Farklı lezzetlerle yeni yıla damga vuracak bir yılbaşı menüsü mü hazırlamak istiyorsun? Birbirinden lezzetli tarifler yazımızda seni bekliyor.

Yılbaşı akşamları her zaman yeni bir yılın heyecanının yaşandığı ve gelecek yıldan beklentilerin sıralandığı anlardan birisi olmuştur. Bu yılbaşında sevdiklerini damak çatlatan lezzetlerle şımartmak istiyorsan doğru adrestesin. Gelecek yıl boyunca herkesin dilinden düşmeyecek bir sofra hazırlaman için birbirinden farklı ve çekici lezzet önerilerimize kulak vermende fayda var. “İdeal yılbaşı menüsü evde nasıl hazırlayabilirim?” düşüncelerinden kurtaracak pratik ve lezzetli tarifler için hemen yazımızı incelemeye başla. Birbirinden lezzetli tarifleri uygun fiyatlarla hazırlayabilmek için Hopi’nin sunduğu kampanyalara bakmadan geçme!
 

1-Mevsimine Özel Sebzelerle Hazırladığınız Enfes Bir Çorbayla Başla


Hem Türk hem de Dünya mutfağında akşam yemeklerine hafif ve lezzetli bir başlangıç yapmak için çorba tercih edilir. Sevdiklerine uzun ve keyifli bir yılbaşı yemek menüsü sunmak için sen de ilk olarak çorbayla başlayabilirsiniz. Tabi söz konusu yılbaşı olunca klasik tatlarının dışına çıkmakta özgürsün. Kış mevsimine özel sebzelerle bir çorba hazırlayarak yeni yıl yemeğine çarpıcı bir başlangıç yapabilirsin. Kış ayının bereketiyle gelen birçok sebzeyle sıra dışı çorbalar hazırlaman mümkün. Fakat yeni yıl konseptine yaraşır bir başlangıç yapman için balkabağı doğru tercih olabilir. Yılbaşı sembollerinden olan balkabağıyla enfes bir çorba hazırlayabilmen için yazının devamındaki tarifi detaylı bir şekilde inceleyebilirsin.
 
Balkabağı Çorbası

Malzemeler:
 


  • 3 dilim bal kabağı

  • 1 adet havuç

  • 2 litre su

  • 1 su bardağı süt

  • 1 adet patates

  • 1 adet soğan

  • 3 diş sarımsak

  • Tuz, pul biber, karabiber, zerdeçal

  • Sıvı yağ

  • 1 su bardağa et suyu veya 2 adet et suyu tablet


 
Nasıl Yapılır?
 
Bir tencerede doğradığın balkabakları ve rendelediğin patatesleri kaynatmaya başla. Kaynatma işlemi için sebzelerin üzerini bir tık geçecek kadar su kullanman yeterli. Böylece kaynama sonrasında sebzeleri robottan geçirerek pratik bir şekilde değerlendirebilirsin. Sonrasında havuç, soğan ve sarımsakları küp küp doğra ve bir tavaya al. Tavada az yağda kavurduktan sonra kaynattığın sebzelere dahil edebilirsin. Bu işlemlerden sonra şimdi et suyu ve tuz ilave etme sırası. Bu malzemelerle birlikte bir süre pişirdikten sonra sütü ilave ederek karıştırmaya devam et. Son adımda baharatları ekleyerek 5 dakika daha pişir. Üzerini maydanozla süsleyerek yılbaşı akşamına yaraşır bir sunum yapabilirsin. Afiyet olsun!
 

2-Ara Sıcaklarla Menünü Zenginleştir


Enfes bir çorbanın ardından sunulan ara sıcaklar, ana yemek öncesinde iştah açmak ve daha keyifli sofralar oluşturmak için oldukça ideal. Hafif ve pratik ara sıcak tarifleriyle yeni yıl yemek menüsünü daha seçkin kılabilirsin. Ara sıcaklar zengin bir sofra oluşturmak için de birebir. Daha fazla lezzet sunabilmek için yemeğin bu evresinden faydalanabilirsin. Ara sıcak denince daima hafif ve yoğun lezzete sahip tarifleri tercih etmende fayda var. Böylece misafirlerini daha fazla lezzetle buluşturabilirsin. Yılbaşı ara sıcak önerilerinde geleneksel Türk mutfağından iki lezzet geliyor.
 

