Havayı temizleyen bitkileri keşfederek evindeki kötü kokuları filtreleyebilirsin. Kötü havayı temizleyen bitkileri öğrenmek için hemen incelemeye başla!

Havayı Temizleyen Bitkiler


Doğa harikası bitkilerin pek çoğu, evdeki havayı temizleyebilen, arındırabilen özellikleri ile de salon, balkon, teras gibi pek çok yaşam alanında yerini alıyor. Sağlıklı bir yaşamın da temelinde yer alan havayı temizleyen bitkiler ile sen de evini doğa konseptine uygun bir şekle sokabilirsin. Çok daha temiz bir atmosfer yaratmak istersen vakit kaybetmeden evdeki havayı temizleyen bitkileri özellikleri ile beraber burada keşfedebilirsin.

İngiliz Sarmaşığı


Evin havasını temizleyen bitkiler arasında İngiliz Sarmaşığı büyük öneme sahip. Sebebi ise bu bitkilerin havadaki zehirli gazları çekme noktasındaki başarısı. Bu yönüyle öne çıkan İngiliz Sarmaşığı, hızlı büyüdüğü için de yaşam alanlarını hızlıca yeşillendirmene olanak tanıyor. “Duvar sarmaşığı” adıyla da bilinen bu bitkiler, Güneş’i oldukça seviyor. Bu nedenle aydınlık ortamlarda daha hızlı büyüyebiliyor. Bakımı ise oldukça kolay! Toprağı kurudukça periyodik olarak sulaman yeterli. Ek olarak sap kısmı kimyasal içerdiği için İngiliz Sarmaşığı’nın tüketilmemesi gerektiğini unutma.

Areka Palmiyesi


Evde havayı temizleyen bitki çeşitleri arasında Areka Palmiyesi de son derece popüler. Bu bitkiler, kimyasalları önemli ölçüde filtreleyebildiği için temiz bir atmosfer yaratma noktasında destek oluyor ve sık satın alınıyor. Havayı toksinlerden arındırıp nemlendiren etkiye sahip bu bitkiler, NASA tarafından aldığı yüksek puanla da değerini ortaya koyuyor. Gür yaprakları ile evinde büyük bir yeşil alan oluşturmana yardımcı olacak bu bitki, bulunduğu odadaki kötü havayı kolayca temizleyebiliyor. Üstüne üstlük bakımı kolay bir bitki arıyorsan da Areka doğru seçim. Doğrudan Güneş almayan aydınlık bir ortamda büyütebileceğin bu bitki, humuslu ve nemli bir toprağa ihtiyaç duyuyor. Yaprak ve toprağını da düzenli aralıklarla sulaman yeterli.

Dracaena


Farklı birçok kimyasalı temizleyebilen bitkiler arasında Dracaena da öne çıkıyor. Kötü havayı temizleyen bitki çeşitlerinden biri olarak Dracaena nem ve ısıya karşı da dayanıklı bir iç mekân bitkisi. Güneş ışığından dolaylı olarak yararlanırsa da bu bitkiler yapraklarının yeşilliğini koruyabilir. Kolları yukarı doğru açıkmışçasına bir görünüme ulaşan Dracaena, şık görüntüsü ile de dekorasyonlarına artı kattığı için de bitki alışverişlerinde öne çıkıyor.

Aloe Vera


Bitkiler havayı temizler mi diyorsan en popüler yanıtlardan biri kesinlikle Aloe Vera. Zaten sağlık alanında da faydalı bitkilerden biri olduğu için Aloe Vera içeriğini farklı pek çok üründe görüyoruz. Evdeki kötü havayı temizleyebilen Aloe Vera, filtreleme etkisi ile ev ortamını temiz hava standartları ile buluşturabiliyor. Gayet hoş bir görünüme sahip olması ve kolay bakımı yapılabilmesi de Aloe Vera’nın önde gelen özellikleri arasında.

Barış Çiçeği (Peace Lily)


Havada bulunan kimyasallardan benzen, formaldehit, trikloretilen, ksilen, amonyağı temizleme konusunda en etkili bitkilerden biri ise Barış Çiçeği. Nispeten küçük bitkiler arasında yer aldığı için de fazla yer kaplamıyor. Beyaz renkli çiçeği ile de ortama zarif bir görünüm kazandıran Barış Çiçeği ile ev ortamındaki havayı rahatlıkla temizleyebilirsin. Fakat bilmende yarar var: Bu bitkiler özellikle bahar aylarında polen saçabiliyor. Alerjin varsa farklı bir bitki türüne de şans verebilirsin. Toprağını nemli bırakman Barış Çiçeği için yeterli.

