Yeni yıla girerken ne mi yapmalısın? Cevabı, birbirinden etkili yılbaşı ritüellerinden bahsettiğimiz yazımızda seni bekliyor.

Yılbaşı dendi mi akla yenilenmek, taptaze bir seneye girmek geliyor. Koskoca on iki ay geri kalırken yepyeni bir yıla adım attığın bu gecede, elbette yapman gereken bazı geleneksel adetler var. Evinden bereketin ve şansın eksik olmamasını sağlayan bu yılbaşı ritüelleri ile sen de talih kuşunu kafanın tam üzerine yerleştirmeye hazır mısın? O halde yazımızın devamını okuyarak çeşit çeşit yılbaşı ritüelinin her birini öğrenebilir ve yılbaşı gecesinde sevdiklerinle birlikte uygulayabilirsin. İşte karşında, nar kırmaktan ağaç süslemeye, kırmızı giyinmekten kapı pencere açmaya, temizlik yapmaktan sarılıp öpüşmeye en etkili bereket ve şans timsali yılbaşı ritüelleri!
 

Her Anlamda Temizlik Yap


Temizlik yapmak, zaten bizim kültürümüzün harika bir geleneği. Evin dip köşe temiz olduğunda içinin nasıl ferahladığını biliyoruz. Ancak bu, sadece o anlamda bir temizlik değil! Nasıl ki yeni yıl, “yepyeniler”in başlangıcı olacaksa evindeki eski püskü eşyalara da artık yer yok demektir. Çekmecelerin, dolapların ve bazaların içini kontrol etmeye hemen başla! Oralardaki eskimiş, kırık veya bozuk eşyalardan kurtularak evindeki negatif ve sıkışmış enerjiden kurtulabilirsin. Hem maddi hem manevi bir temizlik anlamına gelen bu ritüel, aynı zamanda yeniye yer açmak anlamına da geldiği için oldukça faydalı bir uygulama. Uzun lafın kısası, sen de yılbaşı gecesi öncesi evinde bir gezintiye çık ve eskimiş eşyalarının yerini belirleyerek onlardan kurtulamaya bak!
 

Sofrada Ekmek Bulundur


En sevilen yılbaşı dilek ritüeli olabilecek bu uygulama, sofranda ekmek bulundurmayı kapsıyor. Ekmek, bereket demekse evinde ekmek olması evinin o yıl bereketli olacağı anlamına geliyor. Dolayısıyla yılbaşı sofranda ekmek bulundurarak bereket getiren yılbaşı ritüelini gerçekleştirebilirsin.
 

Para Kesesi Hazırla ki Gelsin Paracıklar


Geldik, herkesin çok istediği ritüele: Para ritüeli. Tüm sene çalıştın, didindin. Sıra geldi dilemeye! Şimdi sana göstereceğimiz bu yılbaşı ritüeli ile maddi anlamda bolluğu kendine çekebilirsin. Üstelik yapman gereken de son derece basit. Bir adet boş para kesesi ya da cüzdan alıyorsun. Yılbaşı gecesi bu kesenin içine ilk parayı atıyorsun. Bu, eski insanların her yeni yıla girerken uyguladıkları bir gelenekmiş. Bunu yaparak para biriktirme alışkanlığı kazanıldığına inanılıyor. Bizden söylemesi!
 

Mercimek Bulundur


Şimdi söyleyeceğimiz uygulama, yılbaşı gecesi ritüelleri arasında belki de en tanıdık olanı: Mercimek. Herkes evinde çokça defa mercimek pişirmiştir, değil mi? Ancak bu defa tencereye gerek yok; zira mercimeği pişirmeyecek, bir kaseye koyup salonunun ya da mutfağının bir köşesinde ağırlayacaksın. Bakliyatların hemen hemen hepsi bolluk ve bereket simgesi olarak yıllar boyu süregelmiştir; ancak mercimeğin yeri bir başka. Dolayısıyla biz de bu bilgiden hareketle mercimeğe gereken saygıyı gösteriyor ve onu, yılbaşı soframızın baş köşesine yerleştirerek bereketi kendimize çekiyoruz.
 

Kırmızı Giy


Senin de gayet iyi bildiğin üzere yeni yıla kırmızı ile girmek bir alışkanlıktır. Biz de bu alışkanlığı bozmuyor ve yılbaşı gecesine kırmızı giyinerek dahil oluyoruz. Kırmızı bir giysin yoksa üzülme! Üzerine alacağın bir kırmızı şal, takacağın bir kırmızı küpe ya da aksesuar da olur. Yeter ki üzerinde kırmızı bir şeyler olsun. Kırmızı, doğası gereği, duygularımızı uyandırarak bizi harekete geçmeye teşvik ettiği için yeni yılda da şans kapılarını açmamıza yardımcı olabilir. Ne dersin?
 

