Safranbolu Gezilecek Yerler
Safranbolu gezilecek yerler hakkındaki hap bilgileri bu yazıda senin için bir araya getirdik. Hafta sonunu en iyi şekilde değerlendireceğin Safranbolu’da görülecek nereler varmış, bakalım.
Karadeniz, M.Ö 3000’li yıllarda Paflagonya bölgesi olarak biliniyor. Safranbolu ise eski çağlarda Homeros’un İlyada destanına konu olmuş yerler arasında. Burada yerleşmiş olarak bilinen ilk uygarlıklardan bazıları şöyle: Gaspalar, Zalpalar, Hititler, Frigler, Lidyalılar, Persler, Helenistik Krallıklar (Pondlar), Romalılar (Bizans), Selçuklu Hanedanı, Çobanoğulları, Candaroğulları ve Osmanlılar.
Selçuklular buraya hakimken Safranbolu’nun adı Zalifre olarak anılmış. Safranbolu’nun göbeğindeki Zalifre Otel’den de ilçe halkının, kendi tarihine ne kadar saygı duyduğu ortada. 14. yüzyılın ortalarında ilk defa Osmanlı kontrolüne geçen Safrabolu’da o zamanlar çok sayıda Türkmen göçebe yaşamakta. Öyle ki kentin bir köyü, ismini bu insanlardan alarak Yörük Köyü olarak adlandırılmış. Safranbolu en parlak dönemini, İstanbul-Sinop yolu üzerinde konaklama merkezi olmasıyla 17. yüzyılda yaşamış.
Bağlı olduğu Karabük ilinde 1939’da Karabük Demir Çelik Fabrikası’nın faaliyetine resmen başlamasıyla Safranbolu da adını daha geniş kitlelere duyurmayı başarmış. O tarihten itibaren hızla artmaya başlayan modern kentleşmeden pek fazla etkilenmeyen Safranbolu, özellikle yarı ahşap ve depreme dayanıklı eski Osmanlı evleri ile çehresini halen koruyor.
Bu kısa tarihi bilgilerin ardından ilçedeki görülmeye değer yerlere, Hükümet Konağı ile giriş yapabiliriz.
Safranbolu’nun simgesi konumundaki yapılardan biri olan Hükümet Konağı, 1904-1906 yılları arasında inşa edilmiş. 1976 yılında çıkan feci yangından sonra kullanılamaz hale gelen konak, 2000 yılında Kültür Bakanlığı tarafından restore edilmeye başlanarak 2006 yılında Kent Tarihi Müzesi olarak kullanılmıştır. Burada kentle ilgili her türlü bilgi, belge, eşya, görsel malzeme, ses ve görüntü kayıtlarını görmek mümkün. Müze, toplamda üç ayrı kattan oluşmakta. İlk katta; hem bu güzel şehrin hem de bu devasa binanın tarihçesi, haritaları, kültürel yayınları, uydu görüntüsü, sergi salonu ve konferans salonu bulunuyor. Cumhuriyet dönemi kıyafetleri ise müzenin ikinci katında seni beklemekte. Zemin katta ise Safranbolu'da ticari hayat ve geleneksel el sanatları hakkında fotoğraflı bilgileri görebilirsin. Üstelik bu müzede, klasik müzelerdeki sergilere ek olarak Safranbolu'daki önemli esnafların çalışma ortamları özgün canlandırma tekniği ile ziyaretçilere sunuluyor. Tüm bu bilgilerle Safranbolu gezilecek yerler listesinin ikinci kalemine geçelim: Eski çarşı.
Safranbolu dendiğinde akla ilk gelen eski Osmanlı evleriyse ikincisi Arasta Çarşısıdır. Eski Çarşı olarak da bilinen bu yer, daracık sokaklara sırasıyla kurulmuş rengarenk dükkanlardan ibaret. Şile bezi kıyafetlerden havlulara, doğal sabunculardan bakırcılara, nefis Türk kahvesi kokusu yayan kafelerden Safran çiçeği katkılı kozmetik ürünlerine çeşit çeşit esnaf buradaki yerini, yerli ve yabancı turistler için koruyor. Üstelik burası sadece alışveriş yapmak için değil, huzurlu bir akşamüzeri yürüyüşü yapmak için de son derece ideal. Cami sokak üstünde harika bir lokasyonda yer alan Arasta Çarşısı, üzeri asma yapraklarıyla örtülü Arnavut kaldırımı sokaklarıyla seni büyüleyecek. Ayrıca daracık bu sokaklar, oldukça da fotoğrafik. Sosyal medya hesabında paylaşmaya değer görüntüleri Safranbolu Eski Çarşıda çekmeye hazırlan! Bu güzel yerden ayrılmadan hediyelik birkaç eşya almayı da unutma!
