Ağız ve diş bakımı hakkında aklındaki soru işaretlerini gidermeye mi ihtiyacın var? O halde cevapları bu yazıda bulman mümkün.

Gerek yetişkinlerde gerek bebeklerde olsun ağız ve diş bakımı son derece önemli bir konu. Çoğu zaman yediklerin sonucunda, nadiren de genetik olarak ortaya çıkan ağız ve diş eti sorunları sebebiyle başın dertteyse bu yazı sana göre. Aşağıda aktarılan bilgiler ışığında kendinin ya da sevdiklerinin diş eti bakımı nasıl yapılır, öğrenebilirsin.


 

Diş Bakımı Nasıl Yapılır?


Diş eti bakımı çok aşamalı bir sürece işaret ediyor. Tercih ettiğin diş fırçası, diş macunu ya da ağız gargara suyunun kalitesinden onları ne sıklıkta kullandığın da diş bakımı rutininde oldukça önemli. Ağız içinin ve dişlerinin sağlıklı olmasını istiyorsan vücudunun diğer bölümleri gibi onlara da düzenli olarak özen göstermeli, dişlerini hekiminin tavsiye ettiği sıklıkta fırçalamalısın. İşte, en temel diş bakımı adımları:


  1. Diş Fırçası ve Diş Macunu Seçimi: Yumuşak kıllı bir diş fırçası ve florür içeren bir diş macunu seçtiğinden emin ol. Diş fırçasını her 3-4 ayda bir değiştirmeyi de unutma.

  2. Fırçalama Sıklığı Önemli: Günde En Az İki Kez Fırçalama: Dişleri sabahları uyanınca ve yatmadan önce olmak üzere günde en az iki kez fırçalamalısın. Yemek yedikten sonra diş fırçalama alışkanlığı, küçük yaşlarda edinildiğinde daha etkili sonuçlar veriyor. Bizden söylemesi.

  3. Doğru Fırçalama Tekniği:

    • Diş fırçasını diş ve diş eti çizgisi arasında 45 derecelik bir açıyla yerleştir.

    • Hafifçe aşağı-yukarı veya dairesel hareketlerle dişleri fırçala.

    • Fırçayı her dişte yaklaşık 2-3 saniye boyunca tut.

    • Dişlerin iç yüzeyleri, çiğneme yüzeyleri ve dil yüzeyini de temizlediğinden emin ol.



  4. Dil Temizliği: Diş fırçalamanın ardından dil yüzeyini hafifçe temizle veya gerekirse bir dil temizleyici kullan. Dil yüzeyinde biriken bakterilerin de kötü nefese neden olabileceğini biliyor muydun?

  5. Diş İpi Kullanımı: Günde bir kez diş ipi kullanarak diş aralarındaki plak ve yemek artıklarını temizlemek diş temizleme rutinine mutlaka eklenmeli. Diş ipini nazikçe diş aralarına yerleştiril yavaşça hareket ettir. Bu süreçte hafif kanamalar olması normal sayılıyor. Eğer her seferinde kanama oluyorsa bir diş doktoruna danışmakta fayda var.

  6. Ağız Gargarası: Fluorid içeren ağız gargarası kullanarak ağızda daha derinlemesine temizlik sağlayabilirsin. Ancak ağız gargarasını diş fırçalama ve diş ipi kullanımının yerine koymamalısın.

  7. Düzenli Diş Kontrolleri: Her altı ayda bir diş hekimine kontrol ve temizlik için gitmeyi ihmal etme. Bu kontroller, olası sorunları erken teşhis etmek ve önlemek için son derece önemli.

  8. Sağlıklı Beslenme: Şekerli ve asitli yiyecek ve içecekleri sadece diş bakımı için değil, genel sağlığın için de sınırlaman iyi olacaktır. Dengeli ve sağlıklı beslenmek diş sağlığını olumlu etkiler.

  9. Dişler için Gece Koruyucu Ürünleri: Geceleri diş sıkma veya gıcırdatma sorunun varsa diş hekiminin önerdiği koruyucuları kullanabilirsin.

  10. Sigara ve Tütün Ürünleri Kullanımı: Sigara ve tütün ürünlerinden uzak dur. Bu ürünler diş ve diş eti sağlığını bozar.


 
Ayrıca unutma ki her bireyin diş yapısı ve ihtiyaçları farklı olabilir. Diş hekiminin önerilerine ve kontrol tavsiyelerine uyarak en iyi sonuçları elde edebilirsin.



 

Bebeklerde Diş Bakımı




Yetişkinlerin ardından sırada bebekler var. Bebeklerde diş bakımı için gerekli olan adımlar aşağıda senin için listeleniyor. Bildiğin üzere bebekler, hayatlarının ilk aylarında (hatta bazen ilk yıllarında) dişsizdir. Dolayısıyla anneler, bu dönemde herhangi bir diş bakımına gerek yokmuş gibi hisseder. Ancak uzmanlar, bebeklerin dişsiz dönemlerinde de ağız içi bakımlarının yapılmasını önerir. Dişsiz dönemde de bebeğinin ağzı sağlığı için temiz bir nemli bez yardımıyla diş etlerini temizlemende yarar var. Bakalım, bebeklerde iş bakımı nasıl yapılır.



