
Asma Yaprağının Faydaları
Lezzetli zeytinyağlı dolmaların ana malzemesi asma yaprağının faydalarını hiç düşündün mü? Sen de bu konu hakkında daha fazla detay arıyorsan bu yazı tam sana göre. Asma yaprağının binbir faydasını öğrenmek için okumaya hemen başla!
Bir tencere dolusu lezzetli mi lezzetli zeytinyağlı dolmaya kim hayır diyebilir ki? Sadece dolma da değil; zeytinyağlı enginar, erikli bakla dolması, fırında somon balığı, ekşili siyez bulgur pilavı ve daha neler neler… Asma yaprağının dahil olduğu her tarif ayrı bir lezzetli ve vitaminli. Biz de bu sebepten, asma yaprağının faydaları konusunu bu yazıda senin için ele alıyoruz. Okumaya devam ederek asma yaprağının faydaları nelerdir, sorusunun cevabını detaylıca öğrenmen mümkün. Hazırsan bu harika gıdanın besin değeriyle başlıyoruz.
Asma Yaprağı Besin Değeri
Asma yaprağı besin değeri açısından son derece zengin bir gıda. İçerisinde protein, yağ, karbonhidrat, potasyum, kalsiyum ve demir gibi önemli vitamin ve mineralleri barındıran bu yaprak, minimum şeker ve yağ oranlarıyla da dikkat çekiyor. Aşağıdaki liste, asma yaprağının besin değerini, oransal olarak gösteriyor.
- C Vitamini: 4 mg
- Magnezyum: 62 mg
- Potasyum: 670 mg
- Şeker: 3,5 mg
- Lif: 4 mg
- Demir: 3,2 mg
- Yağ: 0,39 mg
- Karbonhidrat: 15,4 mg
- Protein 5,5 mg
- Kalori: 93,2 kcal
Tüm bu bilgilerin ardından ana odağımız olan taze asma yaprağının faydaları konusuna geçebiliriz.
Asma Yaprağının Faydaları
Serbest Radikal Düşmanı: Asma yaprağının faydası dendiğinde akla ilk gelenler arasında serbest radikallerle savaşması yer alıyor. Antioksidan bakımından zengin olan bu besin, vücuttaki serbest radikallerle savaşarak hücre yenilenmesine katkıda bulunmakta. Hal böyle olunca da kanser, kalp hastalıkları ve yaşlanma gibi olumsuzlukların riski de düşürülmüş oluyor.
- Krampları Azaltmaya Yardımcı: Asma yaprağı, içerdiği bileşenler sayesinde kas kramplarını azaltabilir. Özellikle adet dönemi krampları gibi kas spazmlarının hafifletilmesine yardımcı olduğu iddia edilen asma yaprağı, belli dönemlerde kadınlar tarafından sıklıkla tüketilir.
- Bağışıklık Güçlendirici: Asma yaprağı, yukarıda da belirtildiği gibi, vücudu enfeksiyonlara karşı koruyan antioksidanlar ve diğer besin maddeleri açısından zengindir. Bu, bağışıklık sistemini güçlendirerek hastalıklara karşı daha dirençli olmana yardımcı olur.
- Bağırsak Dostu: Çok defalar duymuş olabileceğin üzere, bağırsaklar bizim ikinci beynimiz sayılıyor. Dolayısıyla onlara iyi bakmak, boynumuzun borcu. Asma yaprağı ise lifler açısından zengin olduğu için sindirim sistemi sağlığı açısından da faydalı olabilir. Zira lifler sindirimi düzenler, bağırsak hareketliliğini artırır ve kabızlık gibi sindirim sorunlarını önler.
Kandaki Şeker Oranını Düşürmeye Destek: ülkemizde tüketilen bazı yenilebilir yaprakların antioksidan ve antidiyabetik aktivitelerinin belirlenmesi konulu araştırmalar, asma yaprağının kan şekeri seviyelerini düşürmeye yardımcı olabileceğini göstermekte. Bu, özellikle diyabet yönetiminde faydalı olabilir ve kan şekerinin kontrol altında tutulmasını destekleyebilir.
Asma Yaprağının Cilde Faydaları
Genel özelliklerin ardından sırada asma yaprağının cilde faydaları var.
Yaşlanma Karşıtı Etki: Asma yaprağı, antioksidanlar bakımından zengin olduğundan ötürü cildin yaşlanma sürecini yavaşlatmaya da yardımcı olabilmekte. Zira bu besin, serbest radikallerle savaşarak hücre hasarını azaltır ve kırışıklıkların oluşumunu önleyebilir.
İltihaplanma Karşıtı Etki: Anadolu’nun pek çok yöresinde asma yaprağı, ağrıyı dindirme ve vücuttaki iltihaplanmayı giderme amaçlarıyla yıllardır kullanılmakta. Yani asma yaprağı; akne, egzama ve diğer cilt sorunlarının tedavisinde de destekleyici olabilir.