Paşa Kılıcı


Serin ve ışık alan yerlerde büyütebileceğin Paşa Kılıcı da kirli havayı temizleyen bitkiler arasında yerini alıyor. Trikloroetilen, formaldehit, tolüen, benzen ve ksilen dahil her türlü toksini giderebilmesi bakımından da bu bitkiler, zengin bir filtreleme / hava temizleme yeteneğine sahip. Az sulansa dahi canlılığını koruduğu için farklı pek çok ortama da uyum sağlıyor. Bu nedenle sık tercih edile bitkiler arasında yer alıyor. Yara tedavilerinde sıklıkla kullanılan bu bitkilerin ise kesinlikle tüketilmemesi gerekiyor.

Kroton


Bol oksijen yayması ile bilinen Kroton bitkisi bakımı nispeten komplike olan bitkilerden biri. Mutlaka Güneş isteyen Kroton, havadar ortamları seviyor. Bu açıdan esasında kapalı ortamlar için çok uygun değil. Yine de oksijen açısından zengin olduğu için havadar kapalı / yarı kapalı ortamlarda da Kroton bitkisi tercih edilebilir. Kuru ortamlarda ise mutlaka havayı nemlendirmek gerekiyor. Bitkinin yapraklarının sonradan kızarmaya başlamasının sebebi de Güneş alması. Böylece bu bitkiler, son derece şık ve egzotik bir görünüme de ulaşıyor.

Flamingo Çiçeği


Flamingo Çiçeği (Antoryum), havadaki amonyağı, formaldehiti ve ksileni temizleyebiliyor. Solunum güçlüğü, alerjik reaksiyon, boğaz tahrişi, cilt tahrişi gibi problemlere yol açan bu maddelerden / bileşiklerden havayı arındırması bakımından Flamingo Çiçeği (Antoryum) kalbe benzeyen yaprak ve çiçekleri ile de son derece zarif. Kolay bir bakıma sahip olan bu bitki çeşitlerinin en önemli özelliklerinden biri ise çiçeği öldüğünde yenisini çıkarması. Uzun ömürlü bir bitki olduğu için de yaşam alanlarının en istikrarlı bitkisi Flamingo Çiçeği olabilir.

Kasımpatı (Chrysanthemum)


Kasımpatı (Chrysanthemum) bitkisi de amonyak, benzen, formaldehit ve ksilen gibi kimyasalları yok etme özelliğine sahip. Farklı birçok forma ve renge sahip olan bu bitkilerin toprağı yumuşak, nemli ve geçirgen olmalı. Kurumuş toprak bu bitkiler için son derece tehlikeli. Güneş’i ve aydınlık ortamı seven Kasımpatı (Chrysanthemum) genel olarak serin ortamlarda daha rahat yetişiyor. Bununla beraber sıcağa ve susuzluğa toleransı da yüksek bir bitkidir.

Açelya


Açelya, havadaki tüm kimyasalları emebildiği için son derece güçlü ve tesiri yüksek bir bitki. İç ortam havasını bu şekilde mükemmelen iyileştirebilen açelyanın kökleri çok ince olduğu için oldukça hassas bir yapıda. Kuru havaya sahip evlerde iki günde bir sulanması gerekiyor. Beyaz, pembe, sarı, kırmızı renkleri / tonları bulunan açelya, “kışın kraliçesi” unvanıyla da biliniyor.

Peru Mumu (Cereus Peruvianus)


Elektro manyetik dalgaları emebilen Peru Mumu, radyasyona bağlı baş ağrılarını da giderebiliyor. “Radyasyon emici kaktüs” olarak da bilinen Peru Mumu (Cereus Peruvianus) yazın yüksek sıcaklıkları tolere edebiliyor. Genelde 10 günde yaklaşık 1 defa sulama yapılabilen bu bitki çeşitleri ışıklı, aydınlık ortamları da seviyor.

Para Çiçeği


“Mücevher bitkisi” adıyla da bilinen Para Çiçeği (Crassula ovata), NASA’nın da havayı en iyi temizleyen bitkiler listesinde yer alıyor. Elektromanyetik dalgaları emmesi ve amonyağı yok etmesi ile de oldukça güçlü bir bitki. Hatta dahası var: Para Çiçeği (Crassula ovata) yapraklarında açığa çıkan fitonsitler, stres azaltıcı ve bağışıklık güçlendirici etkilere sahip olduğu gibi havadaki zararlı bakterileri, mantarları da yok edebiliyor. Para Çiçeği şirin – mini görünümü ile de ev dekorasyonlarına oldukça hoş bir değer katıyor.

Difenbahya


Difenbahya, kapalı ortamdaki formaldehit adlı kimyasal bileşeni emebiliyor. Bu açıdan ortamı zararlı kimyasallardan arındırdığı gibi toluen ve ksileni filtreleme noktasında da başarı gösteriyor. Oldukça hoş yeşil tonları üzerinde taşıyan yapraklarının yanı sıra küçük boyutu ile de yer kaplamayan bitkiler arasında bulunuyor.
 
Not: Bitkilerin pek çoğunun genel olarak tüketilmemesi gerektiğini unutma. Bunun dışında polen saçabilen ya da bakımı zor bitkiler de var. Bu nedenle tercih edeceğin bitkiyi bu kriterler ekseninde de tercih edebilirsin.