İşte karşında birbirinden lezzetli ve bir o kadar da şifalı kış çayı tarifleri; şimdiden afiyet olsun!

Yılın bu zamanlarında kendini göstermeye pek hevesli olan keskin soğuklar, yer yanımızı sarar oldu. Eğer sen de çabuk üşüyenlerden ve bu soğuk havalardan pek hazzetmeyenlerdensen, bir kupa sıcak kış çayı belki de tam aradığın reçete olabilir. Kış aylarının vazgeçilmezi olan kış çayı tarifleri, evde geçirdiğin süreyi daha keyifli ve en önemlisi daha sıcak hale getirebilir. Peki hangi kış çayı tarifi sana göre? Şimdi birbirinden lezzetli kış çayları tariflerimize bakıp damak tadına en uygun olanı seçme vakti!

Kış Çayı Nedir, Hangi Karışımlardan Elde Edilebilir?
 
Kışın tüketilmesi oldukça keyifli ve faydalı olan karışık kış çayı içindekiler bakımından bitkilerin farklı kısımlarının (kökler, meyveler, kabuklar, çiçekler) kaynar suda demlenmesiyle elde edilir. Kış çayı karışımları, size lezzetli tatlar sağlayan farklı bitki ve baharatların benzersiz niteliklerini birleştirmenin en akıllıca yoludur. Eşsiz lezzetin yanı sıra ihtiyaçların doğrultusunda seçilen bir kış çayı içeriği, bağışıklık sistemini güçlendirmek, kalp ve sindirim sağlığını geliştirmek, kilo vermeye ve yağ yakmaya yardımcı olmak, stresi azaltmak ve zihinsel sağlığı iyileştirmek gibi çok çeşitli sağlığı geliştiren yeteneklere sahiptir. Kış çayı faydalarına değinmeden önce kış çayı tüketimindeki amacını ve gereksinimini belirlemen gerekiyor. Bağışıklığını mı güçlendirmek istiyorsun yoksa zihnini rahatlatmak mı? Vücudunu ve kaslarını gevşetmeyi mi hayal ediyorsun yoksa yeni lezzetler deneyebileceğin bir kış çayı karışımı tarifi yaratmak mı? Soğuk algınlığı ve griple savaşmaktan kan dolaşımını iyileştirmeye, sıvı alımını kolaylaştırmaktan hazımsızlığı gidermeye kadar pek çok farklı ihtiyaca iyi gelen kış çayı çeşitleri ile karşılaşman mümkün. Zencefil, ekinezya, tarçın, karamürver, fesleğen, karanfil, kuşburnu, adaçayı, papatya, nergis ve nane, kış çayı tariflerinde baz olarak kullanılan bitkilerden sadece birkaç tanesi. Şimdi hep birlikte bu kış çayı tariflerine yakından bakalım ve senin için en uygunu hangisi, birlikte karar verelim. Bu sırada en kaliteli malzemelerle kış çayı yapmak için ihtiyacın olan her şey, A101’de seni bekliyor.

Kış Çayı Tarifi 1: Elma ve Yıldız Anasonlu Çay
 
Elmalı kış çayı tarifi arayanlar için birebir olan bu tarif, boğaz ağrısına birebir olmakla birlikte içerisindeki anason sayesinde sakinleştirici bir etkiye de sahiptir.
 
Malzemeler:
Siyah çay
Birkaç dilim elma
1 çubuk tarçın
1 yıldız anason
1-2 yemek kaşığı çiçek balı
 
Yapılışı:
Elma dilimlerini, tarçın çubuğunu ve yıldız anasonu 300 ml'lik kaynamış suyun içine at. İçerisine 2-3 ölçek siyah çay yaprağı ekle. Karışımını bal ile tatlandır, sıcak olarak servis yap.

