Öğleden sonraları denizden esen imbat, Cunda, Sarımsaklı Plajı, 22 ada ve zeytin kokan sokaklarıyla Ege’nin göz bebeği Ayvalık, geçmişte ağırlıklı Rumların yaşadığı bir sahil kasabasıydı. Ayvalık bugün, bol seçenekli güzel bir tatil söz konusu olduğunda akla gelen ilk yerlerden biri. Sokaklarında kaybolmaktan büyük keyif alacağın Ayvalık ve çevresinde gezilecek, görülecek ve tadılacak çok şey var. Özetle, Ayvalık otelleri araştırması yapmaya başlasan iyi olur.

Ayvalık ve Adaları


Ayvalık otelleri, adaları ve yarımadalarıyla Ege’nin dantel sahillerinden birine sahip. Sonradan yol yapılarak ana karayla birleştirilen Cunda ve Tımarhane Adası en meşhur olanları. Cunda her zaman hareketli ve çekici bir yerleşim merkeziydi. Tımarhane Adası’nda ise günümüzde sadece Paraskevi Manastırı’nın kalıntıları bulunuyor. İlk Kurşun Tepesi de Ayvalık ve adalarının muhteşem manzarasının seyredilebileceği en iyi noktalardan biri olarak biliniyor.

Cunda'nın Yeri Ayrı


Ayvalık Cunda’sıyla, Cunda ise balık lokantaları, şirin dükkânları, meşhur Taş Kahve’si, dar sokakları ve Rum evleriyle meşhur. Patriça ve Ortunç gibi iddialı koyları olan Cunda, akşam saatlerinde de cıvıl cıvıl!

Sarımsaklı Plajı


Güneşe doymak için bir adresin kesinlikle Sarımsaklı olmalı. Deniz odaklı bir Ayvalık tatili yapmak isteyenlerin büyük bölümü, konaklama için de halka açık mavi bayraklı Sarımsaklı bölgesini tercih ediyor. Bu bölgede 5 yıldızlı oteller de var, butik otel ve iyi pansiyonlar da.

Ayvalık Demek Tarih Demek


Ayvalık, büyük bölümü Cunda’da olmak üzere çok sayıda kiliseye sahip. Cunda’nın ara sokaklarında, iki katlı tahta ve taş Rum evlerini keşfederken Taksiyarhis Kilisesi karşına çıkacak. Bu kadim ibadethane Cunda’nın en eski mahallelerinden biri olan İsmet Paşa’da yer alıyor. Cunda’nın simgesi hâline gelen Taksiyarhis Kilisesi camiye dönüştürülmüş ve 2014 yılından bu yana müze olarak ziyarete açılmış. 19. yüzyılda da inşa edilen Agia İanni Kilisesi de görülmeye değer. Saatli Camisi adıyla anılan bu yapı da göz kamaştıran iç mekânı, portreleri, oymaları ve gösterişli sütunları sebebiyle mutlaka görülmeli.

Şeytan Sofrası'nda Gün Batımı 


Ayvalık’ın en popüler duraklarından biri olan Şeytan Sofrası, Çamlık Orman Kampı’nın ilerisindeki tepede yer alıyor. Efsane hâline gelen ayak izini görmek ve güneşin batışını izlemek için buraya turlar düzenleniyor. Her akşamüstü yüzlerce kişi Şeytan Sofrası’na geliyor. Önce tepenin kuzeybatı yamacında, etrafı demirle çevrelenmiş eski lav birikintisi üzerindeki şeytanın ayak izine para atıp dilekler dileniyor. Daha sonra Ege’nin masmavi deniziyle irili ufaklı adaları ve güneşin batışı izleniyor. Bu ritüeli atlamamalısın.

Zeytinyağı Müzesi


Ayvalık zaman içinde değişen kaderini zeytine borçlu. 2001 yılında eski bir sabunhaneden dönüştürülen Türkiye’nin ilk zeytinyağı müzesini mutlaka keşfetmelisin. Zeytinyağının üretim sürecinde kullanılan her şeyi görebileceğin müze, zeytin mucizesini daha iyi anlamanı ve Ayvalık’ı daha da çok sevmeni sağlayacak.

Gerçek Ege Mutfağı ve Ayvalık


Türk, Rum, Girit ve Midilli mutfaklarının en lezzetli mezeleri ve en taze balıklarıyla Ayvalık harika bir mutfak kültürüne sahip. Ayvalık’ın kendi sularına özgü, kızartması harika olan Papalina adında bir de balığı var. Öğle saatlerinde ise yörenin en has zeytinyağlarıyla yapılan harika ev yemeklerini denemelisin. Tabii Ayvalık merkezdeki Tostçular Çarşı’sında bir Ayvalık tostu yedikten sonra.

Deniz, kum ve Güneş'in tadına varmak için senin için seçtiğim otellere göz at derim:


www.tatilsepeti.com/ayvalik-otelleri
www.odamax.com/tr/district/balikesir/ayvalik-961
www.tatilbudur.com/yurtici-oteller/balikesir/ayvalik-otelleri