
Türkiye'nin Gastronomi Şehirleri
Türkiye tarihi ve doğal güzellikleriyle olduğu kadar gastronomiyle de öne çıkan yerler arasında bulunuyor. Peki Türkiye’nin gastronomi şehirleri hangileri? Bu yazımızda lezzet turu yapabileceğin, gastronomik lezzetleriyle ön planda olan şehirlere değindik. Haydi buraların nereler olduğuna birlikte bakalım!
Türkiye yalnızca tarihi ve doğal güzellikleriyle değil aynı zamanda mutfak kültürüyle de dünyada dikkat çeken ülkeler arasında yer alır. Her bölge hatta her şehrin kendine has yemeği bulunduğu için öne çıkmaktadır. Özellikle bazı şehirleri vardır ki lezzet çeşitliliği UNESCO tarafından da tanınmış ve Gastronomi Şehri unvanını kazanmıştır. Biz de bu yazımızda senin için Türkiye’nin gastronomi şehirlerini kaleme aldık. İşte UNESCO tarafından gastronomi şehri unvanını kazanmış öne çıkan o şehirler!
1. Gaziantep
Türkiye gastronomi şehirleri başında Gaziantep geliyor. Türkiye’nin 1. gastronomi şehri olarak da bilinen Gaziantep, 2015 yılında UNESCO Yaratıcı Şehirler Ağına girmiş ve gastronomi dalında yer alan ilk şehir olmuştur. Yüzlerce yıllık birikimi, farklı kültürlerin ve coğrafi zenginliğin harmanlandığı Antep mutfağında, birçok damak zevkine hitap edebilecek lezzetler yer alır. Baklavanın başkenti olarak da bilinen Gaziantep, diğer yemekleri ile de öne plana çıkar. Lahmacun beyran çorbası, içli köfte, katmer ve daha pek çok kebap çeşitleriyle damakları şenlendiren zengin bir skalaya sahiptir. UNESCO onaylı lezzet başkenti aynı zamanda baharatların kalitesi, etin özenle seçilmesi ve bazı yemeklerde zeytinyağı kullanımı kentin yemeklerini uluslararası alanda ön plana çıkarıyor. Gaziantep’te yemek yemek yalnızca karın doyurmak için değil bunun ötesinde kültürel ve geçmişe yapılan bir yolculuk. Sen de ülkemizin yemeklerini deneyimlemek istiyorsan Gaziantep’e yapacağın küçük bir yolculukla lezzet turunu başlatabilirsin.
2. Hatay
Türkiye gastronomi şehirleri sıralamasında ikinci sırada Hatay geliyor. Medeniyetlerin sofrası olarak da bilinen Hatay, UNESCO Yaratıcı Şehirler Ağına gastronomi dalında giren ikinci şehirdir. 2017 yılında bu listeye dahil olan Hatay, farklı dinlerin, kültürlerin ve medeniyetlerin bir arada yaşadığı bu şehirde adeta hoşgörünün bir sembolüdür. Geniş bir yemek kültürüne sahip olan Hatay’da adeta parmaklarını yiyebilirsin. Künefe, tepsi kebabı, zahter salatası, biberli ekmek, humus gibi daha birçok özgün yemeğe sahip olan bu şehir, sadece Türkiye’nin değil, Orta Doğu’nunda sevilen mutfakları arasında yer alıyor. Hatay mutfağı yemekleri kadar zengin meze çeşitliliğiyle de öne çıkıyor. Zeytinyağlı mezeler bu mutfağın sevilen lezzetleri arasında bulunuyor. Sen de Hatay’a yapacağın seyahatinde bu harika mutfağı deneyimleyebilir, yalnızca yemek değil; tarih, gelenek ve kültürlerine de bir yolculuğa çıkmış olursun.
Dilersen Hatay Gastronomi Rehberi yazımıza da göz atabilirsin.
3. Afyonkarahisar
Türkiye’nin gastronomi şehirleri sıralamasında üçüncü sırada Afyonkarahisar geliyor. 2019 yılında UNESCO Yaratıcı Şehirler Ağı’nda gastronomi kategorisine layık görülen Afyon, şifa ve harika lezzetleriyle de öne çıkmayı başarıyor. Özellike sucuk, kaymak ve lokumuyla ön plana çıkan bu şehir, hamur işleriyle de adından söz ettiren lezzetlere sahip. Afyon mutfağında sıklıkla kullanılan haşhaş bu mutfağın öne çıkan özgün lezzetlerini de beraberinde getirir. Börek ve tatlılarda sıklıkla kullanın haşhaş, yemeklere giden güzel lezzetler arasında yer alır. Geleneksel mutfak anlayışıyla modern sunumu birleştiren bu gastronomi şehri, şehre gelen ziyaretçilerinin damak zevkine hitap ederken aynı zamanda ruh doyuran bir deneyim de sunar. Buraya geldiğinde şehre özgü lezzetleri deneyimledikten sonra termal su kaynaklarını da ziyaret edebilirsin.
4. Adana
Kebap denildiğinde akla ilk gelen şehirler arasında yer alan Adana, dünya gastronomi şehirleri arasında yer alır. 2021 yılında UNESCO’nun Yaratıcı Şehirler Ağındaki Gastronomi listesine girmeye hak kazanan bu şehir, kendine özgü yemekleri ile her damak zevkine hitap etmektedir. Sadece kebap ile değil bici bici, şırdan, içli köfte, analı kızlı çorbası gibi daha birçok lezzete de ev sahipliği yapar. Yemek kültürünü sosyal yaşam ile birleştiren Adana’da sokakta kebapçılar yer alarak gece geç saatlere kadar dolup taşan ciğercileri görebilirsin. Bu mutfağın önde gelen lezzeti ise tabi ki kebap oluyor. Ustalık ve sabır gerektiren detaylara sahip olan Adana kebabı, ince çekilmiş kıyma, kuyruk yağı ve özel baharatlar ile hazırlanarak közde pişirilir. Şehre gelen herkesin deneyimlemesi gereken bir lezzet olan Adana kebabı, lezzeti doruklara taşıyan lezzetler arasında yer alır.
5. Kayseri
Mantı, etki etmek ve pastırmanın başkenti olan Kayseri harika yemekleri ile de lezzet şöleni sunuyor. İç Anadolu’nun incisi olan Kayseri UNESCO gastronomi şehirleri arasında da yer alan şehirler arasında. 2021 yılında bu listeye dahil olan Kayseri, Türkiye’nin en iyi gastronomi şehirleri sıralamasında yer alıyor. Anadolu’nun derinliklerinden gelen gelenekleri taşıyan Kayseri, sevilen lezzetleri sunuyor. Geniş aile sofralarının ve misafirperverliğin bir simgesi olan bu şehirdeki lezzetlere doyamayacaksın. Büyük bir sevgi ve emekle hazırlanan Kayseri mutfağı da Türkiye’de denyimlemen gereken lezzetler arasında yer alıyor.

























