Duvar kağıdı nasıl kaplanır? Sen de bu sorunun cevabını merak ediyorsan bu yazıyı okumaya hemen başla!

Duvar Kağıdı Nasıl Kaplanır, Sökülür?
 
Yatak ya da dikey çizgili, benekli, geometrik desenli veya üç boyutlu… Evet, sen de evinde ya da çalıştığın mekanlardaki duvarları dilediğin tasarıma sokabilirsin. Birbirinden eğlenceli, havalı, modern veya retro duvar kağıtları sayesinde odaların dekorasyonu değişiyor. Tarihi eskilere dayanan duvar kağıdı kaplama işi, günümüzde de pek çokları tarafından tercih ediliyor. Eğer sen de çıplak duvarlardan ziyade duvar kağıtlarının süslediği bir mekanda olmak istersen duvar kağıdı nasıl kaplanır, bilmen gerekir. Biz de senin için, rehber niteliğindeki bu metni hazırladık. İşte, karşında “duvar kağıdı nasıl yapıştırılır” kılavuzu. Okumaya devam ederek duvar kağıdı uygulamasının tüm inceliklerini öğrenebilirsin.
 

Duvar Kağıdı Uygulama Öncesi Gerekli Hazırlıklar


 
Detaylara girmeden önce duvar kağıdı uygulaması öncesinde seni ne gibi hazırlıkların beklediğinden bahsedelim. İşin gereksinimlerini aşağıda başlıklar halinde bulman mümkün.
 

  • Eski Kağıtların Sökülmesi: Yeni alınan çizgili, çiçek desenli ya da 3d duvar kağıdı nasıl yapıştırılır, sorusunun cevabını verebilmek için öncelikle eskilerin sökülmesi gerekir. Sökme işlemi sonrasında duvardaki kalıntıları zımpara yardımıyla alarak duvarı düzgünleştirebilirsin. Bunun ayrıntılarını ise aşağıda genişçe görmen mümkün.


 


  • Temizlik: Kağıdın uygulanacağı duvar yüzeylerinin temiz, pürüzsüz ve tabi ki kuru olması gerekir. Nemli yüzeyler, duvar kağıdı uygulamasını uzun süre taşıyamayacağından ötürü bu işlem için uygun değildir. Dolayısıyla uygulama öncesi duvarın nemli bölgeleri varsa onların tamiri veya temizliği için kolları sıvasan iyi olur.


 


  • Duvar Kağıdı Rulolarının Hazırlanması: Duvar kağıdı yapıştırmak için öncelikle ruloların hazırlanması gerekli. Ruloları, daha önce belirlediğin uzunlukta keserken ruloları bir yönde açtıktan sonra parçaların hangi taraflarının üstte olacağından emin olman şart. Böylece duvara uygulama esnasında işini epey kolaylaştırmış olursun. Bizden söylemesi.


 


  • LOT Numaralarının Denetlenmesi: Ayrıca yeni duvar kağıdı rulolarının desen ve LOT numaralarının da aynı olması gerekiyor. Desen numarası, kağıtların aynı desende olduğunu, LOT numarası ise ruloların aynı üretim kazanından çıktığını göstermek için kullanılır. Dolayısıyla ürünlerin LOT ve desen numaralarını kontrol etmen, ruloyu açtığında yaşayacağın hayal kırıklığının önüne geçebilir.


 


  • Yapıştırıcıların Hazırlanması: Yapıştırıcılarını da hazır etmen gerekiyor. Duvar kağıtlarını uygularken bu yapıştırıcılar elinin altında olsa iyi olur. Zira bu yapıştırıcılar genelde toz halde bulunuyor. Bunların su ile karıştırılarak homojen hale getirilmesi, yapıştırma işlemine geçerken sana zaman kazandıracaktır. Bazı durumlarda bu karışıma tutkal ya da ovalit denen sıvı duvar kağıdı yapıştırıcısı da eklenebiliyor.


 

Duvar Kağıdı Nasıl Kaplanır?


 
Geldik duvar kağıdı kaplama nasıl yapılır, uygulama adımına. Uygulamaya, bir ruloyu açarak başlayabilirsin. Deseni kontrol ettikten sonra tavan yüksekliğini de kontrol etmeyi unutma. Bunun için üç farklı nokta belirlemen, işi sağlama alacaktır. Daha sonra ölçülen duvar yüksekliğinden on santimetre fazla olmak üzere ilk boy kes. İki boyu bu şekilde kesip desenlerin uygun olduğunu gördükten sonra duvara uygulanacak diğer boyların kesimine de başlayabilirsin. Eğer en baştan tüm boyları kesip bekletirsen yapıştırırken hata yapma ihtimalin artar. Dolayısıyla bu şekilde iki boy iki boy keserek ilerlemek en iyisi. Hatta kağıtların ters yapıştırılmasının önüne geçmek için ruloların üste gelecek yönlerine bir işaret kondurabilirsin.
 
Ayrıca uygulamanın yeterince ışıklı bir alanda olması da önemli. Nereye yapıştırdığını daha iyi görerek ilerlemek, senin de içini rahatlatacaktır. Gelelim, yapışkan meselesine. Mutfak, salon, bebek odası ya da banyo duvar kağıdı nasıl kaplanır sorusunun cevabı içinde yer alan yapıştırma işleminde kullanılacak yapışkanın türünü belirleyerek işe başla. Her duvar kağıdının yapışkanı farklı olabileceği için paket içinden çıkan ürünün kullanılması gerekiyor. Eğer aksi bir durum olursa üreticiyle irtibata geçip yapışkan türü hakkında bilgi almayı deneyebilirsin. Doğru tipi bulduktan sonra rulonun arkasına sür ve biraz beklet.
 
