Hatay, özellikle gastronomi meraklılarının son yıllarda akın ettiği bir şehir. Hatay yemekleri yemek için günübirlik olarak gidenler bile var. Eğer sen de midesine düşkün olanlardansan ve yola çıkmak için bahane arıyorsan, havanın serin olduğu aylar Hatay’a gitmek için en iyi zamanlar. Senin için hazırladığım Hatay yemekleri rehberi karar vermeni kolaylaştıracak.

Hatay Mutfağı Neden Bu Kadar Zengin?


2017 yılında UNESCO, Hatay kentini gastronomi alanında yaratıcı şehirler listesine ekledi. Böylelikle Hatay, UNESCO tarafından onaylanmış 26 şehirden biri oldu.
UNESCO’nun böyle bir unvanı Hatay şehrine vermesinin nedeni, kentin gastronomi alanında büyük bir zenginliğe sahip olması. Bu zenginliğin nedeni de Hatay’ın konumundan kaynaklanıyor. Bir tarafı Anadolu’ya, bir tarafı Arap dünyasına bir tarafı da Akdeniz’e bakan Hatay “medeniyetlerin buluştuğu yer” tanımını Türkiye’de en çok hak eden kentlerden biri.
Tarih boyunca Hatay bulunduğu konum nedeniyle birçok medeniyete ev sahipliği yapmış. Türkler, Araplar ve Ermeniler uzun yıllar boyunca kentte uyum içinde yaşamışlar. Tüm bu kültürler, kendi kültürel birikimleriyle kent kültürünü zenginleştirmişler. Dolayısıyla Hatay mutfağı da bu toplumların mutfak kültürleriyle zenginleşmiş.
Hatay yemekleri, tadını kentin bulunduğu bölgedeki gıda çeşitliliğine de borçlu. Hatay’ın bulunduğu bölgedeki coğrafi çeşitlilik, farklı tarım ürünlerinin yetişmesine izin veriyor. Diğer bir yandan kent, tarih boyunca ticaret yolları için önemli bir durak olduğundan yemek yapımında kullanılan malzemelere erişimi de kolay olmuş.

Hatay'da Ne Yenir?


İşte bu soruya cevap vermek o kadar o kadar kolay değil. Çünkü Hatay kentinde yaklaşık 650 yerel yemek var.
Humus, Hatay yemekleri arasında en meşhur olanlarından biri. Türkiye’nin birçok kentinde humus yiyebilirsin. Ancak Türkiye’nin hiçbir yerinde Hatay’da yiyeceğin humus kadar lezzetlisini bulamazsın. 

Hatay yemekleri arasında Arap mutfağından gelen birçok yemek var. Bunlardan biri humus. Diğeri ise babagannuş. Mangal ateşinde ya da taş fırında közlenmiş patlıcana domates, biber, zeytinyağı ve nar ekşisi eklenerek hazırlanan bu yemek, Hatay’da mutlaka denemen gereken mezelerden.

Şam Oruğu, Hatay yemekleri arasında hazırlaması en zahmetli olanlarından biri. Bu yüzden bu yemek genellikle sadece bayram ve düğün gibi özel günlerde hazırlanır. Bir çeşit içli köfte olan Şam Oruğu kızartılarak, haşlanarak ya da fırınlanarak servis edilir.
 

Künefeden bahsetmeden olmaz. Hatay künefesi belki de Hatay’ın en meşhur lezzeti. Eriyip giden peyniriyle künefe Hatay’da günün her saatinde yeniyor.

Hatay yemekleri kadar, geleneksel restoranlarıyla da meşhur bir şehir. Eğer bu yakınlarda Hatay’a gitmeyi planlıyorsan, sana birkaç adres vereceğim.

Pöç Kasabı ve Kebap Salonu
Hatay’da kâğıt kebabını yiyebileceğin en iyi yerlerden biri. İçerideki turist kalabalıklarına aldırma. Kebabın tadına mutlaka bak.
Adres: Yeni Cami Mah. Uzun Çarşı Cad. No: 154

Humusçu İbrahim Usta
Humusçu İbrahim Usta sadece humus ve bakla ezmesi yapıyor. Öğle vakti karnın acıktığında İbrahim Usta’nın humusunu tadabilirsin.
Adres: Güllü Bahçe Mah. Saray Cad. Sakarya İşhanı No: 13

Konak Restoran
Güzel bir akşam yemeği için gitmen gereken yer Konak Restoran. Eski bir konağın avlusunda hizmet veren restoranın özel lezzeti ise simit kebabı. Restoranın mezeleri de bir harika.
Adres: Zenginler Mah. Kastal Sok. No: 2

Çınaraltı Yusuf Usta
Güzel bir künefe yemeden Hatay’dan ayrılmak istemiyorsan, gitmen gereken yer Yusuf Usta. Ayakkabıcılar Çarşısı’nı gezdikten sonra Yusuf Usta’da bir mola verebilirsin.
Adres: Ayakkabıcılar Çarşısı Pazar Sok. Ahmediye Camii No: 2