Misafir sofrası nasıl hazırlanır? Misafire yapılacak yemekler nelerdir? Hepsi ve daha fazlası bu yazıda.

Misafir ağırlamak, bizim kültürümüzde önemli bir yeri olan ve gelenek haline gelmiş bir etkinlik sayılabilir. Misafirlerimiz için gösterdiğimiz özen, onlara ne kadar değer verdiğimizi, onların evimize gelişini ne kadar önemsediğimizi göstermenin bir yolu. Konuklar için evde pişen yemeklerden masaya konacak tabak çanağa kadar pek çok ayrıntı düşünülerek hazırlanılır. Peki, misafir sofrası nasıl hazırlanır? Bu sofranın olmazsa olmazları nelerdir? Konukların için hazırlayacağın masada nelere dikkat etmelisin? Misafir sofrası nasıl olmalı, tüm ayrıntılarıyla senin için cevaplıyoruz. Konuklarının ağzını açık bırakacak bir sofra düzeni, onları tam anlamıyla doymuş olarak sofradan kaldıracak bir menü nasıl hazırlanır ve misafir sofrasında neler olmalıdır, birlikte keşfedelim!
 

Misafir Sofrası Nasıl Hazırlanır?


 
Kaç kişi olursa olsun konukların için güzel bir sofra hazırlamanın ipuçlarını bu yazıda kolayca bulabilirsin. Aşağıdaki maddelerde misafir sofra düzeni ve yemekleri hakkındaki önemli tüyolar seni bekliyor. Okumaya devam etmen yeterli.
 

  • Gelecek konuklar için oluşturacağın menüde, sofrada oturacak kişilerin yaşının büyük önemi var. Yetişkinler, çocuklar ve ileri yaştakiler olmak üzere üç gruba ayırabileceğin misafirlerin için her birine özel bir düzen kurman yararlı olacaktır.

  • Tabi, sadece sofra düzeni değil, sofradaki yemekler de konuklarının yaşlarına uygun olmalı. Hatta onların, yemeklerinde kullanacağın belli gıdalara alerjik olup olmamaları da son derece önemli. Örneğin fıstık alerjisi olan bir kişiye fıstıklı bir pasta yerine, cevizli kurabiye yapmayı düşünsen iyi olur. Böylece menünü tüm bu olasılıkları bilerek gönül rahatlığıyla hazırlayabilirsin.

  • Menünü hazırlarken yemekler için iki adet salçalı ya da iki adet zeytinyağlı olmamalı. Bunlar yerine seçenekleri çeşitlendirmeyi deneyebilirsin.

  • Her zaman kullandığın günlük yemek takımları çok sporsa daha klasik ve şık yemek takımlarını kullanabilirsin. Böylece sofran çok daha güzel görünecektir.

  • Masadaki çatal bıçak sayının üçten fazla olması, misafirler arasında kafa karışıklığına sebebiyet verebilir. Bu sebeple yemekte kullanılması öngörülen çatal bıçaklara ek yapmamanda yarar var. Sadelik, her zaman işlevseldir.

  • Çatal, sivri tarafı yukarı bakacak şekilde ve tabağın soluna yerleştirilmeli. Sadece, varsa, tatlı çatalı, sapı sola bakacak şekilde tabağın üst kısmına konulmalıdır.

  • Kaşıklar ise oyuk kısımları yukarı bakacak biçimde ve tabağın sağına yerleştirilir.

  • Bıçaklar ise tabağın sağ tarafında duran kaşığın soluna konulmalı. Böylece başlangıç yemeği olan çorbayı içmek için kaşığa ilk sıradan ulaşabilirsin.

  • Unutma ki masanda misafir varsa her yemek temiz bir tabakta sunulmalı. Çorba, kasede içildiyse ara sıcak ya da ana yemek temiz bir çukur tabakta yenmeli.

  • Su bardağı ve meşrubat bardağı ayrı olmalı. Konuklardan herhangi biri meşrubat içmek için suyunu bitirmeyi beklemek zorunda kalmamalı.

  • Bardaklar her daim tabağın sağına yerleştirilir.

  • Eğer masada tuzluk ve biberlik olacaksa herkesin erişimine yakın bir noktaya, masanın ortasına yakın bir kısma konulmalıdır.