Zeytinyağlı Yaprak Sarma


Malzemeler:
 


  • 300 gram asma yaprağı

  • 1 adet limon

  • 4 yemek kaşığı zeytinyağı

  • 1 su bardağı sıcak su


 
İç Harcı İçin:
 

  • 6 yemek kaşığı zeytinyağı

  • 3 adet orta boy kuru soğan

  • 1,5 su bardağı pirinç

  • 1 su bardağı sıcak su

  • 1 yemek kaşığı dolmalık fıstık

  • 1 çay kaşığı karabiber

  • 1 çay kaşığı yenibahar

  • 1 yemek kaşığı kuş üzümü

  • 1/2 çay kaşığı tarçın

  • 1 adet kesme şeker

  • 1 çay kaşığı tuz


 
Nasıl Yapılır?
 
İlk olarak sarmanın iç harcını hazırlamakla başlayabilirsin. Bunun için zeytinyağında kızdırdığın tencereye küp küp dilimlediğin soğanları kavurmaya başla. Pembeleşinceye kadar kavurduğun soğanlara pirinç, dolmalık fıstık, kuş üzümü, karabiber, yenibahar, tarçın, kesme şeker ve tuz ilave et. Ardından sıcak su ekleyerek 5 dakika kadar pişmeye bırak. Sonrasında iç harç lezzetli bir yaprak sarma için hazır! Salamura edilmiş asma yapraklarını damarlı kısımları üstte kalacak şekilde sarmak için hazırla. Her bir yaprağın orta kısmına dengeli bir şekilde harç ilave ederek pratik bir şekilde sarabilirsin. Hazırladığın sarmaları sıkı ve düzenli bir şekilde tencereye yerleştirmeye başla. Sıcak su, limon ve zeytinyağı gezdirerek sarmalarını pişirme işlemine hazırlayabilirsin. Yaklaşık 35 dakikalık bir pişme süresi sonrasında yaprak sarmalar servise hazır!
 
 

Mantar Kızartması


Malzemeler:
 


  • 400 gram kültür mantarı

  • 1,5 su bardağı sıvı yağ

  • 2 adet yumurta

  • 1 su bardağı galeta unu

  • 1 çay kaşığı tuz

  • Maydanoz (kıyılmış)


 
Nasıl Yapılır?
 
İşe ilk olarak mantarları temizlemekle başla. Sonrasında geniş bir kasede yumurta ve tuzu çırp. Ayrı bir kaseye de galeta unu ekledikten sonra mantarların pişmesi için tüm gerekli aşamalar hazır. Mantarları sırasıyla çırpılmış yumurtaya ve galeta ununa bulayarak kızgın yağa bırakabilirsin. Bu lezzeti tam kıvamında sunabilmek  için hazırlığını son aşamaya bırakmak daha mantıklı olacaktır.
 
Ara sıcak menünü bu yemeklerin yanında turşu, salata, hazır meze ve yoğurt gibi lezzetlerle de zenginleştirebilirsin. Bu lezzetleri uygun fiyatlarla sofralarına sunmak için Hopi ayrıcalığıyla sunulan kampanyalardan da yararlanabilirsin.
 

3- Yılbaşına Akşamına Yaraşır Ana Yemekler


 
Yılbaşı için yemek menüsünün en önemli aşaması ana yemekler. Ana yemekler yılbaşı sofralarının hem lezzet hem de görsel açıdan doyurucu olması gerekli. Bunun için hem göze ve damağa hitap eden lezzetleri tercih etmende yarar var. Gösterişli ve zengin bir yılbaşı ana yemek sofrası için hem ana yemek hem de pilavı bir arada sunabileceğin bir önerimiz var. Bunların dışında farklı lezzetler de hazırlayarak misafirlerine zengin bir ana yemek menüsü sunabilirsin.
 

Kestaneli ve İç Pilavlı Yılbaşı Hindisi


Malzemeler
 


  • Orta boy hindi

  • 1 havuç

  • 1 kereviz

  • 1 soğan

  • 2 defne yaprağı

  • 8 diş sarımsak

  • 2 yemek kaşığı tereyağı


 
Sosu İçin:
 

  • Yarım çay bardağı bal

  • 2 yemek kaşığı soya sosu

  • 3 yemek kaşığı biber salçası

  • 2 dal taze kekik

  • 2 yemek kaşığı zeytinyağı

  • 8 diş sarımsak


 
İç Pilavı İçin:
 

  • 500 gram pirinç

  • 2 soğan

  • 60 gram kuzu ciğeri

  • 120 gram tereyağı

  • 10 gram dolmalık fıstık

  • 1 yemek kaşığı tarçın

  • 1 yemek kaşığı toz şeker

  • Tuz

  • Karabiber


 
Nasıl Yapılır?
 
