Birbirinden güzel soğuğa dayanıklı bitkiler arasından bir seçim yaparak balkonunu, bahçeni ya da terasını kış aylarında da doğanın güzellikleri ile süslemeye var mısın?

Kış, kar, soğuk demeden bahçesinin güzelliğini dört mevsim korumak isteyenler buraya! Eğer sen de evinde, balkonunda ya da bahçende değişen hava koşullarına aldırış etmeyecek, soğuğa dayanıklı bitkiler arayışı içindeysen, bu listemizden faydalanarak kışın da yeşil sevdanı sürdürebilirsin. İnci çiçeğinden ekinezyaya, rengarenk menekşelerden şifa kaynağı çuha çiçeğine, soğuğa dayanıklı bitkiler nelerdir, hep birlikte öğrenmeye ne dersin?



Kardelen


Elbette isminden de anlaşılacağı üzere soğuğa dayanıklı çiçekler dendiğinde akla gelen ilk bitki kardelen oluyor. Ocaktan martın sonuna kadar açan bir çiçek türü olan ve en verimli halini bu kış ayları arasında sergileyen kardelen, -20 derece soğuğa kadar dayanabilir. Kardelenin yetişmesi için en uygun şartlar ise nemli, ıslak ve soğuk topraklar oluyor.



Kirpi Otu (Ekinezya)


Ayırt edici mor çiçekleri ile bilinen kirpi otu, ya da diğer adıyla ekinezya, sezon dışında doğru bakım uygulandığında bu göz alıcı rengini korumaya devam edebilir. Eksi derecelerde rengini muhafaza etme konusunda pek başarılı olamayan ekinezya çiçeği, özellikle 3 ila 9 derece civarındaki hava koşullarında oldukça dayanıklı bir yağı sergiler. Soğuk seven bitkiler listesinde her daim ilk sıralarda görebileceğin ekinezya çiçeği ile sen de bahçenin kış aylarında da renk dokusunu koruyabilirsin. Mevsimi geçmeye yakınken ekinezya çiçeğinin yapraklarını kurutup yüzde yüz organik ve şifa dolu bir bitki çayı elde edebileceğini de aklından çıkarma!



İnci Çiçeği


Soğuk iklim bitkileri dendiğinde akla gelen bir diğer çiçek türü de inci çiçeği oluyor. Özellikle soğuğa dayanıklı çit bitkileri arasında göze çarpan ve isminden de anlaşılacağı gibi zarif incileri andıran bu çiçeğin narin yapısına kesinlikle aldanma: İnci çiçeği, zehirli yapısı ile hayvanların tüketimine uygun olmamakla birlikte eksi derecelerde şahlanmasından ötürü oldukça sert ve güçlü bir yapıya sahip. Balkonunda ya da bahçenin etrafında benzersiz bir görüntü oluşturmak için kış aylarında inci çiçeğinden yararlanabilirsin. Bu çiçek, aynı zamanda hoş bir buket aranjmanı yapmak isteyenler için de ideal bir alternatif sunuyor. Eğer sen de misafirliğe giderken ya da sevdiğin bir arkadaşına hediye verirken onu hoş bir çiçek buketi ile sevindirmek istiyorsan, kendi ellerinle dikip yetiştirdiğin inci çiçeğinden eşi benzeri bulunmayan bir buket oluşturabilirsin.



Mavi Ladin


Soğuğa dayanıklı ağaçlar arasında başı çeken mavi ladin, benzersiz buz mavisi rengi ile adeta kışın sembolü. Mevsim ne olursa olsun; mavi ladin yetiştirmek elbette her yiğidin harcı değil: Bir saksıya Soğuğa dayanıklı salon bitkilerinin aksine kendine özel, geniş bir alan ve toprakla birebir temas isteyen mavi ladin, 2-7 derece arasında ideal yetişme koşullarına ulaşıyor. Eğer senin de bahçen mavi ladin yetiştirmeye müsaitse özellikle karlı havalarda bu ağacın tadını çıkarabilir, yılbaşı dönemlerinde ise ağaç süslemesi yaparak mavi ladinin güzelliğine güzellik katabilirsin. 



Şimşir


Kar örtüsü altında mükemmel görünen bir diğer bitki de şimşir. Soğuğa dayanıklı yer örtücü bitkiler arasında yer alan şimşir bitkisi, sert ve dirayetli yapraklarıyla ön plana çıkıyor. Şimşirin yüzeye yakında yer alan kökleri, kış aylarında ihtiyaç duyduğu korumaya erişebilmek için kalın bir malç örtüsü ile kaplanmalı. Bu bitkinin en can alıcı özelliği ise geniş bir bahçesi ya da toprak alanı bulunmayanlar için harika bir soğuğa dayanıklı bitki alternatifi sunması. Ufak bir saksıda dahi rahatlıkla yetiştirebileceğin şimşir ile yaz kış demeden yeşilin güzelliğine doyabilirsin.