  • Ketçap, mayonez, hardal ve diğer sosları masaya önceden koymana gerek yok. Eğer bunların ekleneceği yemekler olacaksa, bu soslar bu yemeklerle birlikte masaya getirilir.

  • Sofrada elle yenecek bir ürün olacaksa konuklarına hafif sabunlu ya da kokulu bir bez sunmayı da unutmamalısın. Böylece ellerini nereye sileceklerini bilemeyen konuklarına mahcup olma ihtimalin de ortadan kalkar.

  • Basık çiçekler, misafir sofrasını süslemek için en ideal türler arasında. Dolayısıyla eğer konuklarını oturtacağın sofrayı süslemek istersen masanın ortasına basık bir çiçek yerleştirmeyi dene! Çok şık durduğunu göreceksin.

  • Peçeteleri ise mümkün olduğunda düz ve sade biçimde yerleştirebilirsin. Bilinenin aksine, şekilli peçete katlamaları misafir sofraları için pek de doğru bir uygulama değil.

  • Kirli yemek takımlarını misafirin önünden almak ve yenilerini önüne getirmek için her zaman sağ tarafı kullan.

  • Eğer yemeğe çorba ile başlanılacaksa içki servisi çorbadan sonra yapılmalı. Böylece midelerin çorba ile rahatlamasına izin verilir.


 

En Güzel Misafir Sofrası Yemekleri


Evet, masa düzeni hakkındaki genel bilgileri verdiğimize göre misafir sofrası yemekleri tüyolarına geçebiliriz. Aşağıda akşam yemeği için konuklarınıza servis edebileceğini harika tarifler yer alıyor. Hazırsanız başlıyoruz.
 

Misafire Sunulabilecek Çorba Çeşitleri



  •  Mercimek Çorbası: Mercimek, hemen hemen herkesin sevdiği, lezzeti ve besin değeri yüksek bir çorba. Layıkıyla pişirirsen mercimek çorbası, çok da güzel bir misafir sofrası yemeği olabilir. 

  • Terbiyeli Kereviz Çorbası: Kış mevsiminin önemli sebzelerinden kereviz, yoğurt ve yumurtayla birleşince nasıl da harika bir tat alıyor inanamazsın. O halde sen de bu tadı konuklarınla paylaşabilirsin.

  •  Anasonlu Bal kabağı Çorbası: Farklı tatlara açık olanlar için geliyor sırada alternatif: Anasonlu bal kabağı çorbası. Bu tat, çorbada pek de alışık olunmayan cinsten; ama yendiğinde tadı damaklarda kalıyor. Bizden söylemesi. 



Misafir Sunulabilecek Ana Yemek Alternatifleri



  • Köri soslu tavuk ve pilav

  • Buharda sebzeler eşliğinde bonfile dilimleri

  • İslim kebabı

  • Fırında levrek/somon/sevilen bir balık çeşidi

  • Kabak kalye

  • Fırın makarna


 

Misafir Sunulabilecek Salata Çeşitleri


Misafir sofrası menüsü içinde yer alan salataların türü, hangi yemeklerin masada olacağıyla son derece alakalı. Aşağıda, en lezzetlisinden birkaç salata çeşidini görmeniz mümkün.
 


  • Cevizli semizotu salatası

  • Narlı roka salatası

  • Turşu tadında mor lahana salatası

  • Bol domates, salatalık, nane, soğan ve sarımsaklı kaşık salatası



Misafir Kahvaltısı Sofrası


Geldik, misafir için kahvaltı sofrası hazırlıklarına. Eğer kahvaltıya konukların varsa telaş etmene gerek yok. Buradaki seçenekleri değerlendirerek harika bir misafir kahvaltı sofrası hazırlayarak konuklarını mest edebilirsin.
 

Kolay Kahvaltılık Tarifler


 


  • Kahvaltının olmazsa olmazı çakallı menemen:

    • Kişi sayısı kadar yumurta sarısı

    • 1 yeşil biber

    • 5 domates

    • Tereyağı

    • Yarım su bardağı kaşar rendesi

    • Tuz

    • Karabiber

    • Pul biber




Buradaki püf noktası domateslerin kabuklarının soyulup suyunu çekene dek pişirilmesi. Dolayısıyla bu kuralı uygulamayı ihmal etmezsen menemenin son derece lezzetli olacaktır. Tavaya tereyağını alıp biberleri orada güzelce kavur. Daha sonra domatesleri atıp suyunu çekene dek pişir. Bunun sonrasında 3 adet yumurta sarısını ekledikten sonra rendelenmiş kaşarı da ilave ederek hepsinin pişmesini sağlamalısın. Kaşar eridiğinde çakallı menemenin hazır.
 

