Leziz yemeklere eşlik eden ya da tek başına farklı şekillerde öğünleri lezzetlendiren ekmek çeşitlerini evinde de pişirebilirsin. Bunun için sana mayalı, mayasız ve glütensiz 3 farklı tarif hazırladım. Malzemelerin hazırsa, önlüğünü takıp mutfaktaki yerini aldıysan hadi başlayalım!

Mayalı Tombul Somun Ekmeği 


Eğer mayalandırma için yeterli vaktin varsa tıpkı fırından aldığın gibi tombul, üzeri çıtır içi yumuşacık bir somun ekmek pişirebilirsin.

Malzemeler:


  • 1 paket kuru maya 

  • 1 yemek kaşığı şeker

  • 1,5 su bardağı ılık su

  • 4 su bardağı (yarım kilogram) un 

  • 2 tatlı kaşığı tuz


Hazırlanışı:


  • Bir kase içine ılık su, maya ve şekeri alıp güzelce karıştır. Bu işlem mayanın çözülmesini ve şekerin de etkisiyle daha aktif hale gelmesini sağlıyor.

  • Un ve tuzu derin bir yoğurma kabına al. Mayalı karışımı üzerine boşalt, güzelce yoğur. Ekmek yaparken diğer hamur işlerinde olduğu gibi kulak memesi kıvamında ve ele yapışmayan bir hamur hazırlamayacaksın. Elini unlarsan ya da hafifçe ıslatırsan hamuru daha rahat yoğurabilirsin.

  • Hamur biraz toparlanınca üzerini örtüp 1 saat kadar mayalanmaya bırak. Mümkün olduğunca sıcak bir ortam seç ki hamur iyice mayalanabilsin.

  • 1 saat dolduktan sonra hamuru alıp unlanmış tezgahta bir 5 dakika kadar daha yoğur. Ardından somun ekmek şeklini ver ve yağlı kağıt serdiğin fırın tepsisine yerleştir. Hamurun toparlanması için üzerini örtüp bir 15 dakika daha beklet.

  • Hamur için son işlemleri yaparken bir yandan fırınını 220 derecede çalıştır. Fırın tabanına içi su dolu bir kap bırakmayı unutma ki dışı kıtır içi yumuşacık olsun.

  • Son dinlendirme işlemi de bittikten sonra ekmeğinin üzerine biraz su serp ve fırına ver. Hem üstü hem de altı kızarıncaya kadar yaklaşık 30-40 dk kadar pişir.




Karbonatlı Mayasız Ekmek


Evde mayan kalmadıysa ya da mayalandırma yapacak kadar vaktin yoksa karbonatlı mayasız ekmek tarifi tam sana göre!

Malzemeler:


  • 2,5 su bardağı un

  • 1 tatlı kaşığı karbonat

  • 1 tatlı kaşığı tuz

  • 4 yemek kaşığı yoğurt


Hazırlanışı:


  • Fırınını çalıştır ve 180 derecede ısıtmaya başla.

  • Un, yoğurt, tuz, karbonat ve yoğurdu geniş bir yoğurma kabına alıp tüm malzemeler iyice karışana kadar yoğur. Hamurun hazır olduğunda ele çok yapışmayan ancak yumuşak bir kıvam alacak.

  • Hazır hale gelen ekmeğine yuvarlak bir şekil ver. Dilersen hamuru küçük parçalara bölüp minik ekmekler de pişirebilirsin.

  • Şeklini verdiğin ekmeğini yağlı kağıt serdiğin ya da tabanını unladığın bir fırın tepsisine alıp fırınla. Üzeri kahverengi bir renk almaya başlayınca altını da kontrol edip fırından çıkar.


 

Glütensiz Mercimek Ekmeği


Glütene karşı alerjin varsa ya da glütensiz beslenmeyi tercih ediyorsan mercimekle enfes bir ekmek hazırlayabilirsin!

Malzemeler:


  • 2 su bardağı kırmızı mercimek

  • 4 adet yumurta

  • 1 su bardağı yoğurt

  • 1/2 su bardağı sıvı yağ ya da zeytinyağı

  • 2 paket kabartma tozu

  • 1/2 su bardağı lor peyniri

  • 1 tatlı kaşığı tuz

  • 1-2 dal dereotu


Hazırlanışı:


  • İlk aşama için mercimeklerini güzelce yıka ve bir gece önceden ılık suda beklet.

  • Ertesi gün yumuşayan mercimeklerin suyunu süz.

  • Yumurta, yoğurt, zeytinyağı ya da sıvı yağ, tuz ve mercimekleri bir karıştırma kabına al.

  • Bir el blender’ı ile sanki çorba hazırlıyormuş gibi tüm malzemeleri ezip pürüzsüz hale getir.

  • Bir yandan fırınını 180 derece çalıştırmaya başla.

  • Hazırladığın pürüzsüz karışımın içine iki paket kabartma tozunu, lor peynirini, ince ince kıyılmış dereotunu ekle. Bu sefer bir kaşık yardımıyla tüm malzemeleri homojen hale getir.

  • Ardından karışımı cam bir fırın kabına al ve fırına ver. Glütensiz mercimek ekmeğin 40-50 dk arasında pişmiş olacak.


Mutfağını mini bir fırına çevirmek işte bu kadar basit! Eğer evde ekmek yapmak için yeterli malzemen yoksa ihtiyacın olan her şeyi Migros Sanal Market üzerinden hemen sipariş edebilir, satın aldığın ürünleri kapından teslim alabilirsin!