Dünyadan ve Türkiye’den çikolata müzeleri hakkında bilgi almak istersen yazımızı okuman yeterli. İstanbul’dan Güney Kore’ye farklı kıtalardaki çikolata müzeleri bu yazıda!

Çikolatayı sevmeyen çok azdır herhalde. Sevindiğimizde, üzüldüğümüzde, strese girdiğimizde ya da heyecanlandığımızda aklımıza düşen, tadına doyamadığımız çikolata, eskiye kıyasla günümüzde hem çok çeşitli hem de çok daha kolay ulaşılabilir. Asırlar boyunca pek çok farklı kültür ve medeniyet tarafından yenen ve içilen bu besin hem ekşi hem acı hem de tatlı formlarda sunularak şimdiye ulaşmış. Biz de bu yazımızda çikolataya ve çeşit çeşit çikolata müzesine değineceğiz. Hangi çikolata müzesi nerede, çikolatanın tarihinde neler var, ülkemizden ve dünyadan çikolata müzesi isimlerini öğrenmek istersen yazının devamını okuman yeterli. Hazırsan çikolata tarihçesi ile başlıyoruz.

Acısıyla Tatlısıyla Çikolata Tarihçesi

Latincede “Tanrıların besini” anlamına gelen bu gıdanın orijinal ismi olan theobromocacao, aslında kakao ağacından gelmekte. Milattan önceye uzanan yolculuk, Mezoamerika’da yetiştirilen kakao ağacıyla başlıyor. Mayaların, hayvanların bu ağacın meyvesinden yediğini görmesiyle kakaoyu keşifleri hızlanıyor. Milattan sonraya gelindiğinde ise Mayalar, çikolatadan bir içecek yaparak onu kraliyet ailesinin özel içkisi konumuna yükseltiyor. Gel zaman git zaman, bu özel içki, halka kadar iniyor ve çoğunluğun tadına bakma fırsatı bulduğu bir içecek halini alıyor. Tabi halk, kraliyet mensupları kadar şanslı değil. Zira onların kakaoyu, sadece çok özel günlerde içmesine izin veriliyor.
Formüle gelecek olursak, o zamanlar bu içecek, öğütülmüş kakao çekirdekleri ve sudan ibaret ve soğuk olarak tüketiliyor. Aztekler, zamanla bu karışıma mısır unu, biber ve bazı baharatları da ekliyor. “Ekşi, acı içki” olarak bahsedilen kakao içeceği, daha sonraları başka başka kıtalarda başka başka milletlere yayılıyor ve farklı formüllerle çeşitlendiriliyor. Örneğin İspanyollar kakao çekirdekleri ve sulu karışıma şeker ekleyerek onu tatlandırıyor. Onlardan yıllar sonra İngilizler ise katı formdaki çikolataları, içecek yapımında kullanılmak üzere satmaya başlıyor. Çikolata satan dükkanlar Avrupa’nın her yerine yayılmaya başlıyor. Hatta 19. yüzyıla gelindiğinde çikolata tozu ve yağını ayrıştırabilen makineler bile üretiliyor ve tüm dünyaya yayılarak çikolata türevleri yapımında kullanılıyor.
Çikolata tarihçesinden kısaca bahsettikten sonra dünyanın farklı yerlerindeki çeşit çeşit çikolata müzesi hakkında bilgi edinmek ister misin? Cevabın evetse okumaya devam!

Türkiye’deki Çikolata Müzeleri

Ülkemizin farklı şehirlerinde yer alan çikolata müzeleri sayesinde ailecek eğlenceli ve lezzetli etkinliklere katılma imkanın var. Bu yerlerin çoğu haftanın neredeyse her günü, makul denebilecek ücretler karşılığında ziyaret edilebiliyor. Şimdi, Türkiye’deki çikolata müzeleri içinde en çok ziyaret edilenle başlayalım, İstanbul Çikolata Müzesi.

İstanbul Çikolata Müzesi

İstanbul çikolata müzesi, görülmeye değer iç mimarisi ve buram buram kakao kokan mekanlarıyla Esenyurt’ta yer alıyor. Pelit Çikolata Fabrikası olarak bilinen bu yer, günümüzde bir müze olarak işlev görmekte. Yediden yetmişe her cinsiyet ve yaştan kişinin, kendini Charlie’nin Çikolata Fabrikası’nda gibi hissetmesini sağlayan bu yer, tam tamına 25 bin metrekarelik bir alan üzerine kurulu. Pelit Çikolata Müzesi’nde neler mi var? Çikolatadan yapılmış köyler, evler, ünlülerin heykelleri, içinden çikolata akan çeşmeler ve daha neler neler... Peki, Pelit Çikolata Müzesi nerede? Adresi ve ziyaret saatleri hakkında bilgiyi hemen aşağıda görebilirsin.
Pelit Çikolata Müzesi Adres: Koza Mahallesi 1678 Sok. No:19 (Sanayi Mahallesi Evren Sanayi Sitesi Akbatı AVM arkası) Esenyurt-İstanbul
Ziyaret Saatleri: Haftanın her günü 10:00-16:00

