2000’li yıllara geri dönmek mi isterdin? Cevabın evetse bu yazı tam sana göre. Okumaya devam ederek 2000’ler modasını tekrar yaşayabilirsin.



Düşük bel pantolonlar, kısacık ceketler, ince atkılar, kalın kemerler, kolej tarzı kombinler, gazeteci şapkaları… Tüm bu stili özlediysen sen de 2000’ler modasını canlandırmak isteyenlerdensin demektir. Biz de bu yazıda 2000’lerin modası konusunu ele alıyoruz. Okumaya devam ederek konunun detaylarını öğrenebilir, 2000’ler modasını tekrar yaşayabilirsin. Bakalım, 2000’li yıllarda hangi kıyafetler modaymış!




2000’ler Kadın Modası



Düşük Beller





Yıllar geçtikçe moda dünyası sürekli değişiyor ve bazı trendler gelip geçici olurken bazıları da ikonikleşerek yıllar boyu hatırlanıyor. 2000'lerin moda sahnesinde belirgin bir yer edinen düşük bel pantolonlar, ikinci kategoride. Bel kemiklerini açıkta bırakacak şekilde tasarlanan bu pantolonlar, 2000 modasının en belirgin ögelerinden. Özellikle gençler arasında son derece yaygın olan bu tarzın popülerliği, genellikle gençlik kültürüyle ve pop müziğin etkisiyle ilişkilendirilebilir. Ünlü pop yıldızlarının ve film yıldızlarının sokak modasını etkilemesiyle, düşük bel pantolonlar 2000'lerin başında moda dünyasında fırtına gibi esmişti. Çoğunlukla dar kesim ve yırtık detaylarla birleştirilmiş olan düşük bel pantolonlardaki favori renkler arasında kot mavisi, siyah ve beyaz yer alıyordu. Ayrıca pantolonların bellerinin normalden daha aşağıda olması, göbek dekoltesini vurgulamak için ince kemerlerin kullanılmasına da olanak tanıdı. Okumaya devam ederek kalın kemerlerin 2000’ler kadın modasına nasıl damga vurduğunu daha iyi anlayabilirsin.



Kalın Kemerler


Kadınların gardırobunda her daim kendine yer bulan kemerler, 2000’lerde epey kalındı. Genellikle beli saran ve dikkat çeken tokalarıyla nam salmış bu kemerlerde; deri, suni deri ve metal aksesuarlar da vardı. Dar paça jean’ler, etekler ve hatta Bermuda şortlarla bile kombinlenebilen bu moda aksesuarı, 2000’lerde hemen hemen her kadının kombinini süsleyen önemli elemanlardandı. Üstelik sadece günlük olarak değil, özel davetlerde de kullanılması cabası. Bugün bile 2000’lerin modasını yaşamak isteyenlerin kıyafetlerini süsleyen kalın kemerler, moda dünyasında retro akımların yeniden canlanmasıyla birlikte yeniden popülerlik kazanmaya başlayabilir. Ne dersin?



Bolero Ceketler


Hemen hemen her üst parçasının üzerine giyilebilen bolerolar, 2000’li yıllarda çok modaydı. Şirin tasarımları ve farklı dokularıyla ön plana çıkan bu giyim elemanları, çoğunlukla canlı renklerde tercih edilse de her stilde kendine yer bulabilme özelliğine de sahipti. Bazen kot, bazen örme bazen de tiril tiril dokusuyla gördüğümüz bolerolar, 2000’ler kadın modasının olmazsa olmazlarındandı, diyebiliriz. Peki, nasıl giyiliyordu bu bolerolar? Cevap: Çoğunlukla düşük bel kot pantolonların üzerine giyilen V-yaka bluzların üzerine… Dekoltelerin ön planda olduğu 2000’lerde, bolerolar bu dekolteleri biraz olsun dengelemek için harika bir seçenekti.



Jean Üzeri Elbiseler


Moda tekerrür eder mi bilinmez ama jean üzeri elbiseler, 2000’lerin en trend parçalarından biri olarak bilinirdi.  Çoğunlukla transparan kumaştan yapılan elbiselerin tercih edildiği bu kombinlerde kotlar da genelde dar kesimdi. Her mevsim uygulanabilirliği sayesinde sezonsallığın dışına da çıkmayı başaran jean üstü elbise kombinleri, 2000’ler modası içinde kendine yer bulan elemanlardan.



İnce Atkılar


2000’lerde aksesuarlar da oldukça fazlaydı. Bu aksesuarlardan biri de ince atkılar. Çoğunlukla örme dokuya sahip kumaşlardan yapılan bu atkılar, 2000’li yıllarda yaz kış takılırdı. Beyaz, mavi, sarı, pembe, bej, siyah ya da gri gibi tek renklerin yanı sıra capcanlı ve rengarenk tasarımlarıyla da dikkat çeken 2000’lerin ince atkıların, genellikle V-yaka bluz veya tişörtlerle birleştirilerek kullanıldığını da hatırlatalım.