Kedi Nanesi


Kedi nanesinin benzersiz kokusu ile göz alıcı mor renginin kombinasyonu, onu kışın yetiştirebileceğin bitkiler arasında bir adım öne çıkartan özellikler arasında. Soğuğa dayanıklı bahçe bitkileri söz konusu olduğunda oldukça başarılı bir performans sergileyen kedi nanesi, kuraklık, kısmi güneş ve vasat toprak koşullarına bile dayanıklılık gösterebiliyor.



Ateş Feneri (Heuchera)


Özellikle gölgelik alanlarda rahatlıkla kullanabileceğin ateş feneri bitkisi, ismini büyük yeşil yapraklarının üzerinde yer alan kırmızı, alevimsi damarlardan alıyor. Soğuk iklim bitkileri arasında özellikle Kuzey Amerika'da bolca yetişebilen heuchera bitkisi, bir saksıda yetiştirilebileceği gibi toprağa dikilerek de büyütülebilir. Sıcaklık derecelerinin eksiye düşmesinin beklendiği dönemlerde ateş fenerinin daha verimli bir kış geçirebilmesi için özellikle toprağa dikilmesi tavsiye edilir.



Hercaimenekşe


Hiçbir soğuğu seven çiçekler listesi, menekşe olmadan tamamlanmaz. Kışın grisini, kasvetini ve monotonluğunu tek bir bakışla üzerinden atmana yardımcı olacak rengarenk hercaimenekşeler, bir kış bahçesinin en hayat dolu unsurlarından birine dönüşüyor. Mor, lila, beyaz ve sarı gibi iç açan renklerle kış aylarına zenginlik katan hercaimenekşeler, saksıda yetiştirmek ve kış bahçesinde ya da balkonda sergilemek için ideal cinsten.



Muz Zambağı


Bohem tarzda bir balkon ya da bahçe dekorasyonu için muz zambağı adı verilen bitki, harika bir alternatif oluşturuyor. Soğuk kış aylarında gönül rahatlığıyla bahçene dikebileceğin muz zambağı, kısmi güneşe hayır demeyeceği gibi buzlanmaya da çok uzun süre dayanamayacak cinsten. Bununla birlikte 0-7 derece arasındaki havalarda adeta kendini bulan bu bitki, soğuğa dayanıklı dış mekan bitkileri arasından saksıda yetiştirebileceği bir tür arayanlar için biçilmiş kaftan. Muz zambağı bitkisini geniş ve bol topraklı bir saksıda yetiştirebileceğin gibi bahçenin toprağına ekerek de kullanabilirsin.



Çobanpüskülü


Kimisinin "kış yemişi" olarak da adlandırdığı çobanpüskülü, aslında soğuğa dayanıklı meyve ağaçları kategorisinde yer alıyor. İkonik bir kış bitkisi olan bu ağaç, kış dekorasyonu ile doğrudan ilişkilendirilen soğuğa dayanıklı bitkiler arasında. Sonbahar aylarında dikilen bu ağacın meyvelerini ise sıcaklıklar eksinin altına düşmeye başladığında ufak ufak almaya başlamak mümkün. Ağacın üzerindeki meyvelerin yenip yenemeyeceği ise halen tartışma konusu olmakla birlikte uzmanlar tarafından pek tavsiye edilmiyor.



Farekulağı (Çuha Çiçeği)


Tıpkı muz zambağı ve şimşir gibi farekulağı bitkisinin de kökleri yere oldukça yakındır, bu nedenle de kış aylarında malç tabakası ile örtülmeye ihtiyaç duyarlar. Bununla birlikte çuha çiçeği olarak da isimlendirilen farekulağı bitkisi, soğuğa oldukça dayanıklı yapısı sayesinde bütün kış sarının bin bir tonunu sergileyebilecek güzelliğe ve dirayete sahiptir. Hafif gölgelik alanları tercih eden bu bitkiyi saksıda yetiştirebileceğin gibi bahçenin toprağına da gönül rahatlığıyla yerleştirebilir ve kış mevsimi boyu tadını çıkarabilirsin.



Saksıdan suluğa, bahçe el aletlerinden toprağa, soğuğa dayanıklı bitkiler dikmek, onları budamak, sulamak ve bakımlarını yapmak için ihtiyaç duyabileceğin tüm malzemeleri Hepsiburada üzerinden uygun fiyatlara satın alabilir, tüm indirimlere ek olarak Paracık kazanarak onları katlaya katlaya harcamanın keyfine varabilirsin!