Buz gibi kış aylarında, evde içini ısıtacak bir salep yapabilmen için tüm gerekenler bu yazıda!

Soğuk kış aylarında, boğaz ağrısında, için titremeye başladığında hazırlayabileceğin en güzel tariflerden biri salep. Beden için sunduğu faydaların yanı sıra, çiftlerin karlı manzaralara karşı seçtiği romantik sıcak içeceği de yine salep olabiliyor. Öyle ya da böyle... Kış geldi mi salep hazırlıkları da peşi sıra hemen gelir. Peki salep nasıl yapılır? Evde kolayca hazırlayabileceğin bu lezzet için gereken malzemeler neler? Senin için hazırladığımız bu içerikte tüm bu sorulara yanıt bulacağın gibi, salebin faydalarını, ne olduğunu da iyiden iyiye öğreneceksin. Evinin salep uzmanı olmak istiyorsan hemen okumaya başla!
 



Bir Bitki Olarak Salep Nedir?


Salep ya da eski adıyla sahlep aslında salepgiller familyasından gelen bir bitki çeşidi. Ne var ki günümüzde bu bitki çeşidi kadar içeceğin kendisi de tabii ki aynı adla anılıyor. Bu bitkinin köklerinden dövülerek hazırlanan beyaz toz da, bu tozun su veya süt ile kaynatılarak hazırlandığı sıcak içecek de yine salep adını taşıyor. Aslında bu içeceğin bitki formundaki hâli, Orchidaceae (orkideler) ailesinin bir parçası. Fakat özellikle Anadolu'da orkide türlerine verilen genel ad salepgiller. Bardaklara bir sıcak içecek olarak ulaşan hâli ise bu bitkiden dövülerek elde edilen tozdan meydana geliyor. Kökünde 2 adet yumru bulunan salep bitkisinin kullanılan yeri de bu yumrularıdır. Bu otsu bitki çeşidinin mor ya da kırmızıya çalan çiçek kısımları salkım salkımdır. Gövdesi ise diktir ve silindir formuna sahiptir. Salep bitkisi deniz seviyesinden 2500 metre yüksekteki yerlere kadar görülebiliyor. En önemli avantajlarından biri ise kendi kendine de yetişebilmesi. Türkiye'de Muğla'dan Van'a, Antalya'dan Isparta'ya kadar pek çok kentte bu bitkiyi görebilirsin.



Salebin Faydaları Neler?


Kış aylarının geleneksel içeceklerinden olan salebin faydaları genellikle "saymakla bitmeyen" cinsten tanıtılıyor. İyi bir salep tarifine sahip olmadan önce bu içeceğin faydalarını öğrenirsen, konuya başlı başına hâkim olabilirsin. Bu kendine has içeceğin faydaları şu şekilde:




  • Soğuk havalarda vücut sıcaklığının dengelenmesine yardım eder.

  • Nezle ve gribe karşı savaşır.

  • Göğsü yumuşatır ve göğüsteki hırıltı probleminin giderilmesine katkı sağlar.

  • Enerji vererek cinsel isteği de artırabilir.

  • Düzenli tüketilirse sindirim sağlığını da destekleyebilir.

  • Regl düzensizliğine iyi gelir.

  • Hazmı kolaylaştırdığı için türlü mide problemlerine karşı da alternatif oluşturur.

  • Bağışıklık sistemine katkı sağladığı için soğuk algınlığı gibi hastalıkları azaltabilir.



Evde Salep Nasıl Yapılır?


Salep nasıl yapılır evde diyorsan aslında bunun temelde iki farklı yanıtı var. Salep yapımı evde kolay şekilde hazırlanabilen tarifi ile de biraz daha zaman alan yapımı ile de ikiye ayrılıyor. Evde kolayca salep yapımı için süt, su, nişasta gibi malzemelere ihtiyaç duyulurken biraz daha meşakkatli salep yapımında, aktarlardan kg cinsinden alınan saf salepler devreye giriyor. Bu son yöntem de genellikle "gerçek salep tarifi" gibi değerlendiriliyor. Tatmak istediğin lezzete, ayıracağın zamana, verebileceğin emeğe göre daha kolay olanı ya da aktarlardan alınan saf toz salep ile yapılanı tercih edebilirsin. Salep tarifi evde yapılacak cinsten iki yöntem sunduğu için bunlardan birini seçip kolları sıvayabilirsin. Biz ilk önce saf toz salep ile yapabileceğin tarifi vereceğiz. Bu arada salep yapımı için gereken malzemeleri internetten sipariş ederken avantajları yakalamak ister misin? Bu sayfadaki kampanyamız sayesinde istediğin tutarda alışveriş yaparken Paracık da kazanabilirsin!