  • Patatesli ve soğanlı yumurta:

    • Kişi sayısı kadar yumurta

    • 1 soğan

    • 1 orta boy patates

    • Tuz

    • Karabiber

    • Tereyağı

    • Kırmızı biber

    • Yeşil biber

    • Arzuya göre sucuk




Önce soğanları tereyağında kavur. Patatesleri haşla ya da rendenin ince tarafıyla rendeleyip tavada az yağ ile kızart. Patatesler hazır olduğunda sucuklarla birlikte tavaya ekle. Daha sonra tüm malzemeleri ilave ederek güzelce kızarana dek pişir. Bitti!
 

  • Sebzeli ve kaşarlı börek tadında omlet:

    • Kişi sayısı kadar yumurta

    • 1 büyük boy haşlanmış patates

    • 1 su bardağı beyaz peynir/lor peyniri

    • Yarım çay bardağı süt

    • 3,5 yemek kaşığı un

    • Kıyılmış maydanoz

    • Tuz

    • Karabiber

    • Toz kırmızı biber

    • Bir çay kaşığı kabartma tozu




Yumurta ve sütü bir kaba alarak karıştırmaya başla. Ardından haşladığın patatesi de rendeleyerek buraya ilave et. Tuz ve karabiberi en son eklemek şartıyla tüm malzemeleri bir kapta karıştır. En son tuzu ve biberi de aralarına kattıktan sonra karışımı, tereyağı eklenmiş tavaya dök. Altı ve üstü eşit kızarana kadar pişir. Afiyet olsun!
 

  • Sebze kızartması:

    • 1 patlıcan

    • 1 kabak

    • 1 patates

    • Yoğurt

    • Sarımsak




Tüm sebzeleri kızart. Bir kaba ekle. Üzerlerine tuz, yoğurt ve sarımsak ekleyerek servis et. Kahvaltılıkların lezzetini zirveye taşıyacak bu tarife konukların da bayılacak.
 

  • Fırında baharatlı patates:

    • 2-3 adet büyük boy patates

    • Tuz

    • Karabiber

    • Kekik

    • Nane

    • Zeytinyağı




Patatesleri elma dilimi biçiminde kesip üzerlerine zeytinyağını ve baharatları ekleyip fırına ver. 150-180 derece arasında yumuşayana dek pişir. Sıcak sıcak servis et!
 

  • Pişi:

    • Fırından alacağın bir miktar ekmek hamuru

    • Kızartmalık yağ




Yağı ısıttıktan sonra ekmek hamurlarından ceviz büyüklüğünde alıp yağa atabilirsin. Altın rengini aldıktan sonra pişilerin hazır demektir. Buradaki püf nokta, hamurların yağda çok beklememesi. Zira ekmek hamuru, yağda uzun süre kaldığında çabucak yanabilir.
 

  • Mıhlama:

    • Mıhlama peyniri/kaşar peyniri/çeçil peyniri

    • Tereyağı

    • 2 yemek kaşığı mısır unu

    • 1 su bardağı su




Mısır ununu, tereyağı eklenmiş tavada, kokusunu çıkana dek kavurmakla işe başlayabilirsin. Sonrasında suyu ekle ve karıştırarak pişir. Hangi peyniri kullanıyorsan onu ilave ettikten sonra tavanın kapağını kapat ve 10 dakika sonra afiyetle ye!
 

  • Muffin kalıbında yumurta:

    • Kişi sayısı kadar yumurta

    • Maydanoz

    • Tuz

    • Karabiber




Muffin kalıbının içini tereyağı ile yağla ki yumurtalar yapışmasın. Yumurtaları kalıpların içine gelecek şekilde kır, üzerlerine tuz ve karabiber ekleyerek fırına ver. Yumurtalar piştikten sonra üzerine kıyılmış maydanozları ekleyerek servis et!