedeğini mutlaka çantaya koymalı ve bu konuda çocuğunun sınıf öğretmenini önceden bilgilendirmelisin. Eğer çocuğun gözlük takıyorsa, gözlük kabını ve gözlük temizleme mendilini de mutlaka 1. sınıf okul çantasına yerleştirmek gerekir.
Okul çantasının hazırlıkları bittiğinde fermuarlarının zorlanmadan açılıp kapandığından emin olmalı, buna ek olarak da çocuğunun sırtına en az bir kere onu takarak çok ağır gelip gelmediğini test etmelisin.