Yeteri kadar bekledikten sonra kestiğin duvar kağıdı rulosunu alıp tavandan başlayarak yapıştırabilirsin. Bu esnada eğer desenli bir model kullanıyorsan desenlerin birbiriyle uyumlu olmasına dikkat etmeyi ihmal etme. Elinde bir sıvama aleti ya da bir sünger olursa, kağıdın altında kalması muhtemel hava kabarcıklarını düzeltebilirsin. Duvar kağıtlarının kenarlarının üst üste binmemiş ya da aralarında boşluk kalmamış olması, estetik anlamda son derece önemli.
 
Uygulama yapılan odanın havalandırmasının düzgün yapılması şart. Bu, odadaki yapıştırıcının daha kısa sürede kurumasına ve odanın havasının eski haline daha çabuk dönmesine yardımcı olacaktır.
 
Son olarak bazı duvar kağıtlarının üzerinde “prepasted” ibaresi görebilirsin. Bu, o duvar kağıdının, fabrika çıkışlı olarak yapışkanlı olduğunu gösterir. Yani bu rulolara, ilave bir yapıştırıcı sürene gerek yok. Tek yapman gereken ruloyu, ön yüzü içe bakacak şekilde sarman ve temiz su dolu bir kaba batırıp çıkarman. Kısa bir süre bekledikten sonra yapıştırma işlemine geçebilirsin.
 
Tüm bu bilgilerin ardından duvar kağıdı nasıl sökülür, konusuna geçebiliriz.
 

Duvar Kağıdı Nasıl Sökülür?


 
Mekanlara yepyeni bir hava katmak ve yenilenmiş hissetmek için harika bir yol olan duvar kağıdı uygulaması için eskimiş duvar kağıdı nasıl sökülür, bir fikrin var mı? Cevabın hayırsa üzülme! Bizim senin için hazırladığımız bu rehberde duvar kağıdı sökmek ile ilgili bilgiler de mevcut. Hem de hemen aşağıda!
 
Özel Solüsyonları Kullanmayı Dene: Online pazaryerlerinde de bulabileceğin duvar kağıdı sökücü solüsyonların yardımıyla bu süreci epey kolaylıkla atlatabilirsin. Bu ürünlerin üzerinde nasıl kullanılacakları yazılı. Dolayısıyla bu talimatlara uyarak solüsyonu hazırlayabilir ve uygun yönergeleri izleyerek duvar kağıdı sökme işlemini başarıyla gerçekleştirebilirsin.
 
Buhar da İyi Bir Yardımcı: Yukarıda da bahsedildiği üzere nem, duvar kağıdının düzgün yapışmasını engelleyen bir faktör. Peki, eski duvar kağıdını sökmek için nemden yararlanamaz mıyız? Tabi ki yararlanabiliriz. Sen de eline bir buhar cihazı al ve eski duvar kağıtlarının üzerine tut. Kağıtların yeterince nemlendiğini düşünüyorsan bir spatula yardımıyla kağıtları sökmeye hemen başla. İşinin nasıl da kolaylaştığını görünce sen de şaşıracaksın.
 
Sıcak Su ve Deterjan: Nem demişken sudan bahsetmemek olmazdı. Bir kova dolusu sıcak suyun içine bir miktar deterjan katarak da duvar kağıtlarını sökme uygulamasını deneyebilirsin. Bu kovaya batıracağın büyükçe bir süngeri de duvar kağıtlarına sürerek onların ıslanmasını sağla. Sonrası kolay. Bir spatula yardımıyla kağıtları yırtmadan sökebilirsen duvarlarındaki hasarı da asgari düzeyde tutmayı başarabilirsin.
 
Pürüzsüz Yüzeyler için Sert Fırçalar: Her ne kadar iyi çıkarılmış olursa olsun, duvar kağıdı sökümü sonrasında duvarda kalıntılar olabiliyor. Bu sebeple sert bir fırça yardımıyla zımparalama yapılması, duvarların pürüzsüz olması için gerekebilir. Sabunlu su e sert bir fırça ile duvarı güzelce sildikten sonra kendinle gurur duyabilirsin.
 
Ek Yerlerinden Başla: Duvar kağıdı sökme işlemine kağıtların ek yerlerinden başlarsan işin kolaylaşır. Gelişigüzel ilerlemekten ziyade bu yöntemi kullandığında hem süreç daha kısa olacak hem de duvardaki hasar minimize edilecektir. Nemlendirilen duvar kağıtları, ek yerlerinden spatula yardımıyla nasıl da kolay sökülüyor, değil mi?
 
Prizlere Dikkat: Eskiyen duvar kağıdını sökme işlemi esnasında duvardaki prizlere ekstra dikkat etmelisin. Özellikle kağıtların ıslatılması ya da nemlendirilmesi sırasında prizlerin suyla temas etmediğinden emin ol.
 
Sen de evine ya da ofisine uygun harika duvar kağıtları bulduysan eskilerini söküp yenilerini yapıştırmaya hemen başlayabilirsin. Ayrıca birbirinden modern modeller hakkında bilgi almak için Modern Duvar Kağıtları ile Ev Dekorasyonu başlıklı yazımıza mutlaka göz at!