Bursa Çikolata Müzesi

Yapımında sekiz ton çikolatanın kullanıldığı Bursa Çikolata Müzesi nerede, merak ediyorsan doğru adrestesin. Zira yazının bu bölümünde Bursa’daki çikolata müzesi hakkında bilgi bulman mümkün. Yeşil kent Bursa’nın simge yapılarının ve önemli kişiliklerinin çikolata ile canlandırıldığı bu müze, üç bin metrekarelik bir alana yayılıyor. Bursa Çikolata Müzesi’nde Osmanlı’nın han, hamam ve medreseleri, köprüleri ve camilerinin çikolatadan yapılmış minyatürleri ve Türk milletinin önemli şahsiyetlerinin heykelleri sergileniyor. Ayrıca müzenin kurucuları arasında yer alan kişinin, Belçika’da çikolata üzerine akademik eğitim almış olması da önemli bir ayrıntı olarak burada kalsın. Gastronomi, teknik ve güzel sanatların birleşiminden doğan eserleri her daim bozulmadan tutabilmek ise işin uzmanlık gerektiren zor kısmı. Bursa Çikolata Müzesi nerede, sorusuna gelirsek:
Bursa Çikolata Müzesi Adres: Özlüce, Yüzüncüyıl Mah. Hakan sepetçi caddesi, İzmir Yolu Cad. no:11b, 16235 Nilüfer-Bursa
Ziyaret Saatleri: Hafta içi her gün 09:00-20:00

Safranbolu Çikolata Müzesi

Batı Karadeniz’in şirin kentleri arasında yer alan Safranbolu, pek çok doğal güzelliğinin yanı sıra çikolata müzesiyle de ziyaretçilerinin dikkatini çekiyor. Safranbolu Çikolata Müzesi’nde, %100 kakao çekirdeklerinden üretilen çikolatalar kullanılmakta. Bu çikolatalar, Safranbolu’da, yıllara meydan okuyan mimariye dönüşerek müzedeki yerini alıyor. Minyatür eski Türk evleri, hanlar, ünlü kişilikler ve daha nicelerini bu müzede görmek mümkün. Peki Safranbolu Çikolata Müzesi nerede? Cevabı hemen aşağıda.
Safranbolu Çikolata Müzesi Adres: Akçasu Mahallesi Celal Bayar Sokak My Chocolate Safranbolu-Karabük
Ziyaret Saatleri: Hafta içi her gün 09:00-20:00

Dünyadaki Çikolata Müzeleri

Belçika Çikolata Müzesi

 

Çikolata dendiğinde tabi ki Belçika… Dünyanın her yerine yayılmış ünüyle Belçika çikolataları, Belçika’daki müzede farklı formlara bürünerek ziyaretçileri görsel anlamda da büyülemeyi başarıyor. Belçika Çikolata Müzesi içinde sadece çikolatadan yapılmış eserler değil, aynı zamanda çikolatanın tarihini anlatan metinler ve görseller de bulunmakta. Her adımında enfes kakao kokusunu içine çekebileceğin bu müze, Belçika’nın pek çok şehrine ek olarak Brüksel’de de yer alıyor. Hatta Brussel Card şehir kartın varsa bu harika müzeyi ücretsiz bile gezebilirsin. Peki, Brüksel Çikolata Müzesi nerede, sorusunun yanıtına gelirsek hemen aşağıya bakman yeterli.
Brüksel Çikolata Müzesi Adres: Grand Place meydanı Rue de la Tete d’or Sok. (Brussel City Hall’un hemen yanında.)
Ziyaret Saatleri: Hafta içi her gün 10:00-17:00
 
Seogwipo Çikolata Müzesi

Güney Kore’de yer alan Seogwipo Çikolata Müzesi, dünyadaki çikolata müzeleri arasında önemli bir yere sahip. Zira dünyanın en büyük ikinci çikolata müzesi olma unvanını taşıyan bu yer, yöreye ait bir volkanik taşla inşa edilmiş. İnsanı büyüleyen bir manzaraya sahip olan Seogwipo Çikolata Müzesi, seni hem içindeki yapıtlarla hem de mimarisiyle baştan çıkarmaya hazır.
Seogwipo Çikolata Müzesi Adres: 551-18 Ilgwa-ri, Daejeong-eup, Seogwipo-si, Jeju-do, Güney Kore
Ziyaret Saatleri: Her gün 10:30-17:00
 
Cologne Çikolata Müzesi

Almanya’nın Köln kentinde yer alan bu müze, çikolatanın bilinen tarihine adeta ışık tutuyor. İçinde çikolatadan yapılmış sayısız eser bulabileceğin Cologne Çikolata Müzesi, Ren Nehri’nin tam kıyısında yer almakta. Ayrıca burada çikolatadan yapılma eserlere ek olarak kakao hasadından çikolata üretimine kadar uzanan yolculukla ilgili ince ayrıntılara da ver verilmiş. Bu sebeple her yıl yarım milyondan fazla ziyaretçi, Köln’deki bu efsane müzeyi ziyaret ediyor. Köln Çikolata Müzesi nerede, bilmek istersen aşağıda paylaştığımız bilgileri okuman yeterli.
Cologne Çikolata Müzesi Adres: Am Schokoladenmuseum 1A, 50678 Köln - Almanya
Ziyaret Saatleri: Her gün 10:00-18:00
 
Gördüğün üzere hem ülkemizde hem de dünyanın farklı yerlerinde çeşit çeşit çikolata müzesi bulmak mümkün. Dünyanın en çok yenen tatlıları arasında üst sıralarda yer alan çikolata, pek çok farklı çeşidi ve formuyla bu müzelerdeki yerini alıyor. Sen de ister arkadaşlarınla ister ailenle çıkacağın turlarla bu harika mekanları gezip görme şansı elde edebilir, aynı zamanda enfes çikolatalar tadabilirsin. Şimdiden iyi eğlenceler!