Kış Çayı Tarifi 2: Portakallı ve Baharatlı Çay
 
Evde kış çayı hiç portakalsız olur mu? Narenciyenin güçlü bir C vitamini kaynağı olduğunu artık hepimiz biliyoruz. Bu karışımın içerisinde portakal dilimlerinden güç alarak sen de haftalardır peşini bırakmayan soğuk algınlığına veda edebilir ve bağışıklığını güçlendirebilirsin.
 
Malzemeler:


  • Siyah çay

  • 1-2 portakal dilimi

  • 1 çubuk tarçın

  • Bir tutam zencefil kökü

  • 1-2 yemek kaşığı bal

  • 4-5 karanfil


 
Yapılışı:
300 ml kadar siyah çay demle ve içerisine çubuk tarçınla zencefili önceden at. Ardından portakal dilimlerini ve balı ekleyerek güzelce karıştır, sıcak olarak servis et.

Kış Çayı Tarifi 3: Limonlu Zencefil Çayı
 
Bu kış çayı içeriği hiçbir şekilde kafein içermemekle birlikte bağışıklık güçlendirme ve sindirim sistemini düzene sokma konusunda adeta uzman. Limonlu ve zencefilli çay, sıcak ve enerji verici bir karışım olarak milyonlar tarafından tercih ediliyor. Limonlu zencefilli kış çayı nasıl demlenir, birlikte bakalım.
 
Malzemeler:


  • 10 cm zencefil kökü

  • 3 yemek kaşığı bal

  • 1 adet limon


 
Yapılışı:
Zencefillerin kabuklarını soymadan ince ince dilimle. 4 su bardağı su dolu bir tencereye zencefil köklerin ekle ve kaynama noktasına getir. Ardından ısıyı orta düşük seviyeye indir ve sıvı yarı yarıya azana kadar, tencerenin kapağı açıkk olarak suyu kaynatmaya ve zencefili pişirmeye devam et. Balı ekleyip karıştırarak erit ve karışımı ocaktan al. Sıvıyı ince bir elek yardımıyla süz. Sıcak su ve limon dilimleri dolu bir bardağa 2-3 yemek kaşığı zencefil konsantresini ekleyerek tadını çıkar. Elde ettiğin zencefil konsantresini 2 haftaya kadar soğutarak kullanabileceğini de ekleyelim.
 

Kış Çayı Tarifi 4: Zerdeçal Çayı
 
Ödem atma ve iltihap önleme konusunda rakipsiz olan zerdeçal, "altın süt" olarak da bilinen karışımı ile karşında. Parlak altın rengiyle göze de hitap etmeyi başaran zerdeçal özlü kış çayı nasıl yapılır, adım adım burada.
 
Malzemeler:


  • 1 çay kaşığı öğütülmüş zerdeçal

  • 2 çubuk tarçın

  • 2,5 cm zencefil kökü

  • 1 çay kaşığı kurutulmuş Hindistan cevizi

  • 1 çay kaşığı karabiber

  • 1 bardak tam yağlı süt

  • 2 yemek kaşığı bal

  • 1 yemek kaşığı Hindistan cevizi yağı


 
Yapılışı:
2 su bardağı suyu ve tüm baharatları bir araya getirerek orta ateşte 10 dakika boyunca pişir. Karışımı süzerek tencereye geri koy. Süt, bal ve Hindistan cevizi yağını çırparak orta - düşük ateşte ısıt. Eğer tamamen pürüzsüz bir çay istiyorsan karışımı homojen olana kadar el blenderından da geçirebilirsin.

Kış Çayı Tarifi 5: Ballı Papatya Çayı
 
Süt, bal ve papatya... Bu üç lezzet bir araya geldiğinde ortaya çıkacak muazzam lezzeti merak ediyor musun? Sakinleştirici etkisi ile papatya, boğaz ağrısının birebir çözümü ballı süt ile bir araya gelerek uyutmayan öksürüğüne doğal bir çözüm yolu sunuyor.
 