Saf Toz Salep İle Hazırlığa Başla


Salep yapımında aktarlardan alabileceğin toz salep ile olanı hazırlayabilirsin. Bu tarif bir bakıma "gerçek salep" olarak da kabul görüyor. Aktarlardan bütçene göre 50, 75 ya da 100 gram toz salep satın alabilirsin. Deneme amaçlı hazırlayacaksan 30 - 40 gram gibi daha az miktarları da tercih edebilirsin. 2 kişilik salep malzemeleri ise şu şekilde:




  • 2,5 su bardağı (500 ml) süt

  • 2,5 tatlı kaşığı toz şeker

  • 1 tatlı kaşığı toz salep

  • Hazırladıktan sonra üzerine serpiştirmek için istediğin miktarda tarçın



Peki bu malzemeler ile salep nasıl pişirilir? O da çok kolay! Sütü bir tencereye ya da çaydanlığa al ve kısık ateşte pişir. Salep ve şekeri bir kabın içerisinde karıştırmaya başla. Isınmaya başlayan sütün içine salep ve şeker karışımını ekle. Tel çırpıcı yardımı ile karıştır. Topaklanma olmaması için sürekli karıştır. Yaklaşık 30 dakikanın sonunda süt köpüklenmeye başlayacak ve koyu bir kıvam alacak. Hazırladığın salebi fincanlara koyduktan sonra üzerine tarçın da serpiştirebilirsin.



Diğer Salep Tarifi Nasıl?


Evde salep tarifinde aktarlardan toz salep alınmadan uygulayabileceğin bir yöntem de var. Bunun için gereken malzemeler ise 3 - 4 kişiye yetecek şekilde şunlar:




  • 500 ml (2,5 su bardağı) soğuk süt

  • 1 su bardağı su

  • 4 - 5 yemek kaşığı toz şeker

  • 4 tatlı kaşığı nişasta

  • Sunum için 1 tatlı kaşığı tarçın



Bu kolay salep yapımının aşamaları ise şöyle: 500 ml sütü bir tencereye al. Ardından 1 su bardağı suyu da üzerine ilave edip karıştır. Toz şekeri de ekle ve çırpma teli ile güzelce çırp. Daha sonra nişastayı da ekleyip çırpmaya devam et. Ocağı orta ateşe al ve tencereyi de ocağa koyup sürekli karıştır. Tarçını da ekleyip karıştırmaya devam et. Salep kaynamaya başladığında altını kapatıp fincanlara koyabilirsin. İstersen üzerine de tarçın serpiştirebilirsin.

Evde salep yapımı için gereken malzemelerini henüz tamamlamadıysan sana indirim dolu bir haberimiz var: Hemen bu sayfadaki kampanyamızdan yararlanabilir, salep malzemelerini tamamlarken indirim fırsatı da yakalayabilirsin.



Salep İçerken Nelere Dikkat Edilmeli?


Yüksek miktarda potasyum, kalsiyum ve C vitamini içeren salebin tüketiminde dikkat edilmesi gereken birtakım hususlar var. Örneğin, bu konudaki en önemli maddelerden biri kendi hazırladığın salepteki şeker miktarı. Şekerli salebi haddinden fazla içmek kilo kontrolü açısından bir hata olacaktır. Şeker tüketimi ile ilgili problemi olanlar için salebe şeker yerine bal eklemek de öneriliyor. Hazır salep karışımları da yine şeker ve nişasta içerdiği için diyet yapanların kilo kontrolünde zorluk çıkarabilir. Ayrıca yüksek kalori sunan salebin, bu nedenle de her gün tüketilmesi pek önerilmiyor. Tabii ki bu noktada yapabileceğin en iyi şey, hekimine danışmak olacak. Bunu ihmal etme. Tüm bunların yanı sıra ocaktan fincana koyduğun sıcacık salebi yavaş yavaş içmeyi unutma. Bu tip sıcak içecekleri aniden içmek, yudumlamak ve haddinden fazla tüketmek yemek borusunda ciddi sorunlar yaşatabilir.



Salep Tozunu Saklamanın Püf Noktaları


Aktardan aldığın salebi tatlı kaşığı oranlarında kullanacağın için, geri kalan büyük miktarı da saklaman gerekiyor. Salep tozunu hava almayacak bir kabın içine koyabilir ve Güneş görmeyen bir yerde muhafaza edebilirsin. Bunun için vakumlu kaplar, kavanozları tercih edebilirsin. Bu şekilde salep tozunu birkaç ay besin değerlerini yitirmeden koruyabilirsin. Açık hâlde bulunan ya da nemli ortamlarda bekleyen salepleri ise kullanmamanda fayda var.