Geçmişten günümüze kadar varlığını sürdüren Efes antik kenti hakkında neler bildiğini hiç düşündün mü? İşte sana tarihi Efes antik kenti ile ilgili detaylı bilgiler.

Efes Antik Kenti Hakkında Bilgiler


M.Ö. 6000’li yıllara dayanan bir geçmişe sahip olan Efes antik kenti günümüzde tarihi miraslar olarak koruma altında. Yerli ve yabancı pek çok turiste kapılarını açan bu tarihi kent gelenleri adeta kendine hayran bırakıyor.  Yüzyıllardır ayakta kalan bu yapılar ardında büyük bir tarih yatıyor. Birçok uygarlığa ve döneme ev sahipliği yapan bu antik kent pek çok hikâyeye de sahip. Sen de tarihi yapıların ardında yatan bilgileri öğrenmek istiyorsan doğru yerdesin. Senin için Efes antik kenti hakkında bilgileri araştırdık ve yazımızın devamında yer verdik. İşte detaylarıyla Efes antik kenti.



Efes Antik Kenti Tarihi ve Efsanesi


İzmir ilinin Selçuk ilçesinde yer alan Efes antik kent, antik çağın önemli şehirlerinden biri. Bu tarihi bölge geçmişte Lidyalılar, Persleri Helenler, Roma ve Bizans İmparatorluğu gibi çeşitli medeniyetlere ev sahipliği yapması ile büyük bir öneme sahip. Önceleri küçük bir yerleşim yeriyken zaman içerisinde gelişen şehrin kurulumu M.Ö. 6000’li yılları kapsıyor. Özellikle Helenistik dönemde gelişen Efes dönemin büyük liman şehri olup ticaretin merkezi haline geliyor. Bu dönem içerisinde hüküm süren Roma İmparatorluğu Efes’in zenginleşmesini sağlayarak önemli bir merkez haline gelmesine önayak oluyor. Aynı zamanda pek çok önemli yapının inşası da bu Roma İmparatorluğu tarafından yapılıyor olup tarihi dokusu ile de gelecekte de kendine hayran bırakacak eseler ortaya koyuluyor. Celcus Kütüphanesi, Büyük Tiyatro, Hadrian Tapınağı, Traianus Çeşmesi bu dönemde ortaya konulan eserler arasında. Doğru ve Batı arasında kurulan liman şehri olarak da bilinen çağın politik ve ticari anlamda önemli merkezleri arasında.
 
Bir rivayete göre de Efes’in kuruluş hikayesi Amazon kadınlarına dayanıyor.  Tarihte Amazon adıyla bilinen kadın savaşçılardan kurulduğuna inanılıyor. Hatta şehrin antik isminin Ana Tanrıça Kenti anlamına gelen Arzawa olduğu ve ismini amazon savaşçılarının verdiği düşünülüyor. Aynı zamanda bu halkın uzunca bir süre Efes’te yaşadığına rivayet ediliyor. Efes, Amazon savaşçıları kadınlardan oluşan bir ordu olup Amazon efsanelerinde de adı geçen şehirler arasında yer alıyor. Efes antik kentine dair birçok efsane yer alsa da şehir efsaneleri arasında öne çıkan rivayetler arasında yer alıyor. Sen de Dünya Kültür Mirası listesinde yer alan bu turistik aynı zamanda tarihi kenti görmek vakit kaybetme.


 



Efes Antik Kenti İçinde Yer Alan Dünyaca Ünlü Yapılar


Attığın her bir adımda tarihi bir dokuya rastlayacağın Efes antik kenti, yapıları ve mimarisi ile büyülüyor. Nerdeyse tüm cadde ve sokaklar birbirini dik açı ile kesecek şekilde tasarlanan bu yerde inanılmaz bir mimari var. Dönemin mimarı Hippodamos bu plana “Izgara Planı” adını vererek dönemin koşullarına göre iyi bir plan oluşturuyor. Şehrin neredeyse tamamı mermerden yapılara sahip olmasının yanında büyük incelikle süslenmesi ile de dikkatlerden kaçmıyor. UNESCO Dünya Mirası listesine giren bu şehir aynı zamanda içerisinde pek çok önemli yapı da barındırıyor. İşte görmeden geçmemen gereken o yapılardan bazıları.



Celsus Kütüphanesi


Efes antik kenti denilince akıllına ilk gelen yerlerden biri tabii ki kütüphane. Adeta Efes’in simgesi haline gelmiş Celsus kütüphanesi, şüphesiz kentin en etkileyici yapıları arasında. Bu kütüphane M.S. 106 yılında dönemin valisi Celsus adına oğlu tarafından yaptırılıyor. Efes’in merkezi olarak anılan bu kütüphanenin doğu girişinde bir yazıt yer alıyor olup zengin mimarisi ile hayran kalmamak elde değil. Günümüz de ise bu eşsiz yapı pek çok kültürel etkinliğe de ev sahipliği yapıyor.