Malzemeler:


  • 2 su bardağı su

  • 1 tutam kurutulmuş papatya

  • 2 yemek kaşığı bal

  • 2 yemek kaşığı şekersiz badem sütü

  • 1 tutam tarçın


 
Yapılışı:
Suyu ocakta kaynattıktan sonra içerisine papatyayı ekleyerek beş dakika kadar demlenmesini bekle. Ardından sütü, tarçını ve balı ekleyerek karışımını tatlandır. Yatmadan önce ya da stresli bir öğleden sonrasında tadını çıkar!

Kış Çayı Tarifi 6: Narlı Yeşil Çay
 
Bu tarifte gerçek nar taneleri kullanabileceğin gibi hazır nar aromalı çay poşetlerine de yönelebilirsin. Bu kış çayının en güzel yönü ise sıcak sıcak tüketebileceğin gibi soğuttuktan sonra bir kavanoza aktarıp, üzerine buz küpleri ekleyerek soğuk olarak da tadını çıkarabilmen.
 
Malzemeler:


  • 2 su bardağı su

  • 2 ölçek yeşil çay yaprağı

  • 2 ince dilim zencefil

  • 2 dilim limon

  • 4 yemek kaşığı ezilmiş nar tanesi


 
Yapılışı:
Yeşil çayı kaynar su, limon, zencefil ve nar taneleri ile birlikte suda kaynat ve 10 dakika kadar demlendikten sonra çay yapraklarını çıkart (Eğer çay yaprakları gereğinden fazla çaydanlığın içerisinde kalırsa yeşil çayın doğası gereği çayın acılaşır.) Karışımını bir kevgirden geçirdikten sonra içmeye hazırsın.

Kış Çayı İçmenin Faydaları
 


  • Metabolizmanı hızlandırır: Hiç şüphe yok ki kışlar hepimizi tembelleştiriyor. Başka bir deyişle kesinlikle metabolizmamızı hızlandırmamıza yardımcı olacak bir şeylere ihtiyacımız var. Araştırmalar, düzenli olarak günde bir veya iki fincan bitki çayı içmenin vücuttaki yağ oksidasyonunu artırmaya ve metabolizmayı hızlandırmaya yardımcı olabileceğini gösteriyor. Yeşil çay, termojenik özelliklerinden dolayı bu konuda özellikle yardımcı olabilir. Termojenez süreci, yenen yiyecekleri emerken ve sindirirken kalori yakmaya yardımcı olur. Bu da kilo vermeye önemli ölçüde yardımcı olur. Vücudumuz kışın çok az terlediğinden, bu süreç normalde kurtulmakta zorlanacağımız kilolardan kurtulmamıza yardımcı olabilir.


 


  • Ruh halini düzenler: Soğuk hava genellikle melankolik duygular ve diğer mevsimsel duygudurum bozukluklarını beraberinde getirebilir. Kış çayı neye iyi gelir diye baktığımızda aslında güzel bir fincan çay, bazen yumuşak ruh hallerine geçiş yapmak için kolay bir çözüm olabilir. Bunun nedeni, çayda bulunan amino asitlerin, ruh halini yükseltmeye yardımcı olabilecek serotonin ve dopamin gibi hormonların üretimini teşvik etmesidir. Geleneksel çayların yanı sıra gül çayı, yasemin çayı ve papatya çayı gibi bitki çayları da ruh halini yükseltmene yardımcı olabilir.


 


  • Soğuk algınlığı yatıştırır: Kışlar bağışıklık sistemini uyuşuk hale getirebilir. Bu, soğuk hava ile birlikte boğaz ağrısı, soğuk algınlığı ve ateş gibi hastalıklara neden olmak için acımasız bir kombinasyondur. Her gün 2-3 bardak ılık çay içmek genellikle soğuk algınlığı, boğaz ağrısı, ateş ve hafif göğüs tıkanıklıklarını önlemeye yardımcı olabilir. Düzenli olarak çay içmek, şu anda sahip olduğun hastalıkları yatıştırmanın yanı sıra, kendini olası hastalık ve enfeksiyonlardan korumana da destek olabilir. Kısacası havalar soğurken kendine sıcacık bir çay ısmarlamak gibisi yok!