Güzelim Türkiye’nin en sevimli yerleri arasında bulunan Safranbolu Yörük Köyü gezilecek yerler arasında ilk sıralarda. Bu köye geldiğinizde ortamın ve doğanın güzelliği seni hemen etkisi altına alıyor. Kent merkezine 11 km uzaklıkta yer alan bu köyün bilinen tarihi 11. yüzyıla kadar dayanmakta. Yukarıda da bahsedildiği üzere Safranbolu’ya zamanında gelen Türkmen göçebeler, kentin farklı yerlerinde kendilerine yer edinmiş. Yörük Köyü’nün de adını bu göçebelerden aldığı söylenir. Uzun yıllar işgale de uğramamış olan Yörük Köyü, belki de bu sebeple harika mimarisini günümüze dek korumayı başarmış. En eskisi 450, en yenisi 90 yaşında olan konaklar arasında bir de eski çamaşırhane var ki görmeye değer. Eski çamaşırhaneyi anlatmakla görevli teyzelerden destek alarak buranın tarihi ve işlevi hakkında detaylı bilgiler edinmen mümkün. Ayrıca Yörük Köyü’nde, tarihi konakların içini de gezebilirsin. Eski insanların yaşam stillerini, kıyafetlerini, mobilyalarını, kullandıkları mutfak eşyalarını, döner dolapları, ısınma şekillerini ve çok daha fazlasını Safranbolu Yörük Köyü’ndeki konaklarda öğrenmek son derece eğlenceli. Bektaşi geleneklerinin köyün neredeyse her yerinde görüldüğü bu yere geldiğinde nefis gözlemesi ve meşhur baklavasını tatmadan buradan sakın ayrılma!
İsmi her ne kadar ürkütse de bu yapı, Safranbolu’nun en görkemli ve büyüleyici eserleri arasında ilk sıralarda yer alıyor. Yerli ve yabancı turistlerin kalmak için can attığı bu han, 17. Yüzyılda Kazasker Hüseyin Efendi tarafından inşa ettirilmiş. Ortasında kocaman bir avlusu bulunan Cinci Hanı, kesme ve moloz taşlardan meydana geliyor. İki katlı olan bu yapının tüm odaları insanı bir anda etkisi altına alabilecek özgünlükte. Kısacık bir kapıdan geçerek girdiğin oda, seni taş duvarlar ve oryantal bir dekorasyonla karşılıyor. Üstelik bu otantik atmosfer sadece odalarda değil, hanın her yerinde kendini hissettiriyor. Kısacası Safranbolu’ya geldiğinde kentin eski kısmında kalmayı yeğlersen Cinci Hanı harika bir seçenek, bizden söylemesi.
Karabük Safranbolu gezilecek yerler listemizde sırada Tarihi Saat Kulesi var. Eski Hükümet Konağının olduğu alanda bulunan bu kule, 3. Selim'in sadrazamı İzzet Mehmet Paşa tarafından inşa ettirilmiş. Tarihi Saat Kulesi, tam 12 metre yüksekliğinde. Alt kısmı kesme taşlardan üstü ise ahşaptan yapılan bu kule, Safranbolu’ya kadar gelip görmeden gitmemen gereken bir güzellik. İlçenin en çok fotoğraflanan noktaları arasında yer alan Tarihi Saat Kulesinin içini de görmen mümkün. Zira kulenin içinde, saatin nasıl çalıştığını anlatan bir görevli bulunuyor ve meraklılara işin sistemini detaylıca aktarıyor. Ayrıca ülkemizdeki saat kuleleri arasında çalışır durumda olan ve içine çıkılabilen en eski saat kulesi olma unvanı da Safranbolu Tarihi Saat Kulesine ait.
Geldik, en nefes kesen bölüme: Safranbolu Cam Teras. İlçenin en fotoğrafik yeri sayılabilecek bu terasta, yerden 80 metre yüksekte bulunuyorsun. Tokatlı Kanyonu üzerine inşa edilmiş bu teras, tamamen camdan yapılmış. Sadece Karabük’ün ve Safranbolu’nun değil, ülkemizin de doğa harikaları arasında yer alan Tokatlı Kanyonu, Cam Teras üzerinden bakıldığında bir başka güzel. Hatta buraya gelmişken kanyon üzerinde zipline deneyimi yaşaman da mümkün. Kanyonun bir ucundan diğer ucuna uzanan sağlam halatlar ile yapılan bu adrenalin dolu deneyimi yaşamadan dönme sakın!
İlk ne zaman inşa edildiği bilinmemekle birlikte İncekaya Su Kemeri, Sadrazam İzzet Mehmet Paşa tarafından yenilenerek kente kazandırılan yapılardan. 18. yüzyılda tadilata sokulduğu bilinen kemer 116 metre uzunluğunda ve yerden 60 metre yükseklikte. Bu yapının bir diğer özelliği ise bir yanında bulunan beş kemerli kısmının tamamen taş ve Horasan harcı ile yapılmış olması. İncekaya Su Kemeri ile Safranbolu’da gezilecek yerler listesinin sonuna gelmiş bulunuyoruz. Eğer sen de bu şirin ilçeye bir hafta sonu kaçamağı planlıyorsan önerilerimizi dikkate almayı unutma!