Kışlık Taze Fasulye Nasıl Hazırlanır?
Sen de taze fasulye hayranıysan bu yazı tam sana göre. Hem kendin hem de sevdiklerin için her daim taze fasulye pişirmek istiyorsan kışlık taze fasulye yapımını anlattığımız bu yazıyı hemen okumalısın.
Taze fasulye, özellikle Akdeniz kıyı şeridindeki ülkelerde en sevilen yemeklerden biri olarak gönüllere taht kurmayı başarmış. Hal böyle olunca bu lezzeti her mevsim tatmak isteyenler, farklı çözüm yolları arayışına giriyor. Biz de bu yazıda fasulye nasıl hazırlanır, sorusunu senin için yanıtladık. Okumaya devam ederek kışlık taze fasulye nasıl yapılır, yapıldıktan sonra buzlukta nasıl saklanır ve taze fasulyenin besin değeri nedir, gibi sorulara yanıt bulabilirsin.
Taze Fasulye Yemeğinin Besin Değeri
Taze fasulye kışlık kavanozda nasıl saklanır, konusunu açıklığa kavuşturmaya başlamadan önce taze fasulyenin besin değerini bilmemizde yarar var. Taze fasulye, düşük kalorili ve besleyici bir sebzedir. Vitaminler, mineraller ve antioksidanlar açısından da yeterince zengindir. Aşağıda taze fasulyenin 100 gramındaki yaklaşık besin değerini görebilirsin.
100 gram için Besin Değerleri:
- Kalori: 31 kcal
- Karbonhidrat: 7.1 gram
- Protein: 1.8 gram
- Yağ: 0.1 gram
- Lif: 3.4 gram
- Şeker: 3.3 gram
Vitaminler:
- A Vitamini: 690 IU
- C Vitamini: 12.2 mg
- K Vitamini: 14.4 µg
- B6 Vitamini: 0.141 mg
- Folat: 33 µg
Mineraller:
- Kalsiyum: 37 mg
- Demir: 1.03 mg
- Magnezyum: 25 mg
- Fosfor: 38 mg
- Potasyum: 209 mg
- Sodyum: 6 mg
- Çinko: 0.24 mg
Diğer Besin Öğeleri:
- Beta-karoten: 379 µg
- Lutein + Zeaksantin: 640 µg
Tüm bu bilgilere dayanarak taze fasulyenin sağlık açısından birçok fayda sunan besleyici bir sebze olduğunu söyleyebiliriz. Düşük kalorili yapısı sayesinde kilo kontrolüne yardımcı olurken yüksek lif içeriği sindirim sağlığını destekler ve tokluk hissi sağlar. İçerdiği beta-karoten, lutein ve zeaksantin gibi antioksidanlar ise hücreleri serbest radikallerin neden olduğu hasarlardan koruyarak kanser ve diğer kronik hastalıklara karşı koruma sağlar. A, C ve K vitaminleri ile demir, folat, kalsiyum ve potasyum gibi mineraller açısından zengin olan taze fasulye, aynı zamanda bağışıklık sistemini güçlendirir, kemik sağlığını destekler ve kan basıncını düzenlemeye yardımcı olur. Ayrıca kalp sağlığını koruyarak kalp hastalıkları riskini azaltabilir. Kısacası taze fasulyeyi düzenli olarak tüketmek, genel sağlık ve refah üzerinde olumlu etkiler yaratabilir. Tabi taze fasulyenin tek başına tüm bu sağlık sorunlarının üstesinden gelmek için yeterli olmayacağını biliyorsun. Böyle bir durumda sağlık profesyonellerinden alacağın desteğe ek olarak taze fasulyenin besin değerinden de yararlanabilirsin.
Kışlık Taze Fasulye Yapımı
Buzluk aşamasına geçmeden önce kışlık taze fasulye yapımı konusunu detaylandıralım! Kışın da taze fasulye tüketmek isteyenler için taze fasulyeyi kışlık olarak hazırlamanın birkaç farklı yöntemi var. İşte, en yaygın yöntemlerden biri olan dondurarak saklama yöntemi! Malzemelerse sadece taze fasulye, su ve buz.