Doğal Nemlendirici Etkisi: Asma yaprağı, cildi nemlendirir ve yatıştırır. Özellikle hassas veya tahriş olmuş ciltler için uygulandığında bu yaprak, cildin sakinleşmesine ve yumuşamasına yardımcı olabilir.
Ton Dengeleme Etkisi: Asma yaprağı, cilt tonunu dengeler ve renk eşitsizliklerini azaltmaya yardımcı olabilir. Cildi aydınlatır ve daha sağlıklı bir görünüm kazandırır.
Sivilce Karşıtı Etkisi: Yukarıda da belirtildiği gibi asma yaprağı, antibakteriyel ve anti-inflamatuar özellikleri sayesinde sivilceleri tedavi etmeye yardımcı olabilir. Sivilcelerin oluşumunu engelleyerek mevcut olanları kurutabilir.
Asma Yaprağının Göze Faydaları
Gözler özelinde üzüm yaprağının faydaları ise hemen aşağıda.
Nemlendirme: Asma yaprağı, ciltte olduğu gibi gözlerde de nem dengesini korumaya yardımcı olabilir. Gözlerin kurumasını ve tahriş olmasını önler, böylece daha rahat bir görme deneyimi sağlar.
İltihapları Azaltma: Asma yaprağı, gözlerdeki iltihaplanmayı azaltmaya da yardımcı olabilir. Bu besin, özellikle alerjik reaksiyonlardan kaynaklanan göz tahrişlerini ve kızarıklıkları hafifletebilir.
Şişlikleri Azaltma: Asma yaprağının anti-inflamatuar özelliği, gözlerdeki şişlikleri azaltmaya yardımcı olabilir. Göz altı torbalarını ve şişmiş göz kapaklarını hafifletebilir, daha taze ve dinlenmiş bir görünüm sağlayabilir.
Göz Tansiyonunu Dengeleme: Asma yaprağı, göz tansiyonunu dengelemeye yardımcı olabilir. Göz tansiyonunun dengelenmesi, göz sağlığını korumak için önemlidir ve bu sayede basit görme problemleri, başlangıç evresinde önlenebilir.
Asma Yaprağı Buzlukta Nasıl Saklanır?
Söz konusu asma yaprağı olunca akılara gelen sorular arasında bu besinin nasıl depolandığı da geliyor. Sence asma yaprağı nasıl saklanır? İşte, cevap!
Asma yapraklarını yıka ve güzelce kurula. Kurulama aşamasında temiz bir bez veya kağıt havlu kullanarak yaprakların fazla suyunu alabilirsin.
Yaprakları tamamen kuruladıktan sonra birkaç tanesini üst üste gelecek şekilde sırala ve buzluk poşetlerine yerleştir.
Asma yapraklarını saklamak için hava almayan buzluk poşetleri veya vakumlu saklama kapları kullanman faydalı olacaktır. Bu, yaprakların taze kalmasına ve donma yanıklarının önlenmesine yardımcı olur.
Yaprakları poşetlerle veya kaplarla buzluk bölmesine yerleştir. Düzgün şekilde sırala ve mümkünse poşetlerin birbirine yapışmasını önlemek için aralarına boşluk bırak.
Asma yaprakları buzlukta genellikle 3-6 ay kadar taze kalabilir. Ancak ne kadar süre saklanabilecekleri kullanım sıklığına, saklama koşullarına ve yaprakların tazeliğine bağlı olarak değişebilir.
İhtiyacın olduğunda buzluktan alıp kullanabilirsin. Çözünmesi için beklemeden veya donmuş yaprakları doğrudan yemeğine eklemen mümkün. Ancak unutma ki dolma yapacaksan yaprakların çözünmüş olması gerekiyor.
Asma Yaprağı Ne Zaman Toplanır?
Peki, asma yaprağı çayı nasıl yapılır, fikrin var mı? Cevabı hemen aşağıda.
Asma yaprağı çayı yapmak oldukça basit bir işlemdir ve birçok sağlık faydası sunar. İşte asma yaprağı çayını yapmanın adımları:
İlk olarak taze veya kuru asma yapraklarını kullanabileceğini bil. Eğer elinin altında taze yapraklar varsa her birini iyice yıka ve kurula. Daha sonra bir cezveye veya demliğe su ekle ve suyu kaynat. Kaynar suyun içine isteğine göre 1 ila 2 çay kaşığı kuru asma yaprağı veya 2 ila 3 adet taze yaprak ekle. Ardından ocağın altını kapat ve yaprakların demlenmesi için 5 ila 10 dakika bekle. Demlenme süresi ne kadar uzun olursa çayın aroması o kadar güçlü olacaktır. Son aşamada çayı süzüp isteğine göre tatlandırabilirsin. Bal, limon veya tarçın gibi doğal tatlandırıcılar kullanman mümkün. Hazırladığın asma yaprağı çayını sıcak veya soğuk olarak servis edebilirsin. Ayrıca gün içinde istediğin zaman tüketerek sağlık faydalarından yararlanmayı ihmal etme!
Ayrıca tam bir sağlık deposu olan matcha çayı konusunu da Matcha Çayı Faydaları başlıklı yazımızdan öğrenebilirsin.