 

İlk Dişler Çıktığında




  • İlk diş genellikle 6 aylıkken çıkmaya başlar. Diş çıkmaya başladığında yumuşak kıllı bir bebek diş fırçası kullanabilirsin. Hatta parmağa geçirilen özel silikon ürünler de bu dönemde anneler tarafından sıklıkla tercih ediliyor.

  • İlk diş çıktığında diş etleri hassas olabilir. Diş fırçasını su ile ıslatıp diş etlerini ve dişleri nazikçe fırçala.


 

Diş Macunu Seçimi




  • İlk yaşlarda florürsüz bebek diş macunu kullanabilirsin. Diş macununu pirinç tanesi kadar kullanman yeterli olacaktır.


 

Fırçalama Tekniği




  • Bebeğinin başını desteklemekle işe başla.

  • Diş fırçasını, diş ve diş eti çizgisi arasında 45 derecelik bir açıyla yerleştir.

  • Hafifçe aşağı-yukarı veya dairesel hareketlerle dişleri fırçala. Bir tane diş olsa bile fırçalama işlemini yapmalısın.

  • Dişlerin iç yüzeylerini, çiğneme yüzeylerini ve dil yüzeyini de sürece dahil et.


 

Düzenli Fırçalama Önemli




  • Bebeğinin dişlerini günde en az iki kez (sabah ve gece) dişleri fırçala.


 
 

Emzik ve Biberon Kullanımı




  • Bebeklerin uyumadan önce şekerli sıvılarla beslenmesi, çürük riskini artıracağı için uzmanlar tarafından tavsiye edilmez. Dolayısıyla gece beslenmesini asgariye indirmekle işe başlayabilirsin. Yine de gece beslemesi yapıyorsan bebeğini, onun dişlerini temizledikten sonra uyutman en doğrusu olacaktır.


 

Kontroller




  • Bebeğinin ilk dişi çıktığında veya ilk yaşına geldiğinde diş hekimine gitmeye başlamanın da zamanı gelmiş demektir. Diş hekimi, doğru diş bakımı hakkında sana rehberlik edecektir. Dolayısıyla diş hekiminin önerilerine ve doğru ürünleri kullanmaya özen göstererek bebeğinin sağlıklı diş gelişimine katkı sağlayabilirsin.





 

Hamilelikte Diş Bakımı





Gebelik, baştan sonra hassas bir nokta. Konu, diş sağlığı olunca durum hem anne adayının hem de bebeğin sağlığı için iyiden iyice hassaslaşıyor. Aşağıda hamilelikte diş bakımı hakkında merak edilenleri bulabilirsin.


  • Hamilelik döneminde dengeli ve sağlıklı beslenmeye özen göstermek hem senin hem de bebeğin için oldukça önemli. Şekerli ve asitli yiyecekleri sınırlamayı ihmal etme.

  • Günde en az iki defa yumuşak kıllı bir diş fırçası ve florür içeren bir diş macunuyla dişlerini fırçala. Bu konuda hekiminde de tavsiye alabilirsin.

  • Temizlik esnasında diş ipi kullanarak diş aralarında biriken yemek artıklarını ve plakları da temizlemen mümkün.

  • Ayrıca unutma ki su içmek, ağız salgılarını artırarak ağız içi pH dengesini korur ve ağız temizliğini destekler.

  • Hamilelikte mide bulantısı ve kusma sık görülebilir. Mide asidi ise diş minesini zayıflatabileceği için istifra sonrası ağız içini su ile çalkalayarak asidi temizlemeye çalışabilirsin. Fakat diş fırçalamak için en az yarım saat beklemende yarar var; zira kusma sonrası diş minesinin yüzeyi yumuşar ve fırçalarken zarar görebilir.

  • Gebelikte diş bakımının önemli bir adımı da düzenli hekim kontrolleri. Hamilelik döneminde diş hekimini düzenli olarak ziyaret etmek; diş sağlığını kontrol ettirmek ve gerekirse erken müdahalede bulunmak açısından faydalı olacaktır.


 
 

Diş Teli Bakımında Dikkat Edilmesi Gerekenler





Diş bakımı nasıl olmalı, sorusuna cevap aradığımız bu yazının son bölümünde diş teli takanları da unutmadık. Diş teli bakımı hakkındaki dört temel bilgiyi aşağıda görebilirsin.

1.Yumuşak bir diş fırçası seçmeye özen göster. Bu konuda da hekimin sana tavsiyede bulunacaktır.

2.Diş fırçalama sıklığın önemli. Günde en az iki defa dişlerini fırçala, teller arasında kalan yemek artıklarını temizlemeye dikkat et. Bunun için diş teli kullananlara özel olarak tasarlanmış temizlik ürünlerini kullanmayı da tercih edebilirsin.

3.Özellikle tellerin takıldığı ilk haftalarda tüketeceğin gıdalara dikkat et. Çok katı ya da asitli gıdalar yerine daha sıvı gıdalara yönelerek doğru seçim yapabilirsin.

4.Diş teli kullanırken ağız gargarası kullanacaksan alkolsüz ve florür içeren bir ürün tercih edebilirsin. Ancak ağız gargarasının diş teli üzerindeki bant veya braketlere zarar vermediğinden emin ol.
 
Tüm bu bilgiler ışığında ve hekiminin önerilerini de dikkate alarak ağız ve diş bakımını, olması gerektiği gibi gerçekleştirebilirsin. Sağlıklı günler!