Kolej Tarzı Kombinler




2000’lerde çoğunlukla ekoseli olarak karşımıza çıkan kolej tarzı etekler, şapkalar ve kravatlar hem kadın hem erkek modasının olmazsa olmazlarındandı. Pilili mini etekler, baklava dilimi desenli diz altı çoraplar ve çizgili kravatların bir araya geldiği bu kombin stilindeki en büyük detaylardan biri de dekolte. Genellikle göğüs dekoltesinin tercih edildiği 2000’ler kolej tarzı kombinlerin geri gelmesini ister misin?




2000’ler Erkek Modası



Fosforlu Deriler


2000’ler erkek modası içinde kendine yer bulan fosforlu deri giysiler, zamanın ünlü erkek pop müzik gruplarının önderliğinde nam salmaya başlamıştı. Kocaman metal kolyeler ve neon detaylarla hareket kazandırılan deri ceketler ve pantolonlar, dönemin en dikkat çeken giyim parçalarındandı. Özellikle konserlerde sıklıkla karşılaştığımız parlak deri kıyafetli erkekler, 2000’li yıllarda moda ikonu olduklarının farkındalar mıydı acaba?



Taşlama Kotlar


2000’ler modasının belki de en kötü parçalarından biriydi taşlama ve yıkama işlemi yapılmış kotlar. Çoğu zaman koyu renk üzerine uygulanan taşlama işlemi, bu kotları, 2000 erkek modasına dahil edecek kadar çok sevdirmiş olmalı. Taşlama kotlar; tişört, spor ayakkabı ve sweatshirt’lerle bir arada tercih edilirdi.



Bol Bermuda Şortlar




2000’ler giyim modasının erkek kategorisindeki birincisi belki de bol Bermuda şortlardı. Çoğunlukla kargo tarzı olarak tasarlanan Bermuda şortlar, rahatlığı ve bohem tarzıyla dönemin genç erkekleri tarafından çok sevilmiş olmalı ki herkesin giydiği bir kıyafet olarak nam salmayı başarmıştı.




Boğazlı Kazaklar


Özellikle ceketle birleştirildiğinde erkeklere müthiş bir hava katan boğazlı kazaklar, 2000’lerde her renkten ve dokudan tercih edilirdi. Hem kumaş pantolon hem de jean üzerine rahatlıkla giyilebilen bu kazaklar; lacivert, siyah, gri ve haki gibi koyu renklere ek olarak bej, beyaz ya da krem rengi gibi açık tonlarda da sıklıkla karşımıza çıkardı.




2000’ler Saç Modası


2000’ler saç modası dendiğinde akıllara neler geliyor, hatırlamak ister misin? İşte, sana 2000’li yıllarda kadın ve erkeklerin saç stilleri!


Kadınlar




Düz ve Uzun Saçlar: 2000'lerde kadınlar arasında popüler olan en temel tarz, düz ve uzun saçlardı. Saç düzleştiricilerin ve uzatma ürünlerinin yaygın olarak kullanılmasıyla, kadınlar düz ve parlak saçlara sahip olmayı tercih etti.
Katlı Kesimler: Katlı kesimler de 2000'lerin kadın saç modasında yaygın bir trenddi. Özellikle yüz çerçevesindeki katlı kesimler, hacim ve hareket kazandırarak modern bir görünüm sağladı.
Yan Örgüler ve Tokalar: Yan örgüler ve tokalar da 2000'lerin kadın saç modasında sıkça görülen detaylardandı. Saçın bir kısmını yanlara örmek veya tokalarla süslemek, genç kadınlar arasında popüler bir tarz haline geldi.




Erkekler




Sivri Kesimler: 2000'lerde erkekler arasında popüler olan bir saç tarzı, sivri kesimlerdi. Saçın üst kısmı uzun bırakılırken yanlar ve arka kısım kısa tutulurdu. Bu tarz genellikle saç jölesi veya kremi kullanılarak şekillendirilirdi.


Çene Hizasında Saçlar: 2000’lerde bazı erkekler, saçlarını çene hizasında veya biraz daha uzun bırakmayı tercih etti. Bu tarz, rahat ve doğal bir görünüm sağlarken aynı zamanda da modern bir tarzı temsil etmesi bakımından sıklıkla kullanılırdı.


Son Mohikan: Ünlü futbolcu Ümit Davala’dan hatırlayacağımız üzere 2000’li yıllarda neredeyse tüm erkek çocuklarının saçları Son Mohikan tarzı kesilirdi. Bu tarzda saçların üst kısmı bırakılırken yanlar tamamen tıraş edilirdi.


Kısacası 2000'lerde kadın ve erkek saç modası, çeşitlilik ve özgünlük açısından zengin bir dönemdi. Herkes kendi tarzını yansıtabileceği bir saç kesimi bulabilirken bazı tarzlar zamanla ikonik hale geldi ve hala modaya yön veren unsurlar olarak hatırlanıyor.


Ayrıca zamanı biraz daha geri alarak 80’ler modası hakkındaki detayları da 80’ler Modası ile Parılda, Canlan! başlıklı yazımızdan görebilirsin.