Nar Kır


Nar, Türk kültürünün önemli unsurları içinde yer almasından ötürü mutfaklarda sıklıkla kullanılan bir gıda. Bu sefer bu şahane meyveyi yılbaşı gecesinde göreceğiz. Yılbaşı nar ritüeli, bereketini tüm yıla saçsın diye narı kırma işlemini içeriyor. Bu da genelde evin kapı girişinde yapılıyor. Eve bereket girsin diye kapı eşiğinde nar kırılıyor ve daha sonra afiyetle yeniyor. Narı kırdığında ne kadar çok parçaya ayrılıyorsa, eve bereket o kadar çok girecek demektir, unutma!
 

Mum Yak


Mum yakmak da sevdiğimiz adetlerden. Özellikle de yılbaşında yakılacaksa daha çok severiz. Mum yandığında kötü enerjileri kendine çekip iyileri yaydığına inanılıyor. Böylece sen de yeni yıla girerken evinde iyi niyetlerle mum yakarsan olumlu enerjileri evine doldurabilir, kötü ve seni sıkan enerjilerden de uzaklaşabilirsin. Tam da yılbaşı ruhuna uygun bir ritüel!
 

Adaçayı Yak


Yılbaşında yapılacak ritüeller arasında adaçayını saymasak olmazdı. Adaçayı hem içildiğinde şifa kaynağı hem de yakıldığında enerji temizliği demek. Dolayısıyla yepyeni bir yıla yakışan bu ürünü tütsü gibi kullanarak evindeki sıkışmış enerjilerden arınmayı deneyebilirsin. Üstelik sadece yılbaşında değil, senenin her gününde, belli aralıklarla adaçayı yakarak nazardan bile korunabileceğini biliyor muydun?
 

Tuz Serp


Tuz da tıpkı nar gibi şans ve bereket simgesi olarak çok uzun yıllardır kullanılıyor. Mutfakların köşelerinde küçük cam şişlere konularak sallandırılan bakliyatların yanında tuzu da görürsün. Bu, eski insanların, şans getirdiğine inandıkları bir gelenek. Yılbaşı gecesinde de tuzu omzunun üzerinden veya kapı önüne serpersen bütün yılın bereket içinde geçer. En azından inanç bu yönde.  Dene, kendin gör!
 

Balık Pişir


Balık, her daim tazelik ve bolluk anlamına gelmiştir. Dolayısıyla yılbaşında sofranda balık bulundurursan yeni yılın bereketli ve bolluk içinde geçecek demektir. Dilediğin bir balık türünü seç ve pişir! Yeni yıl ritüelleri arasında yer alan balık pişirme işlemi ile sen de yılbaşı gecesinde leziz bir menünün tadını çıkarırken bereketi de kendine çekebilirsin.
 

Üzüm Ye 


Tıpkı nar gibi üzüm de bizim kültürümüzün değer verilen bir parçası. Çok taneli meyveler arasında yer alan ve bu özelliğiyle bereketi simgeleyen üzüm, yılbaşı sofralarında bulunması gerekenlerden. Yeni yıla girerken yapılan geri sayımda on iki adet üzüm yemenin, gelecek on iki ayın bolluk içinde geçeceğine dair bir işaret olduğu söylenir. İspanyolların geleneksel olarak uyguladığı bu ritüeli denemek için sen de hemen şimdi üzüm siparişini ver!
 

Kapı Süsle


Her yeni yılda yaptığın gibi bu yılbaşında da kapını süslemeye hazır ol! Zira yeni yıl ritüelleri arasında üst sıralarda yer alan kapı süsleme, yapabileceğin en eğlenceli uygulamalardan. Dilediğin süslemeyi kullanmakta özgürsün. İster doğayı kapına getirecek bir çam dalı ister evde çocuklarınla yaptığın bir sarkıt istersen de bir Noel Babayı tercih ederek harika bir yılbaşı kapı süslemesi yapman mümkün. Hiçbir kritere ihtiyacın yok, hayal gücünü çalıştırman yeterli!
 

İç Çamaşırı Seç


Tabi ki iç çamaşırı… Özellikle de kırmızıysa, yılbaşında hem kendine hem de sevdiklerine almak için harika bir hediye olabilir. Yeni yılda kırmızı giymenin büyüsünü artık bildiğine göre sen de kırmızı ve tonlarındaki iç çamaşırını seç ve kendini donat!
 

Ağaç Süsle


Yılbaşı gecesinden belki birkaç gün önce yapman gereken bu yeni yıl ritüeli ile evin yeşilleniyor. Ağacın yoksa hemen bir tane yılbaşı ağacı satın al ve onu süslemeye başla! Birbirinden eğlenceli yeni yıl süslemeleri kullanarak harika bir ağaç elde edebilirsin. Yeni yıla girerken de yılbaşı ağacının görkemini seyrederek iyi dileklerde bulunman mümkün.
 

Bol Bol Sarılıp Öpüş 


Çeşit çeşit yeni yıl dilek ritüelinin ardından en tatlısını sona sakladık. Yılbaşına girdiğin anda yapacağın en güzel şey sevdiklerine sarılıp onları öpmek olacak. Her derde deva bir hareket olan sarılmak, yılbaşı gecesi de hissetmek istediğin harika bir enerji yayıyor. Dolayısıyla sen sen ol, yılbaşı gecesi sevdiklerine bol bol sarıl!