Hadrian Tapınağı


Hadrian Tapınağı, Efes’te görmenden geçmemen gereken bir diğer yer. Tapınağın giriş kısmında Efes’in kuruluşunu anlatan bir yazıt seni karşılıyor. Aynı zamanda bu girişte 4 mermer sütün üzerinde de geçmiş dönemlerin imparatorlarının da yazıtları olduğu biliniyor. Tapınak, Doğu Roma İmparatoru’nu şereflendirmek için özel olarak yapılan bu tapınakta pek çok figür, süsleme seni karşılıyor. Günümüzde ayakta alabilen yerler arasında olan bu tapınağı mutlaka görmelisin.



Antik Tiyatro


Odeon olarak da bilinen Efes antik tiyatro, bu antik şehrin simgeleri arasında. M. S. 100 yılında inşa edilen bu tiyatro dönemin siyasi meselelerinin tartışıldığı bu alan çağın pek çok olayına da ev sahipli yapması ile biliniyor. 24 bin kişilik kapasiteye sahip olan bu büyük antik tiyatronun günümüzde sahnesi yıkılmış durumda olsa da oturma alanları iyi bir durumda günümüze kadar gelmeyi başarıyor.



Mermer Cadde


Kütüphaneden tiyatroya kadar uzanan upuzun bir cadde olan Mermer Cadde’den geçemeden olmaz. Yolunun mutlaka düşeceği bu cadde dönemin arabalarının geçişine de uygun bir şekilde tasarlanıyor. Geniş bir alana sahip olan bu cadde de yürürken tarihin izlerine bir kere daha tanıklık edebilirsin.



Yamaç Evler


Efes’in lüks yaşamını simgeleyen Yamaç Evler, görmen gereken yerler arasında. Celsus kütüphanesine yakın bir yere konumlandırılmış olan bu evler, dönemin şartlarına göre ileri bir teknolojiye sahip. Evler içerisinde havuz sisteminin ve yerden ısıtmanın olması bu gelişmişliği gözler önüne seriyor. Bunun yanında yüksek tavanlar gibi pek çok özelliği görünce büyülenebilirsin.



Latrina


Latrina olarak adlandırılan umumi tuvaletler, dönemin ilk oturulan umumi tuvalet sistemini gözler önüne seriyor. Antik kentteki bu tuvaletler, kişilerin ihtiyaçlarını giderirken aynı zamanda sosyalleşmek için de kullandıkları alanlar olarak yer alıyor. Latrina’nın hemen arkasında yer alan hamam suları ile birleşen bu tuvaletler, kanalizasyon sistemi oluşturarak kirli suyu denize taşıyor. Böylece kötü kokuların oluşması engelleniyor. Sen de Efes’e gelmişken Latrina’yı görmenden geçme.


 



Efes Antik Kente Nasıl Gidilir?


Efes antik kente nasıl gidilir, sorusu en çok sorulan sorular arasında yer alıyor. Efes antik kenti yol tarifinde ise pek çok seçenek söz konusu. Eğer İzmir’den kendi imkanlarınla gitmek istiyorsan, antik kente ulaşmak oldukça basit. Şehir merkezinden İzban olarak bilinen toplu taşımayı kullanarak aktarmalı bir şekilde antik kente varabilirsin. Öncelikle Tepeköy yönüne giden trene binerek son durak olan Tepeköy’de inmelisin. Ardından buradan İzban aktarması yapman gerekiyor. Selçuk’a giden trene binmelisin. Selçuk’a ulaştıktan sonra tek bir adım kalıyor. O da dolmuşa binmek. Burada Efes antik kente giden dolmuşlar bulunuyor. Antik kentin girişine kadar giden bu dolmuşlara binerek efsanevi antik kente ulaşabilirsin. Aktarmalı bir şekilde gitmek biraz zaman alsa da inan ki gittiğine değiyor. Bunun dışında aktarma yapmak ile uğraşmak istemezsen şehirlerarası otobüs terminalinden Selçuk’a giden minibüslere binerek ya da Basmane Gar’dan Selçuk’a tren ile gelebilir ve dolmuşa da binebilirsin. Dilersen bir araç kiralayabilir ya da kendi aracınla İzmir- Kuşadası yönünü takip ederek antik kente ulaşabilirsin.


 



Efes Antik Kente Ne Zaman Gidilir?


Efes antik kent hakkında en merak edilen sorulardan biri de ne zaman gidileceği. Geniş bir alana sahip olan antik kenti boydan boya dolaşmak saatlerini alabilir. Dolayısıyla Ege Bölgesi’nin sıcaklarından etkilenmemek için bahar mevsiminde nisan - haziran aylarında ya da ekim – kasım gibi havalar soğumadan antik kenti ziyaret edebilirsin.  Gelmeden önce şapkanı ve suyunu yanına almayı da unutma.


 



Efes Antik Kenti Ziyaret Bilgileri


Efes antik kenti ziyaret etmenden ince bilmen gereken birkaç detay ise şu şekilde yer alıyor:

Antik Kent Ziyaret Saatleri: 08.00 – 19.00
Her gün açık olan Efes antik kent yalnızca dini bayramların birinci günü öğlene kadar kapalı oluyor.
Müze Kart Geçiyor Mu?:  Müze kart geçerli olup 1 yıl içerisinde yalnızca 2 defa ücretsiz geçiş hakkı bulunuyor.
Giriş Ücreti: Giriş ücreti sene bazlı değişiyor olup doğru bilgeye antik kent girişinde öğrenebilirsiniz.