Eğer sık sık yurt dışına tatile çıkıyorsan muhtemelen Balkanlar’da bir ülkeyi görmüş ya da en azından görmeyi düşünmüşsündür. Bunun nedeni gün gibi ortada: Balkanlar çok ucuz, çok yakın ve çok bizden. Bu yüzden Balkanlar, Türkiye’deki gezginler arasında çok popüler.
Balkanlar, özellikle döviz kurlarının uçuşa geçtiği şu günlerde Türkler arasında oldukça popüler ama ne yazık ki çoğunluğun Balkanlar gezisi anlayışı, uçağa atlayıp bir şehri gezip geri dönmek. Ancak gerçek Balkan ruhu yollarda hissedilir. Kendi maceranı ve Balkanlar’ı sonuna kadar yaşaman için sana en iyi yollarından oluşan bir liste hazırladım.

Transfăgărășan – Romanya 


İngilizlerin meşhur “Top Gear” programını biliyorsun, değil mi? İşte bu yol, 2009 yılında Top Gear yapımcıları tarafından “dünyanın en iyi sürüş yolu” seçildi. İtalya’nın kuzeyindeki meşhur Stelvio Geçidi’nin tahtını elinden alan Transfăgărășan, özellikle sportif araba ve motosiklet kullanmayı sevenlere tarif edilemeyecek duygular yaşatan bir yer.
Yaklaşık 150 kilometre uzunluğundaki bu yol, Nikolae Çavuşesku’nun emriyle bir askeri yol olarak yapılmış. Romanya’nın kuzeyinde yaşanabilecek olası bir Sovyet işgalinde orduyu hızlı bir şekilde kuzeye taşımak için inşa edilen yolun yapımı hiç de kolay olmamış. İnşaatı sırasında yüzlerce asker ve işçi hayatını kaybetmiş. Günün sonunda böyle bir işgal hiç yaşanmamış, bu yol da uzun süre boyunca neredeyse hiç kullanılmamış. Yolun turizme kazandırılması için yenileme çalışmaları yapılmış. Onlarca viraja ve harika manzaralara sahip yolun asfalt kalitesi oldukça iyi. En yüksek noktası 2042 metrede olan yolun zirvesinde bir buzul gölü olan Balea Gölü bulunuyor.

Transalpina – Romanya


Transfăgărășan’dan bahsettikten sonra Transalpina’yı pas geçmek olmaz. Zira bu iki yol birbirine kardeş. Transalpina yolu da tıpkı Transfăgărășan gibi askeri bir yol olarak yapılmış. Ama bu yolun yapım tarihi oldukça eski. Yol, 2. yüzyılda Romalı lejyonerlerin geçişi için yapılmış. 139 kilometre uzunluğundaki yol üstünde sayısız viraj var ve asfalt kalitesi de oldukça iyi. Hiç durmadan gittiğinde yaklaşık 2 saat 45 dakika içinde alınabilen bu yolun en yüksek noktası 2145 metre yüksekliğindeki Urdele Geçidi.
 

Rijeka – Zadar Yolu


Eski Yugoslavya topraklarında kalalım ama bu sefer dağlardan deniz kıyısına doğru inelim. Dalmaçya kıyılarında harika bir yol bizi bekliyor! Hırvatistan’ın Dalmaçya kıyıları boyunca uzanan bu yol güzel virajlara ve harika manzaralara sahip. Yolun tek can sıkıcı tarafı, üstünde birçok turistik yerleşim bölgesinin olması. Bu nedenle özellikle yaz aylarının hafta sonu günlerinde yoğun bir trafik yaşanabiliyor. Deniz kıyısından kıvrıla kıvrıla giden bu yol inanılmaz manzaralara sahip. Dalmaçya adalarını seyrede seyrede bir gününü bu yolda geçirebilirsin.

 

Mostar - Saraybosna Yolu


Rijeka - Zadar yolunu yaptıysan sonraki istikametin Mostar - Saraybosna yolu olabilir. Mostar-Saraybosna yolu bu listedeki en yoğun trafiğe sahip olan yol. Bosna Hersek’in en önemli iki kentini birbirine bağlayan bu yolda trafiğin bu kadar yoğun olması oldukça normal.
Trafik ne kadar yoğun olursa olsun, bu yolu gitmekten pişman olmayacağını söyleyebilirim. Yol üstünde dereler, şelaleler, kanyonlar ve göller göreceksin. İçinden geçeceğin küçük kasabalar ve Yugoslavya’nın eski günlerinin izini taşıyan küçük şehirler de cabası. 
Bu yol sadece 130 kilometre uzunluğunda. Ancak trafiğin pek de hızlı akmadığını göz önüne alıp yol için en az 5 saatini ayırmanda fayda var. Bu sayede bol bol mola verip manzaranın ve yol üstündeki restoranların tadını da çıkarabilirsin.