Yumuşacık ve dumanı üstünde tüten bir lezzet için ilk olarak geniş bir tencerede hindi, doğranmış soğan, havuç, kereviz ve defne yaprağıyla birlikte 2 saat bol suyla haşla. Ardından haşladığın hindiyi suyu ayırarak geniş bir tabağa ayır. Sonrasında sos için gerekli tüm malzemeleri bir kapta karıştırarak hindinin üzerini tamamen kaplayacak şekilde sürmeye başla. Bununla birlikte tereyağı sarımsak ve tereyağını da hindinin üzerine eklemeyi ihmal etme. Hindiyi bu işlemlerden geçirdikten sonra iç pilav hazırlığına başlayabilirsin. İç pilav için ilk olarak zar büyüklüğünde doğradığın kuzu ciğeri ve fıstık ilave ederek 1-2 dakika kısık ateşte kavur. Ardından soğanları ekleyerek pembeleşinceye kadar kavurmaya devam et. Sonrasında 30 dakika suda beklettiğin pirinci ve baharatları ekleyerek 7-8 dakika kadar kavur. Son olarak hindi suyunu ilave edip 10 dakika pişirdikten sonra iç pilav hazır! Fırında pişirdiğin kestaneleri ve iç pilavı hindinin içine doldurarak pişirmeye hazır edebilirsin. Hindinin kıvamında pişmesi için fırını öncesinde 190 derecede ısıtmayı unutma. 3 saatlik bir pişme süresinden sonra kestaneli ve iç pilavlı hindin servise hazır. Afiyet olsun!
 
Enfes Bir Tatlıyla Geceye İmzanı At
 
Keyifli ve lezzetli bir yeni yıl sofrasında damak çatlatan bir tatlıya da yer vermeden olmaz. Misafirlerine sunduğun birbirinden lezzetli başlangıç, ara sıcak ve ana yemeklerden sonra enfes bir tatlıyla imzanı atabilirsin. Sevdiklerine sıra dışı ve bağımlılık yaratacak bir lezzet sunabilmen için seni Dünya mutfağına götürüyoruz. Aşağıda tarifini verdiğimiz yılbaşı tatlısını pratik bir şekilde hazırlayabilirsin.
 

Magnolia


Malzemeler:
 


  • 1 litre süt

  • 2 adet yumurta sarısı

  • 1 paket toz vanilya

  • 1 su bardağı toz şeker

  • 1 paket süt kreması

  • 1 paket bebe bisküvisi veya petibör

  • 2 yemek kaşığı un

  • 2 yemek kaşığı nişasta

  • Çilek

  • Muz


 
Nasıl Yapılır?
 
Yılbaşı akşamına renk ve lezzet katacak bu tatlı için, işe ilk olarak tencereye un, şeker, vanilya ve nişastayı almakla başla. Karıştırarak üzerine yavaş yavaş süt ilave et. Böylece pişirme öncesinde malzemelerin karışmasını sağlamış olursun. Sonrasında karışımı ocağa koyarak pişirmeye başla. Pişirme sürecinde de karıştırma işlemine devam etmende fayda var. Aksi takdirde topaklanma gibi problemlerle karşılaşabilirsin. Karışım muhallebi kıvamına geldiğinde ocağın altını kapatıp soğumaya bırak. Bu süreçte bisküvilerini ezerek veya blenderda çekerek tatlının tabanı için hazır kıvama getirebilirsin. Bisküvi kırıntılarını ve magnolia muhallebisini sırasıyla dar bir kaba eklemeye başla. Bu sırada dilimlediğin çilek ve muzları kabın yan kısımlarına dizmeyi de ihmal etme. Bu işlemlerden sonra magnoliaların servise hazır! Bir süre buzdolabında beklettikten sonra misafirlerine sunabilirsin.
 
Yukarıda sunduğumuz tarifleri değerlendirerek sevdiklerine kusursuz bir yılbaşı menüsü sunabilirsin. Farklı lezzetler keşfetmek istiyorsan “Evde Kolayca Yapabileceğin Sos Tarifleri” yazımızı da incelemeden geçme!