Her zamankinden daha fazla susayıp geceleri sık sık tuvalete kalkmaya başladıysan dikkatli olmalısın! Acıkma hissin arttıysa, yaraların geç iyileşiyorsa şeker hastası olma ihtimalini değerlendirmeli, kontrole gitmelisin. Şeker hastalığı, kötü beslenmenin sonucu olabileceği gibi genetik faktörlere bağlı olarak da görülebiliyor. Hemen panikleme, belirtiler ortaya çıktığında geriye dönüşün mümkün olduğu artık biliniyor. Yeter ki bilinçli ve istekli ol.

Rafine Şeker


Rafine şeker, pek çok doktor tarafından “beyaz zehir” olarak adlandırılıyor. Vücuda hiçbir yararı bulunmadığı gibi zararı çok fazla. Şeker hastalığı körlük, uzuv ve hücre kayıpları sonucu ölümle sonuçlanabiliyor. Bu ciddi konuyla ilgili yapılması gereken ilk şey, çaya kahveye atılan şekerden, çikolatadan ve her türlü tatlıdan uzak durmak. Çünkü hayatın tadı rafine şekerle değil, sağlıkla çıkıyor.



Şeker Ölçmek


Diyabet ile mücadelede temel ilke; takip. Sabah aç karnına, ilk öğünden 2 saat sonra, akşam aç karnına ve akşam yemeğinden 2 saat sonra ölçümlerini yapman önemli. Bunu bir tablo hâlinde tutman ve bilgileri paylaşman, ilaç ve doz belirlemede doktoruna büyük fayda sağlayacaktır. Şeker ölçüm cihazını seçerken, her kullanımdan sonra atılan ölçüm çubuklarının tüm eczanelerde bulunan bir marka olmasına dikkat etmelisin.



Oruç Diyeti


Aralıklı oruç diyeti, son yıllarda yüksek şeker ile mücadelede tavsiye edilen bir beslenme şekli. Diyabet için olduğu gibi kansere karşı mücadelede de son derece etkili olduğu kanıtlanmış bir yöntem. Prensip olarak 16 saat su, kahve ve bitki çayları haricinde hiçbir gıda tüketmemeye, geri kalan 8 saat içinde iki öğün beslenmeye dayanıyor. Tıbbi diyet adı da verilen bu beslenme şekliyle diyabet hastalığının önüne geçilebildiği, tamamen geri dönüşler sağlanabildiği söyleniyor.



Karbonhidrat


Doktor Perlmutter’ın “Tahıl Beyin” kitabını okumadıysan, mutlaka edin ve oku, çünkü hayatın değişecek. Türk doktorlardan Ayşegül Çoruhlu’nun “Tokuz Ama Açız”, “Alkali Diyet”, “Kuantum Beslenme” ve “Sirkadiyen Beslenme” adlı kitapları da dikkate değer. Tahıl grubunun hücreye verdiği zararı son derece açık bir şekilde anlatan bu kitaplar sayesinde bir daha ekmeğe, pilava, makarnaya dokunmayacaksın. Zaten ölçme fırsatı bulursan, bu gibi gıdaların kandaki şeker seviyesini rafine şekerden bile fazla yükselttiği görebilirsin. Bitkisel gıdalardan alınan karbonhidrat sağlık için yeterli. Ayrıca yemeklerden yarım saat sonra yapılan yarım saatlik yürüyüşlerin kan şekerini düşürdüğü bilgisi de net.



Tarçın 


Sabah kahvaltısında çayına ekleyeceğin ya da sabah içeceğin suya akşamdan atacağın bir parça kabuk tarçın kandaki şeker dengesi için neredeyse ilaç değerinde. Şeker hastalığıyla mücadele etmiyorsan bile bunu alışkanlık hâline getirmende yarar var. Unutma, insülinini ne kadar düşük tutarsan o kadar az acıkırsın. Ne kadar az acıkırsan o kadar az yersin. Ne kadar az yersen şeker hastası olma ihtimalini o kadar düşürürsün. Aslında her şey basit bir matematikten ibaret.



Diyabet Uzmanı 


İyi bir endokrinoloji uzmanı, gerekli tahlilleri yapacak ve seni bilgilendirecektir. Şeker, çok konuşulmasına rağmen detayları pek çok kişi tarafından bilinmeyen bir hastalık. Vücudunda neler olduğunu öğrenmek ve şekerini düşürmek için neler yapman gerektiğini bir uzmandan dinlemen en doğrusu.