Aşamalar:
- Taze Fasulyeleri Temizleyin ve Hazırlayın:
- Taze fasulyelerin uçlarını kesip istediğin büyüklükte doğrayarak başla. Genellikle 2-3 cm uzunluğunda doğranır.
- Fasulyeleri iyice yıka ve süz.
2. Haşlama:
- Büyük bir tencereye su doldur ve suyu kaynamaya bırak.
- Kaynayan suya, doğradığın taze fasulyeleri ekle ve sebzeleri yaklaşık 3-4 dakika haşlanmaya bırak. Bu işlem, fasulyelerin rengini ve tazeliğini korumasına yardımcı olur.
- Haşlanan fasulyeleri, buzlu su dolu bir kaba hemen al ve 3-4 dakika bu suda beklet. Bu işlem pişirme sürecini durdururken fasulyelerin diri kalmasını sağlayacaktır.
- Fasulyeleri süz ve iyice kurumasını bekle.
3. Paketleme:
- Kuruduktan sonra fasulyeleri porsiyonluk olarak ayır.
- Hava almayan buzdolabı poşetlerine veya vakumlu poşetlere fasulyeleri yerleştir. Bu esnada poşetlerin içindeki havayı olabildiğince çıkar ki fasulyeler dondurucuda daha uzun süre taze kalabilsin.
- Poşetlerin üzerine tarih yazmayı da unutma.
4. Dondurma:
- Poşetleri dondurucuya yerleştir. Taze fasulyeler bu şekilde yaklaşık 8-12 ay boyunca tazeliğini korur.
Bilmende yarar var ki dondurulmuş taze fasulyeleri pişirmeden önce çözmek zorunda değilsin; doğrudan tencereye ekleyip pişirebilirsin.
Kışlık Taze Fasulye Buzluğa Nasıl Konur?
Kışlık taze fasulye buzluğa nasıl konur, konusunda göz önünde bulundurulması gereken bazı hususlar var. Şöyle ki:
- Buzlukta saklamak için uygun, donmaya dayanıklı kavanozlar kullanmaya dikkat et. Cam kavanozların donmaya uygun olup olmadığını kontrol etmende de yarar var; zira bazı camlar donma sırasında çatlayabilir. Eğer buzluk için kavanozun yoksa satın almak için alışverişe çık.
- Fasulyeleri kavanoza yerleştirirken üstte biraz boşluk bıraktığından emin ol. Sıvı donarken genleşeceği için bu boşluk önemli.
- Kavanoz kapaklarının tam olarak kapalı ve hava geçirmez olup olmadığını kontrol et. Kapakların sıkıca kapandığından emin ol.
- Kavanozların üzerine hazırlama tarihini yazmak da iyi olacaktır. Bu, hangi kavanozun daha eski olduğunu bilmeni sağlar ve sırasıyla kullanmana yardımcı olur.
- Buzluğun sıcaklığını düzenli olarak kontrol et. Donma noktasının altındaki sabit bir sıcaklık, konservelerin uzun süre taze kalmasını sağlar.
- Konserveleri periyodik olarak kontrol et. Herhangi bir sızıntı veya bozulma belirtisi varsa bu konserveleri kullanma.
- Konserveleri kullanmadan önce buzdolabında yavaşça çözdür. Ani ısı değişiklikleri, kavanozların çatlama riskini artırabilir.
- Ve en önemli kural: Çözülen fasulyeleri hemen kullan. Konserve fasulyeleri çözündükten sonra tekrar dondurma.
Bu adımlara dikkat ederek kışlık taze fasulye konservelerini güvenli ve kaliteli bir şekilde buzlukta saklayabilirsin. Bu yöntem, fasulyelerin lezzetini ve besin değerlerini koruyarak kış boyunca taze fasulye tüketmeni sağlar.
Ayrıca yazın, artan sebze ve meyvelerle ne yapacağını bilmiyorsan Yaz Sebze ve Meyveleri Değerlendirme Yöntemleri başlıklı yazımızı okuyarak bilgi edinebilirsin.